FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat, jestliže má OSVČ základ daně pro vyúčtování r.2005 nižší než je stanovené minimum a manželka je spolupr.osoba, která nemá jiný příjem než částečný invalidní důchod, vztahuje se minimální základ i na ni? Je možné v tomto případě manželku jako spolupracující osobu vůbec neuvádět?
Jsme sdružení občanů - nezisková organizace, vedeme DE. Počítají se do obratu pro stanovení plátce DPH také členské příspěvky a dodace na činnost? Moc děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Mohou manželé, kteří mají jedno dítě a žijí ve společné domácnosti,uplatnit společné zdanění manželů, přestože nemají společné bydliště? (toto bydliště nemají změněno pouze na úřadě, ale bydlí spolu). Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat: Můj přítel je zaměstnaný a zároveň podniká na základě živnostěnského listu.Tzn. vyplňuji daňové přiznání "B". Podnikat začal od záři 2005.Výnosy z podnikání měl kolem 100 000 a neměl žádný náklad. Existuje nějaká možnost procentuálního výpočtu výdajů?
Mám dotaz,jsem zaměstná,vlastním ŽL.Živnostenské podnikání je jen v částce cca 7000 Kč.Chtěla bych si zakoupit auto,mohu jej odečítat i z příjmů zaměstnance,když jako živnostník vydělávám jen tak nízkou částku? Tedy mohu díky hlavní závislé činnosti dát auto do nákladů?
Dobrý den,moc prosím o radu: FO vede DE a má vedle běžného účtu zřízen i revolvingový termínovaný účet na který jsou každý měsíc připisovány pouze úroky a zároveň odepisována daň z tohoto úroku. Jsou tyto úroky příjmem který zvyšuje základ daně z příjmu (dle § 8) i když je vždy z úroku rovnou sražena daň? Pokud ano je tedy sražená daň daňovým výdajem? A jen se chci ještě ujistit: úroky a popl.zaplacené z úvěru(byl poskytnut na nákup HM) jsou daňově uznatelný výdaj,ano? Moc vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, je možné v daňovém přiznání uplatnit odpočet na studenta pokud při zaměstnání dálkově studuji a je mi 23 let? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Na živnostenském listě mám popis činnosti výroba a opravy čalounických výrobků, čalounictví chci uplatnit výdaje % z příjmu. v popisu řemeslných živností jsem tuto činnost nenašla, mohu uplatnit výdaj 60 %, ale je to řemeslo. Děkuji
Dobrý den, pane doktore, mám jeden dotaz. V březnu provedu výměnu dřevěných kaslíkových oken za plastová okna. Podle mě se jedná o opravu (nebudu měnit velikost oken), tj. o daňově uznatelný náklad. Je tomu tak? Po výměně oken chci dům pronajmout, tj. cca od června tohoto roku. Mohu za daňové výdaje na dosažení příjmu z pronájmu považovat tuto výměnu oken, která byla realizována ještě před uzavřením nájemní smlouvy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, mám následující dva dotazy: Dotaz č.1: Mám příjmy ze zaměstnání a kromě toho mám i příjmy z pronájmu domu dle §9 ZDP. Vedu daňovou evidenci, uplatňuji skutečné výdaje. Mohu dát do nákladů roční odpis domu? Jaká bude, prosím, hodnota ročního odpisu, když dům je oceněn na 2 mil. Kč? Dotaz č.2: Plánuji v létě opravit terasu. Chtěla bych vyměnit současnou dlažbu za novou. Bude se jednat o opravu, tj. daňově uznatelný náklad? Děkuji za odpověď.
Pokud jsem členem sdružení, můžu provést společné zdanění manželů. Moje manželka nemá žádné příjmy za rok 2005. Děkuji.
Jsem zaměstnanec, dále mám ŽL. Hlavním zdrojem příjmu je zaměstnání. Žena byla v 2005 nezaměstnaná a zároveň spolupracující osoba. Zaplatil jsem za ní zdravotní pojištění. Její roční příjem nepřesáhl 20 000 Kč. Staráme se o dvě vlastní děti. Dotaz: Mohu uplatnit společné zdanění manželů?
