FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu. Otci byl v r. 2005 vydán Pozemkovým fondem Smlouvou o bezúplatném převodu (§ 18a zák.č.229/1991 Sb.) pozemek - zahrada. Nárok vznikl postoupením pohledávky od oprávněné osoby. Chci od otce tento pozemek nyní koupit. 1) platí v tomto případě osvobození od daně z příjmu dle § 4 odst. 1g) z.č. 586/1992 Sb.? 2) platí osvobození od daně z převodu nemovitostí podle § 23 odst. 2 z.č. 357/1992 - první převod ? 3) má nějaký vliv na daně skutečnost, že otci vznikl nárok postoupením pohledávky od oprávněné osoby a ne jako "původnímu vlastníku"? Děkuji Vám za oadpověď.
Zaměstnanec s příjmem ze záv.činnosti měl jednorázový příjem ze zprostř.obchodu-provizi podle smlouvy -OZ -19 000,-Kč.Není OSVČ. Kam uvést do daň.přiznání, je možný odpočet výdajů % z příjmu.
Dobrý den,na koho se vztahuje povinnost uplatnit minimální ZD? Děkuji za odpověď
Dobrý den, podnikám v reklamě, mám dvě děti a jsem samoživitelka . Chtěla jsem se zeptat pokud bude můj daň základ 70000, odečitatelné pol 41040,základ daně by měl být 28960. Kolik procent je daň a jak si odečtu 12000 na 2 děti? děkuji
Dobrý den, Můj manžel je OSVČ a já jsem byla v minulém roce zaměstnaná 3 měsíce a můj hrubý příjem byl 30 000 Kč, jinak jsem byla vedena na úřadu práce. Máme dvě děti a chceme podat společné zdanění manželů. Může si manžel na mě uplatnit odpočitatelnou položku na manželku a může jí uplatnit celou 21 720 nebo její poměrnou část po dobu kdy jsem byla nezaměstaná? Děkuji
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s následující žádostí o radu: jsem OSVČ s ŽL 'Tvorba a poskytování software' (programátor) a chci přejít na novelizovaný systém výdajových paušálů, a to retrospektivně už pro rok 2005. To pro mne znamená podat dodatečné DP za rok 2004, kterým se vypořádá moje jediná pohledávka z roku 2004 (uhrazená 2005) tak, že zvýší daňový základ pro daň z příjmu za rok 2004. Otázka č. 1: Je výše výdajového paušálu pro uvedený ŽL 50%? Otázka č. 2: Co pro mne bude dodatečné DP za rok 2004 znamenat z hlediska plateb sociálního a zdravotního pojištění za rok 2005? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den. Musí odborová organizace podávat daňové přiznání pokud měla jen příjmy z členských příspěvků a dotaci na činnost? Děkuji
Dobrý den, manželka je na rodičovském příspěvku, v roce 2005 si vydělala částku 40118 Kč hrubého příjmu, čistý příjem měla 350158 Kč, sraženo byla sociální ,zdravotní pojištění a záloha na daň. Která částka se bere, kdyby její manžel si chtěl odečíst nezdanitelnou částku na manželku? Jiné příjmy v roce 2005 neměla. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - 1) máme příjem ze závislé činnosti a pronajímáme byt, který jsme si pořídili s pomocí hypotéky, v bytě nemáme trvalé bydliště a tak vím, že nemohu dát úroky z hypotéky jako odečitatelnou položku, ale nemohla bych je dát do výdajů, protože vlastně díky hypotéce máme příjem z podnájmu a další dotaz 2) byt v kterém bydlíme máme v OV a v domě jsou nebytové prostory z kterých máme příjem dle našeho spoluvastnického podílu - tento příjem též uvedu do přílohy č.2 daň. přiznání dle §9 zákona nebo někam jinam? 3) a ještě stejný dotaz kam se uvede příjem z pronájmu pole? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, prosím o zodpovězení těchto dotazů: 1. Mám dvě zaměstnání a podnikám.Zahrnují se do DAP příjmy, které jsem měl u druhého zaměstnavatele z dohody o provedení práce a zaměstnavatel mi je zdanil 20 %? 2. K 31.12.2005 jsem přerušil podnikání.Pokud jsem fakturoval v prosinci 2005 a faktura byla proplacena až v lednu 2006 uvedu tento příjem do DAP za rok 2005 nebo budu muset podat přiznání i v roce 2006? 3. Vztahuje se na mě minimální základ daně pokud jsem přerušil podnikání? 4. Jestliže mi na soc.a zdr.poj. za rok 2004 vraceli část záloh, uvádějí se tyto přeplatky do DAP za rok 2005 a případně do jakého řádku DAP? 5. Pokud uplatňuji výdaje % z příjmů, jaké výdaje dávám do přehledu na soc.a zdr.poj.?Pouze procenta nebo procenta + zaplacené zálohy na pojištění? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,jednatel s.r.o., je i jako zaměstnanec, používá služební vozidlo i k soukromým účelům. Stačí uhradit pohonné hmoty anebo musí hradit i poměrnou část nákladů na opravy, odpisy atd. ?
