FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, podnikatelskou činnost jsem zahájila v roce 2000, současně jsem byla zaměstnána a měla jsem příjmy ze závislé činnosti, takže podnikání bylo minimální. V září 2005 jsem ukončila pracovní poměr a začala jsem jenom podnikat, vztahuje se pro mne za rok 2005 od září minimalní daňový základ?
Obracím se na Vás s prosbou o radu. Živnostník přerušil v únoru 2005 podnikání, během kterého dosáhl základu daně 8.000,- Kč. Od 10.2.2005 do 27.4.2005 byl v evidenci úřadu práce a od 28.4.2005 byl zaměstnán, základ daně ze zaměstnání činí 95000 Kč. Jak to bude se stanovením základu daně, musí se použít minimální základ daně 107.300,- Kč.
Jsem student a pronajímám se souhlasem družstva družstevní byt. Byt má dlouhiodobě pronajatý rodina a měsíčně platí na můj účet dohodnutou částku. Není to tedy jednorázová nepravidelná činnost, ale nemám žádný ŽL a nic podobného, můžete mi poradit pod který paragraf v DAP tento příjem spadá a kolik % můžu použít na výdaje? Děkuji.
Dobrý den, v lednu jsem se Vás ptala, kolik % výdajů si může uplatnit OSVČ s ŽL na malířské a natěračské práce a na dokončovací stavební práce. Vaše odpověď byla, že jde o řemeslné živnosti tudíž 60%. Já jsem však tyto živnosti našla jako volné tudíž 50%. Můžete se mi k tomu znovu vyjádřit?
Dobry den, Pracuji pro zahranicniho zamestnavatele (Korea) v CR, v tomto roce mam v CR danovy domicil, a svuj prijem ze zavisle cinnosti tim padem zdanim v CR. Muj zamestnavatel ale odmita a nebude za me v CR odvadet socialni a zdravotni pojisteni (35%), protoze podle korejskych zakonu nemusi a ja mam zamestnaneckou smlouvu s libovolnym mistem vykonavani zavisle cinnosti. Muj dotaz je - budu ja platit v CR z platu pouze zamestnaneckou cast socialniho a zdravotniho pojisteni (12,5%), nebo zamestnaneckou a zamestnavatelskou cast dohromady (12,5%+35%), pokud muj zamestnavatel neplati za me v CR zamestnavatelskou cast zdravotniho a socialniho pojisteni? Dekuji predem mnohokrat za odpoved
Dobrý den pane doktore, Chci uplatnit daňové odpisy u pronájmu bytu jako daňový výdaj, ale nevím z jaké ceny je počítat : z pořizovací ceny za jakou byl byt mamince mnou odkoupen od Města nebo ze znaleckého posudku k darovací smlouvě (byt mi byl později darován) nebo z výměru pro daň darovací. A ještě jeden dotaz :můžu uplatnit jako výdaj roku 2005 skutečné náklady (vodné,stočné),když vyúčtování od Sev.vod.obdržím v lednu 06 a případný doplatek doplatím taky až v roce 2006?Za odpověď moc děkuji.
dobrýden pane doktore, mám pár dotazu:1)OSVČ šla v červnu(30.6.05) na mateřskou, pozastavila činnost(nahlášeno na úřdech)jak to bude s minimálním základem daně(bude se počitat jenom poměrná část tj6měsíců?)Dítě se narodilo v listopadu může si na něj odečist slevu? 2)Podnikatel má živnost na pronájem půjčování movitých věcí a administrativní činnost vztahuje se(vztahoval se za r.2004)na něj uplatnění minimálního základu daně(není platce paušálem ani procentem)? A3) dotaz zní OSVČ během roku šla na mateřskou (12.10.05),ale činnost nepozastavila jak to bude sminimální daní(pobírá-li mateřskou),může odečist slevu na dítě(listopad 2005-narozené) v DP? A když nepozastavila činnost nemění se tato činnost z hlavní na vedlejší od té doby co je ji vyplácena mateřská(při vyplňování formulářů DP,PSSZ a VZP)?Děkuji za dopověď a přeji Vám krásný den
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda musím podat daňové přiznání pokud mám příjmy ze závislé činnosti, příjem z pronájmu pozemků na Slovensku do 5500 Kč a příjem za trenérskou činnost ( smlouva dle OZ) do 15000 Kč? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, mám živnostenský list (oprávnění) na "výrobu potravinářských výrobků", který jsem si v roce 2003 pořídil pro jediný účel - výrobu a prodej cukrové vaty. V minulém roce (2005) jsem si touto činností vydělal pouze cca 7000,- Kč. Musím podávat daňové přiznání? Pokud ano, vztahuje se na mne zákon o min. dani? Pokud ne, oznamuji tuto skutečnost finančnímu úřadu nějakým jiným způsobem? Děkuji.
