FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na životní minimum nebo na podporu v nezaměstnanosti pokud jsem po absolvování střední školy a následné evidenci na úřadu práce odpracovala jen 4 měsíce. Dostala jsem informace, že pokud neodpracuji 12 měsíců, tak nemám nárok ani na sociální podporu.

Dobrý večer. Mám dotaz,zda lze při uplatnění %…

Dobrý večer. Mám dotaz,zda lze při uplatnění % výdajů (§7)ještě odečitat základní nezdanitelnou částku(38040,-) plus životní pojištění a odečet úroků?

Dobrý den, mám jeden dotaz a doufám, že mi ho…

Dobrý den, mám jeden dotaz a doufám, že mi ho zodpovíte... Jsem nezletilí student a rád bych si "založil" svoje vlastní designerské studio věnující se reklamě, servisu pc, tvorbě www stránek, zprostředkovatelské činnosti a podobným věcem z oboru IT. Prozatím jako nezletilí by mě zajímalo, zda takovéto věci jdou provozovat bez toho, abych vlastnil živnostenský list na tyto obory nebo byl vlastníkem firmy. Je možné nevlastnit i nadále po dosažení 18ti let živnostenský list, protože nevím zda budu prosperovat abych byl schopný odvádět daň za živnostenský list. Pokud by to bylo možné, tak jaké jsou další prostředky? Provozovat svou činnost pouze na smlouvy např. o dílo a z toho následně odvést 15% daň? Nebo kdybych to provozoval i bez smluv, v tom případě se už potom jedná o nezákonné podnikání? I kdybych si na výše uvedené činnosti po dosažení plnoletosti udělal živnostenský list, na tolik činností by jich muselo být více že ano? Neexistuje možnost jak to všechno provozovat v jednom? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den...

Dobrý den, je možné využít soukromý osobní…

Dobrý den, je možné využít soukromý osobní automobil k podnikání. Pokud ano, co pro to musím udělat. Děkuji a s pozdravem

OSVČ na mateřské dov. znovuzahajila činnost v…

OSVČ na mateřské dov. znovuzahajila činnost v listopadu 2005. Uplatňovala výdaje procentem v roce 2004 a chce uplatnit výdaje procentem i v 2005. V prosinci 2005 vystavila jedinou fakturu na 40000 a penize přišly na účet v lednu 2006. 1)Má se těch 40000 zdanit a výdaje procentem uplatnit až v roce 2006? 2)Nebo je to pohledávka z roku 2005 v tom případě nevím kam to vyplnit, v příloze 1 tabulka D (má jí vyplnit pouze ten, kdo vede daň. evidenci). 3)Chceme podat SZM za 2005 a nevím jestli pak nebudu muset podávat dodateč. daň. přiznání za 2005, když to bude pohledávka.(příjem 40000, výdaje procentem(50%, pojištění z tohoto mám vykazovat v roce 2005 nebo 2006? Díky

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Je…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Je příjmem podle § 8 ZDP plnění ze soukromého životního pojištění, pokud dochází k zániku poj.smlouvy? Během minulých let byly uplaněny platby životního pojištění jako odčitelené položky. Pokud ano, co je proti tomuto příjmu výdajem? Děkuji za odpověď.

Dobný den.OSVČ má hlavní zaměstnání 192 tis.…

Dobný den.OSVČ má hlavní zaměstnání 192 tis. hrubého , 9 měsíců vyk.vedlejší činnost třžby 160 tis.náklady 145 tis. zisk 15 tis. Do přehledu OSVČ uvedu příjmy po odpočtu výdajů těch 15 tis. a do minimálního vym.základu 21468 , pojistné 21468 x 0,296 ? a záloha minimální 558 ,-Kč je to správně Děkuji.

OSVČ v roce 2004 uplatňovala výdaje paušálem, byl…

OSVČ v roce 2004 uplatňovala výdaje paušálem, byl jí vrácen v roce 2005 přeplatek na pojištění 3000Kč. V roce 2005 neměla žádné příjmy uvádím tento přeplatek v daň. přizn. v příl. 1 na ř. 103 (pojistné) minus 3000Kč nebo na ř. 101 (příjmy) plus 3000Kč?