Dobrý den, prosím o radu. OSVČ od r. 2002 rozděluje příjmy na manželku jako spolupracující osobu (ohlášeno FÚ, platí OSSZ,ZP) Manželka nepodniká, nemá živnostenský list ani jiné příjmy. Lze za rok 2005 na ní rozdělit 50% a uvést v jejím DP a přehledech OSSZ+ZP počet měsíců provozování činnosti 12, když nastoupila v 6/2005 na mateřskou dovolenou a pobírala PPM?Děkuji.
Dobrý den, v roce 2005 jsem koupil akcie na trhu v USA, tyto akcie jsem prodal se ziskem dříve než 6 měsíců po koupi. Zajímalo by mě jakým kurzem musím přepočítat příjmy a výdaje za akcie v dolarech na koruny pro zjištění daňového základu. Také mě zajímá jak zdanit dividendu vyplacenou v USA a již zdaněnou v USA. Děkuji za odpověď.
Společné zdanění manželů-ztráta. Při samostatném zdanění mohu odepsat ztrátu do výše zisku z nezávislé činnosti.(F.O. ř.44) Při společném zdanění manželů mohu odepsat ztrátu jen do poloviny zisku?(F.O. ř.523) Ztrátu mohu odepsat jen sobě, nikoli rovným dílem oběma manželům? Zisk však dělím rovným dílem. Základ daně pak mají manželé rozdílný. Je to správně? Jestli ano, na základě jakého paragrafu? Zdá se mě to nelogické.Dělím-li zisk, proč nemohu dělit i ztrátu a proč mohu odepsat jen polovinu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ve věci společného zdanění manželů. Jsem zaměstananec s nadprůměrným příjmem (zhruba 800000Kč ročně). Manželka je OSVČ s příjmem těsně nad minimální základ daně (120000Kč ročně). Letos uplatníme společné zdanění manželů, ale nevíme jestli to nebude znamenat, že manželka bude muset začít platit poměrně vysoké měsíční zálohy na daň z příjmu. Tím bychom si moc nepomohli, protože předpokládám, že moje měsíční zálohy na daň bychom nebyli schopni snížit. Předem děkuji za vysvětlení
Přerušil jsem činnost k 30.9.2005. Mám potvrzení o částce zaplacených úroků za rok 2005. Budu tuto částku krátit o 3měsíce, kdy jsem již nepodnikal?
Dobrý den, máme dvě nezaúčtované faktury s DUZP 31.12.2005, vedeme DE, přiznání k DPH již podáno. Lze ještě nyní uplatnit DPH? Pokud ne, vyplatí se podávat dodatečné přiznání (částka celkem cca 3000,-). Co se týče přiznání k dani z příjmů tam lze tuto částku v roce 2006 (zaplaceno 2/2006) zahrnout?
Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem zaměstnána do 30.9.2005, následně jsem z důvodu prezenčního studia na VŠ nemohla být registrována na ÚP a od října si hradím zdravotní pojištění. Je možné si o tuto částku snížit základ daně v pojistném, když jsem již nebyla zaměstnancem? Děkuji za odpověď.
Dobry den, vazeny pane doktore. Prosim o radu. Jsem obcankou CR, dlouhodobe vsak ziji v zahranici, kde jsem danovym residentem. V roce 2005 jsem nemela zadne prijmy z CR. Musim podavat danove priznani fyzickych osob v CR? Dekuji predem za odpoved. S pozdravem, D.
Dobrý den, prosím o radu v následujícím případě : OSVČ začal podnikat v roce 2003. V roce 2005 neměla žádné příjmy z podnikání a 1.8.2005 nastoupil do zaměstnání, do HPP. Dosud podnikání nepozastavil ani nezrušil. Neřeším z čeho žil do nástupu do zaměstnání, ale z živnosti to nebylo a na "pracáku" také nebyl evidovaný, asi z nějakých "melouchů". Vztahuje se na něj minimální základ daně, když neměl žádné příjmy, ale také nemá pozastavenou nebo zrušenou živnost ? Podotýkám, že znám takovýchto živnostníků více, kteří nepodnikají, ale nemají přerušenou ani ukončenou živnost a teď si začali lámat hlavu zda se na ně minimální základ daně vztahuje či ne Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem