FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Kdy nemusí právnická osoba založená jako občanské združení, které nemá příjmy podávat daňové přiznání a do jaké výše nepodléhají příjmy dani z příjmu
Na spolupracující manželku chci rozdělit příjem 15000 kč,které by nepodlehaly dani z příjmů.Ptám se zda mám podávat daňové přiznání a nebo podat,ale jak vyplnit řádky 67 až 86 DP.V prvním kole na FU si s tím nevěděli rady.Mám se dostavit znovu za dva týdny.Zdá si mě nelogické,abych nepodával DP,když část příjmů a výdajů rozděluji na manželku.Je také otázka jak bych postupoval vůči VZP,ale to jiný problém.Pozorně jsem četl odpovědi ,které zveřejňujete v této rubrice,ale žádný dotaz se netýkal této věci.Děkuji.
Dobrý den. Jsem OSVČ, podnikání je hlavním zdrojem příjmů. Mám povinnost podat daňové přiznání, když hrubý příjem za rok 2005 jsem měla 13800kč. Platí pro mně minimalní vyměřovací základ daně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pane doktore. Mám drobné nesrovnalosti ve vyplnění daňového přiznání. OSVČ - důchodce, podnikal celý rok r.2005 s výsledkem ztráty cca 350 tis.Kč. a) tato ztráta se zapíše v odst.32 se znaménkem -, jiné příjmy nebyly, tedy ta samá částka se objeví v ř. 36. Základ daně tedy 0. Pokud jsem si dobře přečetla ZDP odst.7c, minimální daň se na něj jako na důchodce nevztahuje. b) bude tedy povinnost platit daň? Pokud ano, z jakého základu. c) výše důchodu cca 95 tis. Kč, zapíše se v odst. 3 o nezdan. příjmech jako úda o starobním důchodu, pokud ano, už si nemůže čásku ve výši 38070 Kč na sebe odečíst. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. 31.10.2004 jsem přerušila činnost a nastoupila do zaměstnání.Vedla jsem daňovou evidenci.V roce 2005 jsem prodala auto, u něhož jsem si v podníkání uplatnila celý leising.Musím prodej zdanit podle § 10-ostatní příjmy?
Dobry den, Jsem fyzicka osoba a mam prijmy z podnikani, ktera v roce 2005 nevede ucetnictvi ani danovou evidenci (uplanuji pausalni castku vydaju). Musim v danovem priznani za rok 2005 navysit prijmy o nezalpalcene pohledavky z roku 2005?
Dobry den pane doktore, mam pripad fyzicke osoby vede danovou evidenci, podnika v oboru zivnosti volnych (prekladani) a ma zajem v 2005 uplatnit pausali vydaj. Ke konci roku 2004 mu zustala nezaplacena pohledavka 74 tis. Otazka 1): je 40% castka z prijmu jako pausalni castka vydaju roku 2005 z prijmu z podnikani sprane? Otazka 2): musi za rok 2004 (uctovano skutecne vydaje) podat opravne danove priznani kvuli dodaneni pohledavky z rok 2004 a zaplacene v 2005, protoze se jedna o zmenu zpusobu uplatnovani vydaju ? Nebo musi tuto pohledavku z roku 2004 a zaplacenou v roce 2005 zahrnout do prijmu roku 2005? Otazka 3): v roce 2005 bylo prodano auto v obdobi do 5 let od zarazeni do majetku. Je prijem z toho prodeje zdanitelnym prijmem (pri uplatneni pousalnich vydaju) bez zohledneni zustatkoveho odpisu nebo se tento prijem z prodeje ponizi o zustatkovou hodnotu odpisu?
Dobrý den, prosím zda přepočet k rozvahovému dni dle kurzu ČNB na účtě 563 je daňově uznatelný. Společník,jednatel a zároveň zaměstnanec poskytl s.r.o. půjčku v EUR bezúročnou, a k rozvahovému dni vznikla kurzová ztráta. Děkuji.
