FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na poplatníka

Dobrý den,mám dotaz mám příjem z HPP a zároveň příjem z pronájmu.V r.2012 jsem byla celý rok v PN a můj příjem od zaměstnavatele byl v pouze podobě odměny cca 3 000,- ...Mám dotaz:1)Uplatńuji na sebe odpočitatelnou položku za celý loňský rok? 2) Uvadím příjem který mi posílala sociálka - mám na mysli nemocenskou Děkuji za odpověď Nováková

odpočet ztráty

dobrý den, lze poskytnout bezúročnou půjčku fyzické osobě, která není zaměstnancem firmy, jednalo by se o 35.000 kč a byla by splacená do konce roku? ještě bych měla jeden dotaz - minulém roce jsme měli ztrátu ve výši 8 tis. Kč, tuto ztrátu lze odepsat do výše zisku nebo ji musím odepisovat 5 let? děkuji za odpověď

sleva na dítě

Dobrý den, jsem studentkou 2. ročníku bakalářského studijního programu. V letošním roce se s přítelem plánujeme vzít. Otec tvrdí, že tím příjde o daňové zvýhodnění, které na mě, jako studentku má. Je to pravda?

podání přiznání

Dobrý večer, tento rok jsem podnikala při studiu, ale můj příjem nepřesáhl 5000 kč, poté jsem dělala na živnostenský list, kde za mě odváděli srážkovou daň. Musím tedy podávat daňové přiznání ?

plnění do zahraničí

Dobrý den, poskytuji služby v rámci ČR, nejsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Nyní bych chtěla začít poskytovat služby i do zahraničí. Podle novely zákona o DPH jsem pochopila, že se stanu identifikovanou osobou. Co vše to pro mě bude znamenat? Budu muset odvádět DPH? Děkuji

odpisy

Dotaz: Bytové družstvo převedlo byty na jednotlivé členy po zaplacení zbývajících nedoplatků jednotlivců. Tím jsem se stala majitelkou bytu zapsaného na mé jméno na katastrál. úřadě. Byt pronajímám a do nákladů uvádím výdaje ve skutečné výši- nikoliv paušální výdaje. Vzniklé družstvo vlastníků se rozhodlo dům zateplit,čímž vzniklo techn. zhodnocení jednotlivých bytů. Majitelé jednotl. bytů se mohli rozhodnout zda náklady na zateplení budou platit ve zvýšených měsíčních splátkách určených na údržbu a opravy, nebo zaplatí jednorázově celou částku. Rozhodla jsem se zaplatit jednorázově částku 70 000 Kč. Dotaz: 1)Jak uplatním tuto částku do svých nákladů? ( mohu jednorázově, neboť zateplení je věc všech vlastníků,tedy družstva nebo musím uplatňovat ve formě odpisů z techn. zhodnoceného bytu?-částka vyšší než 40000 Kč Prosím o popis postupu.) 2)Mohla bych nechat ocenit byt a cenu poté uplatňovat do nákladů ve formě odpisů? Byt byl totiž s povolením byt. družstva rekonstruován a jeho stávající cena (a mnou v minulosti vynaložené náklady) se nijak nepromítají do nákladů. Uplatňuji nyní pouze náklady vzniklé na údržbu , opravy a udržování bytu. Podotýkám, že bytbyl bezúplatně převeden do soukr. vlastnictví po roce 2008. Děkuji za odpověď

danění příjmů z fondů

Dobrý den, investuju na internetu skrze investiční fondy a forex. Chtěl bych se zeptat jestli musím danit, i když mi z účtu odešlo více peněz, než mi přišlo z obchodů. Tzn, že nejsem za rok 2012 v plusu. ŽL nemám. Děkuji.

nákup obchodního podílu

dobrý den. Naše s.r.o. koupí dne 28.2.2013 100% obchodní podíl jiné s.r.o. dle smlouvy o převodu obchodního podílu. Financováno z vlastních finančních zdrojů společnosti. Nákup podílu: 061/379, úhrada prodávajícícmu 379/221. To bych věděla. Ale jak mám zahájit účtování tohoto nového s.r.o? Co je důležité, na co si mám dát pozor a neopomenout. Děkuji.

