FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Přeji pěkný den,rádi bychom uplatnili společné…

Přeji pěkný den,rádi bychom uplatnili společné zdanění manželů(splňujeme podmínky-manželka v domácnosti,část.inval, syn-do 8/05 student stř.školy).Jsem zaměstnancem firmy, ve které jsem zároveň společníkem. V roce 2005 mi byli vyplaceny podíly na zisku(již zdaněné-15%sráž.daní-odvedla firmy) za předchozí léta (2003-2004).Mám tyto podíly zahrnout také do příjmů nebo se tyto podíly týkají těch předchozích let. HV firmy za rok 2005 nebyl zatím rozdělen. Děkuji za radu.

Dobrý den,pokud chceme uplatnit s manželem…

Dobrý den,pokud chceme uplatnit s manželem společné zdanění mám uvádět do přiznání i příjmy, které jsou do 6000Kč dle §7-§10, kvůli kterým bych normálně přiznání podávat nemusela a tyto příjmy v podstatě nezdanila ? Nebo je mám uvést ? Velice děkuji za radu.

Dobrý den, pane doktore chtěla byhc Vás požádat o…

Dobrý den, pane doktore chtěla byhc Vás požádat o radu. Zajímalo by mne, zda si můžeme s manželem uplatnit společné zdanění manželů, pokud nemáme shodné trvalé bydliště. A dále pokud bychom si jej uplatnit mohli, zda je možno si mezi sebe rozdělit daňové zvýhodnění na vyživované dítě a to tak, že manžel by si jej uplatni na 6 měsíců a já také. Jsem na rodičovské dovolené a poku podáme společné daňové přiznání, vznikne mi daňová povinost. Manželovi by díky daňovému zváhodnění na dítě vznikl přeplatek na dani. Ale neplatil žádné zálohy na daň, tak nevím zda-li by bylo možno tento přeplatek použít na zaplacení mé daňové povinnosti. CHtěli bychom toto tedy vyřeši tím, že bychom si jej uplatnili napůl, ale nevím je-li toto možné. Děkuji za odpvěď.

Dobrý den, Fo používá vlastní vozidlo na pracovní…

Dobrý den, Fo používá vlastní vozidlo na pracovní cesty, zaplatí silniční daň , neeviduje lístky za PHM celkem ujede 1600 km služebně, jak se počítá náhrada za použití PHM natural 95 ? vím jen opotřebení 3,80 Kč + PHM ?

Dobrý den, pronajímám dům. Můžete mi, prosím,…

Dobrý den, pronajímám dům. Můžete mi, prosím, poradit, zda se do technického zhodnocení bude počítat pokládka zámkové dlažby při vjezdu do garáže a od plotu ke vstupu do domu? V současné době je v okolí domu beton, který se ovšem drolí. Mohu místo opravy betonu položit zámkovou dlažbu? Bude to daňově uznatelný náklad nebo TZ? Děkuji za odpověď

Nákup 20 lavic a 10 stolů v hodnotě 90000,- kč…

Nákup 20 lavic a 10 stolů v hodnotě 90000,- kč do restaurace mohu posuzovat jednotlivě a uplatnit do daňových výdajů nebo musím odepisovat soubor movitých věcí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, plánuji v nejbližší době…

Dobrý den pane doktore, plánuji v nejbližší době pronajímat rodinný dům. Otázka č.1: Před uzavřením nájemní smlouvy bych chtěla dům opravit. Bude možné použít doklady za opravy do nákladů ještě před uzavřením nájemní smlouvy? Nehraje nějakou roli datum uzavření nájemní smlouvy? Otázka č.2: Pokud bych provedla nějaké nákladnější opravy, přičemž náklady na opravy by přesáhly příjmy z pronájmu v daném roce, jak je to se vzniklou ztrátou? Je možné ji "použít" pro další zdaňovací období? Kromě příjmů ze zaměstnání nemám jiné příjmy (dokud dům nepronajmu). Otázka č. 3: Mám pouze příjem ze zaměstnání. Jaké jsou výhody či nevýhody toho, když budu dům pronajímat jako fyzická osoba, která má pouze příjem ze zaměstnání a jaká jsou výhody nebo nevýhody pronájmu domu v případě, že budu mít na tuto činnost živnostenský list? Děkuji za odpověď.

