FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore,dobrý den. Podnikatel-FO si v minulých letech snižoval základ daně o kapit.životní pojištění. Vloni toto pojištění zrušil. Zřejmě si bude muset v Přiznání za rok 2005 naopak základ daně zvýšit. Musí si základ daně zvýšit za všechny roky, kdy si snižoval základ daně a jak se to projeví v Přiznání? Mínusovou částkou na ř.55? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel po celý rok 2005 přerušil podnikání a byl zaměstnán. Může do daňového přiznání uvést výdaje z podnikání (např. pojistné za rok 2004 zaplacené v roce 2005 nebo výdaje spojené s vedením běžného účtu)? Musí podat přehled OSSZ a zdr. pojišťovně? Děkuji
Dobrý den pane doktore,může si podnikatel dát přímo do výdajů ovliv.základ daně částku za rekontrukci výrobní dílny,která v roce 2005 nepřesáhla 20.000.-Kč? Děkuji
Dobrý den pane doktore. V jedné Vaší odpovědi jste mi sdělil na dotaz: " Pokud jde o společné zdanění manželů, může odčitatelné položky podle §15 uplatnit i ten z manželů, který neměl žádné příjmy a pro jejich uplatnění splňuje podmínky (srov. §13a, odst.2, druhá věta ZDP)" Když jsem ale minulý týden přinesl vypracované daňové přiznání správci daně, tento je odmítl převzít, protože pokud má manželka nemá žádný příjem (je starobní důchodce), nemůžeme uplatnit odečet - konkrétně na penzijní připojištění. Můžete mi sdělit, kdo má pravdu? Nebo došlo ke změně až v březnu 2006? Děkuji.
Vážený pane doktore, podnikám jako pojišťovací poradce (OSVČ) pro více pojišťoven prostřednictvím makléřské společnosti , nyní řeším problém s paušálním odpočtem nákladů v daňovém přiznání ( zda 40% nebo 50% ). Mám ŽL pro zprostředkovatelskou činnost. Děkuji za odpověď.
Hezký den,p.doktore, prosím o informaci k následující problematice:Můj klient si pořídil na klasický úvěr(splátkový prodej) od spol.InternetMall.as.počítač Acer v celkové hodnotě 35462.- s počtem měsíčních splátek 18 měsíců.Prosím o informaci, zda tyto splátky jsou daňově uznaný výdaj a pokud ano, podle kterého § zákona o dani z příjmu.Předem děkuji
Dobrý den, do obchodního majetku fyzické osoby (vede daňovou evidenci, neuplatňuje výdaje paušálem) byl v roce 2004 vložen hmotný majetek zařazený do 1. odpisové skupiny. Odpis byl tedy proveden poprvé v roce 2004, 1. v roce 2005 se změnila doba odpisování ze 4 na 3 roky, budu tedy pokračovat v odpisování dále dle plánu z roku 2004 na 4 roky nebo nyní nějak změním odpisování? 2. jsou nějaké podmínky pro přerušení odpisování? Děkuji
Dobrý den, momentálně bojuji s vyplnováním DP. V lednu 05 jsem studovala (starší 26 let), 2-4/05 jsem pracovala na DPP v jazykové škole, od května na ŽL. Zajímá mě, do kterých kolonek DP a jak uplatnit nezdanitelnou položku a v jaké výši. Mužu do ř. 46 vyplnit 9x3170 (3 měsíce uplatnila účetní jazykové školy, ale co měsíc lednového studia)? Dále bych ráda odečetla výdaje na zdr. pojištění za první 4 měsíce, které jsem platila sama, ale nikoli jako OSVČ. Do jakého řádku patří tato položka, a nebylo chybou platit VZP jako OBZP, jestliže jsem za DPP 2-4/05 obdržela cca 70000,-? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
Dobrý den pane doktore,Já jsem OSVČ,manželka je klasický zaměstnanec SD jednota,která už odeslala daňové přiznání manželky.Je možné použít společné zdanění manželů.Děkuji za odpověď
Dobrý den, od roku 2004 pronajímam byt v OV (převeden do OV za doplatek anuity ve výši ca. 90000 Kč v roce 2001, předtím se jednalo o druzstevní byt), pronájem zdaňuji dle §9 výdaje uplatňuji dle skutečné výše, ne procentem. V roce 2004 nám byla s manželem poskytnuta hypotéka na stavbu rod. Domku. Byt slouží jako záruka bance. Otázka zní: můžeme uplatňovat odečet úroků dle § 15 ZDP? Z jaké ceny můžu uplatňovat odpisy (mám odhadní cenu pro účely hypotéky)? Můžu uplatňovat jako daňový výdaj položky: opravy a údržba, správa SBD, odměny funkcionárů SBD, které platíme měsíčně bytovému družstvu kterého jsme členy a které spravuje bytový dům ve kterém se byt nachází?
