FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jako nezbytnou podmínku pro…

Dobrý den. Jako nezbytnou podmínku pro poskytnutí hypotečního úvěru na koupi bytu jsem uzavřela úvěrové životní pojištění pro případ smrti pojištěného a dále úvěrové životní pojištění pro případ smrti nebo plné invalidity pojištěného. Pane doktore, prosím o sdělení, zda lze částky pojistného zaplacené v roce 2005 (celková částka nepřekročí 4 500,- Kč) uplatnit jako odpočitatelnou položku dle § 15 odst. 10 zákona o dani z příjmů?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kdo má nárok na…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kdo má nárok na uznání slev, jestli se jedná jen o lidi, kteří mají na sebe napsány děti, nebo ještě nějaké jiné skupiny. Děkuji

Dobry den, prosím o radu v následujícím problému.…

Dobry den, prosím o radu v následujícím problému. V roce 2005 jsem prodala podíl v sro, který jsem zdědila po svém otci. Ten podíl vlastnil od založení sro v roce 1994 a v roce 2005 zemřel. Musím zaplatit daň z převodu obchodního podílu, nebo je tento převod od daně osvobozen? Specielně bych chtěla vědět, zda se do doby 5 let vlastnictví podílu nutné pro osvobození od daně započítává i doba, po kterou byl podíl vlastněn zůstavitelem. Prosím též o uvedení právního předpisu, ve kterém je to stanoveno. Děkuji.

Dobrý den, dočetla jsem se ve vašich diskuzích,…

Dobrý den, dočetla jsem se ve vašich diskuzích, že dohodou o provedení práce daněnou 15ti% nemusím uvádět do přiznání daně (loni jsem 9 měsíců pracovala a poslední 3 měsíce byla na neschopence a letos v únoru jsem přešla na mateřskou dovolenou). Nyní mi kamarádka která je na mateřské řekla, že ona dohodu (má stejnou 15% daň) musela přiznat. Musím ji také přiznat? nebo ji přiznává pouze protože dělá společné přiznání? Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký víkend

Dobrý den, mám dotaz ohledně životního pojištění.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně životního pojištění. V daňovém přiznání za rok 2004 jsem odečetla životní pojištění. V roce 2005 bylo živ.poj.zrušeno z důvodu neplacení. Žádné peníze nebyly vráceny. Potřebovala bych vědět jak to mám udělat v daňovém přiznání za r.2005.Zda dodanit živ.poj.které jsem si odečetla v r.2004,nebo přil.zrušit smlouvy a nebo nic.Děkuji

Dobrý den. Prosím o odpověď na dotaz: Vede…

Dobrý den. Prosím o odpověď na dotaz: Vede odborová organizace DE nebo Ú? V případě, že lze zatím vést DE - od kdy a za jakých podmínek musí přejít na účetnictví? Děkuji.

Dobrý den, poraďte mi prosím. Dostala jsem od…

Dobrý den, poraďte mi prosím. Dostala jsem od matky větší množství peněz. Musím z nich platit darovací daň a zahrnout je do daně z příjmů?

Dobry den, v cervnu 2005 jsem koupil byt v…

Dobry den, v cervnu 2005 jsem koupil byt v osobnim vlastnictvi na hypoteku, katastr zapsal zmenu vlastnictvi az 4.1.2006 - pravni ucinky vkladu 1.6.2005 ( zasillka z KN prevzata 29.1.2006 ) a) mohu si uroky z hypoteky zaplacene za rok 2005 zapocitat jako odcitatelnou polozku za rok 2005 do danoveho priznani ? b) do kdy musim podat danove priznani k dani z nemovitosti. Dekuji za odpoved

Dobrý den. Podnikám v oboru pekařstí a cukrářství…

Dobrý den. Podnikám v oboru pekařstí a cukrářství a dosud jsem vedla daňovou evidenci. V r.2005 chci uplatnit výdaje ve výši 60%, což zamená dodatečné DAP za r.2004, ve kterém dodaním zásoby. V dodatečním DAP tyto zásoby uvedu do příl.1, řádek 105? Má dodanění vliv na ZP a SP? Děkuji za dpověď.

