FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. V případě, že uplatňuji za období 2004, 2005 pravděpodobně i za rok 2006 výdaje procentem z příjmů, musím každý rok uvádět pohledávky do úprav zvyšující výsledek hospodaření tab. E DAP a tím je zdaňovat v aktuálním roce vzniku pohledávek, nebo jen v případě změny způsobu uplatnění výdajů ze skutečných na procentem ? Děkuji za odpověď.
Soukromý zemědělec vyplatil sousedovi, který mu pomohl se sběrem plodin částku 18.000,-- Kč. Měla se z této částky odvést daň 20%?
Dobrý den. Prosím o vyjádření k následujícímu problému: Jsem zaměstnanec, který chce letos podat daňové přiznání ke společnému zdanění manželů. Dosud mi vždy daně dělala naše mzdová účtárna. K mému příjmu ze závislé činnosti dostávám nájemné z mého pole. Jedná se o drobnou částku cca 900,-Kč za rok. Tento příjem jsem dosud do daň. přiznání neuváděl, neboť prý příjmy z pronájmu půdy do 6000,- Kč za rok byly osvobozeny. Jak to bude nyní při spol. zd. manželů? Platí stále, že se nemusí přiznávat příjem z pronájmu do určité částky? A pokud těch 900,- musím přiznat, mám nárok na jakýsi paušální odečet? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Předpokládám, že pojem "daňový domicil" znamená prakticky totéž co "daňový rezident". Je to správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, stala se mi nepříjemná věc. V roce 2004 jsem chybně zaúčtovala došlou fa, ale přišla jsem na to až teď. Mělo být: celá částka 53.000 na 518..., minus 50.000 zaplacená záloha na 314.... Jenže já vzala jen konečnou částku tj.3.000 na 518... (nevím jam jsem koukala) Vím, že to je chyba, ale teď když jsem pátrala proč pořád visí 50.000 na zálohách, tak jsem na to přišla. Můžu dát v roce 2005 do mimořádných nákladů 50.000 nebo musím udělat dodatečné daň.přiznání za rok 2004? (s.r.o.) Děkuji
vlastním pozemek zapsaný v KN, v r.1999 byl zkoloudován rekreační domek, má přiděleno pop.č. nevložila jsem ho do KN a teď ho potřebuji prodat. budu platit daň FO, když ho prokazatelně vlastním od r. 1999 a do kn zapíši až teď?pokud ano, bylo by možné ho darovat?
Dobrý den společenství vlastniku bytu vzniklo v roce 2004,kdy vedli jednoduché účetnictví,pak přešli na podvojne,chci ze zeptat jestli musí podávat daňové přiznaní za rok 2005 k 31.03.2006(dříve se nemuselo?)?????Nemají výdělečnou činnost,přijaté faktury jsou pouze zalohy(vody,tepla)+ nějaké služby ,které se budou rozúčtovávát k vlastníkum bytu a příjmy jsou pouze zálohy od vlastníků bytů,které se jednou ročně zúčtují.Děkuji
Dobrý den, mohu uplatnit společné zdanění manželů, když syn zletilý, který s námi bydlí ve společné domácnosti do 31.12.05, ale ukončil studium 30.6.05, dále manželka od 1.8.05 je v invalidním důchodu?
