FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2010 jsem měla ztrátu 18tis.Kč a v roce 2011 85tis.Kč. V daňovém přiznání za r.2012 lze tráty uplatnit v ř. 44 daňového přiznání. Pokud uplatním ztrátu z r.2010 (18tis.Kč) vychází mi daň (po uplatnění penz.připojištění a odpočtu na poplatníka) asi 3tis.Kč. Mohu uplatnit pouze část ztráty z r.2011 (24tis.Kč, zbyde 61tis.Kč) v takové výši, že po uplatnění penzij.přip. mi vyjde daň na ř. 60 přibližně 24810Kč a pak bych mohla ještě uplatnit odpočet na poplatníka, nebo musím uplatnit ztrátu z r.2011 v plné výši (tj.85tis.Kč, stále splňuji podmínku uplatnění ztráty do výše ř. 41a) a pak na ř.60 bude částka nižší než odpočet na poplatníka? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtela bych se zeptat jestli je nutne dokladat studium, za leden až kveten 2012 když jsem ho dokladovala lonsky rok? Dekuji
Dobrý den, mám na Vás dost důležitý dotaz. Klientovi jsme vystavili fakturu formou úhrady hotově, bez PPD. FV na částku 25000Kč s naším razítkem a podpisem. S tím, že uhradí 10000Kč, a poté se mu vystaví PPD. Úhradu klient neprovedl. A "tahá" se s námi přes právníky, a tvrdí, že nám fakturu uhradil, že je uvedeno na faktuře FORMA ÚHRADY HOTOVĚ. A tím bere věc za uzavřenou. Prosím o radu, informaci, kde je přesně specifikováno formy úhrad na FV (nemohla jsem to najít v Zákoně o DPH i v Zákoně o účetnictví), nebo kde si toto ověřit, abychom to mohli poslat jejich právníkovi jako odpověď. Děkuji mnohokrát předem za brzkou odpověď. Veronika Jílková
Pronajímám byt v bytovém domě, kde existuje společenství vlastníků. Společenství předepisuje jednotlivým vlastníkům povinné příspěvky do fondu oprav. Jak je to s daňovou uznatelností příspěvku do fondu oprav jako výdaje při pronájmu? Logicky by to mělo být daňově uznatelné, např. jako tvorba rezerv. Bohužel asi od roku 2009 musí být tvořené rezervy na zvláštním bank.účtu a to je u společenství v podstatě nezajistitelné (navíc při extenzivním výkladu by měl být asi pro každého vlastníka zvláštní bank.účet jeho části fondu oprav)). Dá se alespoň uplatňovat jako výdaj čerpání z fondu oprav na opravy provedené v daném účetním období (poměrná část připadající na vlastníka pronajímané byt.jednotky)? Případně lze to uplatnit dodatečně v dalším období (společenství vlastníků obvykle dodá vyúčtování až po podání daň. přiznání DPFO).
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda pracující důchodce odevzdává také přehled o příjmech a výdajích na OSSZ a VZP a zda ano, v čem se přehled liší. Děkuji.
Dobrý den, máme bytový dům, v němž bydlíme a zbývající 4 byty pronajímáme. Příjmy zdaňujeme v příloze č. 2 podle §9. Byty jsme tento rok rekonstruovaly a naše náklady jsou větší než 30%. Všechny doklady mám uschovány. Mohu naspat do přílohy č. 2 do řádku 202 Výdaje podle §9 zákona skutečnou výši výdajů? Tímto se dostanu do ztráty. Mohu si tuto ztrátu uplatnit příští rok na řádku Přiznání k dani z příjmu FO,2.oddíl, řádek 44 Uplatňována výše ztráty? Počítájí se do nákladu taky opravy společných prostor?
Dobrý den,příložitostně půjčuji luxusní vůz a nevím, jak zdanit příjmy. Měla bych asi vyplnit přílohu č. 2 §9 v Přiznán k dani z příjmu fyzických osob? A ještě jeden dotaz. Je nějaká hranice příjmů, že bych měla na to půjčování založit živnost?
Syn 20 let odešel z VŠ po ukončení 1. semetru dne 8.2.2013. Od 1.3. nastoupí do jazykové školy s 5ti denní docházkou. Protože nemůže mít status studenta, bude muset být přihlášen na úřadu práce a nebude mít žádný příjem. Může si rodič nadále uplatnit u zaměstnavatele daňový odpočet na vyživované dítě? Předem děkuji za odpověď.
