FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Můj dotaz je směrován k DPH. Poplatník DPFO –…

Můj dotaz je směrován k DPH. Poplatník DPFO – čtvrtletní plátce DPH, vede daň.evidenci. V r.2005 realizoval na základě smlouvy o dílo zakázku pro spol.vlastníků bytů(neplátce DPH).Termín zahájení prací ve smlouvě je 17.1.2005,termín dodání díla ve smlouvě je 5.10.2005. Tento den byla kompletní zakázka též protokolárně předána a převzeta. Nebyla. sjednána žádná dílčí plnění. Odběratel nám však celkovou cenu díla hradil v 10 splátkách v období 01-10/2005, aniž by nějaké zálohy byly sjednány. Odběratel tak hradil platbu předem. Postupovali jsme správně, když jsme ke každé platbě vystavili samostatný daňový doklad a v příslušném období odvedli DPH, nebo jsme měli vystavit doklady o přijatých platbách, či jsme měli postupovat úplně jinak? Děkujeme za radu.

Podnikatel –FO- vede daňovou evidenci,neplátce…

Podnikatel –FO- vede daňovou evidenci,neplátce DPH.Za rok 2005 hodlá uplatnit paušální výdaje. Jak bude postupovat poplatník při sestavení přiznání k DPFO za rok 2005 a zda bude podání dodatečného přiznání k DPFO za rok 2004 u něj dobrovolné nebo je povinné v každém případě, i když zdanitelné závazky převyšují součet zdanitelných zásob a pohledávek k 31.12.2004? K 31.12.2004 byly vykázány tyto stavy: Stav zásob 40 000,- Kč Pohledávky 45 000,-Kč, z toho však pohledavky za úpadcem, u něhož bylo konkursní řízení zrušeno v r. 2003 činily 30 000,- Závazky 75 000,-- Kč, z toho neuhrazené faktury 67000,--Kč a závazek - pojistné za pojištění majetku na období od 15.11.2005 do 14.11.2006 8000,--Kč. Sdělte nám prosím, zdali jsou skutečně pohledávky za úpadcem v tomto případě vyloučeny ze zdanění a zda máme rovněž vyloučit ze závazků uvedené pojistné. Děkuji, přeji hezký den.

Dobrý den, pane doktore. V minulém roce jsem…

Dobrý den, pane doktore. V minulém roce jsem zdědila cca 50 tis. Kč. Zaplatila jsem notářské poplatky a dědickou daň. V letošním roce budu podávat v rámci společného zdanění manželů daňové přiznání. Musím tuto částku (50 tis.Kč) uvádět do příjmů, resp. musím ji znovu danit?? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda v případě…

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda v případě, že se manžel rozhodne uplatňovat v podnikání paušální náklady i v příštích letech, musí platit na rok 2006 silniční daň za osobní automobil, který používá i pro služební cesty. Dále bych ráda věděla, zda lze do příjmů za rok 2005 zahrnout i platbu faktury vydané v roce 2005, která byla připsána na jeho účet počátkem ledna 2006. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz. Koupili jsme byt do OV na…

Dobrý den, mám dotaz. Koupili jsme byt do OV na úvěr ze stavebního spoření a část půjčených peněz dali i do rekonstrukce. Teď by jsme byt potřebovali prodat. Byt vlastníme a máme v něm trvalé bydliště pouze 6 měsíců. Jak je to prosím s placením daně z příjmů při prodeji bytu, když pořizovací cena vzrostla o náklady na rekonstrukci tak o 170000,- Kč. Žádný zisk nám z toho prodeje ale nepůjde, protože získanými prostředky se umoří dluh u stavební spořitelny, která má byt v zástavě. Prosím o odbornou odpověď. Sama jsem studovala zákon 586/92 sb. a moudrá z toho nejsem. Něco o osvobození se tam píše, ale lze to uplatnit i na tento případ? Je to osvobozeno od placení daňe z příjmů, když příjem nebude? Ihned si navíc budeme muset vyřídit další úvěr na nový byt. Budeme tedy investovat i do nového bydlení, ale to už bude na jinou úvěrovou smlouvu od stavebka, protože na tu první je v zástavě byt, který se stane předmětem prodeje a spořitelně dluh prodejem umořen. Děkuji za odpověď. Hezký den

