FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO má…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO má příjmy z podnikání v ČR a ze závislé činnosti v SRN.Z těchto příjmů nebyla zaměstnavatelem sražena daň, pouze sociální pojištění. Příjmy ze zaměstnání v Německu budou v přiznání: ř. 31 - ř. 32 = ř.34 shodný s ř.35, shodný s ř. 36. V ČR nebyly příjmy ze zaměstnání. V příloze č.3 na ř. 311 bude 0? Nevím, kdy se uplatní metoda zdanění s výhradou progrese a kdy metoda zápočtu podle § 38f. Děkuji za odpověď.

zaměstnanec s příjmy ze závislé činnosti obdržel…

zaměstnanec s příjmy ze závislé činnosti obdržel v listopadu autorský honorář ve výši 23000,- Kč. V DP za rok 2005 jsou tyto příjmy uvedeny v par. 7 zákona o dani z příjmů ? Pakliže ano, lze uplatnit výdaje % z příjmů ?

Dobrý den, s manželem chceme podat společné…

Dobrý den, s manželem chceme podat společné zdanění manželů. Já jsem v lednu 2005 pobírala nemocenskou, od února do srpna peněžitou pomoc v mateřství, poté jsme vyčerpala dovolenou a současně začala pobírat rodičovský příspěvek. Ten jsem pobírala až od konce roku 2005. Od zaměstnavatele mám potvrzení o výši příjmů, které nepřesáhly 38 040,- Kč. Chci se zeptat, jak postupovat při daňovém přiznání, co všechno musím do svého daňového přiznání uvádět. Přiznávám zde kromě příjmů od zaměstnavatele i peněžitou pomoc v mateřství, případně rodičovský příspěvek? V případě že ano, jak a kde získám potvrzení o výši peněžité pomoci v mateřství za rok 2005? A v případě, že já do svých příjmů peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek nepřiznávám - může si manžel na mě odečíst z daně 21 720,- ?? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý deň. Prosím o radu, ako postupovať v…

Dobrý deň. Prosím o radu, ako postupovať v prípade, ak jeden zo zamestnávateľov nereaguje na žiadosť o vystavenie Potvrdenia o zdaniteĺných prijímoch. /Jedná sa len o potvrdenie za 14 dní v lednu 2005./ Mockrát ďakujem. Vážim si Vaše praktické rady.

Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala…

Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na pár otázek.Vlastním ŽL na grafické práce, podnikala jsem od 1.6.2005 až do 31.12.2005. Budu uplatňovat daňové přiznání za rok 2005 pouze za půl roku jak bych to měla spočitat, zda-li je nějaký koeficient????Jaké jsou změny v daňovém přiznání za rok 2003 narozdíl od daňového přiznání za rok 2005!Nevím si rady, děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď ohledně…

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď ohledně uplatnění pauš.výdajů u účetnictví. Mám ještě jeden dotaz ohledně vyplnění daň. přiznání resp. jak vyplnit přílohu č. 1, když potřebuji pauš. výdaje ještě snížit o pojistné? na ř. 103 nebo ř.106 a následně do tabulky E (popis upravy snižující výsledek hospodaření). Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den.

Ráda bych zjistila, jakým způsobem přistupovat k…

Ráda bych zjistila, jakým způsobem přistupovat k daňové uznatelnosti výdajů realizovaných u společnosti v konkursu. Firma je již řadu let v konkurzu kvůli táhnoucím se soudním sporům. Výnosy nejsou realizovány žádné kromě úroků na běžném účtu. Na nákladové straně se však vyskytují odpisy, počtovné, bankovní poplatky a různé poplatky a úhrady za služby související s pokračujícím konkursem (nikoli hlavním předmětem podnikání společnosti). Co lze z výše uvedených výdajů daňově uznat? Odpisy se týkají budovy, která v současnosti není využívána (podnikatelská činnost neprobíhá).

Dobrý den, jsem FO, vedl jsem DE a za rok 2005…

Dobrý den, jsem FO, vedl jsem DE a za rok 2005 začinám uplatňovat výdaje procentem. Mám pohledávky z roku 2004, zaplacené v r. 2005, (které jsem již zdanil dodatečně za rok 2004) v DAP za rok 2005 uvést v řádku 106 (a odečíst je od základu), nebo je nemám zahrnout již do řádku 101 (uvést v ř. 101 nižší příjmy)? Děkuji.

V roce 2004 jsem uplatňovala výdaje z podnikání %…

V roce 2004 jsem uplatňovala výdaje z podnikání % z příjmu (25%). Mohu za rok 2005 uplatnit 50 % z příjmu? Mám ŽL Správa a údržba nemovitostí. V roce 2005 jsem s podnikáním skončila v září. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Po část roku jsem byl…

Dobrý den pane doktore. Po část roku jsem byl OSVČ a část na ÚP. Nedělám společné zdanění a chci vědět, zda si do DP uvedu dítě za 12 měsíců nebo jen za měsíce, kdy jsem byl OSVČ. Dále potřebuji vědět zda si mohu uplatnit celý odpočet za životní pojištění anebo jen poměrnou část za dobu podnikání. Děkuji!

