FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu. V r. 2005 si společníci naší s.r.o. v měsíci září vyplatili (jsou to i zaměstnanci) odměny. Odměny jsem přičetla k základní mzdě a z celkové jejich hrubé mzdy byla odvedena záloha na daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění. Bude odměna a pojistné zaplacené za zaměstnavatele z této odměny daňově účinným nákladem? Pokud ne, může být použit k čerpání "Rezervní fond", kde je dostatek peněžních prostředků /nad stanovený limit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, lze při paušálních výdajích (výdaje %) rozdělit výdaje na spolupracující osobu? Díky za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu použít společné zdanění manželů. S manželem máme dvě děti (studenti), které s námi sice bydlí, ale trvalé bydliště mají jinde. Dále bych se chtěla zeptat jestli v případě společného zdanění manželů je možné využít nezdanitelné části na manželku, případě, že jsem byla zaměstnána pouze v listopadu a prosinci (HM do 20.000,-) a zbytek roku jsem byla na nemocenské. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, není mi zcela jasné z jakého důvodu je nutné při uplatňování výdajů paušálem v roce 2005 upravit daňový základ roku 2004 v případě pohledávek a závazků.Vždyť v daňové evidenci vstupují do základu daně příjmy a výdaje až v okamžiku zaplacení. Je potom tedy nutné toto vyrovnat i v roce 2005,pokud mi zůstanou neuhrazené pohl. a závazky a zahrnout je také do daň.základu?
Dobrý den, prosím o radu. Jedná se o cizince-Ukrajinec, pobývá ti cca 10 měsíců a veškeré jeho příjmy jsoo z ČR. Jak prosím postupovat, pokud na 7 měsíců přerušil činnost(oznámeno na OSSZ, FÚ) a v období kdy přerušil činnost má náklady (správní poplatky na prodloužení víza) je to nedaňový náklad-nemůžu o něm účtovat? Ještě prosím, dle mého názoru má nárok i na nezdanitelnou částku na manželku, která je bez příjmu a pobývá tady cca 5 měsíců v roce, jak toto prokázat( myslím společnou domácnost). Děkuji za radu.
Jak se daní příjem při prodeji na zájmové burze (někdy pár korun, někdy několik tisíc)? Děkuji
Jsme nezisková organizace, daňová evidence. Jak se má správně postupovat při vystavení faktury do zahraniční (v CHF) - podle uzavřené smlouvy se členské příspěvky fakturují - a následně příjem peněz (v Kč)? Máme pouze korunový účet. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, OSVČ provozuje autodopravu, bude zde 50% výdaje paušálem + veškeré platby ZP a SP včetně vratek? Pohledávky za jaký rok se musí dodanit v dodatečním DP?
Pracuji jako kosmetička, mohu zdaňovat příjmy 60%ním paušálem. Děkuji!
Dobrý den. Prosím Vás o odpověď na můj dotaz ohledně odečtení hypotečních úroků od daňového základu. S manželem jsme koupili v loňském roce rekreační chatu se záměrem zde trvale bydlet. Koupi jsme financovali hypotečním úvěrem a v objektu máme oba dva trvalé bydliště. Jedná se zde o „bytové potřeby“ nebo na odečet nemáme nárok? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v jaké výši (kolik procent) mohu uplatňovat výdaje procentem v přiznání za rok 2005? Živnostenský list mám vystavený na zprostředkování obchodu. Děkuji.
