FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam problem.Jsem na rodicovske dovolene,zamestnavatel nyni moje pracovni misto zrusil a prevedl me na jinou firmu a jine misto, ale jen na dobu urcitou do 28.2.2006.Muj dotaz zni, zda me muze zamestnant na dobu urcitou kdyz pecuji o dite do 3let veku a zda jako OSVC jsem povinna od ukonceni HPP platit zalohy na ZPaSP, ktere nyni neplatim a zda se na me vztahuje minimalni zaklad dane, kdyz budu pouze podnikat.Dekuji
Dobry den. Mam dotaz ohledna dane z nemovitosti.Maminka spolu se 2 sourozenci zdedily nemovitost + pozemky, vse je nyni v dedickem rizeni. Nas dotaz zni kolik % je nutne zaplatit a na jaky FU(mistem nemovitosti a pozemku nebo bydlistem sourozencu) a do jake doby. Pak by nas zajimalo jake dane se plati pri pripadnem prodeji nemovitosti a jake doklady jsou s tim spojeny.Dekuji
Dobrý den! V roce 2004 jsme zakoupili soustruh za 80.000,- Kč bez DPH. Zařadili jsme ho do 2. odpisové skupiny, tedy odpepisování 6 let. Od roku 2005 se ve 2. odpisové skupině odepisuje jen 5 let. Musím odpisy přepočítat? Popřípadě jak? A ještě jeden dotaz: Podnikatel rozpočítává příjmy a výdaje na spolupracující osobu (družku) - tedy 30%. Pokud 30% činí více než 180.000,-, tak je nutné snížit % podílu na příjmech a výdajích, nebo do řádku 109 napsat prostě 180.000,-. Ale co potom s řádky 107 a 108? Moc děkuji za odpověď!
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi vedením účetnictví a vedení danovou evidencí děkuji Tomáš
Vazeny pane doktore, jsem zamestnanec a navíc mam u druheho zamestnavatele sjednanu dohodu o provedeni prace. Druhym zamestnavatelem mi bylo receno, ze v pripade dohody zamestnavatel dani tento prijem srazkovou dani, predpokladam, ze je konecna a tedy tento prijem nedudu uvadet v danovem priznani. Je tomu tak ci jsem povinen v DAP toto uvest jako prijem dle $6, to by ovsem pak nebyla dan srazkova nybrz zalohova?
Vazeny pane doktore, jsem zamestnanec a z duvodu odpoctu uroku z hypoteky si jiz ponekolikate budu podavat priznani k dani sam. letos je to však zdanlive slozitejsi v tom, ze v dome kde vlastnim byt(OV) byly pronajaty spolecne prostory, prijem z pronajmu je posuzovan jako muj prijem dle meho spoluvlastnickeho podilu na těchto prostorech. Tento muj „prijem“ je cca 250Kc rocne. V $38g odst.2 ZDP jsem se docetl, ze pokud nemam jine příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6000 Kč nemusim toto uvadet jako prijem. Je tomu tak?
Dobrý den. Jestliže pronajímám byt, které z těchto položek mohu zahrnout do uznatelných nákladů: zálohy na topení, zálohy na teplou a studenou vodu, společnou elektřinu, měsíčně placený fond oprav, správu domu, poplatek za účetnictví, pojištění bytu a platby za kabelovou televizi, pokud tyto platím sám jako pronajímatel? Děkuji.
Dobrý den, je správný postup při vyplňování formuláře DAP a výpočtu daně OSVČ, když do kolonky 101 (příjmy) napíšu částku získanou tak, že ke skutečným příjmům přičtu/odečtu případné přeplatky/nedoplatky sociálního a zdravotního pojištění (většinou ne víc než 5000)? Výdaje uplatňuji procentem z příjmů. Je to tak i v případě, kdy vrácený přeplatek ze sociálního pojištění je výjimečně vysoký (60 000), započítávám ho do příjmů v plné výši? Další dotaz – pokud by se na mě vztahovala povinnost platit minimální daň, ale pouze za 3 měsíce, počítám správně že minimální základ daně by v tom případě byl 26800,- , tj. po odečtení základní nezdanitelné částky 38040,- (ta je předpokládám stejná ať podnikám v daném roce 1 nebo 12 měsíců) se vlastně dostanu na nulovou hodnotu daně? A poslední dotaz: pokud jsem v minulém roce pozastavila živnostenský list, ale měsíc před datem, ke kterému jsem činnost pozastavila jsem byla na mateřské a nepracovala, musím tento měsíc započítat do měsíců, za které jsem povinná platit minimální daň, nebo stačí třeba čestné prohlášení, že jsem za tento měsíc již neměla žádné příjmy? Děkuji.
