FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Zajímalo by mě kolik procent si můžu…

Dobrý den.Zajímalo by mě kolik procent si můžu odečíst když chci za rok 2005 uplatňovat výdaje procentem z příjmů.ŽL maám na práce s motorovou pilou, a přibližování dřívý.Druhý dotaz-musím podávat dodatečné daňpvé přizníní,kdýž za rok 2004 nemám žádné pohledávky ani závazky a musím to ohlásit když jsem dopusu vedl DE?Děkuji za odpoveď.

Dobrý den. V roce 2005 OSVČ vykonával činnost…

Dobrý den. V roce 2005 OSVČ vykonával činnost po celý rok. K 1.11.2005 se stal starobní důchodce. K 31.12.2005 přerušil podnikání na 2 roky. Nemá žádné závazky, pohledávky, zásoby. Musí v roce 2005 vypočítat základ daně z minimálního základu, nebo z rozdílu příjmů a výdajů, které jsou menší než minimální základ daně 107 300 Kč. Děkuji

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Vlastním…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Vlastním polovinu bytu a chci ji pronajímat. Jsem studentka. Dočetla jsem se zde, že daně z pronájmu se platí. Do jaké výše nájemného? Potřebuju do nájemní smlouvy i druhého majitele? Musím podávat daňové přiznání, i když nedosáhnu částky, ze které se daně platí? Děkuji

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz:…

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz: Vedle svého zaměstnání podnikám (prodej zboží), vedu DE a jsem plátce DPH. K rozvozu zboží využívám osobní automobil jehož majitelem je můj syn (já jsem pojistitel). Zajímalo by mě, jaké náklady mohu uplatnit v DP a jestli lze do nákladů zahrnout silniční daň, kterou zaplatil syn. Syn nepodniká. Děkuji za odpověď.

Přeji dobrý den a prosím o odpověď na následující…

Přeji dobrý den a prosím o odpověď na následující dotaz. Můj syn je vlastníkem dvou bytů. V jednom bydlí, druhý pronajímá. Protože já jsem ve starobním důchodu, přenechal mi syn pronajímaný byt se všemi právy i povinnostmi (od nájemníků dostávám v hotovosti nájemné, hradím provozní poplatky, pojištění bytu, daň z nemovitosti, atd.). Mohu tento příjem za rok 2005 zdaňovat já, když nejsem vlastníkem bytu? Za jakých podmínek? Nebude to posuzováno jako daňový únik syna, který má vysoký příjem, takže jeho zdanění příjmu z pronájmu by bylo vyšší?

Dobry den. Prosim o radu. Jsme z manzelem oba…

Dobry den. Prosim o radu. Jsme z manzelem oba zamestnani. Manzel vydzielava 2xvice jak ja. Uplatnuje narok na odpocty dani na nasi nezletelou dceru, na kterou mimochodem ne dostavame rodicovsky prispevek. Vyplati se nam podat danove priznani za rok 2005 dohromady? Predem dekuji za odpoved a preji pekny den.

Dobrý den. Na živnostenském listě mám uvedenou…

Dobrý den. Na živnostenském listě mám uvedenou Výroba dřevěných palet. Ráda bych se zeptala kolika procentní sazbou bych si mohla uplaťňovat výdaje jestli 50% nebo 60%. A zároveň bych prosila poradit jak mám postupovat, když jsem doteď uplaťnovala výdaje prokazatelnou výší a za rok 2005 bych chtěla uplaťnit procentní sazbu. Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2005 jsem na…

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2005 jsem na základě ústní dohody o provedení práce provedl v rámci semináře pořádaného firmou, která se mnou uzavřela tuto dohodu, přednášku za kterou jsem obdržel odměnu cca 1560,- Kč (čistého). Musím tuto odměnu započítat do daňového přiznání za rok 2005.

Dobrý den, chtěli bychom uplatnit společné…

Dobrý den, chtěli bychom uplatnit společné zdanění manželů. Slyšela jsem, že toto nelze, pokud je manžel(ka) spolupracující osoba. Co je to spolupracující osoba? Jsem zaměstnaná ve firmě (s.r.o.), kde manžel je jednatelem, společníkem i zaměstnancem. Můžeme v tomto případě společné zdanění uplatnit? Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu jakým procentem z příjmů…

Dobrý den, prosím o radu jakým procentem z příjmů z pronájmu nemovitostí (pozemků) lze uplatnit výdaje pro daň z příjmu fyzických osob dle § 9 zákona. Děkuji

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli si mužu…

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli si mužu udělat manželske danění když já jsem měl v roce 05 hrubej příjem 250000.Žena byla Na mateřske a Úřadu Práce a 3 Měsíce pracovala.Její příjem ze zaměstnání a z Úřadu Práce je 55000.