Jsem OSVČ. 1)V daňovém přiznání mi vychází…

Jsem OSVČ. 1)V daňovém přiznání mi vychází základ daně vyšší , než je minimální základ daně (107300,-) . Chci uplatnit odečet ztráty . Po odečtení ztráty mi vychází zákload daně nižší , než je minimální základ daně .Mohu tuto ztrátu odečíst celou , nebo jenom v takové výši , aby základ daně po odečtení ztráty (ř.45) nebyl nižší , než je minimální základ ? 2)Nově se odečítá místo nezdanitelné položky na dítě sleva na daní (6000,-). Rozumím tomu správně , že pokud vyjde daň k zaplacení nižší , než je tato sleva, pak neplatím daň žádnou a vzniklý daňový bonus mohu využít v příštím roce ke snížení daně ? Děkuji a přeji krásný den

Dobrý den, za rok 2005 bych ve svém daňovém…

Dobrý den, za rok 2005 bych ve svém daňovém přiznání chtěla použít zvýšených výdajových paušálů, a nevím, zda-li jsem postup správně pochopila: 1) Podat dodatečné DP za rok 2004 a v něm dodanit pohledávky evidované ke konci roku 2004? 2) Kam zahrnout fakturu za prosinec 2005, která bude zaplacena az v lednu 2006? (do r. 05 nebo 06?) Děkuji

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odpověď na…

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odpověď na můj dotaz.OSVČ FO,plátce DPH vykonává pro Stavební bytové družstvo zejména tyto práce - výměny vodoměrů , opravy topení,výměny stoupaček TUV,SUV, a pod. Pokud se jedná o práce v bytech družstevníků, tak používáme sníženou sazbu dph, pokud se jedná o práce ve společných prostorech, používáme základní sazbu. Děkuji a přeji příjemný den.

Dobrý den, podnikám jako FO, vedu DE a mám tyto…

Dobrý den, podnikám jako FO, vedu DE a mám tyto dotazy : pořádám kurzy plavčíků, jejichž 1.část proběhla koncem roku 2005 a 2.část bude probíhat na jaře 2006, v té době bude rovněž vystavován certifikát plavčíka - na kurs jsem vystavova zálohové faktury, z nichž některé mi byly proplaceny v roce 2005. Jsou tyto zálohové faktury předmětem DPFO ? Provádím v DE časové rozlišení nákladů jako v účetnictví ? Mám konkrétně na mysli povinné ručení za automobil, které bylo zaplaceno 14.11.2005 na dobu 1 roku .

Dobrý den. Hned na začátek chci říct,že jsem…

Dobrý den. Hned na začátek chci říct,že jsem uplný laik, takže moje otázka vám taky možna bude připadat banální. Nicméně. Podávám daň.přiznání, kde můj strýc vykonává vedlejší sam.výd.čin. Z tohoto podnikání mu ale letos vyšel průdělek zhruba 400kč. A teď moje otázka. Musím podávát přehled Sociálce a Zdravotní pojišťovně? Budu těmto institucím platit nějakou častku? Můj názor je, že přehledy podám, ale nic platit nebudu. Je to tak? Děkuju za odpověď.

Dobrý den, pracuji na plný úvazek a k tomu jsem…

Dobrý den, pracuji na plný úvazek a k tomu jsem loni obdržela autorský honorář přes 8 000 Kč (záloha na překlad knihy, doložena vyúčtováním z nakladatelství). Mé dotazy jsou: mám honorář uvádět, nebo počkat i na závěrečný doplatek? Patří do přílohy 1 či 2? Mohu si z tohoto honoráře odečíst výdaje? Pokud ano, 30 % nebo 50 %? A nakonec - musím z toho platit zdravotní a sociální pojištění? Mnohokrát děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den. Mám dotaz ohledně danění příjmů…

Dobrý den. Mám dotaz ohledně danění příjmů fyzických osob. Od 1.1. do 30.6. 2005 (181 kalendářních dní) jsem pracovala na plný úvazek na státní univerzitě v Německu. Zároveň jsem byla od 1.1. do 31.8. zaměstnaná ve státní instituci v Čechách na 5% úvazek, tento úvazek se změnil na 100% od 1.9. do 31.12.2005. Mám podávat daňové přiznání v Čechách a v Německu s tím že v obou zemích doložím příjmy z druhé země nebo stačí podat přiznání v jedné zemi a ve které? S tím souvisí ještě můj další dotaz. V roce 2004 jsem v Německu na stejné instituci pracovala od 1.3. do 31.12. Daňové přiznání jsem podala pouze v Německu (bylo to po mě z německé strany vyžadováno) s tím že jsem doložila i veškeré příjmy z Čech, v Čechách jsem daňové přiznání nepodávala, učinila jsem spravně? Měla jsem podat daňové přiznání i v Čechách?

