FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací daně. Matka mi darovala nějaké nemovitosti (lesy, louky, pole). Zajímalo by mě, jestli se na mě vztahuje osvobození od darovací daně, jedná-li se o převod v rámci restituce. Jde ale už o druhý převod (první byl z babičky na matku a ted z matky na mě). Část těchto nemovitostí (konkrétně lesy) se nacházejí v chráněné krajinné oblasti a jsou od veškerých daní osvobozeny, vztahuje se toto i na darovací daň? Můžu uplatnit nějakou slevu či osvobození od darovací daně? Celková hodnota daru je totiž 1.400 000 Kč, daň z toho by byla tedy kolem 14. tis. Kč, což je dost velká částka, vzhledem k tomu, že se nemovitosti nacházejí v chraněné krajinné oblasti a nelze s nimi hospodařit podle vlastního přání. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den Naša firma ( právnická osoba -s.r.o)sa zaoberá predajom rozličného tovaru cez internet a chceli by sme rozširovat možnosti predaja aj na český trh. Radi by sme sa informovali o podmienkach podnikania na českom trhu - aké náležitosti treba splniť pri podnikaní firmy ktora sídli v Slovenskej republike.
Dobrý den,pokud jsem hudebník v pracovněprávním vztahu dle §6 a k tomu si přibližně 2 x za rok přivydělám příležitostně hraním mimo pracovní poměr, berou se tyto příjmy jako dle §7 nebo jako dle §10 jako příležitostná činnost ? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím Vás o radu.Nevím jakou sazbu DPH použít na zhotovení vchodových domovních dveří včetně zárubní a zabudování do panelového domu.Jedná se stavbu pro bydlení ,objednavatelem je Stavební bytové družstvo.
Pracuji pro pojišťovnu na základě smlouvy o obchodním zastoupení.Jaký paušál si mohu odečíst? 50% nebo 40%.
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH, vím že,aby se podnik(soukromá osoba) stal plátcem(povinně) musí přesáhnout obrat 1 000 000 Kč za 12 měsíců po sobě jdoucích. Jestli to dobře chápu nejedná se 12 měsíců jako o kalendářní rok ,ale jakýkoli 12 měsíců? Mám prosbu můžete mi poradit jak si kontrolovat přijmy,aby na tento limit nesklouzla?Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, může si manželka se svém daň. přiznání uplatnit na sebe odpočet, když její příjem nedosáhl 38040,- a manžel si uplatňuje na ni odpočet. Jedná se o spol. zdanění manželů. Děkuji za odpověď
Jako fyzická osoba rezident ČR vlastním s.r.o. na slovensku, za rok 2005 odvedu na Slovensku daň z příjmu ve výši 19%, s ohledem na zákon o zamezení dvojímu zdanění musím odvést daň z příjmu i v ČR?
Vedu účetnictví pro společenství vlastníků bytových jednotek domu a k této problematice mám dotaz. Můžu v průběhu roku vést náklady za služby na účtu 502 a na konci roku účet zúčtovat přímo zápisem proti uhrazeným zálohám tedy zápis 324/502 ? Poruším tímto zákon nebo účetní metody atd.? Můžu postupovat tak i s úhradou nákladů oprav a udržování k 31.12. přímo proti záloze účet 955? Vycházím z toho, že SVJ nemá žádné náklady a tím i ve Výkazu zisku a ztrát je neuvádět? Děkuji za rychlou odpověď.