Dobrý den,prosím o radu ohledně dani z příjmu. …

Dobrý den,prosím o radu ohledně dani z příjmu. Mám hlavní pracovní poměr a jako přivýdělek jsem se rozhodl polepit můj osobní automobil od jedné reklamní agentury různými reklamními samolepkami za ůplatu 3000kc měsíčně.Musím tutu částku danit a případně jakou sazbou.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli uvést do…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli uvést do příjmů vystavené faktury 2005 nebo jen ty uhrazené k 31.12.2005 a to a) u podnikatele který vede daň. evidenci b) u podnikatele který uplatňuje výdaje % z příjmu

Od ledna do dubna 2005 jsem byla na mateřské…

Od ledna do dubna 2005 jsem byla na mateřské dovolené, v květnu jsem nastoupila do zaměstnání. Mateřská se zahrnuje do příjmů? A musim z ní odvádět daně? Děkuji

Od 1.11.2005 mám platný živn. list jako OSVČ…

Od 1.11.2005 mám platný živn. list jako OSVČ.Zároveň jsem stále zaměstnanec.Příjmy z podnikání na ŽL byly v r.2005 nulové. Jak mám řešit daňové přiznání a zdrav. pojištění? Děkuji

Dobrý den, od ledna máme v pracovním poměru 2…

Dobrý den, od ledna máme v pracovním poměru 2 zaměstnance mzdy nám počítá externí účetní a potřeboval bych poradit jak v daňové evidenci správně zaůčtovat náklady na ty to zaměstnance, tj.mzdy, zdravotní a sociální pojištění.děkuji

Dobrý den, jsem student VŠ a v předchozím roce…

Dobrý den, jsem student VŠ a v předchozím roce jsem si přivydělal prací na dohodu u dvou zaměstnavatelů. V obou případech můj měsíční výdělek přesáhl 5000Kč a u obou zaměstnavatelů jsem pracoval hned po sobě během jednoho měsíce. U prvního jsem podepsal prohlášení poplatníka a byla mi zdaněna jen mzda přesahující zhruba 4000 Kč, u druhého ne a proto my byla celá mzda daněna 20%. Zajímalo by mě, jestli při podání daňového přiznání dostanu alespoň část zdaněné mzdy zpět a co pro to musím udělat. Děkuji

Dobrý den, pane doktore. Včera jsem se vás ptal…

Dobrý den, pane doktore. Včera jsem se vás ptal na časové rozlišení odměny, která byla letos společníkovi přiznána za výsledky roku 2005. Vaše odpověď zněla v tom smyslu, že časové rozlišení závisí na tom, kdy bylo o odměně rozhodnuto. Co to přesně znamená? O odměně bylo rozhodnuto nyní v únoru, na základě hodnocení loňských výsledků, v době kdy ještě nebylo podáno Přiznání k dani z příjmu PO. Díky za odpověď.

Dobrý den,budu podávat Přiznání k dani z příjmu…

Dobrý den,budu podávat Přiznání k dani z příjmu za leden - duben loňského roku (po zbytek roku jsem pracovala v instituci EU a za tot období DP nepodávám) a ráda bych se zeptala, jestli smím v řádku č.46 využít nezdanitelnou částku 38 040Kč v plné výši, nebo pouze poměrnou část (třetinu)? Děkuji Vám, DŘ

Za loňský rok jsem 3x daroval krev a zajímalo by…

Za loňský rok jsem 3x daroval krev a zajímalo by mě dokdy má zaměstanavatel povinnost tuto skutečnost oznámit aby mi byl snížen základ daně. Je tento termín shodný s ročním vyúčtováním daně z příjmů nebo se jedná o jiný termín?

Dobry den, muzu se zeptat. kdyz mam 2 zivnosti,…

Dobry den, muzu se zeptat. kdyz mam 2 zivnosti, jedna na obchodni cinnost a druhou na vyrobu el. zarizeni vcetne vyvoje softwaru. Jaky pausalni vydaj muzu uplatnit na obchodni cinnost, kdyz fakturuji pouze provizi a jaky na vyvoj softwaru?? Nebo to muzu sloucit pod jeden vydajovy pausal?? dekuji predem za odpoved!

