FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Můj dotaz je směrován k DPH. Poplatník DPFO – čtvrtletní plátce DPH, vede daň.evidenci. V r.2005 realizoval na základě smlouvy o dílo zakázku pro spol.vlastníků bytů(neplátce DPH).Termín zahájení prací ve smlouvě je 17.1.2005,termín dodání díla ve smlouvě je 5.10.2005. Tento den byla kompletní zakázka též protokolárně předána a převzeta. Nebyla. sjednána žádná dílčí plnění. Odběratel nám však celkovou cenu díla hradil v 10 splátkách v období 01-10/2005, aniž by nějaké zálohy byly sjednány. Odběratel tak hradil platbu předem. Postupovali jsme správně, když jsme ke každé platbě vystavili samostatný daňový doklad a v příslušném období odvedli DPH, nebo jsme měli vystavit doklady o přijatých platbách, či jsme měli postupovat úplně jinak? Děkujeme za radu.
Podnikatel –FO- vede daňovou evidenci,neplátce DPH.Za rok 2005 hodlá uplatnit paušální výdaje. Jak bude postupovat poplatník při sestavení přiznání k DPFO za rok 2005 a zda bude podání dodatečného přiznání k DPFO za rok 2004 u něj dobrovolné nebo je povinné v každém případě, i když zdanitelné závazky převyšují součet zdanitelných zásob a pohledávek k 31.12.2004? K 31.12.2004 byly vykázány tyto stavy: Stav zásob 40 000,- Kč Pohledávky 45 000,-Kč, z toho však pohledavky za úpadcem, u něhož bylo konkursní řízení zrušeno v r. 2003 činily 30 000,- Závazky 75 000,-- Kč, z toho neuhrazené faktury 67000,--Kč a závazek - pojistné za pojištění majetku na období od 15.11.2005 do 14.11.2006 8000,--Kč. Sdělte nám prosím, zdali jsou skutečně pohledávky za úpadcem v tomto případě vyloučeny ze zdanění a zda máme rovněž vyloučit ze závazků uvedené pojistné. Děkuji, přeji hezký den.
Dobrý den, pane doktore. V minulém roce jsem zdědila cca 50 tis. Kč. Zaplatila jsem notářské poplatky a dědickou daň. V letošním roce budu podávat v rámci společného zdanění manželů daňové přiznání. Musím tuto částku (50 tis.Kč) uvádět do příjmů, resp. musím ji znovu danit?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda v případě, že se manžel rozhodne uplatňovat v podnikání paušální náklady i v příštích letech, musí platit na rok 2006 silniční daň za osobní automobil, který používá i pro služební cesty. Dále bych ráda věděla, zda lze do příjmů za rok 2005 zahrnout i platbu faktury vydané v roce 2005, která byla připsána na jeho účet počátkem ledna 2006. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz. Koupili jsme byt do OV na úvěr ze stavebního spoření a část půjčených peněz dali i do rekonstrukce. Teď by jsme byt potřebovali prodat. Byt vlastníme a máme v něm trvalé bydliště pouze 6 měsíců. Jak je to prosím s placením daně z příjmů při prodeji bytu, když pořizovací cena vzrostla o náklady na rekonstrukci tak o 170000,- Kč. Žádný zisk nám z toho prodeje ale nepůjde, protože získanými prostředky se umoří dluh u stavební spořitelny, která má byt v zástavě. Prosím o odbornou odpověď. Sama jsem studovala zákon 586/92 sb. a moudrá z toho nejsem. Něco o osvobození se tam píše, ale lze to uplatnit i na tento případ? Je to osvobozeno od placení daňe z příjmů, když příjem nebude? Ihned si navíc budeme muset vyřídit další úvěr na nový byt. Budeme tedy investovat i do nového bydlení, ale to už bude na jinou úvěrovou smlouvu od stavebka, protože na tu první je v zástavě byt, který se stane předmětem prodeje a spořitelně dluh prodejem umořen. Děkuji za odpověď. Hezký den
Dobrý den,prosím o radu ohledně dani z příjmu. Mám hlavní pracovní poměr a jako přivýdělek jsem se rozhodl polepit můj osobní automobil od jedné reklamní agentury různými reklamními samolepkami za ůplatu 3000kc měsíčně.Musím tutu částku danit a případně jakou sazbou.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli uvést do příjmů vystavené faktury 2005 nebo jen ty uhrazené k 31.12.2005 a to a) u podnikatele který vede daň. evidenci b) u podnikatele který uplatňuje výdaje % z příjmu
Od ledna do dubna 2005 jsem byla na mateřské dovolené, v květnu jsem nastoupila do zaměstnání. Mateřská se zahrnuje do příjmů? A musim z ní odvádět daně? Děkuji
Od 1.11.2005 mám platný živn. list jako OSVČ.Zároveň jsem stále zaměstnanec.Příjmy z podnikání na ŽL byly v r.2005 nulové. Jak mám řešit daňové přiznání a zdrav. pojištění? Děkuji
Dobrý den, od ledna máme v pracovním poměru 2 zaměstnance mzdy nám počítá externí účetní a potřeboval bych poradit jak v daňové evidenci správně zaůčtovat náklady na ty to zaměstnance, tj.mzdy, zdravotní a sociální pojištění.děkuji
Dobrý den, jsem student VŠ a v předchozím roce jsem si přivydělal prací na dohodu u dvou zaměstnavatelů. V obou případech můj měsíční výdělek přesáhl 5000Kč a u obou zaměstnavatelů jsem pracoval hned po sobě během jednoho měsíce. U prvního jsem podepsal prohlášení poplatníka a byla mi zdaněna jen mzda přesahující zhruba 4000 Kč, u druhého ne a proto my byla celá mzda daněna 20%. Zajímalo by mě, jestli při podání daňového přiznání dostanu alespoň část zdaněné mzdy zpět a co pro to musím udělat. Děkuji
Dobrý den, pane doktore. Včera jsem se vás ptal na časové rozlišení odměny, která byla letos společníkovi přiznána za výsledky roku 2005. Vaše odpověď zněla v tom smyslu, že časové rozlišení závisí na tom, kdy bylo o odměně rozhodnuto. Co to přesně znamená? O odměně bylo rozhodnuto nyní v únoru, na základě hodnocení loňských výsledků, v době kdy ještě nebylo podáno Přiznání k dani z příjmu PO. Díky za odpověď.
