FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pane doktore, prosím o pomoc : Myslivecké…

Pane doktore, prosím o pomoc : Myslivecké sdružení vedlo v roce 2004 DE v roce 2005 podvojné účetnictví. Zásoby v hodnotě 50000,- by měly navýšit HV roku 2005. Na který řádev v DPPO tuto částku uvedu?? Děkuji.

Dobry den, prosim o sdeleni jak spravne…

Dobry den, prosim o sdeleni jak spravne postupovat v pripade: mam jen prijmy jako OSVC, zprostredkovani obchodu a sluzeb a neco malo jako soukrome hospodarici rolnik. Zvazuji, ze v letosnim roce ukoncim podnikani a odejdu do predcasneho duchodu k 1.12.06. Jde mi o to, jak bude postupovano z hlediska dani z prijmu. Prijmy za obdobi 1-11/06 jsou samozrejme jasne, ale jak uz to byva v oblasti zprostredkovani, za cinnost behem roku 2006 mi prijdou jeste doplatky ruznych provizi apod. a to v prubehu minimalne prosince 2006 a ledna 2007. Tez je mozne, ze prijdou jeste doplatky v cervenci 2007 (za cinnost vykonanou v polovine roku 2006, kdy jsem jeste podnikal), protoze v podminkach mam, ze doplatky se vyplaci az po roce. Jak se bude postupovat se zdanenim techto prijmu (doplatku)? Napadaji mne dve varianty: A) doplatek bude posuzovan po skonceni podnikani jako ostatni prijem B) i tyto doplatky zahrnu jako prijem z podnikani, protoze vznikly behem podnikatelske cinnosti. Doplatek za prosinec 2006, leden 2007 bude obsazen v dan.priznani za rok 2006 a pokud prijdou dalsi doplatky provizi po odevzdani dan.priznani budu povinnen podat dodatecne dan.priznani. Tez jsem pozadal na letosni rok o stanoveni dane pausalni castkou. Pokud mi bude stanovena, bude postup jiny nez kdybych ji nemel? Jaky postup je spravny? Jen pro uplnost dodavam, ze jsem platce DPH, ale bez zasob, neodpisuji majetek, nemam rezervy. Dekuji za odpoved. Preji pekny den, Miloslav Šimek

Dobrý den, pane doktore prosím o radu ohledně…

Dobrý den, pane doktore prosím o radu ohledně předčasného zrušení penzijního připojištění které jsem si uplatnoval 4 roky zpětně z příjmu. Jsem zaměstněnec letos to budu muset uvést do dan. přiznání za rok 2005? Chtěl bych poradit do kterého řádku tyto peníze musím uvést. Děkuji

Dobrý den, pane doktore. V roce 2005 jsem si…

Dobrý den, pane doktore. V roce 2005 jsem si pořídil automobil na leasing na dobu 72 měsíců. Nebyl jsem plátce DPH. Jelikož můj obrat za rok 2005 překročil jeden milion korun musím se přihlásit k DPH. Musím si tedy zajistit nový splátkový kalendář

Dobrý den, v roce 2005 jsem měl příjmy ze…

Dobrý den, v roce 2005 jsem měl příjmy ze závislé činnosti, autorské honoráře a příjmy od různých organizací na základě dohod o provedení práce (vždy 5000kč měsíčně). Všechny dohody byly řádně zdaněny 15% až na jedinou, kde organizace zaslala celou částku 3000kč a nesrazila 15% daň. Do jaké řádky daňového přiznání se tato částka uvádí? Děkuji za odpověď.

