FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Obrátil jsem se na Vás 7. 2. s tímto dotazem: Pobírám starobní důchod, takže zdravotní pojištění za mne odvádí stát. Ukončil jsem svou činnost jako OSVČ, takže kromě starobního důchodu jsou mými jedinými příjmy příležitostné autorské honoráře. Podávám tedy za ně daňové přiznání, ale protože honoráře jsou nízké, moje daňová povinnost je nulová. Jsem za těchto okolností povinnen platit zdravotní pojištění? M.H. Odpověď: Ne, pojistné za Vás platí stát. Navíc z příjmů podle §10 se pojistné na SP a ZP neplatí. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Když jsem se obrátil na VZP, napsali mi: Pane Holečku, Vám sdělená informace, že se odvod zdravotního pojištění z příjmů z autorských honorářů neprovádí, není přesná. Zdravotní pojištění se neodvádí z autorských honorářů do 7000,- Kč měsíční hranice u jednoho „zaměstnavatele“. Tyto jsou rovnou daněny zvláštní sazbou daně podle autorského zákona, tím kdo Vám je vyplácí. Z ostatních autorských honorářů, získaných v průběhu kalendářního roku, se zdravotní pojištění odvádí. Příležitostné autorské honoráře jsou příjmy podle § 7 a ne podle § 10 jak uvádíte, takže se na ně vztahuje odvod zdravotního pojištění. Kde je tedy pravda? Děkuji za odpověď. Milan Holeček
Dobrý den, prosím o vysvětlení jak mám zaúčtovat zboží v komisi, které jsem převzal v hodnotě 3000,-Kč v roce 2012, a zaplatil v únoru 2013 Děkuji J.Novotný email : novotny22@tiscali.cz
Jsem zaměstnán na HPP a mám otevřenou živnost. Nevykazuji žádný příjem z vedlejší činnosti, přesto mám pronajatou kancelář. Mohu uplatňovat náklady na provoz nájmu a energií, případně dalších nákladů?
Dobrý den, OSVČ uvádí do přehledů ZP a SP příjmy a výdaje. Je také výdajem odpis majetku, nebo při přerušení podnikání neuhrazené závazky, resp. příjmem pohledávky a skladové zásoby? Dřív to byly položky v účetnictví (daňové evidenci), nyní jsou to položky v dańovém přiznání.
Dobrý den, můj dotaz je ohledně bonusu na dítě. Jsem invalida ZTP/P mám plný invalidní důchod, za cely rok jsem si v zaměstnání přividělal cca 9000. Má cenu si podávat dodatečné daňové přiznání? Můžu požadovat bonus na dítě, když jsem vydělal pouze 9000 za rok ? Mám ještě důchod, ale ten se tam asi nezapisuje. Děkuji Mirek
dobrý den, od února 2012 jsem OSVČ. nyní budu podávat danové přiznání a chci se zeptat, zda mohu uplatnovat slevu na 2 děti žijící ve společné domácnosti? je potřeba podepsat nějaké prohlášení, přiložit k přiznání rodné listy dětí nebo pod.? děkuji. Krátký
Uplatnění daň.zvýhodnění Dobrý den, v DP můžu uplatnit daňové zvýhodnění pokud můj příjem byl min.6x8000Kč tedy 48000Kč/rok.z potvrzení od zaměstnavatele mám úhrn zúčtovaných příjmů 45 147Kč a základ daně 60 501Kč.Mohu tedy uplatnit daňové zvýhodnění na děti a bude mi vyplacen daňový bonus? Děkuji H.
Dobrý den, jsem neplátce DPH, a rád bych na svých fakturách neuváděl její pořadové číslo, případně pouze číslo ve tvaru aktuálního data. Je to možné? Děkuji HW
Dobrý den, jak postupovat pokud socialni a zdravotni pojisteni za zamestnance z prosince roku 2012 nebylo uhrazeno do 31,1,2013. V zakoniku o dani z prijmu se pise, ze toto pojistne je vydajem(nakladem) toho obdobi, ve kterem bylo uhrazeno. Mam tedy to neuhrazene pojistne z roku 2012 preuctovat do nakladu pristiho obdobi 381 a po uhrazeni v letosnim roce preuctovat do nakladu 524. Dekuji
Dobrý den.Prosím o radu zda budu muset platit daň z příjmu,když budu pronajímat byt v osobním vlastnictvi za cca 9000,- měsičně.Já mám důchod 14000,-Kč a manželka 11000,- V případě,že ano jaká by byla výše daně. Děkuji za odpověď Staněk J.