Prosím o zodpovězení těchto dotazů. 1)Faktura…

Prosím o zodpovězení těchto dotazů. 1)Faktura vystavená v prosinci r. 2005, zaplacená v r. 2006 – lze započítat se do výdajů pro rok 2005? 2)Je možné zaplacenou daň z nemovitosti uplatnit do výdajů v celkově zaplacené částce nebo jen poměrnou část, pokud se pronajímá jen část nemovitosti? Pokud jen poměrná část, stačí odhadem v % nebo přesným výpočtem na m2? Děkuji.

Dobrý den, Prosím o zodpovězení dotazu: Fyzická…

Dobrý den, Prosím o zodpovězení dotazu: Fyzická osoba má příjmy z tlumočnických a překladatelských služeb. Dále má příjmy za odborné články a přednášky. 1)může si u příjmů za překladatelskou činnost uplatnit výdajový paušál 50% a za tlumočnickou jen 40%? 2)základ saně za překlady a tlumočení je 85.000,- autorské honoráře nezdaněné 10.000,- autorské jonoráře zdaněné 10% 100.000,- příjmy z dohody o pracovní činnosti zdaněné 15% 35.000,- 85.000,- + 10.000,-= 95.000,- Musí přesto uplatnit minimální základ daně 107.300,- 3) Je možno za příjmy za odborné články či přednášky aplikovat §14? děkuji Denkstein

Prosim o zodpovezeni nasledujiciho dotazu:…

Prosim o zodpovezeni nasledujiciho dotazu: Spolecnost s.r.o. zalozi svemu klicovemu manazerovi rizikovou zivotni pojistku. Pojistnikem je spolecnost, pojisteny je manazer, obmyslenou osobou je spolecnost. Muze si spolecnost odepisovat tuto polozku z nakladu , pokud prokaze, ze smrt manazera by s nejvetsi pravdepodobnosti znamenala likvidaci firmy?

Vážený pán doktor, chcela by som Vás poprosiť,…

Vážený pán doktor, chcela by som Vás poprosiť, aby ste mi potvrdil správnosť mojich hypotéz pri podávaní daňového priznania za rok 2005. Celý rok som pracovala na HPP v ČR a mala som tam aj prechodné bydlisko - čiže musím podať priznanie v ČR. Okrem toho som v prosinci spolupracovala na Dohodu na Slovensku - tento prijem uvediem v daňovom priznaní na Slovensku. Chcem sa opýtať, či si v ČR môžem zo základu dane odpočítať sumu 38040 CZK ako nezdaniteľný základ a v ktorej kolonke?Za odpoveď Vám moc ďakujem!

Dobrý den, mám dotaz k uplatnění ztráty z r. 2004…

Dobrý den, mám dotaz k uplatnění ztráty z r. 2004 při společném zdanění manželů. V jedné z Vaší předchozí odpovědi uvádíte, že při společném zdanění manželů lze uplatnit ztátu z r. 2004 a tato ztráta se uvede na ř. 44 daňového přiznání. V pokynech k vyplnění daňového přiznání je však uvedeno, že při společném zdanění manželů se ř. 43 až 60 nevyplňují, pokračuje se až řádkem 61, kam se přenese údaj z řádku 526 přílohy č. 5 (tj. polovina základu daně). V příloze č. 5 není možné ztrátu odečíst a ani další řádky daňového přiznání neumožňují ztrátu z předchozích let odečíst. Jak tedy postupovat v případě, že poplatník chce uplatnit ztrátu z r. 2004? Zákon nikterak neomezuje uplatnění ztráty dosažené v r. 2004 při společném zdanění manželů (v § 13a je řešena pouze ztráta vykázaná ve zdaňovacím období, ve kterém manželé uplatnili společné zdanění, což je poprvé rok 2005), ale v tiskopise daňového přiznání nelze fakticky ztrátu z r. 2004 uplatnit. Lze tedy vůbec a jakým způsobem uplatnit ztrátu z r. 2004? Děkuji za odpověď.