FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, 1) jak je to s pojistným u osoby, která je zároveň zaměstnána? Vyučuji cizím jazykům na živnostenský list a zároveň jsem zaměstnána na gymnáziu. 2) Činnost jsem zahájila v prosince 2005, a v tomto měsíci došlo k úhradě pouze jedné faktury, další dvě jsou splatné v lednu 2006. Do přiznáni tedy zahrnu pouze tuto jednu fakturu a k tomu 50% výdaje paušálem. Kam mám zahrnout zbývající dvě faktury, které budou zaplaceny v lednu 2006. Díky za odpověď.
Dobrý den pane doktore, nevím jak postupovat při vyplňování daňového přiznání a přehledů pro PSSZ a zdravotní pojišťovnu za rok 2005 (jsem OSVČ). Od dubna minulého roku jsem plátce DPH. Předtím jsem DPH neplatila. Jaké částky mám uvádět do přiznání a přehledů? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti. Minulý rok v květnu mi zemřel otec a zanechal po sobě nemovitost. Tu jsem zdědila já, moje máma a můj bratr. Dědictví je rozděleno na třetiny a nabylo účinnosti 22.12.2005. Nevím jak postupovat při výpočtu daně z nomovitosti a kdy jí mám podat. Děkuji za odpověď
Dobrý den, pane doktore 1.)při podání dodatečného daň.přiznání za r.2004 je třeba opravit také přehledy pro pojišťovny VZP a PSSZ. Vyrovnání za r.2005 se pak dopočítá k této nové výši ? Ptám se - nabíhá ale u pojišťoven za to také panále ?? - od kdy a v jaké výši? 2.)Penále za dodatečné daně prý finanční úřad pro tento rok odpustí (možná nebo určitě ?- kde je to psáno?), ale co příští roky? Pokud by se mělo vždy doplácet trojí penále , je otázkou, zda se vyplatí na procenta vůbec přecházet. Mimochodem, ministerstvo údajně připravuje nový daňový zákon- má prý být předložen do 30.6. , takže napřesrok může být všechno zase zcela jinak! Máte můj obdiv, že se v té džungli vůbec vyznáte. :-)) děkuji za odpověď
Dobrý den, v r.2004 jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši, za r.2005 chci přejít na 50%paušál. Pokud nemám žádné pohledávky ani závazky(neproplacené či nesplacené faktury) ani žádné nespotřebované zásoby, nemusím za r.2004 dodatečné daňové přiznání podávat -je to tak? Mám však odpis za osobní auto (4.rok ve výši 50.000), který jsem původně chtěla uplatnit za r.2005. Chápu to správně, že odpisy majetku nejsou"nespotřebované zásoby" o které bych měla navýšit daňový základ za r.2004, takže opravdu žádné dodatečné DP podávat nemusím? 2.)Setkala jsem se s výkladem, že kdo neprakazoval výdaje procentní sazbou již vloni, nesmí na ni přejít ani letos - to je nesmysl, že?Myslím, že poplatník může střídat skutečné výdaje nebo 50% paušál, podle toho, co je pro něj výhodnější. Pouze v tom roce kdy přejde na paušál, bude muset vždy podávat dodatečné DP za předchozí rok, pokud by měl nespotř.zásoby, pohledávky, závazky. Děkuji za odpověď.
Jsem starobní důchodce. Můj roční důchiod činí 186240,- Kč. Jsem povinen podat daňové přiznání daně z příjmu? Pokud ano, jakou částku mám zdanit, jakým procentem a na kterém formuláři daňového přiznání.
Pokud jsem s manželem jako spolupracující osoba a on na mě odepisuje polovinu zisků a výdajů, jsem povinna platit minimální daň? Děkuji
Vážený pane doktore, jednatel společnosti s ruč. omezeným je zároveň zaměstnancem této společnosti, na konci roku rozhodla valná hromada o vyplacení podílu na zisku. Jak se tento příjem daní, odvadí daně společnost (srážkovou daní) nebo přiznává jednatel tyto příjmi ve svém daňovém přiznání a zde je zdaní? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem OSVČ a v roce 05 se mi v srpnu narodila dcera. Mohu si uplatnit daňové zvýhodnění 6000,- a nebo to musím rozpočítat ?
