FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení následujících…

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení následujících otázek: 1) FO vede DE, plátce DPH vystavil zálohovou fa bez DPH. Platí to ještě. Vím, že zálohy byly vždy bez DPH, jeden čas se vystavovaly s DPH a pak to zase zrušili. 2) Mohu poplatky na BÚ sečíst a jednou částkou uvést v DE, a nebo je musím jednotlivě rozepisovat. 3) Jak účtovat v DE zaplacenou fa za vývoz služeb ze zahraničí (po dohodě s odběratelem fakturujeme v Kč, bez DPH-vývoz služeb je osvobozen a pro ně to není problém). Příklad: fa vystavená na částku 218896,-Kč a na výpisu došlá platba 218596,-Kč a vlevo je uvedena původní částka z fa a uprostřed řádku je částka 300,-Kč s uvedením poplatky KB. Zaúčtovávám celý příjem 218896,-Kč do celkových příjmů ovl.ZD a 300,- Kč do výdajů ovl. ZD. Jinak nevím, neboť při zaúčtování do příjmů 218596,- Kč bych neměla kam uvést 300,- Kč, pouze jako kurzovou ztrátu, ale to si nejsem jistá. Moc Vám děkuji za čas, který nám všem věnujete. Přeji hezký den

Pobírám honoráře za zvukovou produkci od OSA -…

Pobírám honoráře za zvukovou produkci od OSA - ochranný svaz autorů, nemám žádný ŽL ani koncesi, podle jakého paragrafu tyto příjmy zdaním? Díky.

Dobrý den, sdružení bez právní subjekt. má dva…

Dobrý den, sdružení bez právní subjekt. má dva členy. Je plátcem DPH. Vedením daň.evidence je pověřen člen A. Všechny daňové doklady by tedy měly být vystaveny na člena A s uvedením jeho DIČ. Pokud bude daň.doklad např.za telefon vystaven na člena B s jeho DIČ, bude možný nárok na odpočet na základě tohoto dokladu? Nebo bude lepší přefakturovat doklad členem B na člena A? Nebo jaký byste navrhoval postup? Děkuji.

Vedu DE a v DAP za rok 2005 mám v tabulce D…

Vedu DE a v DAP za rok 2005 mám v tabulce D pohledávky i závazky. V roce 2006 chci použít výdaje %. Jak se mám v DAP 2005 vypořádat s tabulkou D, abych nemusela podávat opravné DAP v roce 2006 až přejdu na % výdaje. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, OSVČ přerušila podnikání od 11/2004,…

Dobrý den, OSVČ přerušila podnikání od 11/2004, opět podnikat začala v 7/2005. V době přerušení, v dubnu 2005, zaplatila ZP za rok 2004 a byl ji vrácen přeplatek na SP. Může si zaplacené pojistné odečíst z daní? Vrácený přeplatek musí zdanit podle §7 nebo §10? Lze si při zdanění prodeje os. auta jako výdaj odečíst zaplacené povinné ručení. Děkuji

Dobrý den, mohl bych se na Vás obrátit s…

Dobrý den, mohl bych se na Vás obrátit s následujícíni dotazy? připravuji daňové přiznání v rámci společného zdanění manželů. Moje žena neměla v loňském roce žádný příjem až na: 1) podporu v nezaměstanosti (cca 3000,-) 2) honorář za vystupování ve filmu (cca 8000,-) Má tyto částky uvádět ve svém daňovém přiznání a pokud ano v jaké části? Jde u honoráře o příležitostný příjem dle §10 1a? Dalším příjmem naší rodiny je honorář za vystupování ve filmu, který obdržel náš nezletilý syn (cca 30 000,-). Je třeba ho uvádět v přiznání a pokud ano v jaké části? Je možné tento příjem rozdělit na oba zákonné zástupce? Mohu uplatnit odpočet daru pokud jeho hodnota sice nepřesahuje 2% mého celkového základu daně ale přesahuje 2% z poloviny společného základu daně? Děkuji Vám za odpověď

Dobrý den, když je manželka spolupracující osoba…

Dobrý den, když je manželka spolupracující osoba první rok je nutné za ní platit také minimální daň. Děkuji