dobry den, chcem sa opytat ako to je z danovym priznanim. minuly rok som od januara do maja pracovala na sk v sukromnej firme. od juna som bola nezamestnana. a v septembri som sa zamestnala vo firme v ČR, kde som doteraz. v čr mi zamestnavatel odvadza socialne aj zdravotne poistenie, automaticky mi urobi aj danove priznanie. trvalý pobyt mam stale na sk. zdravotne poistenie som si od juna do septembra platila sama na sk. danove priznanie musim podat aj v SR a v CR, to znamena ze prijem sa mi 2krat zdani, 1x na SK, 1x v CR. chcem sa spytat, co dalej. mam narok na vratenie dane z jedneho statu? a ktory stat mi bude dan vracat? a kolko mi vyrubia dan za tie mesiace co som pracovala v inom state, kedze v danom state sa dan za dane obdobie neodvadzala? a ako mam postupovat? kam mam napisat ziadost,alebo existuje na to nejake tlacivo? alebo akym sposobom to mam riesit? ake vsetky dokumenty na to potrebujem? a ako dlho to trva? dakujem za trpezlivost a za odpoved
Dobrý den, v roce 2001 jsem si sjednala životní pojistku, od roku 2006 jsem si podávala daňové přiznání sama a v tuto dobu jsem využívala odpočty z daní z příjmu. Letos bych si chtěla vybrat část kapitalové hodnoty bez zrušení pojistky. Je nutné uvést v přiznání k dani celkovou částku odpočtu za tyto roky a navýšit si tak základ daně? Jinak i nadále budu platit životní pojištění a i nadále se bude část ukládat na kapitálovou hodnotu. Děkuji Mimika
Dobrý den, dodaňuji zrušené ŽP: 1) Srážkovou daní by se zdanila ta část odbytného, o kterou by odbytné převyšovalo zaplacené pojistné a toto zdanění by provedla pojišťovna, je-li tedy na potrvzení uvedena "srážková daň" 0,- (odbytné bylo nižší než placené pojistné) dodaňuji částky uplatněné jako odečitatelné položky, tj. zpětně do r. 2006, od kdy byly uplatňovány. 2) Je nějaký rozdíl, byla-li v r. 2007 odečitatelná položka (cca 5800 Kč) uplatněna v rámci společného zdanění manželů? Děkuji
Dobrý den, provozuji e-shop a chtěl byl rozjet Partnerský program (affiliate). Je nějaká možnost, jak do něj zapojit i nepodnikatelské subjekty? U mnoha e-shopů je vidět, že vyplácí provize bez toho, aby měli v ruce jakýkoliv doklad - lze to? Je to legální? Existuje nějaký způsob, jak vyplatit nepodnikateli peníze a současně je mít jako daňově uznatelný náklad? Lze to řešit například nějakou formou dohody? A bylo by legální (v souladu se zákonem) vystavit například na částku provize slevový kupon s tím, že hodnota nákupu by byla vyšši než hodnota slevového kuponu? Lze prodat zboží za cenu nižší než je cena nákupní? Tím by se mohlo vyplácení provizí pro nepodnikatele zjednodušit alespoň v tom, že by si mohli za "vydělané" peníze vybrat zboží (část jeho ceny). A pokud ano, jak velká sleva může být? Mohu prodávat produkty za 1Kč, když jejich nákupní cena je třeba 200Kč? (za předpokladu že celkový výsledek hospodaření firmy je pochopitelně výrazně v plusu).
Dobrý den, naše akciová společnos, která je plátcem DPH se zabývá pronájmem bytových a nebytových prostor. Pronájímáme bytový dům fyzickým osobám, které samozřejmě nejsou plátci DPH. Když mi jednou za měsíc přinesou nájemné ve výši 4000, je toto nájemné osvobozeno od DPH dle §51. V nájemném je ale obsažena i spotřeba vody a elektřiny, které platíme my na základě přijatých faktur. Asi bych měla částku 4000,- účtovat tak, že 3000,- Kč je tržba za nájem osvobozena od DPH a 1000,- Kč za vodu a elektřinu bych měla účtovat jako tržba za ostatní služby s DPH?
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a chtěla bych si přivydělat. Založim si živnostenský list na pronájem movitých věcí. Jen nevím, zda když jsem na mateřské dovolené a stát za mě platí sociální a zdravotní, dále dostávám mateřskou, jestli si mohu založit živnost. Budu odvádět jako OSVČ sociální a zdravotní? Přijdu o mateřskou? Předem děkuji za odpověď.
Prosím o radu: Mám soukromé auto na leasing začal jsem ho používat v podnikání. Jsem OSVČ, vedu DE. Mohu si uplatnit výdaje náhrady za benzin a ujeté km ? Děkuji za odpověď.
V Daňovém přiznání na ř.64 mám dle pokynů doplnit částku 24840. Já ale podnikala do srpna-zde uplatňuji výdaje %sazbou. Od září mám příjmy pouze ze závislé činnosti.Neměla bych do ř.64 dát částku 4x2070Kč? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dodaňuji životní pojištění, vše už mám vyplněno a zjištěno, ale teď jsem zjistila, že na zadní straně formuláře, se vypisují přílohy, které přikládám. Dle vzoru na internetu bych měla uvést přílohu do kolonky - výpočet dílčích základů daně z příjmu z ostatních příjmů (dle §10). Na FÚ mi ale nic neříkali, že bych měla ještě doložit, mám pouze potvrzení od zaměstnavatele o zdanitelných příjmech. Je ještě nutné něco doložit a pokud ano, kde to získám. Děkuji Michaela
Dobrý den, prosím o radu - OSVČ uplatňuje výdaje procentem z příjmů. Patří do příjmů náhrada od pojišťovny za havárii osobního vozu používaného v podnikání, zaplacená na bankovní účet? Děkuji moc za radu. Veselá
Dobrý den, prosím o radu. Mohu uplatnit slevu na dítě na celých 12 měsíců, pokud dcera (24 let): - ukončila v červenci studium na VŠ státní závěrečnou zkouškou, - od července 2012 do ledna 2013 byla studentem na další VŠ (kombinovaná forma studia), - v srpnu 2012 se zaregistrovala na Úřad práce, - od listopadu 2012 dochází na neplacenou stáž, - v roce 2012 nebyla nikde zaměstnána, nepobírala žádné dávky. Děkuji za odpověď. Markéta
Dobrý den , podnikám jako OSVČ v cestovním ruchu , prosím o informaci k výdajum : - kolik % činí pomerná část při uplatnení výdaju u předmetu i pro osobní potřebu /počítač , mobil , kancelářský papír atd. / - mužu uplatnit cenu kurzu pro vedení daňové evidence včetne zkoušky plně jako výdaj ? Dekuji.