FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dne 3. 12. 2007 matka od státu odkoupila pozemek situovaný mimo katastr našeho trvalého bydliště. Dne 8. 2. 2008 mi darovací smlouvou tento pozemek matka následně darovala. Dne 12. 12. 2012 jsem tento pozemek prodal. Prosím o informaci, které datum je pro mne určující ve věci nutnosti podání daně z příjmu FO? Předem děkuji za informaci, Pavel Pokorný

dárce krve a invalidita

Dobrý den. Do jakého řádku daňového přiznání zapsat "dárcovství krve" (4 odběry)a musím doložit potvrzení,že pobírám částeční inval.důchod II.st. Děkuji za odpověď.

přeplatek na dani

Dobrý den, v loňském roce jsem až do poloviny srpna byla registrována na Úřadu práce a od 20.8. opět pracuji. Myslela jsem si, že mi při zúčtování daně budou vráceny cca 2000 za každý měsíc, kdy jsem nepracovala, při výpočtech mi však vychází částka daleko nižší odpovídající částce, kterou jsem odvedla jako zaměstnaná na zálohách na daň. A ani úroky, které jsem zaplatila z úvěru na bydlení tuto částku nijak nenavýší. Je to tak správně nebo dělám někde chybu?

dodanění PP

Penzijní připojištění jsem uzavřel v roce 1998. Podle staré smlouvy jsem měl nárok na výplatu celé částky v 50 letech. Poslední dva roky spoření jsem využil možnost daňového odpočtu (2x1800,-Kč). Vloni jsem využil možnosti výplaty a zároveň jsem malou část vkladu převedl na novou smlouvu u té samé penzijní společnosti. Nyní mi daňová účetní tvrdí, že musím daňový odpočet vrátit, protože mi nebylo ještě 60. Pojišťovna naopak tvrdí, že nic vracet nemusím a poslala mi i potvrzení pro uplatnění odpočtu daně na zbývající dobu loňského roku staré smlouvy a zároveň i pro nové číslo smlouvy. Zajímá mne, jak to tedy je. Najít něco v zákonech je nad moje síly, jsou napsány tak, že je snad nechápe ani jejich autor. Pokud bych měl daňový odpočet vrátit, myslel bych si, že mám právo penzijní společnost žalovat za neoprávněné získání mých peněz na několik let a za neposkytnutí důležité informace. Dopisů lákajících k uplatnění daňové úlevy už mám asi dvacet, o nějakých dodatečných podmínkách nikde ani zmínka.

technické zhodnocení bytu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně příjmu z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů. Pronajímám byt, který není v podnikání. V bytě jsem nechala udělat nové topení za 83 000,- údajně mohu tuto položku uplatnit jako náklad, ale pouze v rámci odpisů. Co to prosím znamená a v jaké výši mohu tedy uplatnit náklad? Děkuji.

vyřazení majetku a krácení odpočtu

Prosím o radu týkající se vyřazení obchodního majetku do osobního užívání u podnikatele-plátce DPH. V prvním případě se jedná o motorku, zařazenou do podnikání 18.7. 2008, uplatněno DPH 19%. Pokud ji podnikatel chce vyřadit k 31.12.2012, je to možno udělat bez daňového dopadu na DPH (protože již ji měl 5 let v obch.majetku)a daň z příjmu? Nebo se musí DPH odvádět z ceny "obvyklé"? V druhém případě se jedná o auto, které bylo pořízeno formou finančního leasingu, bylo uplatňováno DPH, do účetnictví zařazeno 9.8.2009 v pořizovací ceně 1000,- Kč.Je možné ho k 31.12.2012 vyřadit bez daňových dopadů? Děkuji předem za odpověď, Chadimová

náklady na daň

Dobrý den, prosím Vás o radu, jak se postavit k problematice přefakturace daně z nemovitosti. Jedna firma prodala druhé (obě je účtuji) v únoru r.2012 nemovitost. Daňové přiznání k dani z nemovitosti bylo podáno až 31.1.2013 a tak daň z nemovitosti platila po celý r.2012 ještě firma-prodejce. Firma-prodejce s firmou-nabyvatelem, se dohodly, že 11/12 (nemovitost byla prodána k 1.2.2012) této daně ke konci roku firma-prodejce firmě-nabyvateli přefakturuje. Tak se taky stalo. Na straně firmy-prodejce mám zaúčtováno do provozních výnosů, na straně nabyvatele provozních nákladů. Je tento postup možný? Bylo vůbec možné daň takto přefakturovávat, nebo měla zůstat v nákladech firmy-prodejce za celý rok 2012 a až podáním daňového přiznání k dani z nemovitosti v r.2013 by se tato daň účtovala do nákladů nabyvatele? Předem děkuji za odpověď, Chadimová.

