FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím potvrdit, zda postupuji správně? Vyplňuji DP za mě a se mnou spolupracující osobu. Vedu DE, výdaje uplatňuji v prokázané výši. 1) U mého DP – tedy osoby, která rozděluje příjmy a výdaje na spoluprac. osobu, uvedu na ř. 101 celkové příjmy před rozdělením, ř. 102 celkové výdaje před rozdělením včetně mého pojištění i pojištění za spoluprac. os. ?? 2) U DP za spoluprac. osobu ř. 101 a 102 nevyplňuji (pokud tedy SO nemá příjmy ze své samostatné činnosti), na ř. 103 by mělo být údajně pojistné za SO, ale to už se jednou rozdělilo, takže ř. 103 zřejmě nevyplním? Nejsem si vůbec jistá, jak se to pojistné rozděluje a jestli je více možností. Jestli je např. možné výdaje rozdělit bez pojistného a to si pak osoby odečtou na ř. 103 každá za sebe. 3) ještě jedna věc, pokud mám své výrobky u odběratelů v komisním prodeji, eviduji je jako pohledávky, nebo stále jako zásoby? Děkuji Vám za pomoc.
Prosím o radu. Vedu DE a nevím si rady s DAP 2005 ve kterém mám v tabulce v př. 1 pohledávky a závazky. Závazky převyšují pohledávky.V roce 2005 jsem uplatňovala skutečné výdaje, ale v roce 2006 chci uplat. v %. Jak toto již zahrnout do DAP 2005, jestli to vůbec jde, do jakých řádků dodanit pohl. a závazky, abych tak byla připravena na % výdaje a nemusela za rok podávat opravné přiznání? Děkuji.
Dobrý den, můj otec formou finančního leasingu si pořídil osobní automobil. Já jsem tento automobil začala využívat pro podnikání od června minulého roku. Silniční daň zaplatil otec na svoje jméno. Já mám podle informací nárok pouze uplatnit do výdajů náhrady za PHM. Nevím však, jak je to se základní náhradou na 1 km jízdy, mám nárok na její uplatnění? Je možné předmět finančního leasingu pronajímat nájemcem dále např. jako operativní leasing?
Dobrý večer,pane doktore mohl by jste mi poradit jestli dobře chápu společné zdanění manželů?osvč příjem ze sdružení 343378,výdaje 204908,manželka příjem 5986,-máme dvě děti 5 a 16 let.343378+5986=349364-204908=144456/2=72228,-tj základ daně pro každého?manžel 72228-38040-21720=12468*15%=1870-12000=-10129,-manželka72228-38040=34188*15%=5128,-jestli je to špatně můžete mi poradit?děkuji za odpověď
Dobrý večer,pane doktore mám dotaz jsem osvč vedu danovou evidenci,manželku mám jako spolupracující osobu,při výpočtu daní jsem zjistil ,že když rozdělím příjmy a výdaje na manželku tak mi vznikne nišší základ daně než je minimální a tudíž oba musíme platit minimální dań,chci se zeptat jestli musím na manželku příjmy a výdaje rozdělit,jestli si je nemůžu přiznat sám,bylo by to pro mne výhodnější,á jestli by to bylo možné,co v tom případě manželka ta žádné danové přiznání nepodává,děkuji za odpověd
OSVČ vede daňovou evidenci , podniká za spolupráce práce manželky. Spolupráce je u manželky vedlejší činnost, manželka je zaměstnána na hlavní prac. poměr u svého zaměstnavatele. OSVČ v daň. přiznání již několik let rozděluje příjmy a výdaje na spolupracující manželku a to až do výše 50%, max.45 000,-- ZD měsíčně. Spolupráce je řádně oznámena fin.úřadu. Za rok 2005 mám výrazně nižší základ DPFO a nechci na manželku rozdělovat žádné příjmy a výdaje ze živnosti, celý základ daně z podnikání zdaním za svou osobu.. Nevím jestli tak mohu postupovat a stačí, když manželka ve svém daňovém přiznání za rok 2005 uvede ke zdanění pouze základ daně dle §6 ze záv.činnosti a podá finančímu úřadu sdělení, že v roce 2005 neměla žádné příjmy z podnikání, které by podléhaly DPFO. Ptám se , zda je tento postup možný proto, že manželka nepodala oznámení finančnímu úřadu o ukončení spolupráce. Její skutečná spolupráce neskončila, pouze není letos ekonomické na ni rozdělovat příjmy a výdaje. Musí podat zpětně oznámení o ukončení spolupráce k 31.12.2004 a znovuzahájení od 1.1.2006? Zálohy a doplatky na SP a ZP za její osobu jsem hradil v roce 2005 ze svého prov.účtu, mohu je zahrnout do svých výdajů nebo musí být zapracovány do jejího daňového přiznání? To by podle mne nebylo příliš daňově zajímavé, aniž by k SP a ZP měla adekvátní základ daně dle § 7 zák.o DPFO.