Dobrý den,chtěla bych si ověřit zda bude správný…

Dobrý den,chtěla bych si ověřit zda bude správný postup při dodaňování osobní spotřeby plátce. Pokud si podnikatel, plátce DPH, bere zboží pro osobní spotřebu, dodaňovali jsme na základě dokladu o použití toto zboží z ceny vč.rabatu (z ceny prodejní). Na školení nám však bylo sděleno, že je možné dodaňovat pouze z ceny nákupní, tzn. to co jsem si uplatnila, to odvedu zpět, bez toho abych odvedla DPH navíc i z přirážky k nák.ceně. Prý byly vydány MF pokyny fin.úřadům k tomuto postupu. Je tomu skutečně tak?

Dobrý den mám pár dotazů, Fú mi vrátil nadměrný…

Dobrý den mám pár dotazů, Fú mi vrátil nadměrný odpočet DPH jak ho správně zaůčtovat v daňové evidenci, od úřadu práce dostáváme dotaci na pracovní místo, je to zdanitelný příjem? a poslední dotaz, manželka je vedena jako spolupracující osoba je možné abych příjmy na manželku nerozdělil takže by Fú podala prohlášení že v loňském roce byla osoba bez zdanitelných příjmů, pokud to lze na zdravotní a sociální musím za manželku podat přehledy nebo stačí také prohlášení že byla osoba bez zdanitelných příjmů. Moc děkuji za odpověď.

Vedu DE a chci v roce 2005 uplatnit výdaje %.Do…

Vedu DE a chci v roce 2005 uplatnit výdaje %.Do příjmů zahrnu všechny vystavené faktury nebo jen ty, které mi byly v roce 2005 uhrazeny.Děkuji.

Dobrý den, starobní důchodce má příjmy z pronájmu…

Dobrý den, starobní důchodce má příjmy z pronájmu bytu. Pronájem začal 1.12.2005,ale nájem se platí dopředu, tj v listopadu 05 na prosinec 05 a v prosinci 05 na leden 06. Do daňového přiznání by měl dát 1 nebo oba nájmy? Děkuji.

Manželka je spolupracující osobou.V DP 2004 jsme…

Manželka je spolupracující osobou.V DP 2004 jsme rozdělili ztrátu z §7.Můžeme podat DP 2005 jako společné zdanění manželů s tím,že se po odečtení části ztráty u obou dostaneme na min.základ daně ?V případě druhém se může po odečtení podílu ztráty z roku 2004 na min.základ daně 2005 dostat jen manželka. Děkuji a přeji příjemný den.

zpětně přiznaný starobní důchod Pan Novák…

zpětně přiznaný starobní důchod Pan Novák pobíral v r. 2004 a r. 2005 plný invalidní důchod a současně byl zaměstnán. Od 25.7.05 má průkazku ZTP. U zaměstnavatelů uplatňoval nezdanitelnou částku dle § 15 odst. 1 písm. a) , d)- plná invalidita. V r. 2006 mu byl zpětně k datu 31.10.2003 přiznán starobní důchod. Za rok 2005 bude podávat DP sám - má nárok na nějaké odčit. položky? Musí podat dodatečné DP za rok 2004, když mu původně provedl zaměstnavatel roční zúčtování záloh na daň? Děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda musím…

Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda musím odvést daň z příjmu z prodeje nemovitosti v tomto případě: Babička vlastnila dům od 6.11.2004, kdy ho zdědila po své sestře, která zemřelé Babička zemřela 30.1.2005. Za svého života přistoupila na prodej domu. Odhad ceny nemovitosti Kč 1.958.740,- Kupní smlouva uzavřena k 1.12.2004 za Kč 1.500.000,- Po babičce jsem zdědila jako vnučka polovinu domu, jednu čtvrtinu jeden vnuk, druhou čtvrtinu druhý vnuk. Dědické řízení po babičce bylo ukončeno 10.8.2005. Zápis z Katastrálního úřadu o prodeji domu a převodu na nového majitele. 1.4.2005 Dne 25.8.2005 mi byla připsána na účet poměrná část za prodej domu. Velmi Vám děkuji za radu.