Dobry den, rada bych se zeptala zda muzu uplatnit odpocet uroku z hypoteky hned v prvnim roce zahajeni vystavby rodinneho domu i kdyz zde logicky nebudu a nemuzu mit trvale bydliste, jak se pise v zakone. Trvale bydliste zde budu mit az po dokonceni stavby, kolaudaci a zapsani do katastru. Mohu take uplatnit odpocet 11400kc pokud studuji dalkove VS? Dekuji za odpoved a preji hezky den.
dobrý den, prosím Vás jaká je sazba stravného,když OSVC odjede v podnelí a přijede v pátek.Jaká částka .děkuji
Dobrý den,jsme příspěvková organizace zřízená KÚ.Drobný dlouhoadobý hmotný a nehmotný majetek jsme zařazovali až do konce roku na účty 028,088 a 018,078.Tento majetek však měl být zařazen na účet 022.Naše organizace zároveň tvoří fond reprodukce účet 916.Tento majetek zařazen v létech 2003-2005 na účty 028 a 018 byl proúčtován do spotřeby na účet 501.Lze tento majetek zpětně přeúčtovat a jak.
Dobrý den, chtěla bych se dotázat: Dědictvím jsem získala byt do osobního vlastnictví. Z které ceny budu vycházet při odpisech? Z ceny která byla určena v dědictví a ze které jsem vyplácela ostatní dědice, či je potřebné nechat udělat znalecký odhad. Byl by potom tento odhad nákladem? Jedná se náklady související s pronájmem tohoto bytu. Vedu evidenci příjmů a výdajů. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jak má postupovat občan EU, s trvalým pobytem v ČR ( emigrant, který nyní již žije v ČR ), pokud v EU měl příjmy během roku 2005 a nyní si chce podat daňové přiznání v ČR za rok 2005. Má vyplnit přílohu č. 3 daňového přiznání a tam uvést příjmy z EU a sraženou daň ? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych následující dotaz: je finanční vyrovnání, které organizace vyplácí bývalému zaměstnanci, na základě dohody o konkurenční doložce daňově uznatelný náklad organizace, či nikoli. Na dotaz zde uvedený mi bylo řečeno, že ano, ale kolegyni, která teď navštívíla školení tam bylo řečeno, že ne. Děkuji
Přeji pěkný den, prosil bych o odpověď na tuto otázku. Lze jako spolupracíjící osobu uvést mého otce a maminku pokud u nich žiji ve spol. domáctnosti? Podnikám zároveň při zaměstnání. Pokud ano jak mám rozdělit přijmy a výdaje. Děkuji za Váš čas věnovaný mé otázce.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda jednatel společnosti musí vykonávat svou funkci na základě smlouvy (či zda stačí, že jednatel byl určen společníky jako první jednatel ve společenské smlouvě) a zda musí pobírat nějakou mzdu (např. minimální mzdu jako zaměstnanci) - pokud se dohodne se společníky, může být mzda nulová? Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den pane doktore, prosím o poskytnutní rady. Dne 1.1.2003 jsem zahájila živnost, k 15.4.2003 jsem ji přerušila a opět zahájila od 1.2.2005. Vztahuje se na mě ustanovení §7c zákona o minimálním základu daně za rok 2005. Děkuji za odpověď.
Po úmrtí mé matky v r.2004 proběhlo dědické řízení v měsíci lednu 2005, jehož součástí byly akcie, které jsem zdědila. Tyto akcie jsem prodala v květnu 2005. Jsem povinna příjem zdanit a podat daňové přiznání do 31.3.2006? (vztahuje se na mne osvobození od daně § 4 ZDP) Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám vedlejší příjem jako OSVČ, kde jsem plátce DPH. Mimo to ještě přispívám do příručky fy Verlag Dashofer, kde jsem odměňován formou honorářů. Na způsob zdanění těchto honorářů se chci zeptat. Za uplynulý rok jsem dostal 3 honoráře - 2 x 5600,- Kč a jednou 2000,- Kč, který ale byl zdaněn 10% a já jsem obržel částku 1800,- Kč. 1) Uvádí se příjem z autorských honorářů do stejného řádku 37 jako příjem z podnikání? 2) Jakým způsobem se vypořádat se zdaněným přijmem 2000,- Kč (buď jej neuvádět vůbec, nebo jej uvést a kde ale uvést zaplacenou daň? 3) jakým způsobem se uplatňují náklady na příjem z autorských honorářů (zda zde není nějaký paušál)? Děkuji za odpověď Zdenek
Dobrý den. Prosím o zodpovězení následující otázky: Student má příjmy z dohod o provedení práce. Může si podat Přiznání a uplatnit základní odpočet a odpočet na studenta? Děkuji.