Dobrý den pane doktore, mám ještě dotaz k Vaší…

Dobrý den pane doktore, mám ještě dotaz k Vaší odpovědi ze dne 21.2.2006. Ptala jsem se na to, zda bude pokládka dlažby na terase daňově uznatelným nákladem. Odpověděl jste, že pokud se bude jednat o stejnou dlažbu, tak ano. Jak postupuje finanční úřad při kontrole oprávněnosti vložení určité investice do daňově uznatelných nákladů? Konkrétně v tomto případě - jak bych jim mohla dokázat, že se jednalo jen o opravu? Stačí např. mé čestné prohlášení, že původní dlažba byla již v nepoužitelném stavu? Děkuji za odpověď.

1) V případě,že letos uplatním % zdanění,lze v…

1) V případě,že letos uplatním % zdanění,lze v následném roce přejít zpět k uplatnění skutečných nákladů,pokud to pro mne bude výhodnější? 2) Je třeba v daňovém přiznání vyplňovat kolonku 43 minimální mzda v dílčí daní z fyz.příjmů pokud uvádím dílčí základ daně podle § 7 (37).

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně daně z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně daně z přijmu z prodeje nemovitosti. Moje matka vlastní asi 20 let jednu polovinu stavební parcely, před půl rokem si koupila i druhou polovinu této parcely. V současné době tento stavební pozemek prodává. Chtěla jsem se zeptat, zda v případě prodeje bude platit daň z přijmu z prodeje tohoto pozemku, když celý pozemek vlastní cca 6 měsíců. Děkuji moc za odpověď.

Jsem jednatelem a zaměstnancem společnosti s…

Jsem jednatelem a zaměstnancem společnosti s ručením omezeným, v současnosti na rizikovém těhotenství, od poloviny dubna 06 nastupuji na MD. V průběhu MD a rodičovské dovolené bych si chtěla přivydělávat překladatelskou činností. Jelikož alespoň v počátku nepředpokládám velké objemy zpracovávaných zakázek, zajímá mě, zda je pro mě výhodné překlady provádět na základě živnostenského oprávnění či to řešit např. dohodami o provedení práce (jedná se o občasné zakázky), smlouvami o dílo apod.

Dobry den, Chtel bych se zeptat zda mam povinost…

Dobry den, Chtel bych se zeptat zda mam povinost platit OSSZ, kdyz jsem v roce 2005 vykonaval zavislou cinnost kde jsem dosahl vydelku vetsiho nez 86220,- a zaroven jsem vykonaval samostatnou vydelecnou cinnost jako vedlejsi se zakladem dane asi 70000,-. U spolecneho zdaneni manzelu mi vyslo ze dan platit nemusim ale podle OSSZ bych mel zaplatit asi 9500,- a VZP asi 4500,-. Jedna se o sportovni cinnost podle paragrafu 7.Dekuji za odpoved

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně ohledně řádku 103 (pojistné). Pokud v roce 2005 byly zaplaceny maximální částky (tj. z 486000) cca 210 000 a také bylo uhrazeno pojistné za rok 2004 cca 20 000 pak mohu do DaP 2005 na ř.103 dát 230 000 nebo jen 210 000? děkuji a přeji hezký den

Jak se vypočte u podnikatele – fyzické osoby…

Jak se vypočte u podnikatele – fyzické osoby vedoucí daňovou evidenci, který v roce 2003 přerušil podnikání, odpis hmotného majetku v roce obnovení podnikání? Jedná se o podnikatele, který dne 30.10.2003 přerušil podnikatelskou činnost, dne 01.11.2004 tuto činnost obnovil. V obchodním majetku má dlouhodobý hmotný majetek (pořizovací cena 224.000,-Kč) zařazený do 3. odpisové skupiny, který od roku 1996 zrychleně odpisuje. K 31.12.2002 byla jeho zůstatková cena 51.767,- Kč, v roce 2003 byl v souladu s § 26 odst. 7 písm. a) bod 3. zákona o daních z příjmů uplatněn daňový odpis pouze ve výši jedné poloviny ročního odpisu, tj. ve výši 8.628,- Kč. V roce 2004 bylo odpisování z důvodu malého zisku přerušeno. Jak se vypočte odpis za rok 2005? Z jaké zůstatkové ceny bude pro výpočet vycházeno?

Dobrý den, mám dotaz: podnikatel FO má…

Dobrý den, mám dotaz: podnikatel FO má spolupracující osobu (vše je řádně přihlášeno na jednotlivých institucích) jak účtovat měsíční finanční částku vyplácenou této spolupracující osobě .Částka je vyplácena převodem z účtu podnikatele. Je tato částka daňovým výdajem?Je možno ji zahrnout do provozní réžije? Nebo se jedná o osobní spotřebu podnikatele.Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. 1.…

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. 1. Vedeme daňovou evidenci. Je pro nás finanční příspěvek na společenský ples obce daňovým výdajem? Samozřejmě za podmínek § 15 odst. 5. 2. FO skončila k 31.12.2004 podnikání. Do roku 2005 jí přešel daň. příjem z podnikání v částce 14000 Kč. V roce 2005 pracovala na závislou činnost. Musí sama podat za rok 2005 daňové přiznání? Děkuji za Vaši odpověď.