Dobrý den, pane doktore.Manželka v roce 2005 neměla žádné vlastní příjmy,po úmrtí příbuzného jí bylo vyplaceno pojistné plnění.Dotaz zní: mohu při společném zdanění manželů uplatnit odpočet na vyživovanou manželku 21720Kč.Děkuji za odpověď.
Vedu daňovou evidenci a hodlám přejít na uplatňování výdajů procentem již v r. 2005, tedy dám opravné daňové přiznání za rok 2004 a doplatím daň za pohledávky a penále. Přehled pro OSSZ a VZP ale měnit nebudu (dle oficiálních pokynů ČSSZ). Jakou částku příjmů mám uvést v přehledu pro OSSZ za rok 2005? Mohu v přehledu uplatnit výdaje procentem (50%) ze skutečných příjmů, nebo pouze výdaje ve výši 50% z příjmů, které uvedu v DAP (tj z příjmů po odečtení pohledávek z roku 2004 zaplacených v roce 2005). Počítám že příjmy pro OSSZ a VZP budou muset být v r. 2005 vyšší oproti DAP o ony pohledávky z r. 2004. Další možnost je příjmy uvśt ve stejné výši jako v DAP, ale pak by nebylo nikdy zaplaceno pojistné z ony pohledávky z r. 2004, ale to asi nepůjde. Děkuji.
Dobrý den, jsme sdružení 2 FO za účelem podnikání. Vyplňujeme každý vyplňujeme přiznání k dani z příjmů FO za rok 2005. Ve smlouvě o sdružení máme sepsáno, že příjmy a výdaje dělíma na polovinu, tj. každý si do svého přiznání uvede 50%. Nevím však, jak v příloze č. 1 v oddíle D vyplnit tabulku pro poplatníky (vedeme daňovou evidenci) - přesněji jak vyplnit peněžní prostředky v hotovosti a zásoby. Domnívam se, že každý si opět napíše 50%, aby vše dávalo smysl. Vedeme 1 daňovou evidenci. Děkujeme.
Podávám přiznání k dani z příjmu fyzických osob, se společným zdaněním manželů. Platím hypotéku a úvěr ze stavebního spoření. Zajímá mne, zda v příloze č. 5, ř. 515 mohu uvést součet úroků z hypotéky a úvěru, nebo jen úroky z hypotéky.
Dobrý den, mám hlavní pracovní poměr a vedle toho uzavřenou dohodu o pracovní činnosti u jiného zaměstnavatele. Jsem tedy povina si daňové přiznání sestavit sama. Od hlavního zaměstnavatele mám potvrzení příjmů za rok 2005. Jak postupovat při sestavení daňového přiznání, uvádí se sem i příjmy z dohody o pracovní činnosti, když zde je uplatňována daň srážková? Děkuji za odpověď. I.P.
Jsem zaměstnanec a zároveň podnikám příjem za loňský rok 12442 - 50% 6221. v Zaměstnání příjem 214 tisíc Je pro mě stanoven minimální základ pro výpočet sociálního pojištění?
Dobrý den, prosím o Vaše vyjádření k možnosti uplatnění nákladů na vývojový projekt jako odčitatelné položky dle zákona o dani z příjmů. Naše společnost s.r.o. vyrábí a prodává elektronické součástky,na základě poptávky potencionálního zákazníka od roku 2005 vyvíjí zcela nový typ elektronické součástky. Náklady na tento vývoj evidujeme na zvláštním hospodářském středisku. Dále se pak naše společnost podílí na vývoji nového výrobku pro zdravotnictví - vývoj tohoto výrobku je pod záštitou EU a ze strany zadavatele - anglická společnost - nám byla postkytnuta dotace,ale jen na služební cesty. I náklad na tento vývoj evidujeme na zvláštním hospodářském středisku. Jako odčitatelnou položku bychom si uplatnili náklady spojené s tímto vývojem bez nákladů na služební cesty,které financujeme z postkytnuté dotace V obou případech hlavní podíl na nákladech na vývoj tvoří především mzdové náklady,dále pak poměrná část režijních nákladů a spotřebovaný nakoupený materiál. Na základě zákona o dani z příjmů a vydaného Pokynu D-288 se domnívám,že bychom náklady na tyto vývojové projekty mohli uplatnit jako odčitatelnou položku. Prosím o Vaše vyjádření zda můj názor je správný. Děkuji a přeji příjemný den.