Dobrý, chtěla bych se zeptat ohledně DPH. Obrat…

Dobrý, chtěla bych se zeptat ohledně DPH. Obrat za rok 2005 dosáhl přes jeden milion Kč.Jsme tedy povinni se příhlásit k DPH. Můžeme si sami určit jaký budeme plátci jestli měšíční, čtvrtletní , roční nebo je to určeno zákonem. Děkuji

Dobrý den, prosím o informaci. Jsem plátce DPH a…

Dobrý den, prosím o informaci. Jsem plátce DPH a chystám se nakupovat v Polsku. Jak je to s DPH?Když dodavatel : a) je plátce b) není plátce Dejme tomu, že zboží je v hodnotě 15000 vč. DPH. Jak se počítá kurz?Případně mě odkažte někde kde to najdu. Děkuji předem a pěkný den.

Dobrý den! Na konci roku 2004 činila hodnota…

Dobrý den! Na konci roku 2004 činila hodnota dlouhodobého hmotného majetku 68348,- Kč. V roce 2005 přecházíme na uplatňování výdajů procentem z příjmů a tudíž neodepisujeme. Bude na konci roku 2005 opět zůstatková hodnota dlouhodobého hmotného majetku 68348,- Kč? A přičtu k této částce i poslední leasingovou splátku (lépe řečeno odkup) osobního automobilu - částka cca 1500,- Kč? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den!

Vážený pane doktore, prosím o zodpovězení…

Vážený pane doktore, prosím o zodpovězení následujících dotazů: 1/ Může podnikatel, který platí nájem za budovu ve které má provozovnu a zároveň v ní bydlí uplatnit tento nájem do nákladů celý nebo v poměrné výši? 2/ Když OSVČ (DE) nakoupí na počátku své činnosti zásoby zboží, kde jsou zvlášť uvedeny vratné obaly, zaúčtují se tyto obaly také jako nákup zboží a vstupují do počátečního stavu zásob? Děkuji moc a přeji hezký den

Dobrý den, dotaz je jednoduchý Je u…

Dobrý den, dotaz je jednoduchý Je u zprostředkování služeb také 50% paušál na odpočet výdajů za rok 2005. A za druhé Základ daně pro částku 188 tisíc je 163980+20% z částky převušující? A nebo je zde nějaká změna? Děkuji

Dobrý den. Prosím vás o odpověď na otázku: Jsme…

Dobrý den. Prosím vás o odpověď na otázku: Jsme obec a budeme prodávat stavební pozemky v celkové ceně cca 1 000 000 Kč. Podléhá tento příjem dani z příjmů? V případě že ano kolik % činí daň. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o informaci jak postupovat,…

Dobrý den, prosím o informaci jak postupovat, pokud jsem v roce 2005 pozastavila podnikání a vedu daňovou evidenci. Je nutné nějaké konečné vyrovnání, mám na mysli co s hotovostí a účtem a drobným majetkem? Je nutno je vynulovat např. převedením hotovostí do osobní spotřeby a vyřazením DM z evidence? Děkuji za odpověď

dobry den, jsem OSVC podnikam podle autorskeho…

dobry den, jsem OSVC podnikam podle autorskeho zakona, vydaje uplatnuji %. nove jsem platcem DPH, na jake zbozi ci sluzby pro sebe mohu uplatnit odpocet DPH?napr. veci potrebne k vykonu povolani, PHM? (musim v tom pripade platit silnicni dan?). dekuji Petr D

Vazeny pane doktore, dan z prijmu fyzickych…

Vazeny pane doktore, dan z prijmu fyzickych osob: manzelka byla cely rok 2005 na rodicovske dovolene (socialni davka, ktera se nezapocitava do vlastniho prijmu). Prodala nemovitost za 100tis Kc (ktera je osvobozena od dane z prijmu) Dotaz: je tento prijem z prodeje nemovitosti vlastni prijem manzelky a nelze na ni tudiz uplatnit odpocet 21 720 Kc dle paragrafu 15 odst 1b ?

