FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore, mohu si ze základu daně odečíst zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření v případě, že nejsem vlastníkem RD, ani nemám v tomto domě trvalé bydliště? Vlastníky RD jsou moji rodiče, kteří tam mají i trvalé bydliště. Rodiče nejsou účastníky smlouvy o poskytnutí úvěru ze staveb.spoření. Úvěr jsem čerpal na svou osobu za účelem rekonstrukce RD mých rodičů. Děkuji velice za zodpovězení mého dotazu.
Dobrý den, byl mi vrácen přeplatek na sociálním pojištění. Mám tuto částku evidovat v peněžním deníku? Jako příjem ovlivňující DZ? Děkuji
Dobrý den, když budu uplatňovat v DE výpočet (výdaje )procentem, lze si do pojistného přičíst i doplatek na SP, který vznikl pri výpočtu za rok 2004 v přehledu. Na zálohách v r 05 zaplaceno : SP 19675,-, ZP 12929,- a doplatek na SP za r.04 5711,- Celkem 38315,- Lze si toto celé zapsat na řádek do zaplaceného pojistného v daňovém přiznání ? Děkuji Vám za radu.
Přerušila jsem podnikání během r. 2005 a již dnes vím, že ho nikdy nebudu obnovovat. Mohu se už v DAP za rok 2005 vypořádat s dodaněním závazků a pohledávek, které mi případně na konci roku 2005 zůstaly, abych za dva roky, až skončí přerušení a já koncesi zruším nemusela podávat daň.přiznání?Jestli to jde, napište mi kam to mám zapsat. Děkuji za Vaše rady.
Dobrý den a prosím o odpověď na můj dosti zmatečný dotaz. Vedu DE a v DAP za rok 2004 mám evidované na konci roku pohledávky a závazky. Letos chci použít výdaje %. Prosím, do jakých řádků v daň.přiznání 2005 to musím připsat a dodanit, není mi to vůbec jasné. Když to laicky odečtu, tak mi vychází, že já dlužím někomu 50000Kč. Znamená to tedy, že z těch 50tis.zaplatím daň nebo jí dostanu zpátky. Děkuju.
Dobrý den pane doktore. Mám na Vás otázku související se spoluprací manželů v případě ztráty.Je možné, aby partner, který se na spolupráci"veze" a který ve zdan.období neměl žádné příjmy /z důvodu dlouhodobé nemoci/ nepodával daň.přiznání a u své manželky figuroval v nezdanitelných částkách? Nebo se mají příjmy,výdaje a ztráta rozdělit na oba manžele a pak vycházet z minimálního zákl. daně, u nemocného manžela úměrně zkrácené. Z daňového hlediska je první případ výhodnější,nevím ale jestli je OK. Díky za odpověď, přeji hezký den.
Dobrý den, jsem od dubna OSVČ, předtím jsem byl zaměstnanec. Nevztahuje se na mě minimální základ daně. Ze zaměstnání mám ke zdanění cca 20000Kč. 1. Mohu v DE k podnikání použít výdaje 50% i když jsem nepodnikal celý rok? 2.Když použiji 50% a odečtu zdrav. a soc. poj. zbyde mi ke zdanění z podnikání cca. 30000Kč. Po použití odeč.položek nebudu platit daň a měl by mi být vyplacen bonus na dvě děti = 12tis.Kč. Manželka je na mateřské.Prý jsou ale nějaká pravidla, kolik musím mít minimální základ daně, abych tento bonus dostal, jestli je to pravda, kolik to musí být?
Vážený pane doktore, jak je to prosím ve skutečnosti s minimálním základem daně. Jako hlavní zaměstnání jsem zaměstnanec, ale protože jsem byla loni po většinu roku v pracovní neschopnosti mám zdanitelný příjem ze zaměstnání jen 50tis.Kč. Z podnikání mám ke zdanění cca 40000Kč. Musím dodržet minimální základ daně nebo se to týká jenom lidí, kteří mají OSVČ jako hlavní činnost?Děkuji.
