FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jak budeme jako příspěvková organizace…

Dobrý den, jak budeme jako příspěvková organizace danit honorář za hudební vystoupení v Rakousku ? Zdaní jej oni nebo až my v ČR? Budou se danit i náhrady diet a pojištění nebo jenom samotný honorář ? Velice děkuji za odpověd

Jsem malý obyčejný živnostník a mám uloženo od…

Jsem malý obyčejný živnostník a mám uloženo od finančního úřadu vést evidenci zakázek.Můžete mi stručně popsat co mám vlastně dělat a jak postupovat?Evidenci materiálu na skladě na kartách nevedu, materiál nakupuju přímo na jednotlivé zakázky. Na faktury a paragony od materiálu píšu č.zakázky, na které byly spotřebovány. Účetní software mi potom umožňuje evidovat výdaje na nákup materiálu a příjem ze zakázky a jejich rozdíl jako ZD u jednotlivých zakázek(zisk ze zakázky).Mzdy nemám,podnikám bez zaměstnanců. U zakázek však nemám nijak zapracovanou provozní režiii a platby na SP a VZP. Postupuju správně? Na fakturách zakázníkům žádný materiál a režii neuvádím, pouze smluvní cenu, na které jsme se dohodli.

OSVČ-vedu daň.evidenci. Je povinnost „klíčovat“…

OSVČ-vedu daň.evidenci. Je povinnost „klíčovat“ výdaje na provoz pevné telefonní linky na firemní a soukromé výdaje Za linku platím firemní tarify a je umístěna na provozovně. Další linku s firemním tarifem mám doma – zde mám obchodní sídlo (uvedeno v ŽL). Z těchto telefonů jen zcela výjimečně uskutečňuji soukromé hovory. Jak mám postupovat při zahrnování výdajů do základu daně dle zákona o DPFO. Prokazování na základě výpisů hovorů je zcela neekonomické a navíc by mne zajímalo, jak postupují obrovské firmy a kdo a jak zkoumá, které hovory byly u zaměstanaců služební a které soukromé a zda-li je vylučují z faktur od Telecomu. Stejný dotaz mám i k provozu mobilního telefonu a k provozu internetu,kde navíc platím paušální tarify a tyto musím zaplatit, i kdybych v měsíci neuskutečnil ani jeden hovor a internet nevyužil ani minutu – podotýkam, že o výdaj na dosažení příjmů se jedná i v tomto případě, neboť obojí mám k dispozici pro případný kontakt se zákazníky. Jak zabezpečit v těchto případech důkazní břemeno, které je na poplatníkovi. Mám požádat finanční úřad o stanovení klíče pro dělení výdajů? Přijde mi to absurdní a malicherné v porovnání s postupem u velkých firem.

Dobré ráno pane doktore. Zpřesňuji svůj dotaz…

Dobré ráno pane doktore. Zpřesňuji svůj dotaz ze včerejška týkající se úpravy ZD v dodatečném daň.přiznání k DPFO za rok 2004,které budu podávat v souvislosti s přechodem na paušální výdaje v roce 2005.Dosud jsem vedl daň.evidenci a výdaje uplaťňoval v prokázané výši. Ve stavu pohledávek k 31.12.2004 mám evidovány 4 pohledávky za úpadcem XY. Tyto jsem v roce 2002 řádně a včas přihlásil do konkursního řízení a v r.2003 na základě rozvrhového usnesení soudu mi byly ze 2% uspokojeny. Zbývají část (98%)stále eviduji v pohledávkách. V červenci 2003 usnesením krajský soud rozhodl v konkursní věci úpadce XY takto: „Konkursní řízení úpadce XY se zrušuje po splnění rozvrhového usnesení“ s tímto Odůvodněním: „Soud rozhodl dle ust.§44 ZKV, když správce konkurs.podstaty oznámil, že splnil rozvrhové usnesení ze dne…2003“ Toto rozhodnutí soudu nabylo právní moci 15.12.2003.Dle správce konkurs.podstaty je toto usnesení poslední tečka za celým konkursem. Můj dotaz znovu zní, zda tyto pohledávky za úpadcem mohu vyloučit z celkového stavu pohledávek k 31.12.2004 při úpravě základu daně v dodat.daň.přiznání za rok 2004? Mnohokrát děkuji.