Dobrý den, můj dotaz se týká kartičky ZTP/P pro syna. Čekám na prodloužení této kartičky a nevím zdali si můžu dát do daňového přiznání jen 2 měsíce které ještě byla platná a po prodloužení platnosti udělat dodatečné daňové přiznání, nebo 12 měsíců a doložit dodatečně. Děkuji
Hezký den přeji pane doktore! Synovec hraje fotbal. Je to jeho jediný zdroj příjmů. Měsíčně cca 14 000 Kč. Vztah je upraven smlouvou s klubem dle par. 7 odst.2 zák.589/92 Sb. Platí si zdravotní a sociální pojištění.V roce 2005 hrál třetí rok. Moje otázka zní, zda pro něj platí minimální základ daně 107 300 Kč a zda uplatňuje paušální náklady 40 %. Děkuji za radu!
Jsem zaměstnán a zároveň jsem OSVČ s vedlejší činností. V loňském roce jsem byl přihlášen k účasti na důchodové pojištění z důvodu překročení hranice 40.410 Kč za rok 2004. Platím zálohy na toto pojištění. Jak to bude letos, když za loňský rok jsem tuto hranici nepřekročil. Musím dále platit zálohy a nebo mám požádat o vrácení minulých záloh?
V loňském roce jsem byl zaměstnán a zároveň jako OSVČ - vedlejší činnost. V červnu jsem přišel o zaměstnání a přihlásil jsem se na Úřadu práce. Teď při vyplňování Přehledu OSVČ pro ČSSZ jsem nedoložil výši výdělku rozhodující pro moji vedlejší činnost a tato činnost přejde na hlavní. Při tom výdělek činil zhruba 25.000 Kč. Můžu si snižit minimální vyměřovací záklat o částku za ty měsíce po které jsem byl veden na Úřadu práce a nepodal jsem přerušení činnosti OSVČ?
Dobrý den, OSVČ zrušila v roce 2005 živ. pojištění. Uvede tedy v DAP za rok 2005 do ř.40 součet uplatněných částek z minulých let. Pokud od pojišťovny dostane v roce 2006 zpět nějaké peníze uveduje v DAP 2006?
Dobry den pane Doktore, pokud poplatnik bude podavat dodatecne danove priznani za rok 2004 kvuli zmene uplatnovani vydaju v roce 2005 pausalni castkou, musi podat opravne prehledy i na VZP a OSSZ za rok 2004? A pokud ano, budou se opravne prehledy uvadet v celych hodnotach nebo pouze matematickych rozdilech oproti hodnotam uvedenych v puvodnich vyplnenych prehledech. Predem dekuji.
Dobrý den, prosím o radu, vedu DE, jsem plátcem DPH, přišla mi faktura za zboží ze státu EU v EUR. Musím přiznat daň a nevím jaký mám použít kurz. Jestli celní nebo ČNB. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje klientka(OSVČ) zakoupila v roce 2003 osobní automobil za cenu 120 000,-Kč, který vložila do podnikání.Tento automobil byl odepisován.V roce 2005 automobil prodala, ale ještě nebylo dokončeno odepisování.Zbývá odepsat ještě 50 000,-Kč. Automobil prodala za cenu 10 000,-Kč.Tuto částku dám do příjmů, ale nevím, co s částkou 50 000,-? Mám jí dát do nákladů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pane doktore, prosím o odpověď. Jsem OSVČ, za minulý rok jsem měla zisk zhruba 70000 Kč. S manželem pronajímáme provozovnu, můžu uplatnit nájem jako zisk z podnikání? Může být smlouva uzavřená na oba manžele? Někde jsem četla, že to tak lze zaúčtovat, bohužel jsem si neschovala ten článek. Děkuji za odpověď.
Dobry den chci se zeptat kdyz jsem byla osvc od 27.7. -19.9. jestli si muzu odpocist na poplatnika 3 mesice nebo jen 2. Na pojistovnach jsem musela platit i za cervenec jako bych podnikala cely mesic,takze bych si teoreticky mohla odecist i odpocet na poplatnika za tento mesic,ne?