Dobry den.Chtel bych vedet jak mam zaplatit dane, kdyz jsem nemam prokazan zadny prijem.Podle ceho se to pocita.Dekuji
Započítává se do obratu pro povinnost registrace k DPH následující služba?: OSVČ (inženýrská činnost,trvalé bydliště ČR) vykonává službu na území mimo EU pro francouzskou společnost(sídlo ve Francii). V případě, že by se FO musela registrovat k DPH, pak je služba bez DPH a uvedu na faktuře toto: "Místo plnění mimo tuzemsko podle § 10 odst. 6 zákona č. 235/2004 Sb " +poznámka REVERSE-CHARGE pro odběratele? Byl by tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Pane doktore, dobrý den. Společníkovi byla letos přiznána odměna za loňský rok. Zúčtování bude za loňský rok 522/383 a letos 383/366. Rozlišují se časově i odvody na soc.a zdrav.pojištění (524/383 a 383/336)? Díky moc za odpověď.
Dobry den, mam vedlejsi cinnost, za minuly rok mi vznikli jen vydaje. muhu tyto vydaje uplatnit v danovem priznani? predem diky za odpoved
Dobrý den,chci se zeptat: Manželka je zaměstnaná a nemá u zaměstnavatele odpočet na děti Já OSVČ 1.Můžeme si odpočet na děti rozdělit mezi sebe,třeba 25--75% ? Podotýkám ,že manželce budu podávat DP já a né podnik. 2.Jak (kam) zaůčtovat její vrácený přeplatek daně? 3.kam mám zaůčtovat vrácený přeplatek soc. a zdrav. poj. ,když uplatňuji výdaje v %. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám na Vás takovýto dotaz: Jestliže manželka pracovala jen 3 měsíce v roce 2005 (únor-duben) a zbývající měsíce byla na nemocenské (v lednu u jiného zaměstnavatele, než v květnu-prosinci), jestli můžeme podat společné daň. přiznání. Jestli ano, kolik si na ní můžu odečíst, jestli celých 38040 a 21720 nebo jen tu poměrnou část za ty 3odpracované měsíce (38040/12*3 a 21720/12*3). Děkuji mnohokrát za odpovědi.
Dobrý den.Zajímalo by mě kolik procent si můžu odečíst když chci za rok 2005 uplatňovat výdaje procentem z příjmů.ŽL mám na drobné výrobky ze dřeva. Doposud jsem uplatňoval 25%.Mým hlavním zdrojem příjmů je zaměstnání. Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, v roce 2005 jsem ukončil podnikání a od 1.03. jsem zaměstnán. Přerušení čínnosti mám však od 20.04. Prosím o hlavní zásady pro podání přiznání. Děkuji
Dobrý dne, pane doktore. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné podat společné zdanění manželů, když manžel normálně pracoval celý rok a manželka pracovala jen 3 měsíce a zbytek roku byla na nemocenské? Děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na tuto otázku : účetní jednotky které vedou podvojné účetnictví, přepočítávají pohledávky a závazky ke dni účetní závěrky kurzem vyhlašovaným ČNB. Ovšem 31.12.2005 byla sobota, a kurz vyhlášen nebyl. Jaký kurz tedy použít ?
Dobrý den,v roce 2005 jsem byla 5 měsíců zaměstnána,poté jsem byla vedena na úřadu práce a 5 měsíců pobírala podporu v nezaměstnanosti,zbylé 2 měsíce jsem do konce roku byla zaměstnána. Jak se promítne období,kdy jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti v daň. přiznání FO a musí nějakým způsobem dokládat k daň. přiznání.