FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,prosím o zodpovězení otázky,zda jsem povinnen platit zálohy,případně kdy a v jaké výši ,a to na daň z příjmu FO.Do konce r.2005 jsem byl zaměstnancem s příjmem cca 300.000.-ročně,vedlejší činnost OSVČ s prakticky nulovým příjmem z podnikání.Nevznikla mi povinnost platit soc. ani nem.pojištění.V lednu letošního roku jsem přerušil podnikání a od února jsem OSVČ jako hlavní činnost,nejsem již zaměstnancem.Děkuji za odpověď.
Pane doktore prosím Vás o vysvětlení níže uvedeného dotazu. Jsem jednatelkou firmy, s.r.o. ale od 1. 1. 2006 jsem nastoupila do trvalého prac. poměru na plný úvazek k jiné firmě, kde jsem podepsala prohlašení. V s.r.o. pobírám měsíční odměnu protože pro firmu pracuji, nemám žádnou smlouvu jak tuto odměnu bude zdaňovat a vykazovat s. r.o. a jak já, musím odvádět soc. + zdravotní pojištění a daň 20 % jedná se cca o 5000 hrubého měsíčně. Velice děkuji, protože názory se liší.
Dobrý den, manžel pobírá plný invalidnidní důchod nepřesahující 162000 Kč/rok, další příjem má z pronájmu - asi 3000 Kč za rok. Normálně by z pronájmu daň neplatil, protože zdanitelný příjem nepřesahuje 15 tisíc za rok. Letos však chceme podat společné zdanění manželů. Musí manžel zahrnout příjem za pronájem jako zdanitelný příjem, pokud si chci z jeho příjmů odečíst částku 38040 Kč? Děkuji,
Prosím o radu. Vedu DE a dále pronajímáme byt a rekreační zařízení. Na pronájem bytu máme sepsanou smlouvu s tím, že nájemnce hradí el.energií a plyn sám, ale vzhledem k tomu, že prý společenství vlastníků musí náklady za teplo a teplou vodu učtovat majiteli bytu, hradím je proto já a nájemce mi je v té samé výši uhradí. Co je vlastně mým příjmem? Je to i úhrada za teplo, kterou vlastně hradí nájemce prostřednictvím mé osoby? Budu uplatňotat výdaje %. To samé bych měl i s pronájmem chaty. Sepsanou smlouvu máme s cestovní kanceláří, a ta zprostředkovává pronájem. Klient uhradí požadovanou částku, která je uvedena v katalogu a na místě uhradí spotřebu el. energie. Také zde se ptám zda je mým příjmem úhrada za spotřebovanou energií. V tomto případě si myslím, že ano, ale u pronájmu bytu je předmětem nájmu pouze plocha a ne energie. Děkuji všem, kteří mi poskytnou jakékoliv informace.
Dobrý den.Podnikatel vede DE,je plátcem DPH.V roce 2005 nakoupil materiál na rekonstrukci provozovny za 50.000,-Kč bez DPH.Rekonstrukce bude provedena v roce 2006.Lze částku uznat jako výdaj v roce 2005 nebo až po rekonstrukci - zhodnocení stavby-forma odpisů? Děkuji Vám za odpověď.Přeji hezký den.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na následující.Jelikož měl manžel jako OSVČ příjem nižší než je minimální základ daně,nechceme převádět % na spolupracující osobu.Zajímalo by mě ,zda to musím na FÚ nahlásit, ale hlavně bych nerada přišla o účast na důchodovém pojištění, pokud bych přerušila podnikání. Bylo by to přerušení nebo zůstává spolupráce, ale bez příjmu. Děkuji moc
Přeji krásný den,prosila bych o odpověď na tuto otázku: ve kterém dań.příznání (za r.05 nebo 06)uvedu na ř.103 daň.přiznání dopl.za zdravot. a sociál.poj.z roku 2005,zaplacené při podání přehledů v r.2006?Chci uplatnit výdaje v procentech.Při zaměstnání,které je mou hlavní činností jsem od r.05 začala podnikat a tudíž jsem zálohy na zdrav.a sociál.poj. neplatila a vznikl nedoplatek.Myslím si,že v daň.přizn.za rok 2005 bude ř.103 prázdný a doplatek se promítne až ve zdaň.období r.2006 spolu se zálohami,které již budu platit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Mám prosím dotaz.Já pracuji a manželka je na mateřské dovolené.Spočítal jsem,že náš základ daně po odečtení všech odečitatelných položek-úroky s úvěru,život.pojiš.,38040 atd. nám vyšla častka 92tisíc korun.U společného zdanění pak každému z nás vyšla dan 6900Kč.Máme dvě deti.Jedno díte uplatnuji já a druhé od 1.11.-31.12.2005.Předtím ho měla manželka.Na potvrzení od zaměstnavatele mám úhrn poskytnutých slev 6000Kč.Máme tedy nárok každý na jedno dítě 6000Kč?Potom by tedy vyšla dan 1800Kč.Na zálohách jsem zaplatil 26830Kč.Je to správně?Děkuji moc za radu.Nashledanou.Fodor.
