FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o zodpovězení dotazu: Jak postupuje se…

Prosím o zodpovězení dotazu: Jak postupuje se zdaněním osoba, která uzavřela ústní dohodu se soukr.zemědělcem (úklid dobytka při nepřítomnosti zemědělce), částka 10000,- Kč. Částka byla vyplacena jednorázově za 6 měsíců. Děkuji.

Dobrý den. Prosím o radu, vedeme PÚ, dne 17.2…

Dobrý den. Prosím o radu, vedeme PÚ, dne 17.2.2006 přišel opis faktury (vystaveno na kuchyňské potřeby) se zdanitelným plněním 10/2005. Musím podat dodatečné přiznání k DPH 10/2005, nebo mohu tuto fakturu zaúčtovat celkovou částkou bez DPH do roku 2006? Děkuji za odpověĎ

Dobrý den, v minulém roce jsem získala jako…

Dobrý den, v minulém roce jsem získala jako finanční příjem dividendu (po zdanění) a prodala jsem cenné papíry získané z kuponové privatizace. Jak mám tyto dvě položky vepsat do přiznání o dani z příjmu?

Dobrý den, Chci se zeptat matka na mě chce…

Dobrý den, Chci se zeptat matka na mě chce převést rodinný dům, který je rozdělen na dvě části, druhou polovinu vlastní její bratr. Nikde ale není určeno, která polovina je čí je to problém? Dále se chci zeptat, jelikož jsme čtyři děti. Pokud mi matka dům daruje, jak moc je v budoucnu její rozhodnutí napadnutelné? Nebylo by rozumnější dům odní za symbolickou částku koupit? A je podpis sourozenců, že se domu zříkají do budoucna k něčemu dobré, nebo i to lze napadnout jimi samými. Myslíte si, že je dobré si kvůli převodu vzít právníka?

Vážený pane doktore, mám příjmy ze závislé…

Vážený pane doktore, mám příjmy ze závislé činnosti a k tomu na živnostenský list příležitostně sjednávám smlouvy o stavebním spoření (roční příjem asi 6 000 Kč). Musím tento vedleší příjem uvádět v DaP a zdaňovat? Pokud ano, mohu uplatnit výdaje ve výši 50%? Další příjem z autorských honorářů (40 000Kč) určitě zdanit musím. Děkuji za odpověď.

Ještě k upřesnění při přechodu z prokazování…

Ještě k upřesnění při přechodu z prokazování skutečných výdajů na paušály. Pokud mi k 31.12.2004 vznikly pouze nedoplatky na SP a ZP, musím nebo mohu o tyto závazky udělat dodatečné DP. (Přecházím na pušály od roky 2005). Děkuji

Prosím o zodpovězení dotazu: Soukromý zemědělec…

Prosím o zodpovězení dotazu: Soukromý zemědělec přijme na brigádu (např. na žňové práce) brigádníka. Dohoda je ústní, částka např. 10000,- Kč. Jak tutu částku OSVČ účtuje? Celou do ost.režie, nebo se musí přihlásit jako plátce srážkové daně a tuto daň odvést FÚ? Děkuji.

Přecházím v r.2005 ze skut.výdajů na paušální…

Přecházím v r.2005 ze skut.výdajů na paušální výdaje. Podávám dodat.přiznání za r.2004. K 31.12.2004 mám v evidenci pohledávky za úpadcem, u něhož byl zrušen konkurs a v srpnu 2004 byl proveden jeho výmaz z obch.rejstříku. Zvyší tyto pohledávky při úpravě základ daně nebo ne?Mohu je vyřadit z evidence?

