FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám příjmy pouze z dohod o provedení práce a z dohod o pracovní činnosti a v loňském roce jsem k tomu navíc uzavřela smlouvu o dílo (odměna víc než 20.000,-). Kam zahrnu do daňového přiznání příjem ze smlouvy o dílo a musím z tohoto příjmu platit sociální a zdravotní pojištění? Živnostenský list nemám.
Dobry den, pane Dytrich, dnes (3.3.) mi od Vas prisla odpoved na muj dotaz: ***************************************** Dobry den, Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovezen Sekce: Dane a ucetnictvi Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Dobry den, prosim o sdeleni jak spravne postupovat v pripade: mam jen prijmy jako OSVC, zprostredkovani obchodu a sluzeb a neco malo jako soukrome hospodarici rolnik. Zvazuji, ze v letosnim roce ukoncim podnikani a odejdu do predcasneho duchodu k 1.12.06. Jde mi o to, jak bude postupovano z hlediska dani z prijmu. Prijmy za obdobi 1-11/06 jsou samozrejme jasne, ale jak uz to byva v oblasti zprostredkovani, za cinnost behem roku 2006 mi prijdou jeste doplatky ruznych provizi apod. a to v prubehu minimalne prosince 2006 a ledna 2007. Tez je mozne, ze prijdou jeste doplatky v cervenci 2007 (za cinnost vykonanou v polovine roku 2006, kdy jsem jeste podnikal), protoze v podminkach mam, ze doplatky se vyplaci az po roce. Jak se bude postupovat se zdanenim techto prijmu (doplatku)? Napadaji mne dve varianty: A) doplatek bude posuzovan po skonceni podnikani jako ostatni prijem B) i tyto doplatky zahrnu jako prijem z podnikani, protoze vznikly behem podnikatelske cinnosti. Doplatek za prosinec 2006, leden 2007 bude obsazen v dan.priznani za rok 2006 a pokud prijdou dalsi doplatky provizi po odevzdani dan.priznani budu povinnen podat dodatecne dan.priznani. Tez jsem pozadal na letosni rok o stanoveni dane pausalni castkou. Pokud mi bude stanovena, bude postup jiny nez kdybych ji nemel? Jaky postup je spravny? Jen pro uplnost dodavam, ze jsem platce DPH, ale bez zasob, neodpisuji majetek, nemam rezervy. Dekuji za odpoved. Preji pekny den, Miloslav Simek Odpoved: Pokud vysi techto doplatku znate, uvedete je do DAP za r.2006 jako polozky zvysujici zaklad dane a zdanite je v r.2006. POkud je neznate, zdani"ite je v roce, kdy je obdrzite, jako prijmy podle S:10 ZDP. Odpovedel: Dytrich Petr, JUDr. ***************************************** Lze nejak upresnit pojem: "Pokud vysi techto doplatku znate"? Doplatky umim predbezne vycislit rekneme s presnosti na tisice, mozna i na stokoruny. Lze je tedy zdanit v DP za rok 2006? Pokud ne, s jakou presnosti je musim znat? Rad bych vse zdanil a vyridil v DP za rok 2006. Jeste mne napada, zda-li by se dalo vyjit z obchodnich podminek, z kterych mohu urcit PRESNE maximalni vysi doplatku (obch.podminky obsahuji provizni strop). Moc Vam timto dekuji, pane doktore, za odpoved v teto veci. Prijemny vikend Vam preje Miloslav Simek
Vedu podvojné účetnictví a uplatňuji výdaje %. Mám 2 dotazy: 1/ Jakým způsobem se daňově uplatňuje vrácená záloha např. na roaming. Byla zaplacena v roce 2004 (tam náklady % nebyly) a zaúčtována na 314. V roce 2006 byla vrácena (bude vyúčtována také na 314). Předpokládám, že daňovým příjmem nebude nebo bude a tím, že bude uvedena jako položka snižující základ daně ? 2/ Projeví se tyto položky snižující základ daně i do přehledu soc. a zdr. pojištění ? 3/ Vrácený přeplatek soc. a zdr. pojištění (z důvodu nižšího příjmu) za rok 2005 bude vrácen v roce 2006 - Bude daň. přijmem nebo stačí jej odečíst ze zapl. soc. a zdr. poj. v roce 2006 (daňově to má stejný účinek).
