FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobrý den, pane doktore, prosím o radu, zda žena…

dobrý den, pane doktore, prosím o radu, zda žena na rodičovském příspěvku, která podniká, vykazuje v roce 2005 ztrátu z podnikání, má povinnost platit danž z mininálního základu daně. Za odpověď děkuji

Dobrý den, prosím, mám příležitostné příjmy cca…

Dobrý den, prosím, mám příležitostné příjmy cca 12.000 Kč za rok 2005 ze smlouvy o provádění a užití uměleckých výkonů. Budu příjem z této činnosti danit dle § 10 nebo § 7, odst. 2, písm.b a uplatním si náklady /§7 procentem, prosím kolik/. Děkuji.

Dobrý den, může si v ČR při podání daňového…

Dobrý den, může si v ČR při podání daňového přiznání z příjmů FO uplatnit společné zdanění i daňový nerezident, občan Slovenské republiky? V ČR má trvalý pracovní poměr, odvádí daně i pojištění, 90 % jeho příjmů je v ČR. Manželku má na mateřské dovolené, mají společnou domácnost i děti, manželka zde nemá přechodné bydliště.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující:…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: Manžel je starobní důchodce, po část roku měl příjmy podle § 7. Já mám příjmy podle § 6. Společně vyživujeme ještě jedno dítě (student). Chceme podat SZM. Pokud by manžel podával samostatně DAP, vím, že nemůže uplatnit odečit.položku 38 040 Kč. Je toto stejné i v případě SZM? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,můj dotaz zní: Žena je OSVČ,muž je bez…

Dobrý den,můj dotaz zní: Žena je OSVČ,muž je bez příjmů.Mají 2 vyživované děti. Lze v tomto případě uplatnit společné zdanění manželů?Jaké podmínky musí splnit OSVČ,aby bylo možné společné zdanění uplatnit,konkrétně mají-li vliv např.dluhy,které má tato OSVČ u FÚ?Jak je to s nezdanitelnými částkami u manžela bez příjmů?Děkuji Vám za odpověď.

Zadán: 17.2.2006 00:20:00 Název sekce: Daně a…

Zadán: 17.2.2006 00:20:00 Název sekce: Daně a účetnictví Zodpovězen: 19.2.2006 07:48:00 Dne 19.2.2006 jste mi odpověděl dotaz ohledně zdanění prodeje pozemku do 5 let od nabytí. Není mi jasná vaše odpověď v tom směru, že jako výdaj v roce 2004 si mohu uplatnit pořizovací cenu pozemku, přestože vlastnictví budoucí kupující nabyde resp. já nebudu vlastníkem pozemku až v roce 2005, protože právní účinky vkladu nastanou v roce 2005. Tzn., že v roce 2004 jsem stále vlastníkem. Proto si myslím, že pořizovací cenu jako výdaj si mohu uplatnit až v roce 2005. Dále mi není jasné, proč bych měl v roce 2005 příjem zdaňovat, protože jsem časový test 5 let dodržel - Děkuji za odpověď.

Dobrý den,chtěl bych začít podnikat a nevím za…

Dobrý den,chtěl bych začít podnikat a nevím za jakých podmínek musím být plátcem DPH.Co je limitujícím faktorem.

Dobrý den. Za rok 2005 budu manželovi podávat DAP…

Dobrý den. Za rok 2005 budu manželovi podávat DAP z příjmů FO ze závislé činnosti a funkčních požitků. Je zaměstnán na hlavní prac. poměr, nepodniká. Chci se zeptat, jaké potřebuji formuláře k podání tohoto DAP. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Vedu DE. V prosinci 2005 mi odběratel…

Dobrý den. Vedu DE. V prosinci 2005 mi odběratel omylem zaplatil za jednu vydanou fakturu 2x. Částka byla vrácena až v lednu 2006. Jedná se v roce 2005 o zdanitelný příjem a v roce 2006 o daňový výdaj? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz: syn (v zaměstnaneckém…

Dobrý den, mám dotaz: syn (v zaměstnaneckém poměru) provádí reklamu a propagaci prostřednictvím loga objednavatele při různých sportovních akcích. Smlouva zní na dobu určitou cca 1 rok a výše jednorázové úplaty činí 20.00,- Kč. Jedná se o jednorázový přijem bez další povinnosti, nebo jde o soustavnou činost s povinností podat DP. Děkuji za radu.