Dobrý den. Chtěla bych uplatnit úroky ze stavebního spoření jako odpočitatelnou položku ze základu daně. Účetní mi sdělila, že to nelze, protože úvěr ze stavebního spoření je brán na jiný byt než mám trvalé bydliště. Trvalé bydliště mám opravdu na opačném konci republiky, ale fakticky využívám k trvalému bydlení byt, který je předmětem úvěru. Kdo má pravdu? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2005 jsem měl několik příjmů, vše na dohodu o provedení práce, vždy u jiných zaměstnavatelů. Jeden příjem činil 600 Kč, měl jsem podepsané prohlášení, další příjem 980 Kč bez prohlášení, dále 2500 bez prohlášení a poslední 8000 Kč bez prohlášení. Které z těchto příjmů mám zahrnout do daňového přiznání? (Rád bych si nechal vrátit zálohu na daň). Jsem studentem. Děkuji.
Dobrý den. lze prosím uplatnit pojistku na živ. pojištění, kdy výplata nastane dle pojistky 8.2.2028, ale 60 let bude zaměstnanci až 5.9.2028?
Dobrý den. Chtěl bych v DAP za rok 2005 přejít od skutečných nákladů k %. Vím že musím podat dodatčné DAP za rok 2004. Na konci toho roku (2004) jsem měl nesplacené lesingové splátky, které v té době přesahovaly pohledávky. Znamené to, že nebdu muset platit penále za pohledávky? Nechá se tento rozdíl využít pro snížení daňového základu v dalších letech? Lesingovou věc (auto) budu muset dále evidovat v účetnictví a v případě prodeje zdanit, že?
Jsem podnikatel v OR (vedu podvoj. účetnictví). Rád bych uplatnil náklady v % (50%) za rok 05. Je to možné ? Někde jsem se dočetl, že to u podvoj. účetnictví nejde. Nicméně zákon nic takového nezakazuje. Existují i nějaké další limity např. obrat nebo plátce DPH pro uplatnění výdajů %. Předpokládám, že musím vést dále podvoj. účetnictví, ale do daň. přiznání uvádím jen výnosy (nebo se v tomto případě příjmy ?). Jak je to s fakturami vystavenými v roce 05 a zapl. v roce 06 ? Jsou příjmem 05 ? (tj. stejně jako v účetnictví) ? Děkuji
Dobrý den. Jako čtyři studenti jsme založili pracovní skupinu, která není nikde registrována a ni zapsána, ale můžeme jako tato skupina čtyř mladých lidí žádat o granty v EU. Nyní jsme byli osloveni sponzory a proto se chci zeptat, jak a jestli můžeme přijmout sponzorský dar, jako de facto neprávnická osoba, která je zastoupena mnou, zletilou fyzickou osobou. Naše skupina pracuje v oblasti kultury a vzdělávání. Je možné dar přijmout například formou sponzorské smlouvy, tedy jako peníze za službu (my propagujeme, firma nám to zaplatí)? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem důchodce a mám příjmy pouze z pronájmu nemovitostí na Slovensku. Chtěl bych se zeptat když vyplňuji v daňovém přiznání přílohu č.3 Příjmy ze zahraničí-metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí, v řádku 322 vyplním výdaje dle daně z příjmů FO na Slovensku-25% nebo dle daně z příjmů FO v Česku-30%. Děkuji předem. Jurča
Za rok 2005 budu podávat daňové přiznání pro daň z příjmu FO jako daň z pronájmu. Od nájemce jsem obdržel celkovou platbu zahrnující nájemné a dále částku na úhradu daně z nemovitosti, kterou jsem už pokázal FÚ. Nemém však jasno v tom jak uplatnit výdaje, když chci mimo výdaj na úhradu daně ještě uplatnit i výdaje procentem z příjmů. Domnívám se že od celkového příjmu odečtu výdaj na již zaplacenou daň z nemovitosti a od takto zbylé částky ještě odečtu 20% na výdaje. Ze zbylého zůstatku pak odvedu daň z příjmu za pronájem. Uvitám odpověď zda je tento postup správný tj. zda mohu zahrnout do výdajů obě možnosti tj. výdaj na daň i procento z příjmů. Předem děkuji za odpověď a zůstávám s přáním hezkého dne.