FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jsem OSVČ a jezdím na jednání autem po…

Dobrý den. Jsem OSVČ a jezdím na jednání autem po celé ČR.Někdy jsem na cestě jen 6hod,jindy ale i 10,12 i více hod.Mohu uplatňovat nějaké náklady na stravu jako tomu je v případě zaměstnanců od zaměstnavatele (stravné)?A pokud ano, v jaké výši?A jak je to v případě, že jedu do Polska nebo Slovenska? A druhý dotaz. Manželka, důchodkyně s důchodem 6900,-Kč mi někdy domlouvá schůzky i jinak mi pomáhá.Slyšel jsem, že si mohla k důchodu za rok 2005 přivydělat do 20000,-Kč.Je možné mezi manžely,abych jí tyto peníze vyplatil a snížil si tak svůj daňový základ?Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, daně odvádím jako autor (autorská…

Dobrý den, daně odvádím jako autor (autorská práva). Potřebuji vědět, zdali mohu dát do nákladů také brýle a jakou částku mohu uplatnit ve výdajích z protelefonovaných Go karet (kolik procent). Můj druhý dotaz: Pracovala jsem za fixní částku (mám ve smlouvě). Když jsem potřebovala cokoli koupit anebo někam jet vlastním autem, sekretářka mi to, co jsem dala do práce ze svého, přičetla k další faktuře. Takže jsem dostala fixní plat + moje peníze, které jsem do činnosti investovala. Nemám to ovšem napsané na faktuře. Musím zdanit svoje vlastní peníze ještě jednou? Nebo mám učinit k daním čestné prohlášení? Prosím, poraďte. Děkuji,

Chtěl jsem se zeptat na možnost uplatnění…

Chtěl jsem se zeptat na možnost uplatnění možnosti uplatnit výdaje % z příjmu ve výši 60% u řemeslné činnosti již za rok 2005. Děkuji

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, vedu evidence…

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, vedu evidence příjmů a výdajů ( jednoduché účetnictví ), jsem plátce DPH. V minulém roce jsem ukončil leasing osobního vozidla. Po zaplacení poslední splátky a převedení do majetku firmy jsem toto vozidlo prodal a hotovost jsem použil na akontaci pro novou leasingovou smlouvu na nákup nového vozidla. Jednorázový příjem mi, ale značně zvýšil daňový základ. Můj dotaz zní : "Lze takovýto jednorázový příjem rozdělit na více daňových období". Děkuji

Dobrý den,pokud chceme uplatnit s manželem…

Dobrý den,pokud chceme uplatnit s manželem společné zdanění mám uvádět do přiznání i příjmy, které jsou do 6000Kč dle §7-§10, kvůli kterým bych normálně přiznání podávat nemusela a tyto příjmy v podstatě nezdanila ? Jedná se o příjmy z honoráře za hudební vystoupení - do 6000Kč.Nebo je mám uvést ? Velice děkuji za radu.

Dobrý den, Chci se zeptat na možnost odpočtu…

Dobrý den, Chci se zeptat na možnost odpočtu úroků z úvěru. Manžel koupil byt, ještě v době, kdy jsme nebyli svoji. Na jeho rekonstrukci jsme pak čerpali úvěr z jeho i mého stavebního spoření. Manžel je účastníkem smlouvy mého úvěru, oba máme trvalé bydliště v místě koupeného bytu. 1. Mohu uplatnit odečet úroků od daní? 2. Může tuto částku případně uplatnit manžel? 3. Co je třeba doložit? Děkuji

Dobrý den, za rok 2005 mám ztrátu z podnikání -20…

Dobrý den, za rok 2005 mám ztrátu z podnikání -20.000 (ř.37 DAP) a zisk z pronájmu 8.000 (ř.39 DAP). Když nepoužiji společné zdanění manželů, od zisku z pronájmu si na ř.41 odečtu ztrátu z podnikání. Při použití společného zdanění však na ř.502 přílohy 5 přenáším pouze kladný ř.37 (tj. v tomto případě zřejmě 0?), v důsledku čehož se zisk z pronájmu již ztrátou z podnikání neeliminuje. Je to tak správně, nebo dělám někde chybu? Druhý dotaz: Mohu u pronájmu uplatnit výdaje procentem z příjmu (a kolik procent? - pronájem pole) a u podnikání ne? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den!