Dobrý den, v loňském roce jsem byl zaměstnán u českého zaměstnavatele, ale celý rok jsem strávil ve Švýcarsku na služební cestě. Místní firma mi hradila ubytování a veškeré cestovní náhrady a diety. Ve Švýcarsku mi daně vypočítali z české mzdy a všech nákladů na cestovní náhrady, diety atd. V Česku se, pokud vím, daní jen mzda, bez cestovních náhrad. Jak bych měl vyplnit daňové přiznání, abych dostal Švýcarské daně zpět a neplatil tak daň z jednoho příjmu 2x. Ve Švýcarku jsem neměl žádný příjem a tak mi vychází, že se mi tato daň nezapočítává a tak se ani neodečítá. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s 15% srážkou daně. Jsem osvč a pracuji ještě na dohodu o provedení práce do 10.000,- měsíčně. Na dohodu pracuji od ledna 2013. Dostalo se mi do rukou „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků“., Chci se zeptat jestli mám podepsat a pak to vykázat na daňovém přiznání z vedlejších příjmů příští rok, nebo si nechat strhnout 15% pro finanční úřad ze mzdy a jak se to potom projeví na daňovém p. z vedlejších příjmů za tento rok? Mnohokrát děkuji za odpověď
S bývalým manželem vlastníme v SJM domek. Před rozvodem jsme se dohodli na na způsobu majetkoprávního vypořádání v tom smyslu, že mi manžel postoupí svou polovinu našeho domku a já mu zajistím byt v hodnotě poloviny odhadní ceny domku. O výši částky není sporu. Vlastním velký byt po rodičích, který jsem plánovala směnit za dva menší byty, jeden bývalému manželovi poskytnout a druhý si ponechat do budoucna pro děti. Potřebovala bych si ujasnit, jaká daňová povinnost mi při převodu vlastnických vztahů v tomto majetkoprávním vypořádání po rozvodu vzniká. Pro přehlednost rekapituluji jednotlivé plánované kroky: 1. převod manželovy polovinu domu do mého vlastnictví 2. prodej velkého bytu (z mého vlastnictví) 3. koupě dvou menších bytů 4. převod jednoho z menších bytů manželovi Předpokládám, že tyto kroky proběhnou v co nejkratší následnosti. V budoucnosti proběhne převod zbývajícího bytu na dítě. Moje otázky zní: a) Z čeho a kdy musím platit daň? b) Z čeho a kdy musí platit daň ex-manžel? c) Je možné dosáhnout případnou změnou postupu nebo jinými prostředky snížení daňové povinnosti (úlevy)? d) Bylo by z pohledu daňového zatížení výhodnější místo celé komplikované transakce prodat (směnit za dvě bytové jednotky) přímo dům, který máme v SJM? Jak by se danil takový případ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, moc Vám prosím o radu. Jsem fyzická osoba, vedu DE. Manžel byl spolupracující osoba. V roce 2012 pozastavil svůj živnostenský list a byl po celý rok 2012 v evidenci´úřadu práce. Může být i za těchto podmínek spolupracující osobou za rok 2012. SP a ZP platil stát. Děkuji za pomoc.
Dobrý den , jsem OSVČ plátce DPH , prosím o informaci zda je nadmerný odpočet zdanitelným příjmem pro učely DPFO stejne tak zda je výdajem platba DPH pokud to tak vyjde . Dekuji Vám Eva Nagyová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem zaměstnana ale jsem v duchodovem věku,tady nejsem v duchodu duchod nepobiram. pobiram duchod v Rusku. Budu nebo ne mit nárok na daňovou slevu na poplatnika Děkuji
Dobrý den, pokud poplatník uplatňoval v minulých letech úroky z hypotéky a v průběhu loňského roku nemovitost prodal, může si uplatnit zaplacené úroky za rok 2012, i když už k 31.12.2012 nebyl majitelem? Dodaňují se zpětně uplatněné úroky z hypotéky za předcházející zdaňovací období z důvodu prodeje nemovitosti?
Zapoměl jsem podat daňové přiznaní za rok za 2012 živnost mám od 26.10.2012 a výdělek činil 12 000kč k 1.1.2013 co dělat ? Dodatečné daňové přiznání nebo ?
Dobrý den, obracím se na Vás s poněkud komplikovanějším dotazem, bohužel jsem nikde nenašla odpověď. Provozuji na živnost internetový obchod. V záři tohoto roku se chystám odjet na 12 měsíců do Kanady, kde budu pracovat. Při klasickém zaměstnání bych se odhlásila z platby pojištění, zdravotní si budu platit na území Kanady. E-shop však stále poběží a já z něj budu mít příjmy, živnost pozastavovat nebudu. Jak v tomto případě postupovat? Budu hradit zálohy na zdravotní i sociální pojištění, jako bych byla v ČR? A jak je to s daněmi, které budu odvádět jak ze zaměstnání v Kanadě, tak z živnosti v ČR? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,manžel vede DE, plátce DPH. V roce 2007 jsem dodali do V.Británie zboží zhruba za 80tis. včetně dopravy. Faktura nebyla a ani nebude zaplacená, anglická firma v r.2008 ukončila podnikání. Musíme fakturu při ukončení podnikání dodanit? Děkuji za odpověď