Jsem spolumajitelem domu v Praze, který spravuje realitní kancelář. Každoročně dostávám "Závěrečné podklady k přiznání daně" za minulý rok. Některý rok je ztráta, někdy malý zisk. Většinoví majitelé se dohodli, že se zisk z hospodaření domu nebude vyplácet a že zůstane na účtu domu. Tento rok je můj podíl na zisku cca 17000.-Kč. Prosím o informaci, zda je tento "zisk" podkladem k "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob", i když žádné peníze nedostávám. V případě, že musím podat přiznání k dani, mohu uplatnit nezdanitelnou část základu daně? Ostatní můj příjem je jen starobní důchod
Zaměstnavatel uzavřel mým jménem manažerské životní pojištění k výročí dožití věku klienta a uhradil pojistné. V minulém roce toto pojištění řádně skončilo a pojišťovna zdanila 15% rozdíl mezi zaplaceným pojistným a skutečně vyplacenou částkou. Vyplývá pro mně z plnění pojistné smlouvy nějaká další daňová povinnost.
Dobrý den, Chtěla bych v tomto roce začít podnikat v cestovním ruchu na ŽL,nikdy před tím jsem zatím nepodnikala.Doslechla jsem se,že pro začínající podnikatele by měli být jisté výhody v tom,že bych po 2 roky nemusela platit žádné daně.Ráda bych se tímto zeptala co je na tom pravdy?A nebo jestli jsou nějaké jiné výhody.Předem děkuji za Vaší odpověd.
Je možné u jedné fyzické osoby -plátce daně- s různými živnostenskými listy - nákup a prodej , služby, uplatnit dvojí způsob výpočtu daně. konkrétně - pro prodej použít normální výpočet z příjmů a nákladů, a pro služby použít 50 % paušál ?
Dobrý den, mám dotaz kolika procent paušálu si mohu odečíst / mám kiosek - občerstvení/ a jsem plátce DPH. Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na povinnost stát se plátcem DPH. Když moje příjmy z podnikání přesáhnou za rok 1 milion korun, musím se stát plátcem DPH? Mám příjmy pouze z podnikání. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, U §9 snižuji výdaje a odpisy koeficientem, protože část nemovitosti využívám sám. Pokud chci použít paušál místo skutečných výdajů, musím také paušální výdaje krátit? A jak to provést, když použiji pro celý §9 paušál a u jedné nemovitosti krátím a u druhé ne. Děkuji
Dobrý den,mám prosbičku:Vedení danové evidence,auto na Ičo,placen leasing.Kolik kč si můžu měsíčně uplatnit do nákladů když-vstupní cena vozidla je 339999,90vč.dph Akontace zaplacena 29999,90vč dph.Zůstatková cena 68000.Měsíční splátka leasingu je 6514,99 z toho 1586 pojistení.
Chci koupit byt do OV. 1) Můžu ho celý pronajmout PO jako sídlo firmy? 2) Potřebuji nějaké povolení? 3) Lze financovat koupi bytu hypotékou a úroky uplatňovat jako daňový výdaj, když příjmy zdaňuji dle §9? 4) Jestliže je na 3. otázku odpověď NE, existuje nějaká jiná možnost, jak úroky dostat do daňových nákladů? (při zachování pronájmu bytu). Děkuji.
Dobrý deň. Prosím o radu. Pracujem v ČR a na jej území som sa zdržiavala viac ako 183 dní. Chcela by som si uplatniť odpočet na dani za životné poistenie platené v SR poisťovni, ktorá má oprávnenie k poisť. činnosti v ČR/poisťovňa ING/. Z akého kurzu vychádzať pri prepočte? Mockrát ďakujem za Váš čas a odpoveď.
Dobrý den pane doktore.Chtěla bych se vás zeptat,zda si může manžel při společném zdanění manželů odečíst položku na vyživovanou manželku(21720Kč),pokud v roce 2005 pobírala pouze rodičovský příspěvek a bylo jí vyplaceno pojistné plnění po úmrtí,které činilo cca 50000Kč.Předem Děkuji