Dobrý den, uvažuji o uplatnění výdajů % z příjmů…

Dobrý den, uvažuji o uplatnění výdajů % z příjmů za rok 2006. Do 31.12.2005 chci uplatnit výdaje v prokazané výši. Abych nemusela podávat opravné daň. přiznání za rok 2005, můžu tak provést úpravy dle par. 23 od.8 ZDP? Do závazku patří např.: 1. mzdy za 12/2005 vyplacené lednu 2006 2. fa za práce v prosinci vystavená 2.1.2006 a zaplacená 12.1.2006, 3. záloha za prosinec 2005 OSVČ na OSSZ a VZP zaplacená 4.1.2006. A co nedoplatky /přeplatky/ na OSSZ a VZP dle přehledu odevzdané po daňovém přiznání? Děkuji.

Dobrý den, dovoluji si zaslat náseldující dotaz. …

Dobrý den, dovoluji si zaslat náseldující dotaz. Podnikatel,fyzická osoba pořídíl na leasing v srpnu 2005 os.automobil. v roce 2006 utlumuje činnost a plánuje v lednu 2006 převést auto na nově vznikající s.r.o.. Může leasingové splátky 2005 a poměrnou část nulté splátky dát do daňových výdajů, jestliže převodem nesplní podmínku zavedení auta do obch. majetku po skončení leasingu? Auto bylo v roce 2005 k podnikání užívano, silniční daň byla zaplacena. předem děkuji za odpověď

Pracovala jsem na DPP a od odměny (13 000 Kč za…

Pracovala jsem na DPP a od odměny (13 000 Kč za měsíc) mi byla špatně odváděna záloha na daň. Z celkové odměny nebyla odečtena nezdanitelná částka, a tak byla odváděna vyšší záloha na daň. Teď chci ten rozdíl zpátky, ale bylo mi řečeno, že si to nejprve musí vyřídit FÚ se zaměstnavatelem a teprve pak mi zaměstnavatel vrátí přeplatek daně. Nelze tedy řešit jen podáním přiznání na FÚ. Neměla jsem v minulém roce jiný příjem a u zaměstnavatele jsem podepsala "prohlášení". Je toto jediné možné řešení? Zdá se mi to zbytečně složité. Jsem jediným zaměstnancem a zaměstnavatel tedy musí provést roční zúčtování daně.

Dobrý den, Prosím o posouzení, zda je možné v…

Dobrý den, Prosím o posouzení, zda je možné v mém případě provést společné zdanění manželů. Manželka od ledna do června 2005 výdělečně činná ( uplatňující odpočty na 2 děti), k 30.6.2005 ukončen pracovní poměr, od července do srpna v ochranné době pobírání nemocenské,od 1.9. dosud na úřadě práce pobírající podporu. Manžel celý rok 2005 pobíral plný invalidní důchod. Pokud mám nárok na SZM, prosím o sdělení, zda: - manželka uvádí do svých příjmů výdělek za 1-6/05, nemocenskou za 7-8/05 i podporu z ÚP za 9-12/05,(pokud ne, sdělte prosím který příjem se uvádí) - je možné uplatnit odpočet na 1. dítě studující za celý kalendářní rok a na 2. dítě studující (ale od 9/05 ženatý a bydlící na stejné adrese také za celý kalendářní rok - je možný nezdanitelný odpočet na manželku za celý kalendářní rok i když celý rok nepracovala - je možný event. odpočet na manžela ( v jaké výši) - uvádí manžel do svých příjmů invalidní důchod a nebo nulový příjem - může manžel uplatnit nezdanitelnou položku ve výši 38 040 - může manžel uplatnit odpočitatelnou položku z životního pojištění. Děkuji

Dotaz ohledně prodeje vozidla zařazeného do…

Dotaz ohledně prodeje vozidla zařazeného do podnikání. Vozidlo bylo zakoupeno v roce 2001 za částku 160000 a byly na něm uplatněny rovnoměrné odpisy. V roce 2005 bylo prodáno v 8 měsíci za částku 90000,- kč. Prosím o odpověď , jak se tento příjem (v jaké výši) zahrnuje do dańové evidence. Děkuji. E.U.