Dobrý den p. doktore, chci se zeptat, musí při…

Dobrý den p. doktore, chci se zeptat, musí při společném zdanění manželů dokládat manžel potvrzení od plnoletého syna, když má z práce vystavené potvrzení o zdanitelných příjmech a uplatňoval slevu na dani, nebo stačí, že je uvedené potvrzení uloženo u zaměstnavatele. Děkuji za odpověď

Dotaz k vrácení reinvestičního odpočtu 10%,…

Dotaz k vrácení reinvestičního odpočtu 10%, uplatněného v r. 2004. V r.2005 byl předmět odpočtu (notebook) pracovníkovi odcizen a provedeno po zprávě policie jeho vyřazení. Je nutné uplatnit v daň.přiznání firmy na ř. 30 vrácení odpočtu, když o tom v zákoně pro r. 2005 není ani? zmínka? Jedině snad obecně §23, odst.3a) bod1.=částky neoprávněně zkracující příjmy (zde příjmy minulých let). Děkuji

S platností od 11. 4. 2000 má zdravotně…

S platností od 11. 4. 2000 má zdravotně postižená osoba, které byl přiznán příspěvek na zakoupení motorového vozidla, nárok na vrácení daně u automobilu zakoupeného v tuzemsku (jak domácí výroby, tak automobil vyrobený v zahraničí). Zde musíme upozornit, že se nejedná o vozy zakoupené v autobazarech - ty nejsou plátci DPH, či o ojeté automobily dovezené soukromě ze zahraničí. Výše uvedenou radu jsem našla na internetu a nyní se ptám: zakoupila jsem na základě odsouhlaseného příspěvku auto v bazaru, který je plátcem DPH - mám v tomto případě nárok na vrácení DPH, anebo striktně platí, že auto nesmí být zakoupeno v bazaru. Děkuji za zodpovězení!

Dobrý den, jelikož budu letos podávat daňové…

Dobrý den, jelikož budu letos podávat daňové přiznání poprvé v životě (sám), chci se zeptat, co všechno musím FU předložit, abych mohl odečíst úroky z úvěru stavebního spoření? Stačí pouze potvrzení o částce, které mi pravidelně posílá stavebí spořitelna? Děkuji.

Dobrý Den zajímá mě společní danění manželů, ale…

Dobrý Den zajímá mě společní danění manželů, ale mám jeden dotaz jsem na mateřské dovolené už přes rok, ale podnikala jsem půl roku nic jsem si nevidělala. Na finančáku jsem podala jenom Čestné prohlášení máme možnost si společní danění manželů podat. Celý půl rok jsem pobírala nemocenskou počítá se to do toho. Děkuji za odpověď

Dobrý den, obchoduji s akciemi. prosím o…

Dobrý den, obchoduji s akciemi. prosím o odpovědi na 2 následující témata. 1) Jak je přesně definován 6-ti měsíční časový test? Je to výroční den šestého měsíce po nákupu nebo určitý počet kalendářních dní? Například koupím akcie 15.2.2006. Který je první den, kdy je mohu prodat aniž bych zisk musel danit? 2)V příloze č.2 daňového přiznání, kde se počítá dílčí základ daně dle §10 se má v sloupci č.5 uvést kód "z", pokud příjmy plynou ze zdrojů v zahraničí. V minulém roce jsem obchodoval se zahraničními akciemi přes českého i zahraničního brokera a s cartifikáty a warranty na české akcie, které ale byly emitovány zahraničními bankami přes českého brokera. Je něco z toho příjem ze zdojů v zahraničí? Pokud ano, musím uvést zvlášť to co je přijem v zahraničí a co není příjem v zahraničí?

Dobrý den, uplatňuje se nezdanitelné minimum…

Dobrý den, uplatňuje se nezdanitelné minimum 38040Kč u podnikajícího pobírající rodičovský příspěvek? Celkový výdělek cca 70000Kč. děkuji

Dobry den,prosim Vas o radu ohledne prijmu z…

Dobry den,prosim Vas o radu ohledne prijmu z pronajmu bytu.Vydaje proti prijmum mam vyssi nez 30%,takze chci priznavat skutecne vydaje,ale nevim co vsechno muzu uplatnit jako vydaj mimo najemneho a zaloh na elektrinu a vodu.Je mozne jako vydaj dat take koupene zarizeni do bytu jako napr nabytek,pracku,konvici apod.?Vse je uvedeno v predavacim protokolu a najemnici to vyuzivaji jako soucast bytu.Diky za odpoved,preji hezky den.

1/ Započítává se nemocenská a peněžitá pomoc v…

1/ Započítává se nemocenská a peněžitá pomoc v mateřství (v daňovém přiznání se společným zdaněním manželů) do úhrnu příjmů( do základu daně)? 2/ Zapisují se tyto částky někam do DAP? 3/ Jak je to v případě, kdy mají manželé jiné trvalé bydliště (v jiném městě)? Dávají DAP každý zvlášť svému FÚ? Není to problém?

Dobrý den,dělám si daňové přiznání za rok 2005…

Dobrý den,dělám si daňové přiznání za rok 2005 ana potvrzení od zaměstnavatele mám v kolonce daňové zvýhodnění, za 1) úhrn poskytnutých měsíčních slev na dani 15915 Kč a za 2) úhrn vyplacených daňových bonusů 705 Kč.Do kterých řádků v daňovém přiznání mám tyto částky napsat.Děkuji za odpověď.