Vedu DE a jsem platce DPH, ZL je na "Poskytovani…

Vedu DE a jsem platce DPH, ZL je na "Poskytovani komplexnich sluzeb pri vyuziti vypocetni techniky". Prijmny podle penezniho deniku k 31.12.2005 jsou cca 930 000 Kc. Pohledavky k 31.12.2005 jsou ve vysi cca 100 000 Kc. Muzu v tomto roce uplatnit vydaje formou pausalu? Bude to 40%? K 31.12.2004 jsem nemel zadne pohledavky ani zavazky. Musim podavat dodatecne danove priznani? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, laskavě Vás prosím o radu. Mohu si…

Dobrý den, laskavě Vás prosím o radu. Mohu si jako architektonická kancelář uplatnit 5% DPH při zpracování projektové dokumentace bytového domu? Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o informaci: jak dlouho je…

Dobrý den, prosím o informaci: jak dlouho je třeba archivovat doklady k jednoduchému účetnictví pro OSVČ a kolik roků zpět mohou být kontrolovány finančním úřadem. Děkuji

Dobrý den, mohu uplatnit nezdanitelnou částku 38…

Dobrý den, mohu uplatnit nezdanitelnou částku 38.040,- Kč a případně další odpočitatelné položky (životní pojištění...) v případě, že můj daňový základ (příjmy - výdaje) za rok 2005 je pouze 30.000,-Kč a přitom rok 2005 byl mým druhým rokem podnikání. Můžu podat společné zdanění s manželem pokud jinak splňujeme ostatní podmínky? Děkuji za odpověď

1. Jsem OSVČ a za rok 2005 chci uplantit výdaje %…

1. Jsem OSVČ a za rok 2005 chci uplantit výdaje % z příjmů...výpočet provedu ze skutečných příjmů nebo z vystavených faktur? (některé byli zaplaceny až v roce 2006) 2. Pokud doložím "cenu obvyklou" mohu fakturovat manželovi (též OSVČ) např. za vedení administrativy (nebo za činnost která není jeho předmětem živnosti)? 3. Mohu následně provést Společné zdanění manželů? (nejsem spolupracující osoba) Děkuji za radu

Dobrý den. Prosila bych poradit, zda si může…

Dobrý den. Prosila bych poradit, zda si může manžel při společném zdanění manželů uplaťnovat na mě nezdanitelnou částku 21 720, když jsem od ledna do června 2005 pobírala mateřský příspěvek a od července do prosince 2005 rodičovský příspěvek. Do příjmu si to neuvádím. Děkuji

Dobrý den. Firma přechází od 1.1.2006 z daň…

Dobrý den. Firma přechází od 1.1.2006 z daň.evidence na vedení účetnictví. Jak správně zaúčtovat v lednu 2006 fakturu např. za telefon, který je vyúčtováním za období 20.12.2005 - 10.1.2006? Část poplatků vztahujících se k r.2005 by neměla v roce 2006 být daňová, protože v účetnictví musím náklady časově rozlišit. Jak ale tento případ správně proúčtovat, když faktura je vydaná v roce 2006 i zdanit.plnění je v lednu 2006? Mám nárok v lednu 2006 na plný odpočet?

Dobrý den. Jsem živnostník FO.Koupil jsem…

Dobrý den. Jsem živnostník FO.Koupil jsem počítačovou sestavu od FO bez živ. listu a mám na ni kupní smlouvu, mohu ji započítat do výdajů? Dále se chci zeptat jestli a za jakých podmínek je možné odečítat náklady na dopravu, když jezdím vozem , který je psaný na jinou osobu.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a s manželem…

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a s manželem si chceme uplatnit společné zdanění manželů. Můžeme si na mě manžel uplatnit odčit.položku na manželku 21720,- Příjmy jsem žádné neměla jen mateřskou.

Dobrý den, jsem OSVČ, budu podávat dodatečné…

Dobrý den, jsem OSVČ, budu podávat dodatečné daňové přiznání k DP za r.2004 z důvodu přechodu na uplatňování výdajů % a tudíž dodanění pohledávek. Jak je to s Přehledy pro OSSZ a ZP? Musím podat opravné přehledy a doplatit i sociální a zdravotní pojištění za r. 2004 ? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, v roce 2005 jsem zdědil po strýci…

Dobrý den, v roce 2005 jsem zdědil po strýci pozemek, který jsem v témže roce prodal za cca 70 tis. Kč. Byla zaplacena daň dědická i daň z převodu nemovitosti. Musím nyní ještě příjem z prodeje zahrnout do svého daňového přiznání, resp. společného přiznání manželů? Pokud ano, mohu odečíst daň z převodu nemovitosti jako výdaj? Děkuji předem za odpověď a srdečně zdravím.