Vážený pane doktore, měl bych na Vás dotaz…

Vážený pane doktore, měl bych na Vás dotaz ohledně podání daň.přiznání. Jsem zaměstnaný a pronajímám kamarádovi jednu místnost za 500,- Kč měsíčně, což za celý rok 2005 čini 6000,- Kč. Musím podat daň.přiznání? Mohu podat dobrovolně, čímž by mě vznikl přeplatek na dani ve výši 1800,- Kč. Potvrzení o zdanitelných příjmech ze zaměstnání mám. A ještě se chci zeptat jakou přílohu daň.přiznání použít č. 2 - z pronájmu, nebo č. 3 Ostatní. Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.

Dobrý den, jsem OSVČ. V roce 2005 jsem 8 měsíců…

Dobrý den, jsem OSVČ. V roce 2005 jsem 8 měsíců marodil a od září pobírám částečný invalidní důchod. Můj HV výsledek za rok 2005 je ve ztrátě. Chtěl bych vědět, zda jsem povinen zaplatit minimální daň.

Dobrý den, vypočítávám si daň z příjmů…

Dobrý den, vypočítávám si daň z příjmů fyzických osob. Příjmy mám od zaměstnavatele a z pronájmu. V daňovém přiznání uplatňují odpisy. Mohu si tedy také uplatnit výdaje ve výši 30% z příjmů uvedených v odstavci 1 § 9? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o odpověď týkající se…

Dobrý den, prosím o odpověď týkající se následujícího problému: leasingová smlouva byla uzavřena dne 29.9.2005, k témuž datu bylo předáno vozidlo ale v technickém průkazu byla společnost zapsána až 4.10.2005 (akontace a první splátka byla splatná 29.9.2005). Jde mi o to, zda mohu poměrnou část nákladů uplatnit už za měsíc září, či až za říjen. A druhý problém: Leasingová smlouva byla uzavřena 25.1.2005 a témuž datu byl předmět předán - jednalo se o vysokozdižný vozík. Akontace byla splatná 1.2.2005, první splátka 1.3.2005 - je možné uplatnit poměrnou část nákladů už za měsíc leden, s tím, že řádné splátky začnou až v březnu? Děkuji mockrát za odpověď