danění více příjmů

Mám Dohodu o provedení práce u tří zaměstbavatelů. Zároven jse do konce září byla osvč. Na DPP vydělávám u jednoho zaměstnavatele více než 5000 Kč, u ostatních méně než 5000. Jedna účetní mi říká, že do Danového přiznání musím dát / do kolonky Ostatní příjmy/ všechny příjmy ze všech DPP a zároven napsat výši daní, kteé mi byly strženy. A že případně dostanu i nazpět daně. Druhá mi říká, že at nic nepíši, protože daně jsem zaplatila a na nemocenskou a penzujní to nemá žádný vliv. A do třetice mi bylo řečeno, že mám napsat pouze dpp, ve kterém jsem vydělala více než 5000 za měsíc, protože jenom to bude mít vliv na případnou vratku. Tak jsem z toho jelen...Můžete mi poradit? děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, pracuji ve státní správě, nepodnikám, nemám žádnou vedlejší činnost, ze které by mi plynul nějaký příjem. Pouze v domě kde bydlím /jsme Společenství vlastníků/, se pronajímá střecha operátorům... Můj roční podíl činí 644,-Kč a ten ani nedostanu, jde přímo na účet fondu oprav domu. Chci se zeptat, musím tuto částku 664,-Kč přičíst k mému ročnímu výdělku a celé to nechat zdanit ? Nebo se daňové vyrovnání týká pouze mzdy a toto se už na to nevztahuje ? Děkuji. A. K.

zřízení zahraničního účtu

Dobrý den, Začal jsem spolupracovat s Indickou firmou v oblasti laboratorních zkoušek. Při vystavení faktury a odeslání do Indie mi bylo partnerem doporučeno vyřídit si Permanent Account Number (PAN) v Indii, s odkazem na Smlouvu mezi vládou České republiky a vládou Indické republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku. Můžete te mi sdělit v čem je to pro mne výhodné? Děkuji.

odpočet půjčky

Dobrý den,můj muž pracuje na hlavní pracovní poměr u zaměstnavatele a k tomu má vedlejší činnost OSVč .Nyní děláme přiznání k daním a on někde slyšel ,že by si mohl odepsat půjčku ,kterou platí za auto .Auto koupil v r.2008 a letos v květnu tato půjčka končí.Jako OSVČ si uplatňuje výdaje v procentech z příjmů tj.80%.Je možné si půjčku také odepsat.Pokud ano ,prosím poraďte pod kterou položkou. Děkuji Martina

ukončení činnosti

Dobrý den, pozastavila jsem živnost na dva roky a zvažuji ukončení činnosti. Zůstaly mi zásoby zboží,které jsem dala do výdajů.Vedu daňovou evidenci. Při ukončení by mi vyskočila vysoká daňová povinnosta zálohy na pojistném- kdybych zdanila zásoby. Bylo by lepší podnikání obnovit v minimální míře a zásoby rozpustit postupně, během dvou let?Děkuji a pěkný den

kurzové rozdíly v závěrce

Dobrý den, mám prosbu s kurzovými rozdíly na konci roku - u pohledávek. U nezaplacených faktur k 31.12. se zaúčtuje kurzový rozdíl na 311/663 nebo 563/311. Na začátku dalšího roku se tento zápis ruší nebo zůstává? Díky za pomoc. K.V.