Dobry den, cas od casu zamestname nekoho na…

Dobry den, cas od casu zamestname nekoho na vypomoc na dohodu o provedeni prace. Vim, ze loni se z DPP odvadela do 5000/mesic srazkova dan 15% nad 5000 zaloha 20%. Je v tomto prosim pro letosek v souvislosti se zmenami sazeb zalohove dane nejaka zmena? Dekuji a preji pekny den

Dobrý den, chtěla bych vědět jaké komplikace s…

Dobrý den, chtěla bych vědět jaké komplikace s sebou nese odhlášení se od placení DPH. Jsem OSVČ a DPH se mi dále nevyplácí platit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o ujasnění jedné vaší odpovědi…

Dobrý den, prosím o ujasnění jedné vaší odpovědi ze 14.2, tazatel se ptá, zda při spol zd.man může manžel uplatnit odpočet na manželku, která neměla příjmy, odpovídáte ano, znamená to, že každý si odečte svých 38tis a ještě manžel na manželku 21tis?

Vážený pane, Jsem zaměstnaná, mám příjem ze…

Vážený pane, Jsem zaměstnaná, mám příjem ze závislé činnosti a za pracovní úraz jsem obdržela v r.05 doplatek se zněním: náh.účelně vynaložen. nákl. spoj. s léčbou 100,-Kč ztížení spol. uplatnění podle novely 50 bodů sazbou 120,- Kč za 1 bod - 6000,- Kč Celkem tedy 6100,- Kč příjem od pojišťovny. Jsem povinna toto odškodnění od pojišťovny zdanit a tudíž podat daňové přiznání. Děkuji

Dobry den, Mam na Vas prozbu a dotaz ohledne…

Dobry den, Mam na Vas prozbu a dotaz ohledne spolecneho zdaneni manzelu. Manzelka je od 9.5.2005 na materske a pobira rodicovsky prispevek. Pracovni smlouva se zamestnavatelem ji skoncila ke dni 31.12.2004. A do 8.5 byla na placene materske dovolene, jeji prijem za tuto dobu cinil 37632Kc a tedy neprekrocil 38040Kc. Byvali zamestnavatel ji rekl ze na tyto prijmy se zadne potvrzeni nevydava(v DAP v jeji casti bude tedy 0) a ze si muzeme uplatnit jak castku 38040Kč tak castu 21720Kč. Je to tedy pravda a opravdu nepotrebuji za manzelku zadne potvrzeni o prijmech a staci nam tedy potvrzeni mych prijmu a podani dvou DAP za mne a za manzelku?. Dekuji za odpoved

DOBRÝ DEN, MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DAˇNOVÉHO PŘIZNÁNÍ…

DOBRÝ DEN, MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DAˇNOVÉHO PŘIZNÁNÍ CIZINCŮ. MANŽELÉ UKRAJINCI PRACUJÍ U NÁS NA ŽIVNOSTENCKÝ LIST (KAŽDÝ MÁ SVŮJ): 1.MAJÍ NÁROK NA ODPOČET NEZDANITELNÉ ČÁSTKY 38.040,-? 2.MAJÍ NÁROK NA ODPOČET NA DĚTI, KTERÉ ALE ŽIJÍ NA UKRAJINĚ? 3.MOHOU POUŽÍT ODPOČET NÁKLADŮ PROCENTEM? POKUD NE, MOHOU SI ZAPOČÍTAT DO VÝDAJŮ CESTU NA UKRAJINU A ZPĚT? MAJÍ CHYBNĚ UDĚLANÉ PŘIZNÁNÍ ZA ROK 2004,BUDOU DĚLAT OPRAVNÉ: 1. MĚLI V ROCE 2004 NÁROK NA ODPOČET NA SEBE NEBO I NA DĚTI? MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOV̡D I ZA VAŠI PRÁCI,KTERÁ POMÁHÁ HODNĚ BEZDRADNÝM LIDEM.