Vlastnim polni pozemky v rozmeru asi 3ha a vse je rozeleno mezi 4 sourozence. Protoze jsem jedina s kym vsechny tri udrzuji kontakt, tak se musim starat o prodej a ciziny. Pane doktore prosim poradte mi jak si zjistim kde nase dedictvi bylo prevedeno na nase jmena, nebot puvodne bylo napsano na nasi matku nez se vdala (moji sourozenci v Cechach dostavaji najemne) a kde je vse registrovano? Mam zajem nabidnout pozemky Realitni Spolecnosti ale rada bych vedela potrebne informace nez podepisem smlouvu k prodeji. Dekuji, DM
Dobrý den pane doktore. Chtěl bych ukončit podnikání jako OSVČ. Od r.1999 již nevykonávám žádnou činnost (pouze zaměstnání), ale eviduji v DE pohledávku, která byla postupně splácena až do r.2004. V r.2005 dlužník zanikl - vymazán z OR. Prosím o sdělení, jak naložit se zbytkem v současné době již nevymahatelné pohledávky (nutno zdanit?, možno odepsat a v jaké výši?, lze použít ztrátu vzniklou v r.1998? ) a jestli musím z této pohledávky platit zálohy na soc. a zdrav. pojištění ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, vážený pane doktore, chtěla bych poradit s tímto problémem. Rodiče mají 25 let trvalý pobyt v obecním bytě, který loni (2005) od města odkopili. V témže roce pořídili větší nemovitost a proto se rozhodli byt prodat. Že musí zaplatit daň z převodu nemovitosti je nám jasné. Nevíme však, zda platit i daň z příjmů, když doba mezi nabytím a prodejem nemovitosti (bytu) nepřesáhla 2 roky (§4, odst1, písm. a), přesto, že trvalý pobyt v bytě je 25 let. Moc Vám děkuji za vaši laskavou odpověď
Dobrý den, můžete mi poradit jak postupovat v následujícím případě? Jsem na mateřské dovolené, takže pobírám jen rodičovský příspěvek. V roce 2005 jsem měla uzavřenou DPP a vydělala si tak 6.776,- Kč. Můj bývalý zaměstnavatel je v konkursu a proto jsem dostala výpověď a bylo mi vypočítáno odstupné ve výši 24.000,- které nyní soudně vymáhám, ale doposud mi zaplaceno nebylo. Je pro mě výhodnější odstupné započítávat do základu daně (6.776,- Kč nebo 30.776,- Kč), nebo vzhledem k nevyplacení ho neuvádět. Podle zákona mi přijde výhodnější ho uvádět jako nepřijatý příjem a požadovat potvrzení o zdanitelných příjmech na formuláři č. 13, ale bylo mi řečeno že je výhodnější příjem přiznat a stačí mi potvrzení o zdanitelných příjmech na formuláři č.12, kde se nerozlišuje jaký je skutečně přijatý příjem. Můžete mi případně poradit podle jakého zákona a paragrafu se mám řídit. Předem děkuji
K 1.1.2005 jsme přešli z vedení daňové evidence na vedení účetnictví. V rámci této operace byly přes tzv. přechodový můstek dodaněny veškeré pohledávky (resp. dle § 23, odst. 14 ZDP budou některé dodaněny v rámci zvýšení základu daně v roce 2005, jiné v následujících 8 letech – tzn. bude využita možnost zahrnutí postupně v 9 následujících zdaňovacích obdobích). Chtěla jsem se zeptat, jestli máme možnost tvořit zákonnou opravnou položku podle § 8 zákona o rezervách k pohledávkám splatným v roce 2003, a to za dlužníkem, který je v konkurzu, ale již od roku 2003, (ale to jsme ještě vedli jednoduché účetnictví a žádné opravné pohledávky se nás netýkaly), řádně jsme své pohledávky v konkurzu přihlásily (2003) a máme veškeré doklady, pohledávky nejsou promlčeny, problém však vidím v tom, že v § 8 zákona o rezervách je mimo jiné uvedeno, že (daňově uznatelné) opravné položky k pohledávkám za dlužníky v konkurzním a vyrovnacím řízení mohou vytvořit poplatníci, kteří vedou účetnictví (od 2005), a to v období, za které se podává daňové přiznání (2005) a v němž byly pohledávky přihlášeny (2003). Nevím, zda nejsou pro případ přechodu někde uvedena přechodná opatření, která by nám uplatnění této opravné položky umožňovalo, popř. jaký je Váš názor na možnost jejího uplatnění ve zdaňovacím období 2005.
Dobrý den. Jsem student a spolupracuji s otcem, který na mne převádí 42 000 Kč za rok 2005. Budu z této částky platit sociální pojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,podáváme s manželem společné přiznání.Já nemám žádný příjem.Z účtu mého manžela jsem svým jménem poukázala peníze na charitu,uzavřela smlouvu na konkrétní humanitární akci. Můžeme si to odečíst z daní ? Jako doklad by mohl posloužit ev. i výpis z účtu? Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, prosím o radu. V loňském roce mi bylo ukončeno důchodové pojištění, bohužel jsem peníze nepřevedla na jiné pojištění a bylo mi řečeno, že mám pojištění dodanit. Nevím o co se jedná a jak to mám udělat? Děkuji
Dobrý den,mám 2 otázky: 1)mohu si jako podnikatel (§7)uplatnit kupony MHD,když místo podnikání mám např.Bartakova ulice,Praha a za prací během roku dojíždím po cele Praze?Popřípadě,zda se to dá brát jako služební cesta? 2)Jako kadeřnice(podnikatelka-danová evidence) jsem nakoupila židle(křesla),abych měla kde zákaznice stříhat,1 křeslo pronajímám jiné kadeřnici také(OSVČ),je to pro mě příjem dle §7 daně z přijmu?Neboto musím dát do ostatních příjmů §10 daně z přijmu?poz. křesla mám v majetku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den