Vedu daň. evidenci a nejsem platce DPH. Nemám firemní bank. účet, ale soukromý. Mohu účtovat platby provedené přes BÚ /soukromý/ a došlé platby za FA vystavené ??? Jak to mám zapsat do PD, jako platbu v hotovosti, nebo z účtu ??? Děkuji
Jsem studentkou VŠ, stala jsem se jednatelkou s. r. o. Je pro mne i pro firmu daňově lepší vyplácet pravidelnou odměnu na základě mandátní smlouvy o výkonu funkce jednatele nebo raději uzavřít pracovně právní vztah na činnost ředitele společnosti?
Dobrý den, prosím o následující vysvětlení. Jsem OSVČ vztahuje se na mě minimální daň. Vedu daňovou evidenci. Mám příjmy 217660Kč, výdaje 90.970 Kč, jediný odpis-hmotný majetek Kč 60.000,- - jsem důchodce zdrav a soc.pojištění si platím..
Kolik si zaměstnanec a nezaměstnaný může ročně vydělat, aniž by musel podávat daň. přiznání?
Fyzická osoba-plátce DPH koupil PC sestavu (vč. tiskárny a skeneru) v hodnotě 20000,- Kč a daň. doklad si dal do nákladů. Po dvou letech chce tento počítač někomu darovat. Co musí dárce státu zaplatit a v jaké výši a co zaplatí příjemce? Je státem stanovena zůstatková hodnota PC? Jestli ano,je k dispozici tato tabulka a kde ji najdu? Děkuji za odpověď
I po přečtení par.15,ods.8 mi není jasný výklad zákona. Jsme 3účastníci úvěr. smlouvy (použitý na nákup nem.) já a manžel vlastníci s trv. pobytem.(nem.) třetí,-má matka ne. Má matka nárok na odečet úroků ze stav. spoření? Je přeci také plátce! Děkuji
Dobrý den, lze uplatnit společné zdanění manželů v případě, že jeden z manželů je starobní důchodce a druhý je osoba samostatně výdělečně činná? Podmínku péče o děti splňujeme. Děkuji ZB
Dobrý den, mám tyto dotazy: Podnikám od roku 1997. Mám vystavený živnostenský list pro fyzickou osobu na "Automatizované zpracování dat". Už asi tři roky zpětně, možná víc, uplatňuji výdaje paušálem a letos to chci učinit také tak. Ovšem letos poprvé si dělám daně sám a nevím do které procentuální sazby spadám. Můžete mi prosím poradit? A ještě jeden dotaz. Mám hrubý příjem za rok 2005 asi 430 tisíc, zaplacené všechny zálohy na soc. i zdrav. pojištění i zálohy na daň (2x 14800). Má manželka je na mateřské dovolené a tudíž nemá žádné zdanitelné příjmy. Předpokládám správně, že pro nás bude výhodnější uplatnit společné zdanění manželů? Předem díky za odpovědi.
jsem OSVČ, vedu účetnictví, jsem plátce DPH. Podnikám v realitní činnosti. Chtěl bych koupit členský podíl v družstvu a byt opravit, poté prodat. Mohu při opravách uplatňovat odpočet DPH a prodat členský podíl bez DPH?
Dobrý den, pokud jsem dobře pochopila zákon můžu si vypočíst daň procenty. Pokud se jedná o neřemeslnou činnost tak si odečtu od příjmů 50% a do kolonky výdaje tedy zapíšu poloviční částku a do kolonky pojistné (př. č. 1) uvedu součet zaplacených záloh na sociálním a zdravotním (obojí mám v té minimální výši). Nejsem si ale jistá jestli k tomu můžu přičíst i zaplacené penzijní připojištění (celkem za rok 18 000,-Kč) nebo jestli se nějak zohledňují zvlášť i nějaké jiné výdaje. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, jak podat daňové přiznání FO. Dosud jsem ho podávala jako spolupracující osoba, manžel na mě převáděl část příjmů a výdajů (vede DE). V roce 2005 je ale manžel ve ztrátě, ztrátu na mě nepřevádí a protože na počátku roku 2005 jsem pro nedostatek práce spolupráci neprováděla, oznámila jsem na FÚ v březnu ukončení spolupráce. Do března jsem také platila zálohy na SZ a ZP. Jediný můj příjem je přeplatek SZ a ZP za rok 2004, který ale přišel až v květnu 2005. Od června 2005 jsem pak byla zaměstnancem a mám příjmy ze závislé činnosti. Byla jsem tedy 3 měsíce spolupracující osobou nebo ne, když na mě manžel nic nepřevádí? A přeplatky jsou příjmem z podnikání nebo ostatní ? A jak uplatnit výdaje na pojištění ? Prosím o pomoc, vůbec si nevím rady.Děkuji
Případ: Faktura vystavená ve 12/05 slovenskému odběrateli za software(lic. poplatky) v Kč. Odběratel uhradil fakturu ve výši 90% v 02/06 v Kč a srazil 10%daň dle sml. o dvojím zdanění. Tuto dań odvedl svému FÚ v SK. Tuto částku si započteme na daň povinnost roku 2005, ale vzniká problém: 1. Přepočet zaplacené daně v Sk - jakým kurzem, byla -li zaplacena až v 2006 ?Lze kurz ČNB k 31.12.05? 2. Rozdíl naší pohledávky vůči FÚ( nezaplacených 10%) v Kč a zaplacené daně v SK přepočtené na Kč je potom daňově uznatelným kurzovým rozdílem? Děkuji