FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V roce 2005 jsem měl obnovenou činnost 1 měsíc a…

V roce 2005 jsem měl obnovenou činnost 1 měsíc a pár dní. Výdělečná činnost byla provozována jako vedlejší, a za tuto doby jsem neměl žádné příjmy a výdaje z podnikání. Zdroj příjmu jsem měl pouze ze závislé činnost. Dle pokynů k Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro ČSSZ by jsem měl mít minimální vyměřovací základ ze kterého budu muset zaplatit pojistné. Je to vůbec možné? Přece jsem měl nulový příjem z podnikání? Podotýkám, že jsem měl příjem ze závislé činnosti, ze kterého bylo odvedeno soc. pojistné.

Dobry den, radi bychom s manželem využili…

Dobry den, radi bychom s manželem využili společného zdanění manželů. Manžel je OSVČ (živnostník) a při podávání klasického DP by měl zřejmě povinnost platit minimální daň neboť jeho výdělek byl menší než 107300. Je v tomto případě možné udělat SZM?

Dobrý den pane doktore, mam dotaz: zaměstnanec…

Dobrý den pane doktore, mam dotaz: zaměstnanec pracuje v soukromé firmě 6 let, podal výpověd a k 28.2.2006 končí pracovní poměr. Firma má stanovených 25 dní dovolené v roce. Na kolik dní dovolené má nárok , pokud v roce 2006 odpracuje jenom měsíc leden a únor?Musí mít odpracovaných určitý počet dnů aby měl 4 dny dovolené?

Dobry den, zrusila jsem kapitalove zivotni…

Dobry den, zrusila jsem kapitalove zivotni pojisteni a dala si hned nove. Odbytne jsem si nechala vyplatit. Musim take vse zpetne dodanit? Pokud ano, v priloze 2 danoveho priznani to dam jako ostatni prijem, ale docetla jsem se, ze pokud je ostatni prijem do 20000 danit se nemusi - tyka se to i tehle polozky? A jeste jsem se chtela zeptat jestli odbytne musim nejakym zpusobem take dodanit - pokud ano kde mam tuto polozku uvest. Dekuji

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně…

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně uplatňování dph u operativního leasingu osobního automobilu. Lze dph uplatnit ? Děkuji

Chtěla jsem se také zeptat - chtěla bych uplatnit…

Chtěla jsem se také zeptat - chtěla bych uplatnit společné zdanění manželů - nevím ale, zda se nám to vyplatí. Manžel je zaměstnán a já jsem na mateřské ale i s plným invalidním důchodem. Do které kolonky zaznamenávám svůj roční (plný) inv. důchod. Děkuji

Dobrý den, obracím se na Vás s prozbou. Týká se…

Dobrý den, obracím se na Vás s prozbou. Týká se společného zdanění manželů. Jsem na mateřské dovolené, ale mám plný invalidní důchod. Co můžu uplatnit jako odečítatelnou položku? Děkuji za odpověď.

Moc Vás prosím o odpověď na následující dotaz a…

Moc Vás prosím o odpověď na následující dotaz a předem děkuji. Český občan již od roku 2004 trvale žije a pracuje v Německu, kde za něho jeho zaměstnavatel (německá společnost) odvádí zálohy na daň z příjmu, zdrav. a sociální pojištění (kt. tento občan v ČR neodvádí) a veškeré další poplatky dle tamnějších předpisů a také za tohoto českého zaměstnance zpracovává a v Německu podává daňové přiznání. Domnívám se, že tento český občan je za uvedených okolností v ČR tzv. nerezidentem. Jeho jediným dalším příjmem je pouze příjem z pronájmu bytu v ČR, který od roku 2004 nepoužívá. Předpokládám tedy, že v ČR bude za rok 2005 podávat přiznání k dani pouze z tohoto příjmu ze zdroje na území ČR. Je tento postup v pořádku? Pokud ano, lze v tomto případě uplatnit odpočitatelnou položku podle § 15 ZDP (38.040,-Kč)?