Dobrý den pane doktore, Děkuji Vám…

Dobrý den pane doktore, Děkuji Vám za Vaši odpověď. V oblasti daní jsem úplným začátečníkem a tak se omlouvám, že Vaši odpovědi nerozumím. Nevím totiž zda jsem daňovým rezidentem ČR. Pokusím se popsat konkrétně mou situaci s konkrétními čísly a požádal bych Vás, zda by bylo možné aby jsem mi poradil jak to vlastně v mé konkrétní situaci bude vypadat. Z jaké částky budu muset platit daň finančnímu úřadu a zda datum mého příjezdu nějakým způsobem ovlivní výši daně. Před odjezdem do Anglie jsem nahlásil na finančnímu úřadu, sociálce a zdravotní pojišťovně, že odjíždím dlouhodobě do zahraničí a uzavřel cestovní pojištění na celý rok, které jsem prodloužil ještě jednou. Do Anglie jsem odjel v červnu 2003 a pracoval zde jako aupair za jídlo a kapesné, na které jsem nedostával žádné doklady a daně se z kapesného neodvádělo. Po vstupu ČR do Evropské unie jsem začal pracovat pro zednickou firmu jako truhlář. Protože jsem začal odvádět daně do anglického daňového systému, v Čechách mně bylo řečeno, že mé cestovní pojištění mě krýt nebude a tak jsem jej zrušil. Můj pracovní poměr začal v červnu 2004. V Anglii daňový rok je od května do dubna a český, pokud si dobře vzpomínám je od ledna do prosince. Všechny čísla uvádím v českém daňovém období. V roce 2004 • hrubá mzda £13 835,23 • daň z příjmu £2 342,68 • zdravotní a sociální pojištění £1 196,88 • čistá mzda £10 295,67 V roce 2005 • hrubá mzda £31 994,79 • daň z příjmu £5 733,64 • zdravotní a sociální pojištění £2 730,66 • čistá mzda £23 169,75 Předpokládám, že se navrátím zpět do ČR začátkem července 2006, proto do příjmu v roce 2006 uvádím předpokládaný příjem až do mého odjezdu. V roce 2006 • hrubá mzda £13 346,64 • daň z příjmu £2 247,82 • zdravotní a sociální pojištění £1 169,18 • čistá mzda £9 929,64 Děkuji mnohokrát za Vaši trpělivost a těším se na Vaši odpověď S pozdravem Petr Kořínek ________________________________________ From: sem_neodpovidejte@finance.cz [mailto:sem_neodpovidejte@finance.cz] Sent: Sunday, February 12, 2006 9:42 AM To: chlupp@seznam.cz Subject: Dotaz do poradenstvi.finance.cz Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Dobrý den, myslím, že mám pro Vás docela zajímavý námět, rád bych, jestli by jste mi, a všem ostatním v mé situaci, ujasnili otázku daneni příjmu, v případě, ze dlouhodobé pracujete v zahranici. V mé konkrétní situaci se jedná o Velkou Británii. Pracuji zde se svou přítelkyní téměř 2 roky. Zaměstnavatel odvádí daně z příjmu přímo z výplaty (je to tuším 22%). Po návštěvě mých kamarádů z Polska, jsem poněkud zmatený. Pročítali jsme spolu polské noviny, v kterých byl článek, právě týkající se daneni, který nás všechny znepokojil. V tomto článku byl popsán postup daneni po návratu do rodné vlasti. Popíši to velmi zjednodušeně: Anglický zaměstnavatel odvede z výplaty 22%. Po návratu do vlasti, musíte doložit daňovému úředníkovi, co jste po celou dobu vaší nepřítomnosti (v ČR) dělali a jaké byli vaše příjmy. On základ daně převede do českých korun a zařadí Vás do daňové skupiny, podle příjmu (ve většině pridu se jedná v ČR o 32%). Po odpočtu 22%, které se již odpočítali v Anglii je třeba úřadu doplatit rozdíl který činí 10%. Je tomu opravdu tak??? Děkuji a těším se na Vaši odpověď. Odpověď: Pokud jste daňovým rezidentem ČR a smlouva o zamezení dvojího zdanění tento postup takto upravuje, tak ano. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Jsem studentkou VŠ, nemám žádný závislý příjem. V…

Jsem studentkou VŠ, nemám žádný závislý příjem. V r. 2OO5 jsem však přijala výši Kč 13 000,- jako příjmy z úroků (půjčky). Podávám daňové přiznání, nebo jsem do příjmu do částky cca 38 O4O,- od daňového přiznání osvobozena?

Dobrý den, mám dotaz, jak správně vyplnit…

Dobrý den, mám dotaz, jak správně vyplnit doplňující údaje v příloze č.1 (§7) formuláře "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob" v oddílu 2. C. "Údaje o podnikání a jiné samost. výdělečné činnosti" v tomto případě : do 02/2005 jsem měl příjmy podle §7 (1)b) a současně podle §7 (2)c). V měsíci 02/2005 jsem vrátil živnostenské listy a ukončil činnost podle §7 (1)b), dál jsem pokračoval jen v činnosti podle §7 (2)c). Co tedy správně uvést jako datum ukončení činnosti a počet měsíců činnosti ? Děkuji. S pozdravem

Dobrý den. Mám vystavený ž.list v oboru práce v…

Dobrý den. Mám vystavený ž.list v oboru práce v lese a pro myslivost.Prosím o radu,je-li možné v d. přiznání za rok 2005 uplatnit výdaje v % - t.j.50%,když v d. přiznání za r.2004 byly uplatněny skutečné výdaje?Musím podat dodatečné d.přiznání,když v tabulce -D- u přílohy č.1 nejsou vedeny žádné pohledávky ani závazky,rovněž odpisy nejsou žádné,neboť žádný majetek v hodnotě 40 000,-kč není?V tabulce -D- k 31.12.20004 :1. DKP- 35390kč. 2.Peněžní prostředky v hotovosti - 3492kč.V případě,že bych musela podat dodatečné d. přiznání,do kdy by se muselo podat a co v něm uvádět, když základ daně a daň by zůstala stejná?Děkuji.