OSVČ není plátce DPH a při zahájení podnikání obdržela dotaci 40.000 z Úřadu práce na zařízení prodejny. Bylo nakoupeno zařízení v celkové částce asi 32.000 bez DPH. Rozdíl 8.000 byl vrácen zpět Úřadu práce. Dotaz 1/ Je pravda, že tato dotace se nevztahuje na DPH a že OSVČ má na DPH spoluúčast? 2/ Jak se příjem této dotace zaúčtuje? 3/Jak se účtuje zařízení, které bylo díky dotaci zakoupeno, když část byla pořízena za prosředky z dotace a část zaplatila OSVČ ? Připomínám, že OSVČ není plátce DPH. Děkuji za odpověď.
Hezký den pane doktore. Otázka se týká DP 2005. Jsem OSVČ.Po část roku jsem byl v evidenci ÚP. Sníženou daň popř.bonus na dítě si mohu uplatnit za celé období nebo jen pom.část? Stejný problém řeším i u odčitatelných dalších položek (mimo 38 040 Kč vím, že ta se uplatňuje celá za všech okolností). Druhý problém se týká zatřídění pro zdanění "P".Výroba pilařská a imregnace dřeva jsou náklady 50 % nebo nějaká jiná %? Děkuji za odpověď a celkovou Vaši pomoc v daňové problematice.
Vážený pane doktore, přeji hezký den a prosím Vás o radu ohledně společného zdanění manželů: 1. manžel je společníkem sdružení, které není právnickou osobou 2. manželka má příjmy ze závislé činnosti a účetní již vyúčtovala daň z příjmu k 15.2.2005. Účetní vystavila potvrzení o příjmech a vyúčtování daně. Děkuji za odpověď
Dobrý den, vedeme DE v oboru chov ryb, dostali jsme tento rok od ministerstva zemědělství náhradu škody způsobenou chráněným živočichem. Chci se zeptat zda tento příjem můžu zařadit pod příjem dle § 10 a nepůjde o příjem pro účely zdr. a soc. pojištění nebo zda tento příjem musím počítat i ke vztahu zdrav. a soc. pojištění? A stejnou otázku mám k příjmu - dotace od krajského úřadu za údržbu louky kolem mých rybníků? A jak je to s vratkou za sociál. pojištění z minulého roku - patří do příjmu dle §7 nebo §10 jako ostatní příjem? Děkuji za odpověď
Ještě upřesním dotaz na placení daní z převodu neobchodovatelných akcií zemědělské společnosti z otce na dceru (vrubopisem) - nominální výše akcí je 400 000,- Kč. - musím platit darovací daň, domnívám se, že jako poplatník v I. skupině jsem, osvobozená (do 1.mil Kč). Děkuji.
Pane doktore, moc prosím o radu, v loňském roce ne mě můj otec (který pak v minulém roce zemřel) převedl akci jedné zemědělské společnosti. Převod byl uskutečněn vrubopisem. Akcie mají listinnou podobu a nejsou volně obchodovatelné. Neznám přesně termíny, ale původní JZD se tranformovalo na a.s. a majetek družstevníků převedlo na akcie. Mám povinnost z tohoto převodu platit darovací nebo jinou daň? Paní sekretářka, která zajišťovala převod mi vysvětlovala, že nemusím. Prosím poraďtemi, zda ano a jakou daň a pak v jaké výši (jak mám zjistit cenu?) mám daň zaplatit. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - pronajímáme byt a do nákladů dávám celou částku, kterou převádíme správní firmě jako zálohu na služby. V této sumě je i částka,která jde do fondu oprav - můžu to tak nechat nebo částku, která jde do fondu oprav nemohu do nákladů dát. Děkuji
Dobré ráno,mám dotaz:kdo z účastníků sdružení FO bude mít nákladovou položku leasingové splátky,když smlouva byla uzavřena před vznikem sdružení na jednoho účastníka.Splátky jsou hrazeny z peněz sdružení.Předmět leasingu plně slouží sdružení.Díky a přeji hezký den.
