FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jaký je současný názor zřízení práva z věcného…

Jaký je současný názor zřízení práva z věcného břemene pokud náš podnik je v pozici oprávněného a nejedná se o součást pořizovací ceny stavební investice? Jedná se při překročení cenové hranice o nehmotný majetek nebo jde vždy o náklad?

Prosím o vysvětlení následujících pochybností: …

Prosím o vysvětlení následujících pochybností: Je možné provádět distribuci kosmetických výrobků v rámci síťového marketinku na živnostenský list v rámci "zprostředkovatelské činnosti" anebo musí být živnost na "nákup a prodej". Další pochybnost - musím uvádět do výdajů platbu celé faktury při odběru od firmy a do příjmu celý příjem při prodeji, anebo mohu evidovat pouze provizi¨, tzn. rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou? Děkuji za zodpovězení¨!

Dobrý den, prosím o radu. Fo přechází v r. 2005…

Dobrý den, prosím o radu. Fo přechází v r. 2005 na výdaje paušálem. Za r. 2004 podá dodatečné daňové přiznání z důvodu úprav základu daně. Musí se také podávat dodatečné přehledy na zdravotní pojišťovnu a sociální zabezpečení? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňových povinností.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňových povinností. Ve 4.čtvrtletí roku 2004 jsem přerušil živnostenské podnikání na 2 roky a byl jsem plátcem DPH.Od dubna roku 2005 jsem nastoupil do zaměstnání. V současné době podávám za každé čtvrtletí přiznání DPH (nevznikla daňová povinnost). Zajímá mě povinnost zpracovat daňové přiznání jako OSVČ za rok 2005 (v zaměstnání mi daňové přiznání zpracovává zaměstanavatel včetně všech odpočtů atd.), v roce 2005 vznikly ještě výdaje za vedení bankovního účtu a jeho rušení. A jaká je povinnost vypořádání evidovaného majetku v případě, že už nechci dále podnikat a živnostenský list úplně zruším? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vedu si daňovou evidenci. Stravné,…

Dobrý den, vedu si daňovou evidenci. Stravné, diety ze služebních cest patří do příjmů nebo výdajů? Děkuji

Dobrý den, vyplňuji Přiznání k dani z příjmu.Mám…

Dobrý den, vyplňuji Přiznání k dani z příjmu.Mám dotaz, v roce 2005 jsem podnikal leden a únor. Od března jsem byl zaměstnanec. Mám v Přiznání v řádku 43 vyplnit minimální základ daně za dva měsíce (poměrná část ze 107300) nebo částku skutečnou,která činí 14350? Děkuji

Dobrý den. Mám prosim Vás tento dotaz. Manželka…

Dobrý den. Mám prosim Vás tento dotaz. Manželka si nechala udělat daňové přiznání zaměstnavatelem. Lze přes tuto skutečnost ještě uplatnit společné zdanění manželů a jakým způsobem. Manželce v rámci daňového přiznání zpracovaného zaměstnavatelem by měl být vrácen daňový přeplatek. Při společném zdanění by však měla nedoplatek a já přeplatek. Děkuji za radu.

Dobrý den.Musí se peněžitý dar, který je…

Dobrý den.Musí se peněžitý dar, který je osvobozený od darovací daně zahrnout do daně z příjmů ?(konkrétně peníze do 1 mil. od příbuzného v 1.skupině).Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj dotaz je z oblasti DPH. Jsem FO…

Dobrý den, můj dotaz je z oblasti DPH. Jsem FO-instalatér, vedu DE. V roce 2004 jsem přijal zálohu od zákazníka na montáž topení v rod.domku. Dle platného znění zákona o DPH pro rok 2004 jsem vystavil daňový doklad na přijatou zálohu takto: ZD 57144,-- + DPH 2856-- = 60.000,-- Kč. DPH 2856,-- Kč z této zákazky jsem taktéž za rok2004 státu odvedl. Zakázku jsem provedl a dokončil v roce 2005. Při vystavení konečné vyúčtovací faktury jsem se dopustil chyby: ZD 100000 + DPH 5000 = 105 000,-- Kč ZD -60000 - 60 000,-- Kč ----------------------------------------------------- celkem k úhradě 45000,-- Kč, namísto správného odpočtu ZD -57144 - DPH 2856 = - 60000 Kč DPH 2856,-- Kč jsem odvedl státu v roce 2005 podruhé. Můj dotaz zní, zda mám povinnost po zjištění v roce 2006 vystavit nějaký opravný doklad a jaký (a to i v případě, že nehodlám podávat dodatečné přiznání k DPH a podruhé odvedenou platbu oželím)

Dobrý den, známý mi řekl, že se může stát, že mi…

Dobrý den, známý mi řekl, že se může stát, že mi stát nějaké peníze "vrátí" pokud podám daňové přiznání? Je to možné? Jsem student 21let, druhý ročník vysoké školy a chodím na brigádu jako číšník na rauty=nepravidelně. Měla by to být ta dohoda o .... povoleno max. 100 hodin ročně. Ovlivní to nějak můj přípěvěk na dítě= příspěvek vlastně na mě, který mi chodí na účet a situace, kdy já pobírám po smrti matky sirotčí důchod? Otec je samoživitel, vdovec. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, poplatník čerpal v minulých letech …

Dobrý den, poplatník čerpal v minulých letech úvěr ze stavebního spoření na "koupi družstevního bytu". Na konci roku 2005 se přestěhoval a změnil i trvalý pobyt. Může si za rok 2005 uplatnit odečet úroků ze stavebního spoření, když družstevní byt sice "vlastní", ale nemá tam již trvalý pobyt. Děkuji.