vyúčtování služeb

Dobrý den, provozuji na svých internetových stránkách PPC reklamu eTarget. Společnost mi zaslala na podnikatelský účet provizi, kterou potřebuji zaúčtovat, bohužel nevím jak. Společností je ETARGET MEDIA Ltd., se sídlem Suites 41/42, Victoria House, 26 Main Street, Gibraltar, registrační číslo 98846. (Společnost sídlící na Gibraltaru - daňový ráj.) Jim zasílat fakturu nemusím, tedy je to pouze pro mě a rád bych měl vše v pořádku. Fakturovat mám údajně bez DPH (to jediné mi sdělili). Já osobně jsem živnostník plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Mohl byste mi prosím poradit, jak danou platbu, která mi přišla na účet, správně zaúčtovat, nakolik firma na Gibraltaru má pouze registrační číslo? Děkuji, Pavel

daňová povinnost

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba v oblasti cestovního ruchu a na přelomu dubna/května t. r. se chystám pořádat jenodenní zájezd do Německa. Na přepravu si pronajímám autobus od přepravní firmy. Chci se zeptat, zda se musím registrovat k platbě nějaké daně na německém úřadě nebo zda tuto povinnost má pouze přepravce? Pokud se musím registrovat i já, tak o jakou se jedná daň a podle čeho se provádí výpočet? A nemůže ji za mě uhradit přepravce a mě ji naučtovat do celkové ceny za přepravu? Jedná se o jednodenní zájezd a na území Německa určitě nebudeme déle než 24h. Předpokládám, že když místo plnění je moje sídlo v ČR, tak daň odvádím v Česku a s německou stranou už bych v tomto ohledu nemusel nic řešit... Jestli tu někdo má s tímto nějaké zkušenosti nebo ví jak to je, tak budu moc vděčný za odpověď. Díky Vejmola

danění více příjmů

dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat: pokud má poplatník daně z příjmu ještě další příjem,např.z pronájmu a je zaměstnán,může podat přiznání k dani jen za ten další příjem když mu vyúčtování daní dělá zaměstnavatel? Předem děkuji za odpověď Maníková

osvobození od daně

jak dlouho musim vlastnit akcie, abych pri jejich naslednem prodeji nemusel podavat danove priznani svoboda0@atlas.cz

úroky z úvěru

Dobry den, nevim si rady s odpoctem uroku z hypoteky z danoveho zakladu. Do dubna 2012 jsem byl se svoji pritlekyni spolumajitelem, spoludluznikem i obyvatelem bytu koupeneho na hypoteku. Dostavali jsme o tom potvrzeni z banky a za predchozi roky jsem si uroky odecital z danoveho zakladu. V roce 2012 jsme se s pritelkyni rozesli, byt jsme prevedli na mne REFINANCOVANIM hypoteky jinou hypotekou. Nase puvodni smlouva tedy skoncila a ja ted platim novou hypoteku. V minulem roce jsem ihned po skonceni puvodni hypoteky dostal potvrzeni za cast roku 2012 a ted jsem dostal take potvrzeni za zbytek roka z nove hypoteky. V byte nadale bydlim. Otazka zni jestli je mozne si odecist uroky z obou hypotek a nic se dal nedeje, nebo je to pravne slozitejsi i s ohledem na odectene uroky z predchozich let? Dekuji moc za odpoved V. Sokirka

úroky z úvěru

Dobry den, nevim si rady s odpoctem uroku z hypoteky z danoveho zakladu. Do dubna 2012 jsem byl se svoji pritlekyni spolumajitelem, spoludluznikem i obyvatelem bytu koupeneho na hypoteku. Dostavali jsme o tom potvrzeni z banky a za predchozi roky jsem si uroky odecital z danoveho zakladu. V roce 2012 jsme se s pritelkyni rozesli, byt jsme prevedli na mne REFINANCOVANIM hypoteky jinou hypotekou. Nase puvodni smlouva tedy skoncila a ja ted platim novou hypoteku. V minulem roce jsem ihned po skonceni puvodni hypoteky dostal potvrzeni za cast roku 2012 a ted jsem dostal take potvrzeni za zbytek roka z nove hypoteky. V byte nadale bydlim. Otazka zni jestli je mozne si odecist uroky z obou hypotek a nic se dal nedeje, nebo je to pravne slozitejsi i s ohledem na odectene uroky z predchozich let? Dekuji moc za odpoved V. Sokirka

vedení daňové evidence

Dobrý den, v roce 2012 jsem byl krátce OSVČ (3 měšíce - vedlejší činnost), počítám, že tedy musím vést daňovou evidenci. Chci se jen zeptat k čemu ji budu potřebovat, popř. musím ji dokládat se svým daňovým přiznáním FÚ? A popř. i jak dlouho ji musím archivovat. Předem děkuji.