Po zdědění družstevního bytu jsem jej půl roku…

Po zdědění družstevního bytu jsem jej půl roku užíval a pak úplatně převedl jeho užívání na jinou osobu. Ze získené částky budu nyní platit daň z příjmu po odečtení nákladů - dědické podíly, dědickou daň...Nevím, zda mohu ještě započítat výdaj v témže roce za výměnu oken v domku, ve kterém bydlíme a manželka je jeho majitelkou - tedy investice do vl.bydlení. Děkuji.

Dobrý den. Jsem starobní důchodce, pobírám…

Dobrý den. Jsem starobní důchodce, pobírám starobní důchod a pracuji. Loňský rok jsem měl uzavřenu prac.smlouvu na dobu určitou 1 rok, od 1.1.2005 do 31.12.2005. Letos mi zaměstnavatel prodloužil tuto smlouvu jako Dodatek k původní smouvě od 1.1.2006 do 30.6.2006. Slyšel jsem, že starob. důchodci mohou mít uzavřenu prac smlouvu na dobu určitou max. na 1 rok. Nevím, zda prodloužením smlouvy mě nebude krácen, nebo odebrán starob. důchod. Zda neměla být sepsána smlova nová. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, já i můj manžel chceme…

Dobrý den pane doktore, já i můj manžel chceme uplatnit výdaje procentem z příjmů.Název mého živ.listu je- výroba a prodej keramiky a můj manžel podniká na živ. list -lektorská činnost.Můžete mi napsat, kolika procenty můžeme uplatnit výdaje? Neuplatńujeme společné zdanění manželů. děkuji

Pracuji v Rusku jako zamestnanec, z meho platu…

Pracuji v Rusku jako zamestnanec, z meho platu zde je strhavana dan mesicne. V Cechach jsem zaregistrovany jako OBZP. Jak mam platit dan z prijmu a muzu si zapocitat dan kterou zapltim v Rusku? Dekuji.

Dobrý den.Prosím o odpověď na dotaz o společném…

Dobrý den.Prosím o odpověď na dotaz o společném zdanění manželů.Ona je podnikatelka,on pobírá pouze předčasný starobní důchod.Nepřijde manžel o předčasný star.důchod při uplatnění společného zdanění manželů ,když manžel nemůže mít jiný příjem aby nepřišel o penzi? Děkuji za odpověď.

Dobry den.Muzete mi prosim poradit jak je to s…

Dobry den.Muzete mi prosim poradit jak je to s odecitatelnou polozkou na dite ,kdyz jsem OSVC?1)podnikatel ma 1dite a manzelku na RD,muze si odecit v DAPza r.2005 decitatelnou polozku na oba?2)Pokud by se rozhodl vyuzit "spolesne zdaneni manzelu" je mozne si uplatnit take tyto odecitatelne polozky, kdyz manzelka pobira pouze rodicovky prispevek, ma zivnost, ale nema zadne prijmy?Dekuj

Vážení, prosím Vás o zodpovězení následujícího…

Vážení, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: V roce 2000 jsem zakoupil pozemek za 350 000,-Kč, právní účinky vkladu dne 10.7.2000. Dne 15.5.2004 jsem uzavřel s budoucím kupcem smlouvu o budoucí kupní smlouvě a obdržel jsem částku 320 000,- Kč s tím, že kupní smlouva na prodej pozemku bude uzavřena v srpnu 2005, kupní cena bude 750 000,- Kč, resp. doplatek 330 000,-Kč. Kupní smlouva byla uzavřena a doplatek ve výši 330 000,- Kč jsem v roce 2005 obdržel a právní účinky vkladu byly 12.8.2005. V roce 2004 jsem podal DP § 10 příjem 320 000,-Kč. Mohu si k těmto výdajům uplatnit nabývací cenu pozemku z roku 2000 ve výši 350 000,- Kč resp. do výše příjmů 320 000,- Kč, přestože k převodu nemovitosti došlo až v roce 2005? Musím v roce 2005 uvést v příjmech § 10 doplatek kupní ceny, přestože bylo dodrženo 5 let mezi prodejem a pořízením. rok 2004 § 10 příjem 320 000,- výdaj 320 000,- rok 2005 příjem 330 000,- výdaj 30 000,- NEBO : rok 2004 příjem 320 000,- výdaj 0 rok 2005 příjem 0 výdaj 0 Děkuji Vám za brzkou odpověď Pavel