Dobrý večer pane doktore. Fyzické osoby koupily…

Dobrý večer pane doktore. Fyzické osoby koupily obchodní podíl podle OZ § 115. Smlouva byla podepsána 20.4.05 a výpis zobchodního rejstříku 29.9.05. Ke kterému dni se sestavuje zahajovací rozvaha? Děkuji za odpověĎ.

Dobrý den, uplatňuji výdaje % z příjmů. Řemeslná…

Dobrý den, uplatňuji výdaje % z příjmů. Řemeslná živnost 60 %. Můžu požádat o daňový bonus, nebo toto nelze při uplatnění % ? Děkuji

Dobrý den, potřebuji vyplnit daňové přiznání a…

Dobrý den, potřebuji vyplnit daňové přiznání a nevím, jaké částky správně uvádět. V prosinci 2001 jsme s manžlem koupili chalupu v ceně Kč 300.000,--. V červnu 2005 jsme sepsali dohodu o zúženém jmění manželů. V září 2005 jsme chalupu prodali za částku Kč 700.000,--. Tedy dříve než za 5 let. V říjnu 2005 bylo naše manželství rozvedeno. Měla bych zaplatit daň z rozdílu částky kupní a prodejní ceny sníženou o doložitelné náklady na zhodnocení nemovitosti, sníženou o zaplacenou daň z prodeje nemovitosti a o poplatek z prodeje realitní kanceláři. Vzhledem k tomu, že již ve smlouvě o prodeji máme zapsáno, že bývalý manžel i já jsme dostasli každý polovinu částky z prodeje a každý jsme zapaltili polovinu daně z prodeje nemovitosti, potřebuji vědět zda při přiznání z daně z příjmu mám uvádět částku ke zdanění Kč 200.000,-- mínus vynaložené náklady. Dále bych se ráda zeptala, zda do daňového přiznání mohu uvádět bývalého manžela a to za dobu trvání manželství v minulém roce, což je 9 měsíců? Jestliže ano, potřebuji nějaké doklady či souhlas bývalého manžela? V jakém % se vypočítává daň z navýšení hodnoty nemovitosti při prodeji? Děkuji za Vaši lasavou odpověď. Daniela Wimmerová d.wimmerova@seznam.cz

Dobrý den. 1. Co všechno mám vyžadovat /ŽL,…

Dobrý den. 1. Co všechno mám vyžadovat /ŽL, osvědčení DIČ,/, abych si mohl uplatnit vystavenou Fa do výdajů za zednické práce provedené Slovákem v ČR. ŽL vystavený na Slovensku. Trvalý pobyt na Slovensku. 2. Co má udělat /kde se přihlásit/ slovenský občan, ŽL vydaný na Slovensku, trvalý pobyt na Slovensku, aby mohl v ČR provozovat živnost. Děkuji.

Prosím o radu, pod jaké písmeno par. 7. zákona o…

Prosím o radu, pod jaké písmeno par. 7. zákona o daních z příjmů se řadí " pojišťovací zprostředkovatel" ? - kolik procent z příjmu si může odečíst?

Ukončila jsem smlouvu na životní pojištění na…

Ukončila jsem smlouvu na životní pojištění na jejímž základě jsem uplatňovala snížení základu daně v předchozích letech (ve 4 letech celkem 21 494 Kč). Mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a žádné jiné příjmy. Do kterého řádku daňového přiznání promítnu zvýšení základu daně ohledně ukončeného životního pojištění? Děkuji.

Dobry den, jsem plne invalidni, za rok 2005 jsem…

Dobry den, jsem plne invalidni, za rok 2005 jsem mela duchod celkem 106.176,- Kc, dale jsem mela prijem z prodeje CP dle paragrafu 10 ve vysi 25.000,- jak mam prijem danit? Muzu si odecist nezdanitelnou cast na poplatnika ve vysi 38.040,-a dale na plnou invaliditu 14.280,-? Dekuji za odpoved

Do kdy mi musí příslušný finanční úřad vrátit…

Do kdy mi musí příslušný finanční úřad vrátit přeplatek daně z příjmů (jsem zaměstnanec), pokud-li jsem příslušný správně vyplněný formulář Přiznání k dani za rok 2006 vč. všech příloh jim odeslal již v polovině února 2006?

Dobrý den, nemám žádné zkušenosti s placením daní…

Dobrý den, nemám žádné zkušenosti s placením daní. V současné době jsem na mateřské dovolené, mám dvě děti 3 a 11 let. Můj manžel si je nedává do odpočtu z daní, je nezaměstnaný. Já při mateřské dovolené, pracuji na dohodu o provedení práce z 11 marketingovými ag. Všeny ag., kromě jedné mi z příjmu strhávali daň. Když byl můj výdělek do 5000,- tak 15%, když byl výdělek nad 5000,- tak 20% daň z příjmu. Jedna ag. mi vyplácela příjem v hrubé mzdě a nyní mi od nich přišel dopis, že je potřeba zaplatit z příjmu daň. Nevím, jak postupovat, kam daň zaplatit. Také jsem slyšela, že je možné někde uvést všechny moje příjmy z tohoto výdělku i ty z kterých mám již stženou daň od jiných agentur a uvést, že mám dvě děti. A je možné, že mi bude část daně vrácena, když mám dvě děti. Děkuji předem za radu.