Bratr je držitelem průkazu ZTP-P a má ČID. Na zakoupení invalidního vozíku v ceně Kč 38.000,- mu VZP dala příspěvek Kč 23.000,-. Já jsem přispěla Kč 15.000,-. Můžu si tuto částku uplatnit jako daňový odpočet? Musí bratr podat přiznání z daně darovací? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Při výpočtu výdaje paušálem uvádím na ř.103 DP zaplacené pojistné.Co tam vše patří? Zálohy na pojistné v r.2005-určitě,ale co doplatek pojistného z min,let,především pakdoplatek z DP za r. 2004 zaplacený v r.2005 apod.Případně zaplacené penále?Děkuji
Dobrý den.Využiji při sestavení DP za r.2005 výdaje paušálem (50% z příjmů).V DP nad výši paušálních výdajů zohledňuji ještě zaplacené pojistné(SP+ZP),čímž se mi sníží ZD pro stanovení výše daně. Co je však ZD pro Přehledy naOSSZ a VZP? Příjmy-50%výdaje-zaplacené pojistné?Nebo jen příjmy-50%výdaje a pojistné už ne?Děkuji
Dobrý den, uplatňuji společné zdanění manželů. Příjmy manželky jsou rodičovský příspěvek, přídavek na dítě (obě se do příjmů nepočítají) a částečný invalidní důchod(ČID). A zde se jen domnívám, že se jako zdanitelný příjem do přílohy č.5 neuvádí (je od daně osvobozený), ale manželka může uplatnit odčitatelnou položku na ČID (12x595=7140Kč). Však já už nemůžu uplatnit odčitatelnou položku na manželku, protože zde se ČID jako její příjem počítá (jeho výše byla za rok vetší jak 38040Kč). Pro FÚ tedy nebudu potřebovat potvrzení výše příjmů z ČID manželky, ale postačí rozhodnutí o pracovní rekomandaci. Je má úvaha správná? A jestě dotaz na konec. Musím vyplnit i přihlášku k registraci fyzické osoby, když podávám daňové přiznání sám za sebe poprvé? Přeji příjemný den. Děkuji.
Vážený pane doktore, ráda bych vás požádala o radu. Potřebuji fakturovat poradenskou službu v oblasti energetiky (zhotovenou v ČR) firmě sídlící v USA a jsem plátce dph - nevím jestli to bude s dph nebo bez a do jakého řádku přiznání tuto službu uvést. Děkuji mnohokrát
Dobrý den, podáním daňového přiznání v březnu tohoto roku daňová povinnost naší s.r.o. přesáhne částku 240.000,-, tudíž budeme muset začít platit zálohy na daně čtvrtletně (dosud jsme byli plátci pololetními). Znamená to, že první čtvrtletní zálohu na daň na rok 2006 budeme muset zaplatit do 15. března 2006 nebo až v červnu 2006? Děkuji Vám za odpověď, s pozdravem
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je pojistné plnění po úmrtí zdanitelným příjmem, a pokud není,jestli si může manžel uplatnit při společném zdanění manželů častku 21720Kč,když jsem v roce 2005 pobírala pouze rodičovský příspěvek a ono pojistné plnění,které přesáhlo částku 38040Kč.Děkuji za odpověď.
Za zdaňovací období 2005 chci uplatňovat paušálně náklady za vedlejší výdělečné činnosti (kromě zaměstnaneckého poměru). Část příjmu byla za poradenství na živnostenský list (50 % paušál), část za autorské právo a nezávisklé povolání (40% paušál). Jak řešit rozdělení příjmů a nákladů v daňovém přiznání, kde se uvádí jen celková částa a druhy činnosti? Přílohou s rozpisem příjmů a nákladů? Předem děkuji za odpověď.
dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů. Moje manželka byla v roce 2005 na mateřeské dovolené a při tomto podnikala na živnostenský list. Její příjmy však nebyly žádné. Ještě bych doplnil, že podnikala jen v roce 2005, bylo to jen od ledna do záři 2005. Můžeme podat společné zdanění manželů. Děkuji za odpověď.
Hezký den. Obracím se na Vás s problémem u společného zdanění manželů. Chtěla bych se zeptat, jestli slevu na dani mohu uplatnit já i když celý rok si ji uplatňoval manžel. Jse mi o to, že já jsem neměla žádný příjem a tudiž mi vyšel nedoplatek na dani a chtěla bych si jej změnit na přeplatek tím, že uplatním slevu na dani na dítě a následně i daňový bonus. Mańželovi vyjde taky přeplatek. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat, jak se projeví v daňové evidenci pojištění budovy, zda jako provozní režie nebo se to odečítá až v daňovém příznání. Děkuji