Dobrý den, bratr podniká (OSVČ) v oboru…

Dobrý den, bratr podniká (OSVČ) v oboru pokrývačství, vede daňovou evidenci. V daň. přiznání se mají uvést zásoby materiálu, ale jemu vlastně žádné zásoby nevznikají, jelikož tento materiál okamžitě použije u zákazníka. Musí vést sklad materiálu a nebo stačí, když u každého nákupu uvede k čemu se tento vztahuje? Děkuji.

Dobrý den, žádám Vás o radu týkající se daňového…

Dobrý den, žádám Vás o radu týkající se daňového přiznání fyzických osob. Podnikám v oboru pronájem motorových vozidel (vedu daňovou evidenci) a zároveň jsem zaměstnaná na HPP. 1/ V daňovém přiznání FO za rok 2004 jsem uplatnila výdaje procentem z příjmů (25 %). Letos jsem ale zjistila, že pokud jsem toto udělala, měla jsem podat dodatečné daňové přiznání za rok 2003 a zvýšit příjmy o neuhrazené pohledávky, což jsem neučinila - je to pravda? Příjmy zapisuji do peněžního deníku v momentě, kdy obdržím částku za uhrazenou fakturu - v dělení: základ DZP a DPH, proto mi není jasné, proč bych měla dodaňovat ihned všechny zbývající neuhrazené pohledávky.... 2/ Platí toto dodaňování pohledávek pro dańové přiznání už za rok 2004 nebo toto platí až pro podání daňového přiznání za rok 2005? 2/ Pokud by toto platilo i pro přiznání za rok 2004, budu muset zřejmě podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 ve kterém provedu opravu oproti původnímu daňovému přiznání za rok 2004 - neuplatním výdaje procentem z příjmů, ale uplatním skutečné výdaje, protože hodnota neuhrazených pohledávek na konci roku 2003 činí velkou částku. Na jakém formuláři mám toto dodatečné daňové přiznání podat? Mohu ho podat na formuláři Přiznání k DZP vzor č.12, který platí pro rok 2005? 3/ Pokud je pravda, že bych musela zvýšit příjmy o neuhrazené pohledávky (viz můj dotaz č.1), nebudu uplatňovat výdaje procentem z příjmů ani za rok 2005. Mám ale příjmy z příležitostného pronájmu dle § 9 - příloha č.2 a nevím, zda můžu uplatnit u těchto příjmů výdaje procentem z příjmů ve výši 30 %, aniž bych musela podávat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 a opět navýšit příjmy o hodnotu neuhrazených pohledávek? Děkuji za brzké zodpovězení dotazu.

Jsem OSVČ, vedu DE a zároveň mám příjmy z…

Jsem OSVČ, vedu DE a zároveň mám příjmy z pronájmu. Od 3/06 jsem se stal plátcem DPH. Projeví se to též v pronájmu - musím i tam vystavovat fakturu s DPH a u výdajů uplatnit odpočet ?

Dobrý den, bratr je OSVČ začal podnikat k 1. 6.…

Dobrý den, bratr je OSVČ začal podnikat k 1. 6. 2005. 1) Do 31. 5. 2005 byl na veden na úřadu práce, uvádí se to nějak do daň. přiznání. 2) Nezdanitelnou částku 38 040,00 uvádí celou nebo jen za 6 měsíců? Já si myslím, že můžu odečíst celou, ale nejsem si tim jistá. 3) Jeho základ daně činí 26 979,00 Kč, čili kdyby odečetl 38 040,- Kč vychází mu daň 0,00 Kč a co zbytek -11061,00 Kč? Děkuji moc za odpověď.

Dobry den. Zajimalo by me, jestli se zapocitava…

Dobry den. Zajimalo by me, jestli se zapocitava nemocenska, materska a rodicovsky prispevek do castky 38040.-, aby si manze ve spolecnem zdaneni na me mohl odecist castku na vyzivovanou osobu. Dekuji za odpoved. S pozdravem