Zpracovávám Vyúčtování daně z příjmu za min. rok - jak se projeví dodatečně podepsané prohlášení k dani ve Vyúčtování? Za srážkovou daň je to celkem jasné, sl.6 a vznikne přeplatek. Ale ve vyúčtování zálohové daně? Tam žádná zvláštní rubrika není, a pokud bych upravila sl. 2 o částky, které měly být sraženy, vyjde mi nedoplatek vyšší, nežli je přeplatek u srážkové daně.
Dobrý den, podniková spořitelna mi nezdaní úroky ze spoření, vzhledem k tomu musím tyto úroky vykázat v daňovém přiznání. Do které kolonky daňového přiznání a jak mám uvést tyto nezdaněné úroky (§6, §8 nebo §10). Děkuji
Vážený pane doktore, prosím o radu - zdědila jsem po matce členský podíl k družstevnímu bytu, byt jsem převedla do osobního vlastnictví a následně prodala. Zděděná bytová jednotka měla před převodem do osobního vlastnictví dle znaleckého posudku hodnotu 600 000,- Kč, cena dle kupní smlouvy byla 750 000,- Kč. Mohu uplatnit jako náklad pro odpočet daně z příjmu z prodeje bytu hodnotu dle posudku 600 000,- Kč ? Případně jaký jiný nákladový doklad by mně mohl snížit příjem z prodeje bytu a následně daň z příjmu fyzických osob. Moc děkuji.
Přítel má živnostenský list na elektroinstalace, což je vázaná živnost, a neví, v jaké výši použít paušální náklady za loňský rok, zda 50% nebo 60%.
Dobrý den, uvažuji o uplatnění výdajů procentem z příjmů za rok 2006. Musím si tedy v daň. přiznání za rok 2005 zdanit i pohledávky aktuální k 31.12.2005 (závazky ani zásoby nemám). Jak budu postupovat v r. 2006, když tuto (již v r.2005) zdaněnou pohledávku od klienta dostanu zaplacenou - budu danit podruhé? Toto mi alespoň sdělili na Finančním úřadě. Děkuji.
Dobrý den, pokud mám příjmy ze závislé činnosti (ze zaměstnání) a zároveň podnikám jako OSVČ (vedlejší činnost), v podnikání za rok 2005 vykážu ztrátu - vztahuje se na mě ustanovení o minimálním základu daně? Děkuji.
Dobrý den. pokud se parta 40 lidí domluví na výletě, jeden z nich objedná autobus a od ostatních na něj vybere peníze a zaplatí, je nějaký problém z hlediska daně z přijmu nebo živnostenského zákona? samozřejmě nedosahuje žádného zisku, všechny osoby se účastní na vlastní nebezpečí - a jsou pojištěni. Děkuji
Vážený pane doktore. Mám vydán ŽL na činnost: Činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. Mohu dle nového zákona účtovat náklady jako neřemeslná činnost 50% nebo jiným procentem? Děkuji za odpověď
Pane doktore,překontrolujte mi prosím moje úvahy: SZM - manžel příjem ze závislé činnosti, manželka bez příjmů. Manželka si uplatní dle §15 1a) 38040, manžel §15 1a) 38040, §15 1b)21720 + daňové zvýhodnění §35c. Děkuji.
Jsme nezisková organizace, příjmy nezdanitelné i zdanitelné. Prosím o odpověď - co je to "úhrn ročního čistého obratu"? (Týká se daňového přiznání, příloha č. 1 II.odd, část K). Děkuji
Dobré ráno, chtěla bych si jen ověřit, zda veškeré zemědělské dotace podléhají dani z příjmů, např. podpora pojištění plodin, dotace na pěstování plodin, dotace nakoupeného uznaného osiva, jednotná platba na plochu, dotace v rámci agroenvironmentálních opatření apod, popř., kde je toto stanoveno a upřesněno. Děkuji
Vážený pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Manžel v roce 2005 podnikal na ŽL - zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb a zároveň si vydělával uměleckou činností v divadle. Výdaje za rok 2005 by chtěl uplatnit % z příjmů. Kolik % může použít? Předem děkuji za Vaši odpověď, Martina D.