Otazka: Dobry den Chci uplatnit spolecne…

Otazka: Dobry den Chci uplatnit spolecne zdaneni manzelu. Manzelka mela prijem od zamestnavatele do kvetna cca 40 000, pote nastoupila na nemocenskou a nasledne na materskou. Mela ovsem take prijem cca 16 000 z dohody o provedeni prace, ktera byla srazena dani 20%. Chtel by se, prosim zeptat, zda uvest do zdanitelnych prijmu manzelky obe tyto castky nebo zda castka 16 000 by jiz nemela v danovem priznani figurovat? Dekuji

Dobrý den. Vedu DE. V prosinci 2005 jsem…

Dobrý den. Vedu DE. V prosinci 2005 jsem zaevidovala PFA za nájem: ZD - 774.346,26 daň -147.125,74, kterou jsem si uplatnila v přiznání k DPH za 3. čtvrtletí 2005. V roce 2005 jsem uhradila pouze 200.000,- Zbytek bude uhrazen až v roce 2006. Chci se zeptat jaký je můj zdanitelný výdaj v roce 2005, zda celých 200.000,- nebo 200.000 minus 19% z 200.000,- nebo 200.000 minus celé DPH z PFA faktury? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat při zdanění příjmů ze zahraničí.Do konce března budu zaměstnanec v České republice a od dubna budu zaměstnaná v Rusku,kde za mě budou platit pojistné i daně.Musim příští rok podat daňově přiznání tady v Čechách a dodanit i příjem ze zahraničí? Děkuji Petra

Dobry den, mam zivnostentsky list, ale nejsem…

Dobry den, mam zivnostentsky list, ale nejsem registrovan jako OSVC, nejako dobu jsem ho mel preruseny, ale v soucasnosti (resp. pred rokem a pul) znovu automaticky zacal platit. Muj hlavni prijem je prijem zamestnance. Muj spravce dane se vzdycky spokoji s DPFO typu A a s cestnym prohlasenim, ze jsem za prislusne danove obdobi nepodnikal. Chtel bych se zeptat, zda skutecnost, ze vlastnim ZL ma nejaky vliv na spolecne zdaneni manzelu, ktere bych chtel letos uplatnit a zda samotny fakt drzeni platneho ZL prinasi nejakou dalsi povinnost a je proto lepsi ho zrusit, pokud nemam v nejblizsi dobe (horizontu 2-3 let) v umyslu na nej podnikat. Dekuji za odpoved

Otázka ze dne 20.02.2006: Dobrý den, pane…

Otázka ze dne 20.02.2006: Dobrý den, pane doktore, mám jeden dotaz. V březnu provedu výměnu dřevěných kaslíkových oken za plastová okna. Podle mě se jedná o opravu (nebudu měnit velikost oken), tj. o daňově uznatelný náklad. Je tomu tak? Po výměně oken chci dům pronajmout, tj. cca od června tohoto roku. Mohu za daňové výdaje na dosažení příjmu z pronájmu považovat tuto výměnu oken, která byla realizována ještě před uzavřením nájemní smlouvy? Děkuji za odpověď. Vaše Odpověď: Bohužel ne. Jedná se o výměnu za kvalitativně lepší prvek a tudíž se jedná o technické zhodnocení. O jeho hodnotu navýšíte zůstatkovou cenu nemovitosti a upravíte odpisy, které budou položkou snižující základ daně. Pane doktore, v pokynu D-190 je uvedeno k § 33 zákona: Za změnu technických parametrů podle zákona se nepovažuje jen samotná záměna použitého materiálu. Má zkušenost: u mě v práci měnil zaměstnavatel stará okna za plastová a také tyto náklady zahrnul do daňově uznatelných nákladů. Je výměna kastlíkových oken za plastová opravdu technickým zhodnocením? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem studentka, podnikám na…

Dobrý den, jsem studentka, podnikám na živnostenský list a pracuji na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti. Můj dotaz: Uvádí se dohody o provedení práce i o pracovní činnosti do daňového přiznání vždy nebo jen od určité vydělané částky? Musí mi příjmy potvrdit zaměstnavatel nebo uvádím příjmy do přiznání sama? Děkuji za odpověd,