Dobrý den,budu podávat Přiznání k dani z příjmu za leden - duben loňského roku (po zbytek roku jsem pracovala v instituci EU a za tot období DP nepodávám) a ráda bych se zeptala, jestli smím v řádku č.46 využít nezdanitelnou částku 38 040Kč v plné výši, nebo pouze poměrnou část (třetinu)? Děkuji Vám, DŘ
Za loňský rok jsem 3x daroval krev a zajímalo by mě dokdy má zaměstanavatel povinnost tuto skutečnost oznámit aby mi byl snížen základ daně. Je tento termín shodný s ročním vyúčtováním daně z příjmů nebo se jedná o jiný termín?
Dobry den, muzu se zeptat. kdyz mam 2 zivnosti, jedna na obchodni cinnost a druhou na vyrobu el. zarizeni vcetne vyvoje softwaru. Jaky pausalni vydaj muzu uplatnit na obchodni cinnost, kdyz fakturuji pouze provizi a jaky na vyvoj softwaru?? Nebo to muzu sloucit pod jeden vydajovy pausal?? dekuji predem za odpoved!
Dobrý den, bratr podniká (OSVČ) v oboru pokrývačství, vede daňovou evidenci. V daň. přiznání se mají uvést zásoby materiálu, ale jemu vlastně žádné zásoby nevznikají, jelikož tento materiál okamžitě použije u zákazníka. Musí vést sklad materiálu a nebo stačí, když u každého nákupu uvede k čemu se tento vztahuje? Děkuji.
Dobrý den, žádám Vás o radu týkající se daňového přiznání fyzických osob. Podnikám v oboru pronájem motorových vozidel (vedu daňovou evidenci) a zároveň jsem zaměstnaná na HPP. 1/ V daňovém přiznání FO za rok 2004 jsem uplatnila výdaje procentem z příjmů (25 %). Letos jsem ale zjistila, že pokud jsem toto udělala, měla jsem podat dodatečné daňové přiznání za rok 2003 a zvýšit příjmy o neuhrazené pohledávky, což jsem neučinila - je to pravda? Příjmy zapisuji do peněžního deníku v momentě, kdy obdržím částku za uhrazenou fakturu - v dělení: základ DZP a DPH, proto mi není jasné, proč bych měla dodaňovat ihned všechny zbývající neuhrazené pohledávky.... 2/ Platí toto dodaňování pohledávek pro dańové přiznání už za rok 2004 nebo toto platí až pro podání daňového přiznání za rok 2005? 2/ Pokud by toto platilo i pro přiznání za rok 2004, budu muset zřejmě podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 ve kterém provedu opravu oproti původnímu daňovému přiznání za rok 2004 - neuplatním výdaje procentem z příjmů, ale uplatním skutečné výdaje, protože hodnota neuhrazených pohledávek na konci roku 2003 činí velkou částku. Na jakém formuláři mám toto dodatečné daňové přiznání podat? Mohu ho podat na formuláři Přiznání k DZP vzor č.12, který platí pro rok 2005? 3/ Pokud je pravda, že bych musela zvýšit příjmy o neuhrazené pohledávky (viz můj dotaz č.1), nebudu uplatňovat výdaje procentem z příjmů ani za rok 2005. Mám ale příjmy z příležitostného pronájmu dle § 9 - příloha č.2 a nevím, zda můžu uplatnit u těchto příjmů výdaje procentem z příjmů ve výši 30 %, aniž bych musela podávat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 a opět navýšit příjmy o hodnotu neuhrazených pohledávek? Děkuji za brzké zodpovězení dotazu.
Jsem OSVČ, vedu DE a zároveň mám příjmy z pronájmu. Od 3/06 jsem se stal plátcem DPH. Projeví se to též v pronájmu - musím i tam vystavovat fakturu s DPH a u výdajů uplatnit odpočet ?
Dobrý den, bratr je OSVČ začal podnikat k 1. 6. 2005. 1) Do 31. 5. 2005 byl na veden na úřadu práce, uvádí se to nějak do daň. přiznání. 2) Nezdanitelnou částku 38 040,00 uvádí celou nebo jen za 6 měsíců? Já si myslím, že můžu odečíst celou, ale nejsem si tim jistá. 3) Jeho základ daně činí 26 979,00 Kč, čili kdyby odečetl 38 040,- Kč vychází mu daň 0,00 Kč a co zbytek -11061,00 Kč? Děkuji moc za odpověď.
Dobry den. Zajimalo by me, jestli se zapocitava nemocenska, materska a rodicovsky prispevek do castky 38040.-, aby si manze ve spolecnem zdaneni na me mohl odecist castku na vyzivovanou osobu. Dekuji za odpoved. S pozdravem