Vedu DE.Vyplňuji přiznání k DPFO za r.2005. Mám…

Vedu DE.Vyplňuji přiznání k DPFO za r.2005. Mám dotaz k vyplňování výkazu o majetku v příl.1,odd.D: ř.4. zásoby - uvádí se zde jen zásobymateriálu nebo součet zásob materiálu a drobného majetku? Dále jaké mám uvést mzdy? Hrubé nebo čisté? Údaj mám čerpat z pen.deníku jako skut.vyplacené mzdy neb ze zúčt.mzd.listin jako zúčtované? Zúčtované nemusí být ještě vyplacené.

Vedu DE, jsem plátce DPH. Chci vyřadit drobný…

Vedu DE, jsem plátce DPH. Chci vyřadit drobný majetek. 1.mohu vyřadit morálně opotřebený DM bez dopadu na DPFO a DPH ,aniž bych toto dokladoval nějakým odborným posudkem znalce? 2.předpokládám, že likvidace v důsledku fyz.opotř. DM nemá u mne dopad na DPFO a DPH, ptám se však zda je v tomto případě bezpodmínečně nutný posudek o nerentabilitě opravy a zda se vlastní likvidace musí doložit potvrzením šrotiště,sběrny ap.

Dobrý den, pane doktore. 1.Podnikající manžel…

Dobrý den, pane doktore. 1.Podnikající manžel musel ukončit z důvodu státní služby podnikání. Ve stejné době byl ukončen leasing osobního vozu. Po ukončení leasingu byla zůstaková hodnota vozu navedena do obchodního majetku, vzápětí byl vůz z obchodního majetku vyřazen a převeden na jeho manželku, která byla spolupracující osobou a vyřídila si samostatné podnikání. Předpokládám, že převod vozu nemá žádný daňový dopad. Musí být vůz naveden do obchodního majetku manželky? Jaký bude rozdíl v nákladech na osobní vůz, bude-li veden nebo naopak nebude-li veden v obchodním majetku? Počítá se s prodejem tohoto vozu. Zisk z prodeje zdaní manželka, ale nebude mít prodej vozu, který byl na leasing, vliv na daňovou uznatelnost předcházejích leasingových splátek? A ještě prosím odpověď na druhou otázku: je možný paušální výdaj na příjmy z pronájmu? A kolik %? Moc děkuji za odpovědi.

Je možné rozdělit na účastníky sdružení příjmy a…

Je možné rozdělit na účastníky sdružení příjmy a náklady 50:50, a zároveň u jednoho účastníka sdružení uplatnit minimální základ daně pouze 11 měsíců, protože jeden celý měsíc pobíral nemocenskou. Nebo to vylučuje to, že příjmy jsou rozděleny za celé období. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na 2 otázky: 1)…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na 2 otázky: 1) v minulém roce jsem měnila zaměstnání, můj předchozí zaměstnavatel mi neuplatňoval měsíční slevu na dítě 500 Kč, ačkoliv jsem na ni měla nárok, můj současný mi ji uplatňoval po dobu 3 měsíců, mám nárok si uplatnit v daňovém přiznání celou slevu na dani 6000 na dítě? Budou na finančním úřadě požadovat potvrzení o studiu? A jak staré může být? 2) můj manžel byl od 1.1. minulého roku v plném invalidním důchodu a v srpnu zemřel, mohu si snížit základ daně podle §15 odst.1b) z roku 2005 za 8 měsíců, na manžela, který žil ve společné domácnosti a měl příjem jen invalidní důchod? Jaké doklady bych musela v tomto případě předložit? Děkuji předem.

Dobrý den, pane doktore, moje kamarádka začala…

Dobrý den, pane doktore, moje kamarádka začala letos podnikat v chovatelství psů. Některé psy však jíž vlastnila dříve než s podnikáním začala. Koupile je např. v roce 2003 jako štěně, a během následujících let je uchovnila. Chtěla bych se zeptat, jak tyto jedince zařadit do majetku. 1. Je možné, aby když nemá ocenění znalce je zařadila do majetku za cenu štěněte i když nyní má pes daleko větší hodnotu? 2. Může si je dát v podstatě jako nákup do peněžního deníku - tím si zvedne náklady, i když jsou pořízeni dříve než jeden rok před započetím činnosti, ale k podnikání je potřebuje jako chovné jedince a tím pádem musejí být v majetku, protože štěňata od těchto jedinců jsou jejím zdanitelným příjeme a tím pádem musejí být v majetku? Nebo se dávají jako vklad podnikatele, ale tím pádem to není náklad? Děkuji za odpověď L.

Dobrý den, prosím Vás o radu při vyplňování…

Dobrý den, prosím Vás o radu při vyplňování daňového přiznání pro FO. Jse zaměstnanec (nijak nepodnikající) a mám hypoteční úvěr, jehož úroky si chci odečíst. Problém je v tom, že mám hypoteční úvěr - jednu úvěrovou smlouvu na bytovou jednotku a id. podíl nebytové jednotky (garážové stání). Prosím, zda si mohu napsat do DAP částku, kterou mi poslala banka? (nevím, protože je to vlastně na bytový a nebytový prostor a odečíst úrok si mohu jen z úvěru, který je na bydlení, zda jsem pochopila správně zákon?) Děkuji za odpověď.

Přeji dobrý den pane doktore, poprosil bych o…

Přeji dobrý den pane doktore, poprosil bych o názor na tuto záležitost: více než 5 let jsem členem "nového" bytového družstva a a užívám družstevní byt. Momentálně je byt převáděn do osobního vlastnictví (nikoliv podle zákona o transformaci družstev). Myslíte prosím, že okamžitý prodej bytové jednotky další osobě bude osvobozen podle § 4, odst. 1, a) b) zákona o dani z příjmu? Osobně si myslím, že ne. Děkuju Vám a přeji hezký den.

Minimální základ daně se nevztahuje podle §7c na…

Minimální základ daně se nevztahuje podle §7c na poplatníka, kterému náležel příspěvek při péči o blízkou osobu a to i po část zdaňovacího období, jak to bude v případě, když poplatník podnikal od ledna do listopadu, od 1.12.2005 přerušil podnikání, a zároveň začal pobírat tento příspěvek. Musí použít minimální základ daně, nebo podmínka je splněna. Děkuji

Společné zdanění manželů, je možno použít v tomto…

Společné zdanění manželů, je možno použít v tomto případě? Manžel podnikatel, na kterého se jinak vztahuje minimální základ daně, má základ daně 180tis Kč, manželka nemá žádný příjem. Po rozdělení je manželův příjem 90tis. Kč. Děkuji

Zdravím a prosím o pomoc - v r.2004 jsem…

Zdravím a prosím o pomoc - v r.2004 jsem uplatnila % 25 výdajů - ale počítala jsem pouze přijaté platby - nyní bude uplatnovat 40 % do výdajů /zpříjmů/ - je to správné ?podotýkám, že jen skutečně přijatých příjmů. Musím rok 2004 dodanit ? A mám ještě jeden dotaz. Platí se z datace KU na zalesnění daň - jedná se o nepodnikalete, ten bude zdaňovat pouze příjmy zprodeje kulatiny (80 % z příjmů). Mockrát Vám děkuji za odpověd. Přeji mnoho úspěchů

Dobrý den. V červenci roku 2005 jsem koupil…

Dobrý den. V červenci roku 2005 jsem koupil rozestavěnou stavbu. Kupní smlouva byla uložena v notářské úschově až do okamžiku zaplacení poslední splátky, která byla hypotéční bankou uvolněna až po kolaudaci v lednu 2006. Návrh na zápis do katastru nemovitostí jsem tak mohl podat až v lednu 2006. Je možné si v daňovém přiznání za rok 2005 odečíst od základu daně úroky, když jsem nebyl podle katastru nemovitostí vlastníkem k 31.12.2005? Nestačí pouze kupní smlouva datovaná k červenci? Díky za radu.