Dobrý den, prosím Vás o radu kolik si může…

Dobrý den, prosím Vás o radu kolik si může uplatnit procent výdajů z příjmů, a) odborná lékařka, b) činost podnikatelských , finančních, organizačních a ekonomických poradců, c) může si manželka s ročním příjmem ze závislé činnosti 39600,- Kč (pobírá též rodičovský příspěvek) uplatnit SZM? Děkuji

Mám dotaz na účtování DPH v závodním stravování. …

Mám dotaz na účtování DPH v závodním stravování. Jsem zaměstnancem, a můj zaměstnavatel ( A.S. ve vlastnictví státu ) nám poskytuje závodní stravování formou dovozu stravy v tzv. " jídlonosičích". Firma která nám stravu dováží účtuje k ceně jídla DPH 5%. Zaměstnavatel tuto DPH od ceny jídla odečte, poskytne nám určitý příspěvek a k výsledné ceně přičte DPH 19 %. Domnívám se, že nám má účtovat jen 5% DPH, jelikož nám neposkytuje jiné služby( jídelna a podobně). Stravu si přebíráme přímo od dodavatele, sami si ji ohříváme, konzumujeme přímo na pracovišti. Díky za odpověď .

Vroce 2005 zdaňuji příjmy ze živnosti podle § 7…

Vroce 2005 zdaňuji příjmy ze živnosti podle § 7 zák.o dani z příjmu. Kromě toho jsem obdržel 2 provize v částce 5 700,-- Kč za uzavření smluv na finanční produkty (stav.spoř.,živ.poj,penz.poj.) pro moje rodinné příslušníky. Zprostředkování smluv je pouze příležitostné, nemám na tuto činnost živnostenský list ani jiné oprávnění dle zvl. předpisů, ani příkazní nebo mandátní smlouvu, z níž by vyplývalo, že jde o příjmy dle § 6. Jde o příjmy podle § 10 zák. o DPFO ? Pokud ano, příležitostné příjmy do 20.000,-- Kč jsou osvobozeny od daně a nemusím tedy tyto provize v daňovém přiznání uvádět vůbec ?

Dobrý den, občan, který má příjmy jen z pronájmu…

Dobrý den, občan, který má příjmy jen z pronájmu dle §9 (jedná se o společné nemovitosti manželů - SJM), používá občas ke kontrole nemovitostí a jiných s pronájmy souvisejících cestách soukromé vozidlo, které je však úředně evidováno na jeho manželku. Může do daňově uznatelných nákladů (uplatňuje skutečné náklady) uplatnit náhradu za spotřebované pohonné hmoty za počet km vykázaných jako cesty související s pronájmy? Děkuji.

Dobrý den. Vážený pane doktore Jsem plátce DPH…

Dobrý den. Vážený pane doktore Jsem plátce DPH od r.1993 V r.1996 jsem dokončil menší stavbu pro podnikání vlastní výrobou. Na nákup materiálu jsem uplatnil odpočet DPH. Po kolaudaci jsem cenu materiálu bez DPH sečetl a vložil do evidence HM a začal odepisovat. Nyní budovu chci změnit na byt a vyřadit z podnikání. Zůstatková cena je 300000Kč. Jak postupovat a jaké daně mě čekají touto změnou. Bude se při výpočtů daní vycházet ze zůstatkové ceny po odpisech ?

Dobrý den, zajímalo by mne, zda osoba, která má…

Dobrý den, zajímalo by mne, zda osoba, která má pouze příjmy z pronájmu dle §9 a uplatňuje skutečné související výdaje, může do daňově uznatelných výdajů uplatnit dobrovolně hrazené důchodové pojištění a povinně hrazené zdravotní pojištění. Děkuji.

dobrý den. Jsem OSVČ a používám pro podnikání…

dobrý den. Jsem OSVČ a používám pro podnikání svůj osobní automobil, který nikdy nebyl zahrnut v obchodním majetku firmy. 1. Je chyba, když do knihy jízd nezapisuji soukromé jízdy, ale pouze služební? 2. můžu si do výdajů snižujících základ daně zaúčtovat cenu dálniční známky /podobně jako parkovné/, když při služebních jízdách využívám dálnici? Předem děkuji za odpověď. matějka

Dobrý den, můj dotaz zní: v případě, že je FO…

Dobrý den, můj dotaz zní: v případě, že je FO občan na mateřské dovolené, ale nepobírá příspěvek v rodičovství, může si odečíst od základu daně úroky z poskytnutého úvěru ze stavebního spoření, výši plateb příspěvků, které zaplatila na své penzijní pojištění a výši pojistného, které zaplatila na své soukromé životní pojištění? Jak je to v případě, že FO je na mateřské dovolené a pobírá příspěvek v rodičovství (a není jinak ekonomicky aktivní), může i pak uplatnit výše uvedené odpočty? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,vyplňuji daňové přiznání a v příloze č.…

Dobrý den,vyplňuji daňové přiznání a v příloze č. 1, bod 2. Doplňující údaje (§ 7 zákona), A. Údaje o obratu a odpisech, nevím co vyplnit do kolonky Uplatněné odpisy celkem - mají zde být uvedeny odpisy daňové, nebo účetní? (přičemž v řádku 106 a tabulce E jsem uvedla částku rozdílu mezi účetními a daňovými odpisy). Děkuji za odpověď.

Krásnou sobotu Vám přeji a prosím o odpoveď. Vedu…

Krásnou sobotu Vám přeji a prosím o odpoveď. Vedu DE a v roce 2005 jsem zakoupila os.automobil na leasing . V TP je IČO. Mám tento automobil zahrnout do majetku i když ještě není můj, ale Škofinu? Mám ho také začít zároveň odepisovat? Myslím, že je to blbost, ale zákony jsou někdy tak nesmyslné.... Jaká je jeho pořizovací hodnota?Nebo toto všechno provedu až ho doplatím a jeho hodnota bude jen 119 Kč podle leas.podmínek Škofinu? Děkuji za odpověď.