zálohy na daň

Dobrý den, prosím o radu, jak je to nyní se zálohami na daň z příjmů fyzických osob z podnikání. Ráda bych v průběhu roku zálohy posílala, ale tato povinnost již zřejmě není aktuální. Musím se tedy nějaký způsobem přihlásit k placení záloh na finanční úřad anebo stačí, když ty zálohy budu prostě jen posílat z účtu? Děkuji

danění důchodu

Dobrý den Jsem pracující a můj příjem v roce 2012 překročíl 900000,k tomu od září 2012 pobírám důchod.Dočetl jsem se, že je nutno důchod plně zdanit.Můj dotaz zní: v jaké výši je nutno zdanit,jakým procentem a kde toto zdanění uvést v daňovém přiznání, tedy ve které příloze a pak do kterého řádku části-Dílčí základy daně podle paragrafu... přenést. děkuji

podání přiznání a sleva na manželku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na daň z příjmů. Za celý minulý rok jsem pobírala rodičovský příspěvek, v lednu mi byla proplacena zaměstnavatelem dovolená. Mám nárok na vrácení daně zaplacené za dovolenou, tedy podat si daňové přiznání a zároveň je možné, aby si mě manžel odečetl z daní? Děkuji za odpověď.

sleva na postižené zaměstnance

Dobrý den měli jsme ve firmě zaměstnaného inval.důchodce 3.stupně - od 1.1.-31.1.2012. Prac.úvazek 4h/1den. Odpracoval v lednu 88 hodin. Běžný prac.úvazek činí 8h/1den. Jak ted spočítám slevu na dani z příjmů práv.osob? Můžete mi napsat přesný postup včetně čísel? Děkuji

vyřazení nemovitosti

Dobrý den. Klient se rozhodl ukončit podnikání, protože je vážně nemocný. V obchodním majetku má část domu, kterou po celou dobu odepisoval. Jak se toto promítne při uzávěrce roku, resp. při ukončení podnikání. Podniká jako fyzická osoba. Děkuji za odpověď.Škorničková

místní příslušnost

Dobry děn! Poprosila by jsem Vás o radu. Obrátil se na mne přítel , který je daňový nerezident (na území CR míň než 183 dní, žije v EU) pracoval v CR v roku 2012 od 1.1.do 29.2.. Od zaměstnavatele obdržel "Potvrzení o zdanitelných příjmech ", kde v ř.3 "Zúčtování v měsících" jsou uvedené čísla 1,2,3,8. V období od 1.4. do 29.5. bol zaregistrován na Úřade práce CR (částka podpory dle mích znalostí se nezdaňuje - nejsem si jista) a pak se vrátil do rodné vlasti. Má za rok 2012 podat Přiznání k dani příjmu FO, může uplatnit v řádku č.64. slevu na poplatníka v sumě 24 840,-, tzn. za cely rok? Děkuji moc za radu!

sleva na dítě

sleva na studenta-můj syn navštěvoval roční denní jazykový kurz do konce června. má manžel nárok na slevu za leden -červen a dále červenec a srpen, když nastoupil v září na VŠ? Děkuji za odpoévěď.Kovářová

danění podpory

Dobrý den, prosím o radu. Budu si podávat daňové přiznání. Když část roku pracuji a část pobírám podporu v nezaměstnanosti,zahrnu do příjmu i podporu? A dokladuje se to nějak na FU? Děkuji za odpověď.

daňový výdaj

Pro JUDr.Dytrich Petr - dotaz diskrétní Dobrý den , dekuji Vám pane doktore za odpoved , upřesnuji , že jsem OSVČ provozování cestovní agentury pouze incoming , ráda bych absolvovala kurz učetnictví "danová evidence" ,abych si mohla sama správně evidovat faktury vydané a došlé a taky zpracovat danové přiznání a oba přehledy /zatím mi toto delá účetní firma/ dotaz je zda bych si výdaje za takovýto kurz mohla plne uplatnit . Předem Vám děkuji a jsem s pozdravem Eva Nagyová

místní příslušnost k dani

Dobrý den, jsem občan SR a celý rok 2012 jsem pracovala na plný úvazek v české instituci, bydlím v podnájmu v ČR, kde mám hlášený přechodný pobyt. Daňové přiznání budu podávat jako daňový rezident ČR, všechny mé příjmy byli jenom z ČR. Ráda bych se zeptala, zda je pro mě důležité vyřídit si potvrzení o daňovém domicilu v ČR od finančního úřadu, nebo v mém případě je potvrzení o daňovém domicilu zbytečné a jenom podám daňové přiznání jako každý jiný občan ČR? Děkuji moc za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, jsem ve starobním důchodu a mimo to jsem pobíral celý rok 2012 odměnu 5000,- Kč měsíčně od 1 plátce na dohodu o provedení práce. Odměna byla zdaňována srážkovou daní ve výši 15%. Vím že nemám povinnost podat daňové přiznání. Dotaz: Mohu ale v tomto případě ze své iniciativy podat daňové přiznání, kde uplatním slevu na dani na poplatníka? V daňovém přiznání mi pak vyjde přeplatek ve výši roční slevy na poplatníka. Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dobrý den, syn se v červnu 2012 oženil, jeho manželka je na rodičovské dovolené a měsíčně pobírá 3.800,- Kč, může syn uplatnit slevu na dani na manželku a kolik? děkuji