Dobrý den, pane doktore, prosím o pomoc při…

Dobrý den, pane doktore, prosím o pomoc při řešení následujících dotazů týkajících se minimálního základu daně: 1. podnikatel je v roce po celý jeden měsíc v pracovní neschopnosti. Počítá se tento měsíc do při výpočtu minimálního zákldu daně nebo může počítat pouze 11 měsíců a o poměrnou část připadjaící na tento měsíc minimální ZD snížit, tj bude 98 358,- Kč a z této částky se bude počíta i daň. 2. podnikatel od 1. 12. 2005 přerušil živnost (nikoliv ukončil), zaevidoval se na úřadu práce a bere pouze podporu v nezaměstnanosti. Jak je to u něho s minimálním ZD pro rok 2005. Musím uvést celých 103 700,- nebo také mohu o 1/12 základ daně snížit? 3. Mohu sloučit par. 7 a par. 10 do ZD, a potom teprve stanovit minimální základ daně, když v paragrafu 10 dodaňuji v dřívějších letech uplatněné odpočty z životního pojištění? Pojištění bylo v roce 2005 zrušeno a je tedy povinností dříve uplatněné odpočty dodanit. ZD z par. 7 je cca 50 000,- Kč a pokud připočtu i par. 10 stejně musím stanovit minimální základ daně, tudíž vlastně již dřívě uplatněné odpočty ze ŽP fakticky nedodaním? Mockát děkuji za odpovědi,

dobrý den, mám dotaz zda manželé, kteří mají…

dobrý den, mám dotaz zda manželé, kteří mají jedno dítě a žijí ve společné domácnosti, mohou uplatnit společné zdanění manželů, i když jsou manželé teprve od června roku 2005. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mohu si uplatnit odpočet na manželku…

Dobrý den, mohu si uplatnit odpočet na manželku ve výši 21720,-Kč za rok 2005? Leden-Srpen jsem byl zaměstnán, září - listopad podnikání, prosinec - úřad práce. Manželka pracovala jen leden a únor,příjem 6000,- Kč, zbytek roku na úřadě práce. Mohu si uplatnit celou část, i když jsem byl v prosinci evidován na úř.práce, nebo jen poměrnou část připadající na 11 měsíců?

Dobry den, mam dotaz ohledne zdaneni penze ze…

Dobry den, mam dotaz ohledne zdaneni penze ze zahranici. V roce 2004 a 2005 jsem pracoval v USA a zamestnavatel mi platil prispevek do penzijniho fondu. Po navratu do CR (konec brezna 2005) jsem cely obnos z tohoto fondu vybral. Podle smlouvy o zamezeni dvojiho zdaneni mi nebyla v USA odvedena zadna dan. Muj dotaz je nasledujici: Lze uplatnit spolecne zdaneni manzelu? Uvadi se tento prijem na prilohu cislo 3, sekci 2 (prijmy ze zdroju ze zhranici - metoda vyneti s vyhradou progrese)? Pod ktery paragraf patri (predpokladam, ze par. 8)? Dekuji.

Dobrý den, velmi Vás prosím na odpověď na tuto…

Dobrý den, velmi Vás prosím na odpověď na tuto otázku: Provozuji cestovní agenturu tzn., že prodávám-zprostředkovávám prodej zájezdů druhým cestovním kancelářím na základě smluv o obchodním zastoupení a plné moci k uzavírání cestovních smluv a vybírání fin. prostředků od zákazníků. Za tuto službu si fakturuji provizi z prodeje. Je správné pokud do zdanitelných příjmů zahrnuji pouze provizi ?(ostatní fin.prostředky přeposílám v celkové výši organizující CK). Pokud ano jak správně má být vystaven příjmový pokladní doklad, který dostává zákazník a který není zahrnut do mých příjmů ke zdanění? Je správné ho vystavit pod hlavičkou mé cestovní agentury? A je možné vystavit fakturu zákazníkovi (jedná se většinou o příspěvky zaměstnavatelů na dovolenou) pod hlavičkou cestovní agentury (opět příjem není zahrnut ke zdanění a je v celkové výši přeposlán organ. CK), nebo musí fakturu vystavit přímo cestovní kancelář? Předem velice děkuji za odpověď.

Dobrý den, je možné v daňovém přiznání uplatnit…

Dobrý den, je možné v daňovém přiznání uplatnit odpočet na studenta pokud při zaměstnání dálkově studuji VŠ(bakalářské studium) a je mi 23 let? Děkuji za odpověď