Tvorba rezervy na opravu budovy. Finanční úřad…

Tvorba rezervy na opravu budovy. Finanční úřad nám po provedené kontrole neuznal jako daňový náklad část tvořené rezervy na opravu budovy. Jednalo se o rozpočet 600.000,-- Kč, rezervu jsme tvořili 3 roky, tj.r.2001-200 tis./2002-200 tis./2003-200 tis., opravu jsme předpokládali zahájit v roce 2004, k zahájení nedošlo, do roku 2005 rozpustíme celou výši rezervy +600 tis. Kč. Na tomto postupu neshledávám nic chybného, FÚ nám vytkl, že rezerva měla být podle zákona o rezervách č.593/1992 Sb. tvořena po 4 zdaňovací období tj. 4x150 tis.Kč. Přestože jsem zákon znovu podrobně prošla, nenalezla jsem citaci, ze které by to vyplývalo. Má FÚ pravdu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Kdyz vyplnuji danove priznani,pokud tam…

Dobrý den.Kdyz vyplnuji danove priznani,pokud tam chci zapsat drobny hmotny majetek,kam je v priloze c.1 zapisu?Musi byt uveden v danovem priznani.Dekuji.

Děkuji za Vaši odpověď, ale přece jenom jestli…

Děkuji za Vaši odpověď, ale přece jenom jestli jsem to dobře pochopila: podnikatel, který uplatňuje výdaje % z příjmu si uvede v roce 2005 do příjmů jen proplacené faktury (pokud tak tedy již postupovat v roce 2004). Píšete že pokud by tak učinil poprvé v roce 2005 musel by podat dodatečné daň. přiznání. Ale co když podnikal jen od 11/2005 a v daňovém přiznání neměl uvedené žádné zásoby, závazky ani pohledávky (dle přílohy k daň. přiznání) ale v lednu 2005 mu byla proplacena faktura z prosince 2004? Musím v tomto případě navýšit příjmy v roce 2004 o tu fakturu, která byla zaplacena až v lednu 2005?

Dobrý den, mám dotaz, jako OSVČ jsem zapomněla…

Dobrý den, mám dotaz, jako OSVČ jsem zapomněla podat Přiznání daně ze závislé činnosti a počet zaměstnanců (mám 1 zaměstnance), podala jsem to až dnes tj. 1.3. . Stane se něco?

Moc si vážím Vašeho poradenství. Podnikatel…

Moc si vážím Vašeho poradenství. Podnikatel vedoucí daň. evidenci má na leasing auto. Uplatňuje si tedy leasing. splátky, dle knihy jízd PHM, opravy a silniční daň. Může si uplaňovat i sazbu 3,80Kč/km? Myslím, že ne, že se to vztahuje jen na osoby, které používají automobil, který nemají vložený do podnikání.

Dobrý den pane doktore, poplatník - fyzická…

Dobrý den pane doktore, poplatník - fyzická osoba prodala zahradu. Musí zaplatit daň z celé částky z prodeje? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, může si podnikatel vedoucí daň.…

Dobrý den, může si podnikatel vedoucí daň. evidenci odečíst odpoč. položku na manželku pokud byla 01-09/2005 vedena na ÚP a 10-12/2005 byla zaměstnána, ale její příjem byl to stanovené částky 38tis.?

Dobrý den pane doktore, měl bych na Vás dotaz…

Dobrý den pane doktore, měl bych na Vás dotaz ohledně pauš.výdajů. Vedu učetnictví a tak se chci zeptat, zda je možné též uplatnit výdaje paušálem (pro mne 50%) a zda se musí v takovém případě předkládat Výkaz zisků a ztrát a Rozvaha. Jest-li ano, mohou tyto výkazy vykazovat jen tržby účet 602 a účty 524, 221. Dále mám dotaz ohledně zahr. FO, která zde podniká na zákl.ŽL,zda musí být zapsána v Obchodním rejstřík nebo je to dobrovolné. Děkuji a přeji krásný zbytek dne.