Služební cesta USA. Do daňových nákladů jsme…

Služební cesta USA. Do daňových nákladů jsme zahrnuli letenku do USA a zpět, kde se jednatelé SRO účastnili 3-denního obchodního jednání. Celková doba pobytu byla 14 dnů, do daňových nákladů jsme uplatnili ubytování a stravné pouze za 3 dny, kdy se konalo obchodní jednání, 11 dnů jsme do nákladů nezahrnovali s dodatkem, že šlo o soukromý pobyt. FÚ nám uznal do nákladů jen 3/14 ceny letenky, její hodnota prý měla být rovněž pokrácena. Nepřipadá mi krácení v tomto případě logické, neboť na obchodní jednání jednatelé museli doletět a rovněž se museli dostat nějak zpět. Děkuji za odpověď.

K zákonu 586/1992 Sb. Podávala jsem daňové…

K zákonu 586/1992 Sb. Podávala jsem daňové přiznání společné manželů. Manžel mám rozhodnutí o částečném invalidním důchodě od r. 2004 do 6/2007 (prozatím). Od r. 2005 mu byla výplata zastavena, protože v XII. překločil limit určeného výdělku. Na finančním uřadě mě upozornili, že nemá nárok na odečitatelnou položku 7140 Kč. Je častečný invalida, ale důchod nepobírá, má na tuto částku nárok ano nebo ne. (V § 15 je , že jednou z podmínek je invalidita atd) Za Vaši odpověď předem děkuji

Dobrý den, vím, že o daňových přiznáních u…

Dobrý den, vím, že o daňových přiznáních u studentů již toho bylo mnoho napsáno, ale přesto mi stále není jasná jedna věc. V roce 2005 jsem 4 měsíce pracovala v jednom obchodním domě a úhrn příjmů ze závislé činnosti činil 43.485,-Kč. Každý měsíc mi byl snižován základ daně o 950,-Kč. Mám i přesto nárok jako studentka VŠ připravůjící se na budoucí povolání na vrácení sražené zálohy na daň ve výši 3.270,-Kč? Pokud bych nárok na vrácení měla, musím si podat daňové přiznání, ikdyž jsem podepisovala Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti? Děkuji Vám velice za odpověď. S pozdravem

Prosím o pomoc při následujícím: 1) od března…

Prosím o pomoc při následujícím: 1) od března 2006 jsem plátcem DPH.Příjmy a výdaje v DP uvádím v částkách bez nebo s DPH? 2)základ daně vychází nižžší než minimální základ daně.Platím skutečně vypočtenou daň, nebo stanovenou minimální 10 300? 3)výdaje na soc. a zdr.pojištění uplatňuji va skutečně zaplacené výši, ( jedna platba na soc. mi chybí) nebo celou? 4)jako plátce DPH mohu uplatnit paušální odečet výdajů? Moc děkuji.

Dobrý den, pro zakoupení bytového domu, ve kterém…

Dobrý den, pro zakoupení bytového domu, ve kterém jsou pronajímany byty a neb.prostory, jsem jako investici uzavřel úvěr ze stavebního spoření. Protože nesplňuji jednu z podmínek , že v této nemovitosti bydlím, a tedy nemůžu si uplatnit zaplacené úroky jako odpočet od daně, lze v tomto případě účetním zápisem tyto úroky uplatnit jako provozní výdaje v rámci evidence příjmů a výdajů z pronájmů. Nebo jsem tímto o možnost uplatnění úroků definitivně přišel. V této nemovitosti nebudu nikdy bydlet, všechny byty jsou pronajaty.Kdybych měl , ale hypoteční úvěr byla by tato možnost uplatnění úroků jako provozní výdaj možná?

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. FO …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. FO ,podnikající v zemědělství, vede DE, chce přejít na výdajový paušál v r. 2006. V uzávěrce r.2005 eviduje zásoby-zvířata, obilí na setí, brambory na sadbu, seno, slámu, které jsou oceněny v reprodukč.pořiz.cenách. Tyto zásoby nebyly nakoupeny, ale byly vytvořeny činností podnikatele a jsou určeny dále ke spotřebě. Při přechodu na výdajový paušál se základ daně upraví i o tyto zásoby? Děkuji za odpověď.