Dobry den, chtela bych Vas jeste jednou poprosit o radu ohledne darovaci dane. Matka mi darovala nejake pozemky (prevazne pole, louky, lesy). V pripade, ze se na cast techto pozemku vztahuje osvobozeni od darovaci dane dle § 4 odst. 1 pismena j) zakona c. 338/1992 Sb., (tzn. od dane z pozemku jsou osvobozeny pozemky uzemi zvlaste chranenych atd.), chci se zeptat, jake podklady musim predlozit (nebo zda vubec musim predlozit), aby mi toto bylo uznano? Nebo osvobozeni uvedu na danovem priznani a FU si jiz sam overuje, zda je toto osvobozeni opravnene? Na vypisu z katastru nemovitosti je u kazdeho pozemku totiz uvedena poznamka "rozsahle chranene uzemi". Mam tedy na osvobozeni narok? Kde se da zjistit, zda a ktere pozemky se nachazeji na uzemi zvlaste chranenych? Dale me jeste zajima, jaka cena ze znaleckeho posudku se pro ucely danoveho priznani pouziva? Ve znaleckem posudku mam uvedny dve ceny a sice JC (Kc/m2), coz bude nespis jednotkova cena a pak UC (Kc/m2), coz bude nejspis uzitkova cena. Predem dekuji za Vasi odpoved
Dobrý den, prosím o radu: Syn bydlí společně s rodiči v rodinném domku, domek vlastní rodiče. Jako vedlejší činnost při zaměstnání provozuje živnost v dílně, která je v domku rodičů. Je nutné, aby rodiče synovi tuto dílnu pronajímali za úhradu? V případě že ano, pokud by roční nájem nebyl větší než 6000,--Kč, a otec má příjmy pouze ze zaměstnání, musel by otec podávat přiznání k dani z příjmu FO, nebo by se tento příjem vůbec neuváděl? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat, když mám pozastavenou činnost od 1. 4. 2005, ale doplatek na SSZ jsem uhradila až 10. 4. 2005, můžu si dát tyto výdaje do účetnictví. (příkazy byly podány 31. 3. 2005) ale splatnost dala banka až na 1. 4. 2005 a protože jsem napsala špatné číslo účtu tak se mi peníze vrátily. Děkuji
Dobrý den, můj přítel provozuje taxislužbu. v srpnu roku 2005 si koupil na leasing nový vůz. Starý vůz ( asi 10let) prodal asi za 5000,-. Do příjmů si dá těch 5000,-? Nebo musí ten vlz odepsat za nějakou jinou cenu? Oba vozy byly majetkem firmy. Děkuji
Dobré ráno, ráda bychse zeptala: v průběhu roku jsem pozastavila podnikání. ale v knize drobného majetku mi zůstal mobilní telefon. pořizovací cena mobilního telefonu byla v roce 2003 3000Kč. Co s ním mám udělat?? Děkuji
Je nutné zasílat FÚ tzv. "práskačku", anebo tato povinnost již neplatí. Pokud ano, ze kterého předpisu povinnost vyplývá?
Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení následujícího problému: podnikatel vede DE, má auto nevložené do obchod. majetku, jezdí soukromě i pro firemní učely. Musí do knihy jízd uvádět i soukromé jízdy nebo stačí uvádět jen podnikat. cesty? Pokud ujel 100 000 km služebních, jakou to má finanční vazbu na peněžní deník? Co dle Vašeho názoru spadá do termínu základní náhrada? / např. zákon pojištění, havar. pojištění, dálnič. známka atd/. Děkuji mnohokrát za odpověd
Dobrý den. Tento dotaz jsem již jednou psala, ale překlepla jsem se v paragrafu. Není mi jasné, zda jako odpočet podle §34 ost.3 DZP mohu použít školné na školu své dcery, která není uznána a podporována státem.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně paušálu. Pracuji na živ. list / občerstvení/ jsem plátce DPH, kolik si můžu jako paušální částku odečíst. Děkuji
Dobrý den, manžel změnil zaměstnavatele. Půl měsíce byl v evidenci ÚP a od půli měsíce nastoupil do nového zaměstnání, kde mu však za tento měsíc nebyl proveden odpočet na děti. Mám v DAP uvést v ř. 74 slevy, na které měl nárok (500Kč na dítě měsíčně) a v ř. 75 jen ty slevy, které má na potvrzení od zaměstnavatelů? Děkuji.
Jaký paušální odpis mohu mít při živnosti : Agentážní činnost ?
Dobrý den.Jako OSVC rozdelim prijmy i vydaje se spolupracující osobou -manzelkou duchodkyni (83000,-rocni duchod).Oproti mně není manzelka povinna platit minimalni dan.Nemuze si ale odecist odcitatelne polozky vc.38O40,-Kc.To znamená,ze 75000,-Kc, coz dela na ni pripadajici castka bude zdanena 15% ?Je muj nazor spravny? Druhy dotaz:Uzivam ve svem RD kancelar 12 m2. Jakou castku si muzu nakladovat pronajem a sluzby s tim spojene?A kdyz bude pronajem vc.sluzeb treba 15000/rok a ja si je dam jako OSVC do nakladu, nebudu muset je opet zdanit s manzelkou jako fyz.osoby? Dekuji.