Dobrý den, koupil jsem podíl v bytovém družstvu…

Dobrý den, koupil jsem podíl v bytovém družstvu za 300.000,-. Investoval jsem do koupi kuchyňské linky 50.000,-. Nyní po půl roce podíl v družstvu prodávám za 360.000,-. Musím podávat daňové přiznání a pokud ano, jakou částku budu zdaňovat? (60.000,- nebo 10.000,-?) děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující:…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: jsem na MD a pobírám rodič. příspěvek, současně mám ŽL a za rok 2005 mám z podnikání ztrátu, navíc mám příjem z kapit. majetku. Chápu dobře, že pokud chceme uplatnit spol. zdanění, musím již na řádku 37 (resp.502) vykázat nulu a jako základ daně uvést příjem z kapit. majetku nesnížený o ztrátu z podnikání? Dále bych se chtěla zeptat, zda si můžeme s manželem odečíst 38 040+38 040+21 720 Kč (můj příjem z kapit. majetku nepřesahuje 25 000 Kč a jiné příjmy kromě rodič. příspěvku nemám). Děkuji za zodpovězení, přeji hezký den.

Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaši radu. …

Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaši radu. Jsme stavební firma, vedeme DU, jsme plátci DPH. Chtěli bychom zakoupit stavební pozemek od neplátce DPH. Tento pozemek bychom zhodnotili zavedením inženýrských sítí a následně pak prodali. Prosím, jak se řeší DPH v případě prodeje pozemku plátci a neplátci DPH? Myslím si, že též v případě prodeje pozemku bychom museli odvést daň z převodu nemovitostí. Děkuji za odpověď.

Jedná se o spolupráci, kdy manželka si platí soc.…

Jedná se o spolupráci, kdy manželka si platí soc. a zdrav. poj. z prostředků firmy. Do roku 2003 bylo uplatněno 50%, v roce 2004 nulové přiznání, byli ve ztrátě. A tento rok bylo uplatněno 20% tak, aby manžel po odpočtech nemusel žádnou daň platit. Manžel minimál.základ daně (už po rozdělení na 80 a 20%), ale spoluprac. osobě s výdělkem cca 20tis.nebyl minim. základ.daně uplatněn. Proč 2x minim. zákl.daně v jedné rodině? Dotaz: Může být spolupráce nulová? s vyhotovením přiznání Je nutné pri spolupráci uvádět oběma mini. základ? Když bude spolupráce nulová musí odečíst náklady na pojištění manželky v úpravách? Je spolupráce povinná, když si platí pojištění nebo by ev. mohl použít společné zdanění manželů? Když bude spolupráce nulová musíse odečíst náklady na pojšitění manželky v úpravách? Je spoulupráce povinná, když si platí pojištění nebo by se ev.mohlo použít společné zdanění manželů? Za odpověď děkuji

Dobrý den, podává se daňové přiznání k dani z…

Dobrý den, podává se daňové přiznání k dani z příjmů fyzické osoby, pokud se jedná o důchodce, který nemá žádný příjem, jen získal peníze z prodeje nemovitosti, které jsou v jeho případě osvobozeny od daně (měl tam více jak 5 let před prodejem trvalé bydliště)? nenašla jsem v příslušném přiznání kolonku na osvobozené příjmy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můžete mi poradit ohledně nároku na…

Dobrý den, můžete mi poradit ohledně nároku na dovolenou? Ve firmě je nárok na dovolenou 25 dnů. Zaměstnankyně nastoupila 1.12.05 a ukončila pracovní poměr 28.2.06. Domnívám se, že ani v jednom kalendářním roce nesplnila podmínku odracování 60 dnů a tudíž nemá nárok na dovolenou za kalendářní rok, ale pouze za odpracované dny. To znamená, že za 12/05 má nárok na 1/12 tj.2 dny a v roce 06 má nárok také pouze na 1/12, protože do 28.2.06 odpracovala pouze 42 dnů. Celkem tedy proplatím 4 dny dovolené. Je to tak správně? Pokud bude na konci března pracovat na dohodu o provedení práce , m ůžeme jí poskytnout stravenky? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.