Dobry den! V roce 2005 jsem od 1.1. do 16.10 marodila. Brala jsem nemocenskou od zamestnavatele, zaklad dane dle par.6je 3.018.Pak jsem prac. pom. skoncila dohodou. Jsem tez OSVC, dle vydelku v roce 2004 vedlejsi. V roce 2005 jako OSVC zakl. dane dle par.7je 3.877, dle par.9 je 9.414. Vztahuje se na me minimalni dan? Jsem stale jen vedlejsi OSVC aspon po ty mesice co jsem marodila? Dekuji za odpoved.
OSVČ má pěstírnu akvarijních rybiček, které pak prodává velkoodběratelům. Na živnost.listě má uvedeno: chov domácích a zoologických zvířat a poskytování souvisejících služeb. Dotaz: O kolik procent si může snížit příjmy, bude-li uplatňovat paušální výdaje? Vztahuje se na tuto OSVČ paušální výdaj 80% příjmů nebo patří mezi živnosti jiné než řemeslné a tudíž jen 50% příjmů ??? Děkuji.
Pane doktore, prosím o radu: společnost vstoupila dne 1.7.2005 do likvidace, podávám přiznání za období, kdy je společnost v likvidaci od 1.7.2005 - 31.12.2005. Vyšel mi zisk, můžu použít ztrátu, která byla ve společnosti za dobu před likvidaci? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, mám několik dotazů ohledně zdanění příjmu z výhry v zahraničí: 1.) Na výhry se vztahuje daň 20%. Je třeba zbytek po zdanění, tj. 80% výhry zahrnout do daňového základu a tedy provést vlastní daňové přiznání. Nebo oněch 20% je vše a daňové přiznání provádí i nadále zaměstnavatel? 2.) Pakliže se daň nevztahuje na výhry nižší než 10000Kč, co se stane v případě, že na účet přijde ze zahraničí OPAKOVANĚ částka např. 8000Kč (respektive ekvivalent např. v Eurech)? Dá se říci, že je každá výhra pod 10000Kč a tedy se na ni povinost zdanění nevztahuje? 3.) Pakliže se daň nevztahuje na výhry nižší než 10000Kč, co se stane v případě, že na účet přijde ze zahraničí částka např. 100000Kč (respektive ekvivalent např. v Eurech)? Částka se totiž většinou skládá z více výher nižších než 10000Kč a těch se povinnost zdanění netýká. 4.) Jak se obecně postupuje v případě, pokud mi přijde na účet částka ze zahraničí? Je třeba jít na finanční úřad, vyplnit formulář a poslat daný obnos rovnající se 20% výhry na nějaký účet? Mnohokrát děkuji za odpověď. Přeji hezký den.
Dobrý den prosím o radu. Při ukončení činnosti OSVČ musím pro výpočet daňového základu příjmy navýšit o hodnotu zásob zbylého zboží a materiálu. Jak je to však s evidovaným drobným hmotným majetkem ve spotřebě. Dále se chci zeptat zda musím také při podání přehledu o příjmech a výdajích pro účely zdravotního pojištění a sociálního pojištění vykázané přijmy také navýšit o cenu zbylých zásob zboží a materiálu. Činnost OSVČ jsem vykonával jako vedlejší činnost. Hlavní příjmy mám ze závislé činnosti. Děkuji za radu.
Přeji hezký den, student VŠ má příjmy z autorských honorářů částka je vyšší než 3.000, -Kč měsíčně. Je to příjem dle §7 ? Je možno odečíst výdaje paušálem, je nutno odvádět soc. a zdrav. pojistné ? Děkuji za odpověď
Dodrý den, 1.chci uplatnit spol. zdaň. manželů za r. 2005, manžel je zaměstnaný a ještě má příjmy z podnikání, manželka je na úřadu práce(rekvalifikace),příjem z tohoto je asi 45000, může si manžel uplatnit manželku jako vyživovanou osobu? 2. pokud uplatní výdaje paušálen(u zprostředkov. čin. 50%, na DP odečtu zapl. zdravot. a soc. poj.,mohu odečíst ještě cestovní náhrady na ř.106 jako snižující ůpravy, nebo cest. náhrady jsou už zahrnuty ve výdajích paušálem? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď