FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dcera je zaměstnancem má 8letou dceru, na kterou…

Dcera je zaměstnancem má 8letou dceru, na kterou uplatňuje slevu na dani v prohlášení za r. 2005 a u zaměstnavatele podepsala prohlášení s tím, že daň z přijmu si podá na FÚ sama za rok 2005. Zaměstnavatel jí předal potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2005. Dcera nerozumí řádku 7 až 9 v návaznosti na DAP. V ř.7 a ř. 8 je sražená daň (po případné slevě) z příjmů na ř. 2. Co to je po případné slevě? To se přepíše na ř. 80 v DAP? Na ř. 9 Daňové zvýhodnění má dcera uvedeno od zaměstnavatele Úhrn poskytnutých měsíčních slev na dani (k ř.7)... 5500 Kč a v Úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů (k ř.7)... 500 Kč? V DAP zapíše ř. 74 ...6000 Kč, na ř. 75 ... 5500 Kč?, na ř. 77... 500 Kč?, na ř.78 ...500 Kč?. Při dopočítání DAP podle návodu ve skutečnosti se neuplatní sleva na dítě 6000 Kč za rok, ale pouze 5500 Kč. Domníváme se, že je zkrácena na daňovém základu o 500 Kč.

Dobrý den, jsem studentem a podnikání provozuji…

Dobrý den, jsem studentem a podnikání provozuji jako OSVČ (vedlejší činnost). Chtěl bych se zeptat jak je to s placením záloh na zdravotní pojištění. V loňském roce existovala určitá hranice výdělku, kterou když jsem nepřekročil, neplatil jsem žádné zálohy, je tomu tak i nyní (resp. při podávání přehledu za rok 2005)? Formulář ze serveru finance.cz mi totiž vypočítává jistou částku jako novou zálohu a já si nejsem jistý, jestli se daný výpočet vztahuje i na mne, jako na studenta. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou ,zda se…

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou ,zda se musí zaplatit minimální daň , pobírám vdovský důchod ,jelikož na přiznání starobní ho důchodu nemám nárok /je mi 70 let./,ale nemám odpracováno 25 let na jeho přiznání . Mám příjmy ze zemědělské výroby, které jsou menší než miminální základ daně a podnikám od roku 1993. V zákoně se jsou osvobozeny poživatelé starobního,částečného nebo plného invalid.důchodu. V r. 2004 jsem v daň.přiznání jsem neuplatnila minimální základ daně. Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o…

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o zodpovězení mého dotazu. Jakým způsobem vypočtu výši sociálního a zdravotního pojištění v přehledech o příjmech a výdajích k přiznání k dani z příjmu FO, pokud jako OSVČ vykazuji ztrátu? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den

Přeji hezký den, pane doktore, v roce 2005 jsem…

Přeji hezký den, pane doktore, v roce 2005 jsem pobírala prvních 5 měsíců podporu v nezaměstnanosti celkem asi 25.000,- a poté jsem byla bez práce. V dubnu mi vznikl přeplatek na dani za rok 2004 asi 30.000,- v důsledku odstupného.Může si manžel uplatnit 21.720,- v letošním DAP?

Dobrý den, zvýšili jsem v roce 2005 odloženou…

Dobrý den, zvýšili jsem v roce 2005 odloženou daňovou pohledávku, která se účtuje 481/592. Pokud však na nedaňový nákladový účet 592 naúčtuji položku plusem, v daňovém přiznání v příloze č. 1, II. oddílu v neuznatelných nákladech mám tuto položku mínusovou. Chtěla jsem se zeptat, zda je tento postup správný. Děkuji Petra

Dobrý den,pane doktore. Jsem OSVČ, manžel je…

Dobrý den,pane doktore. Jsem OSVČ, manžel je zaměstnanec a ve firmě si požádal o provedení daňového vyrovnání, což mu již provedli. Mé příjmy jsou mírně nad hranicí minimální daně. Máme 2 děti a bylo by pro nás výhodné společné zdanění manželů. Lze to ještě nějakým způsobem provést? Pokud ano, budu muset platit zálohy na daň, když se mi takto zvýší daň nad 30.000,- Kč? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, přítel má ŽL na Pořádání kulturních…

Dobrý den, přítel má ŽL na Pořádání kulturních produkcí, zábav a provozování zařízení sloužící k zábavě. Je skutečně možné dát daňových nákladů oblečení, obuv apod? děkuji HA

Prosim radu. Jsem OSVC od r.2000. Rok 2005:…

Prosim radu. Jsem OSVC od r.2000. Rok 2005: rozdil prijmy vydaje maly (dilci d. zaklad 8000). V roce 2005 jsem do srpna byl student<26, od srpna do rijna student>26 a od rijna zamestnanec s dilcim danovym zakladem cca 65000. Vztahuje se na me minimalni danovy zaklad 107300: ano/ne - proč? Dekuji moc.

Dobrý den, pane doktore, měl bych na vás dotaz:…

Dobrý den, pane doktore, měl bych na vás dotaz: před třemi lety jsem koupil stavební pozemek pro stavbu svého rd. situace se změnila a nyní bych ho raději prodal a utržené peníze investoval do koupě družstevního bytu. Bude po mně a v jaké výši FÚ požadovat daň z příjmu? Nešlo by využít analogie, že tyto peněžní prostředky budou investovány na koupi prního vlastního bydlení? Děkuji mnohokráte za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 1)Syn prodal…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 1)Syn prodal družstevní práva a za část těchto peněz koupil zděnou chatu, kde chce i trvale bydlet. Zbytek peněz z prodeje by chtěl dát do oprav chaty- musí tam udělat vrt na vodu ( studnu), chtěl by přistavit patro - zároveň novou střechu, vyměnit okna, dveře, novou koupelnu, etážové topení na elektriku atd. Musí mít v chatě trvalé bydliště, aby mohly firmy, které mu tam budou provádět opravy a úpravy uplatnit 5% DPH ? Jak prokáže, že jde o bydlení a ne rekreační chatu pro rekreaci ? Možná i až bude dělat Přiznání k dani z nemovitosti a uvede tam, že objekt slouží k trvalému bydlení ? Nebo jak by se to mělo prokázat pro 5% DPH obvzlášť u chaty ? 2)Pro daně z příjmu je dalsí bydlení i tato chata, kde chce bydlet trvale, je to tak ? Musí zde byt trvale hlášen a nebo stací, že prokáže, že odebírá elektriku - topení, lednička, atd, Děkuji.

Dobry den, chci Vas pozadat o radu v teto…

Dobry den, chci Vas pozadat o radu v teto zalezitosti: Jako OSVC se venuji zprostredkovani fin.produktu (PF, stavebni sporeni, hypoteky...) Nekteri klienti ci znamy mi doporuci popr. takrka zajisti obchod, za coz bych jim rad vyplatil odmenu. Chci to udelat tak, aby vse bylo podlozene smlouvou nebo nejakym dokladem, tak aby muj vydaj byl danove uznatelny a druhe strane zustalo co nejvic, (min. odvody na dane, soc., zdr.) Napadli mne tri moznosti: Dohoda o provedeni prace (DPP), zprostredkovatelska smlouva (ZS) nebo prilezitostne zamestnani (PZ). Jenze u vseho vidim urcite slabsi stranky: DPP: - definice vykonavane cinnosti - jak urcit odmenu, ktera muze byt i pohybliva, nejakym vzorcem? - nemuze byt takova DPP chapana jako obchazeni jineho typu smlouvy dle Obc.Z, napr. ZS? ZS: - jak s odvody na soc., zdr. v navaznosti na par.2 odst.2 zakona o nemocenskem pojisteni 54/1954 Sb.? Podlehaji tyto prijmy temto odvodum? - nemuze se jednat o neopravnene podnikani, kdyz v prubehu roku pocet "predpripravenych" obchodu dosahne treba deseti? PZ: - definice toho, co je "prilezitostne" - 2x za rok??? - po dobu PZ je to muj zamestnanec? A s tim souvisi obrovska administrativa - hlaseni na soc., zdr.? Nebo je to rezim jako u DPP? Vyuziti par.10 odst.3 pism. a) ZDP - prilezitostny prijem u nekterych klientu nestaci, protoze je shora omezeni na castku 20.000,- Jaka moznost by pripadala v uvahu? Muze to byt i dalsim zpusobem, o kterem nevim. Moc Vam, pane doktore, dekuji za radu. S pozdravem Miloslav Šimek

Dobrý den, prosím o vysvětlení a předem Vám za…

Dobrý den, prosím o vysvětlení a předem Vám za odpověď na následující dotaz děkuji. Koupili jsme byt v OV,nyní ho musíme prodat.Byt jsme koupili za 500.000,- . za 600.000,- ho budeme prodávat. Nespadáme pod podmínku osvobození od placení daně z příjmů, byt vlastníme krátce a ani v něm nemáme bydliště po dobu delší než dvou let. Musíme si pořídit nové bydlení. Kolik musíme investovat do nového bydlení, aby jsme splnili podmínku pro osvobození v tomto smyslu? Celých 600.000,- a nebo pouze ten rozdíl, tedy ten příjem? Byt budeme kupovat nejspíš za 500.000,- . V zákonu se píše, že se získané prostředky z prodeje musí investovat do nového bydlení. co se myslí získanými prostředky? Příjem a nebo celá částka za prodej? Děkuji Vám. Přeji hezký den.

Dobrý den, 1/ chtěl bych se zeptat zda musím…

Dobrý den, 1/ chtěl bych se zeptat zda musím uvádět maželku jako spolupracující osobu v případě, že mi vede daňovou evidenci a občas pomáhá v obchodě (v době mé nepřítomnosti i několik dní). Manželka je zaměstnána na HPP u jiné firmy a má své příjmy ze závislé činnosti. 2/Dále jsem se chtěl zeptat zda musím zapsat telefon, který jsem si pořídil jako dotovaný za 1,00 kč bez DPH jako drobný majetek (uvádět ho jako obchodní majetek), na sim kartu v něm chodí faktury. 3/ od jaké výše (Kč) musím evidovat drobný majetek? 4/ kolik telefonních čísel může fyzická osoba podnikající mít, je nějaké omezení? 5/ může manželka, která není spoluprac. osobou používat telefon, který je zapsán na mě jako fyzic. osobu podnikající, když vede DE a vyřizuje "papírovou agendu"? Děkuji za odpověď

Dobry den! Muzu se zeptat, kbyby si cesky obcan…

Dobry den! Muzu se zeptat, kbyby si cesky obcan zalozil Ltd. v jine zemi unie, tak dividendy podlehaji 15% zdaneni nebo 12-32%?? Setkal jsem se s nazorem, ze pokud je rizena z CR, podleha zdanei 12-32%? dekuji predem za odpoved.

som slovak, pracoval som v prahe posledne 3 roky,…

som slovak, pracoval som v prahe posledne 3 roky, ukoncil pracovny pomer v oktobri 2005. tohto casu zijem a pracujem v londyne. zaujimalo by ma ako mam podat danove priznanie, rad by som poziadal byvalu firmu aby mi to podala, ako to bolo kazdy rok, aj napriek chybajucim 2 mesiacom do konca roku 2005. je mozne ze mi moze uctovnicke oddelenie ziadost odmiestnut? nemam moc skusenosti s podavanim danoveho priznania... kedze som v londyne dve potrebne podpisy na splnomocnenie firmy na podanie priznania fyzicky nemozem podpisat... bolo by velkym priestupkom keby ma podpisali byvali kolegovia? existuje finalny datum do ktoreho mozem firmu poverit podanim danoveho priznania? dakujem velmi pekne!

K 31.12. 2005 eviduji pohledávky z r.2000 za…

K 31.12. 2005 eviduji pohledávky z r.2000 za firmou ,která šla do konkursu. Pohledávky jsme ve lhůtě přihlásili do KŘ.VLoni byl konkurs soudně zrušen pro nedostatek majetku a u firma dle zjištění již byla také vymazána z obch.rejstříku. Mohu tyto pohledávky v daňové evidenci vyřadit , aniž by bylo nutno vyloučit výdaje vztahující s k nim? Tuto otázku potřebuji též vyřešit pro následnou úpravu ZD v souvislosti s přechodem na paušální výdaje v r.2006.

Dobry den, muj dotaz se tyka nasledujici…

Dobry den, muj dotaz se tyka nasledujici situace: Behem roku 2005 jsem zaplatil na zalohach na soc. a zdr. vice, cimz mi vznikl preplatek. Necham si jej behem letosniho roku vratit a zahrnu jej tedy do svych zdanitelnych prijmu (vedu dan.evidenci a jsem pouze OSVC). V letosnim roce vsak uvazuji vyuzit stanoveni nakladu pausalnim procentem. Jak to provedu u tohoto preplatku, kdyz jako OSVC mohu pouzit 50% (pro prijmy z neremeslne zivnosti) a 80% (pro prijmy jako soukr.zemedelec)? Jaka pripadna uskali mne mohou potkat pokud bych se pro dalsi rok (2007) rozhodl pro naklady dle dan.evidence? (nejsem platce DPH, netvorim rezervy ani odpisy). Dekuji za odpoved a preji pekny den.

Dobrý den, prodávám známému garáž, kterou jsem…

Dobrý den, prodávám známému garáž, kterou jsem si pořídil v roce 2003. Chtěl bych se zeptat, jaké dokumenty je nezbytné mít pro zápis převodu do katastru, zda musí být smlouva sepsána notářem nebo stačí s ověřenými podpisy a jaké z prodeje pro mne vyplývají daňové povinnosti. Děkuji

Dobrý den, mám dotaz - odborová organizace malé…

Dobrý den, mám dotaz - odborová organizace malé firmy vlastní horskou chatu, chce ji prodat, jak vysokou daň bude platit. Také se chci zeptat, zda je možné získanou částku z prodeje rozdělit mezi členy odborové organizace.