Dobrý den, prosím Vás o radu zpracovávala jsem …

Dobrý den, prosím Vás o radu zpracovávala jsem kolegovi daňové přiznání za rok 2004- příjmy ze závislé činnosti + má živnost a výsledek byla ztráta. Odpočty 38040 a 3600 Kč na životní pojišění, výsledkem byl doplatek cca 2000Kč. V průběhu roku 2005 životní pojištění zrušil. Nyní podává DP- příjmy ze záv. činnsti + živnost- ztráta, odpočty 38040 a životní již nemá. Musím zpracovat za rok 2005 řádné bez odpočtu a za rok 2004 dodatečné podle zadaných dat z roku 2004 a neuplatnit odpočet? Doufám, že nebude vyměřeno penále, když ke změně došlo v průběhu roku 2005 a podá se dodatečné s opravou. Děkuji

Min.rok jsem byl ve ztrátě, můžu si od základu…

Min.rok jsem byl ve ztrátě, můžu si od základu daně, který stanovil stát, odečíst tuto ztrátu?A ještě jedna otázka, od listopadu mám v opatrovnictví 15 letou dceru, můžu si odečíst 500,--Kč měsíčně?I když se mnou nebydlela celý rok?Děkuji

Dobry den.Chtela jsem se zeptat,když na vašich…

Dobry den.Chtela jsem se zeptat,když na vašich strankach,vypočita kalkulator vysi dane k přiznani k danim za rok 2005.A je tam napsano,aby se to dala spočitat dan napiste jsem přijem s odečtenymi vydaji.A přijem do danoveho přihlašeni mam 102611 vydaje 27231 a pojisteni zaplacene soc.zdravotni dohromady to je 28015.A chtela jsem se zeptat,to se počita tež do vydaju??? Cili do kalkulatoru napisi prijem po odecteni vydaju 102611-27231-28015=47365 takže do kalkulatoru napisi 47365??? a kalkulator mi vypočital dan k přiznani 1395.Takže ma dan dela 1395??? a minimalni zaklad dane se myslim na me nevztahuje.Podle vašich tabulek jsem to vyplnila a vyslo mi,že minimalni zaklad dane 107300 se na me nevztahuje.Dekujii za odpoved,Lesia.

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o informaci ohledně výdajových paušálů uplatňovaných zpětně: jestliže při přechodu na výdajový paušál dodaníme k roku 2004 pohledávky z konce tohoto roku, můžeme si tyto částky odečíst z příjmů v roce 2005, když byly proplaceny v lednu 2005? Doufám, že ano (aby nedošlo k dvojímu zdanění), přesto by mě zajímal Váš odborný názor. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem

Vazeni, prosim o zodpovezeni techto dotazu,…

Vazeni, prosim o zodpovezeni techto dotazu, tykajicich se neziskove organizace: 1/ v roce 2003 jsme meli zisk 119 tis. Pouzili jsme moznost odpoctu 300 tis. ze zakladu dne a tudiz jsme nezaplatili dan ve vysi cca 37 tisic. Nevim, jak mam ted postupovat . Vyberu nektere dodavatelske doklady, ktere se tykaji hlavni cinnost a jak je zauctuju ? Memuzu je dat do nakladu , a musim uctovat napr. na ucet MD 932 ? Pokud mam uctovat takto, tak do jake vyse ? Do vyse celeho tehdejsiho zisku nebo do vyse tehdy nezaplacene dane ? 2/ Pokud mame naklady k prijmum osvobozenym od dane z prijmu ( členske prispevky ) nizzi, je tento rozdil porad osvobozeny, nebo rozdil musime zdanit.? Dekuji za odpoved

Přeji Vám dobrý den, Vedu DE. Od července 2005…

Přeji Vám dobrý den, Vedu DE. Od července 2005 jsem si přivzala k podnikání bratra jako spolupracující osobu. Mohu na něj rozdělit příjmy a výdaje 30% za celý rok, nebo jen poměrně za těch šest měsíců, co se mnou spolupracuje? Dále mi není jasné, zda se do těchto rozdělovaných výdajů započítává i pojistné, které jsem na zálohách odvedla za sebe, event. pojistné, které si platí spolupr. osoba. Děkuji Vám mockrát za odpověď.

Dobrý den, chtěl bych podat společné zdanění…

Dobrý den, chtěl bych podat společné zdanění manželů. Manželé jsme od 11.6.2005, jak mám postupovat? Musím daně počítat od tohoto data nebo za celý rok? Děkuji za pomoc.

V lednu 2005 jsem přihlasil do konkurzního řízení…

V lednu 2005 jsem přihlasil do konkurzního řízení nevyplacenou mzdu za rok 2003, kterou jsem řádně zdanil. V listopadu 2005 bylo konkurzní řízení pro nedostatek majetku zrušeno. Mohu nevyplacenou mzdu nějak uplatnit v daňovém přiznání za rok 2005 pro snížení daňového základu?