Dobrý den, prosím o info k dani z příjmů FO - společné zdanění manželů. Manželka neměla ve zdaňovacím období žádné zdanitelné příjmy. Nicméně, z prodeje bytu ze SJM v roce 2005 jsme inkasovali příjem převyšujcí 38.040,- Kč/osoba, který je podle § 4, odst. 1, písm. a) osvobozený od daně (neuvádím ho v daňovém přiznání). Mohu v tomto případě stále uplatnit na manželku v rámci společného zdanění nezdanitelnou částku 21.720,- Kč. Děkuji, s pozdravem
Pane doktore prosím o radu. Může si OSVČ uplatnit odpočet na dítě manželky, které je trvale umístěno v ústavu? OSVČ platí za pobyt,dítě (je ZTP_P)jezdí ze zdravotních důvodů domů jen málo. Díky moc
Dobrý den,budu vám velmi vděčná za poskytnutou radu.Klient má smlouvu o úvěru a meziúvěru ze stavebního spoření na koupi bytu a modernizaci.Účastníky smlouvy je klient, jeho manželka a jeho matka.Klient je se svou manželkou zapsaný na listu vlastnictví(SJM) a také zde trvale žijí.Matka není spoluvlastník a žije jinde. K dispozici máme tři potvrzení na úhradu úroků pro každého účastníka.Domnívám se, že úroky může uplatnit pouze klient, matka podepíše čestní prohlášení, že úroky neuplatňuje.U manželky, vzhledem k tomu, že budou uplatňovat společné zdanění je toto prohlášení podle mne nadbytečné.Při konzultaci se správcem daně mi bylo sděleno, že nejdříve musím všechny úroky sečíst, vydělit dvěma a teprve tuto polovinu může klient uplatnit.Zdůvodnění je takové, že matka s nimi nežije ve společné domácnosti.Ať čtu §15 pořád dokola,nikde mi tento postup nevyplývá.Správce se opírá o předposlední větu ods.8 ...téže domácnosti.Já si myslím,že se to týká jiného problému(max.částky,která jde uplatnit) a ne kdo uplatní.Ještě bych byla schopná pochopit, že klient může uplatnit úroky ze svého potvrzení a z potvrzení manželky,ale dělit dvěma ?! Moc děkuji za radu.
Prosím o radu. Podnikatel přerušil činnost 3.1.05, poté 14.10.05 obnovil. Ale v DP za rok 2004 dodanil v tabulce E doplatky a přeplatky soc. a zdrav. pojištění, tak jako kdyby přerušil k 31.12.04. Ze soc. pojištění mu nakonec vznikl větší přeplatek než uvedl v DP 2004. Nevím zda musí podat DDP za 04? Já bych ho nepodávala, jen v roce 2005 bych dodanila rozdíl vráceného přeplatku ze sociálního pojištění. Díky moc za radu.
Dobry den, pane doktore, manzel nekolik let podnika v oboru tvorba software. V predchozich letech odecital naklady pausalem 30% z pozice autorskych prav, bylo to vyhodnejsi. V letosnim roce se situace zmenila, sazba je 40% a sazba z neremeslne zivnosti 50%. Mohl by si odecist 50% jako OSVČ-programator nebo musi zustat u 40% ?
Vážený pane, 1.Podnikám v oboru nákup a prodej zboží, ukončila jsem leasingovou smlouvu na osobní auto 4/2005 a toto jsem prodala v 10/2005. Můj dotaz zní, zda tento prodej podléhá dani z příjmů FO. 2. Jsem zaměstnaná a mám příležitostný příjem z prodeje drtobných zemědělských produktů a pronájmů zemědělské půdy ve výši cca 16tis. Kč. Můj další dotaz zní - daním tento příjem ve výši cca 16 tis. dani z příjmů FO.
Vážený pane doktore, prosím o odpověď - OSVČ od 7/05 (do té doby zaměstnanec), vede DE, ŽL na "Výroba, instalace a opravy el. strojů a přístrojů". Lze použít výdaje % z příjmů? Pokud ano, v jaké výši (50%)? Moc děkuji.
Jsem OSVČ,podnikatel.Mám v obchodním majetku automobil.Letos budu toto auto používat i pro Občanské sdružení,občasné,nepravidelné jízdy a budu to OS přefakturovávat.Průměrnou spotřebu autavím,sazdu za náhradu vozidla též,jen nevím jakou výši použít pro spotřebu benzínu pro rok 2006.Jak je pro zaměstnance nebo pro podnikatele?Pro podnikatele se však vyhlašuje na konci roku pro rok již proběhlý a já to potřebuji na rok práve běžící,tj.2006.Děkuji za odpověď?
Dobrý den.V roce 2005 jsem měla příjem pouze ze závislé činnosti a to za 1-2/2005.Pak jsem pobírala nemocenské dávky(rizikové těhotenství),pak jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a pobírala peněžitou pomoc v mateřství (28 týdnů).Poté pak jsem obdržela náhradu mzdy za dovolenou,pak už jen rodičovský příspěvek až do konce roku 2005.Chceme s manželem udělat SZM.Co je mým zdanitelným příjmem?Pouze příjem za 1-2/2005 dle "Potvrzení "ze zaměstnání nebo se přičítá i peněžitá pomoc v mateřství a náhrada za dovolenou?Nemocenská a rodičovský příspěvek ne,že?Někde jsem četla,že peněžitá pomoc v mateřství a náhrady mzdy se posuzují jako příjem např. pro posouzení možnosti odpočtu na manželku při příjmu nižším jak 38.040Kč.Děkuji
Dobrý den.Chtěla bych v DPFO za rok 2005 uplatnit ztrátu z roku v plné výši.Tato výše se údajně snižuje o "úroky".Nikde jsem zatím o tom nečetla.Co je na tom pravdy?Mohu tedy ztrátu uplatnit v plné výši nebo nižší o úroky?Děkuji
Prosím o radu, v roce 2005 chci použít výdaje v %. Z roku 2004 mám pohledávku, která byla zaplacena v 2005.Je správný postup podat opravné přiznání 2004, dodanit pohledávku a v roce 2005 příjem z ní vyjmout z příjmů pro základ daně? Nevíte jak to bude s penále za opravná přiznání při změně výdajů na %? Budou se platit nebo ne?Je již nějaké nařízení přijaté nebo se stále jen hovoří? Děkuji.