Dobrý den, pane doktore! Pravomocným rozhodnutím soudu mi byla přiznána náhrada za ztrátu výdělku z titulu neplatného rozvázání pracovního poměru bývalým zaměstnavatelem. Ten provedl částečné plnění (řádově 60% z částky, ke které byl "odsouzen"). Jak postupovat v případě podání přiznání k DZP (podávám sám, přestože jsem zaměstnancem, jelikož budu uplatňovat snížení ZD - úroky z hypotéky), je tento příjem - náhrada za ztrátu výdělku, která byla vypočtena na základě průměrné čisté mzdy - předmětem daně z příjmu? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
dobrý den,¨pokud předčasně ukončím hypoteční úvěr,doplatím celou částku, má to nějaký vliv na možnost uplatnění úroků z hypotéky v daňovém přiznání? Nebo platí jenom to,že úhrnná část úroků nesmí překročit 300000,-Kč za rok, při placení po část roku 1/12 za každý měsíc? Takže když zbytek doplatím jednorázově např.v březnu, mohu si uplatnit veškeré úroky, max.však do částky 75000,-? (3x25000,-)
Dobrý den. Mám dotaz ohledně daňových odpisů a majetku. Vedu daňovou evidenci a při výpočtu odpisů sem udělal chybu a daňově sem odepisoval nižší částku než je v zákoně. Teď sem na to přišel a řeším problém, jak to vyřešit. Už sem se dostal do doby, kdy podle zákona bych měl mít majetek odepsán, ale já mám ještě zůstatkovou cenu. Je možné daňově odepisovat delší dobu než je určeno v zákoně? Nebo mám přestat daňově odepisovat. A jak potom snížit hodnotu tohoto majetku na nulu? Lze snížit hodnotu majetku jinak než odpisem? Děkuji za odpověď.
Dobry den, vedu DE, jsem platce DPH, pracuji na ZL. Vydaje chci uplatnovat pausalne. Nevim zda mam pohledavky, ktere eviduji k 31.12.2005 pripocist k prijmum nebo jak se projevi v danovem priznani. Obdobne nevim jak se projevi zavazky. Jestli se to pouze zapise do prilohy 1 tabulka D. Pokud byl v roce 2005 uhrazen nedoplatek za soc. poj. za rok 2004, bude tato castka pripoctena k castce za odvody zaloh na soc. poj. 2005 (kolonka c. 103, priloha 1 danoveho priznani)? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, vrátili mi za rok 2004 část záloh na soc. a zdr.poj.Uvádí se tento přeplatek do přiznání za rok 2005 a případně na jaký řádek DAP?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když nemám auto v podnikání uplatňuji 3,80 za km a průměr spotřeby benzínu na 1 km, můžu si do nákladu dát prokázané parkování při služebních cestách. Děkuji za odpověď.
Ještě k mému dotazu ohledně přechod z DE r. 2004 na účetnictví r. 2005. HV roku 2005 musím zvýšit o částky zásob to je mi jasné a i o částky DHM?? Na který řádek DPPO to uvedu? Děkuji.
Prosím o pomoc při řešení DAP 2005: 1) můj základ daně ze závislé činnosti činil 89600,- ŽO (OSVČ) s příjmem 24000,- a daň. základem cca 14500,- Závislá činnost je pro mě hlavním zdrojem příjmů, tedy nejsem přihlášena jako plátce pojištění OSSZ. Díky mým malým příjmům ze závislé činnosti - nebudu muset doplácet na OSSZ? Jak malých příjmů bych musela dosáhnout, aby má činnost na ŽO se stala činností "hlavní"? Dále bych měla dotaz, zda mohu podávat daňové přiznání - společné zdanění manželů v případě, že manžel (má závislou činnost, daň základ cca 180 tis., příjem OSVČ - 8 tis.), ale chce si v rámci § 7 DAP uplatnit ztrátu z minulého období ve výči 14,5 tis. Kč. POkud ano, tak jak to máme provést. Moc děkuji za odpověď.
Dobry den. Jsem student VS, 21let, v cervnu 2005 jsem si vydelal na smlouvu o dilo 6927Kc. Byl to muj jediny prijem v roce. Musim platit dan/vyplnit danove priznani? Zivnostensky list nemam.