FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu. FO byla vedená na Úřadu práce. Zaplatila si rekvalifikační kurz-kadeřnictví a provozuje tutu činnost. Je zaplacení kurzu daňovým výdajem? Dále obdržela od UP dotaci na podnikání - ne na zřízení pracovního místa. Je tato dotace příjmem ke zdanění? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore. V roce 2004 bylo nájemné bytového domu s názvem" Společenství vlastníků jednotek domu" účtováno v PÚ. /pouze 8 nájemníků/. Bylo mně sděleno /za rok 2004/FÚ, že se nemusí podávat ani daňové přiznání. Můj dotaz: Je nutné vedení PÚ nebo je možné přejít na daňovou evidenci /JÚ/? A za jakých podmínek. Účetnictví se provádí ročně. Děkuji.
Dobrý den.Za r.2005 vznikla OSVČ ztráta z podnikání. Je povinna spolupracující osoba, která je od r.2004 ve star.důchodě, avšak platila do 31.3.2005 zálohy na VZP a OSSZ a k tomuto datu se odhlásila na uvedených institucích ze spolupráce, zaplatit za toto období r.2005 pojištění v minimální výši pokud uvede příjmy i výdaje 0 ? V některé Vaší odpovědi jsem četla, že se spol.osoba nemusí odhlašovat ze spolupráce, po mně,ale odhlášení ze spolupráce požadovali.Děkuje za odpověď a zdraví
Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujících otázek. Mimo příjmů ze zaměstnání mám příjem z pronájmu podle § 9 ZDP. 1) Z jaké vstupní ceny lze provádět odpisy u pronajímaného domu, když dům získal zůstavitel (fyzická osoba – důchodce, osvobozen od daně z příjmu) smlouvou o převodu nemovitosti k vypořádání nároků na náhradu podle zák. č. 229/1991 Sb. v r. 1994. Dům jsem získala v r. 1998 dědictvím. Od doby nabytí jsem uplatňovala výdaje procentem z příjmů až do r. 2003, pro rok 2004 skutečnými výdaji, ale bez odpisů RD. Odpisy bych začala provádět poprvé pro zdaňovací období 2005. Mohu vycházet ze vstupní ceny stanovené pro účely dědictví (§ 29 ZDP), když doba od nabytí je delší než 5 let, ale zůstavitel nemovitost po dobu svého vlastnictví pronajímal a neodepisoval ? Prvním rokem odepisování by byl rok 2005 nebo je nutné evidenčně začít s rozpočítáním odpisů od doby nabytí dědictvím a rok 2005 by byl tudíž 8. rokem v odepisování? 2) Je možné v souvislosti s příjmy z pronájmu dle § 9 ZDP uplatnit výdaje na cesty za účelem správy pronajímané nemovitosti (opravy, sekání travního porostu, pravidelné prohlídky) a jaké (přímo doklady na zakoupený benzin nebo průměrnou cenou dle pokynu MF D-296 za ujeté km)? Je možné uplatnit i sazbu za opotřebení 3,80 Kč/km? Nemám vlastní automobil a použila bych automobil člena rodiny (syn, manžel) na základě smlouvy o výpůjčce. Děkuji.
při sledování pořadu TV NOVA,ráno odpovědi daňového poradce,který vysvětloval co si poplatník může odečíst z daní a mimo jiné také odpočet na studenta.zpracovávám DP pro OSVČ ale kolonka pro odpočet na studenta nikde není,myslím si ,že to bylo zrušeno ,od 1.1.2006.Chtěla bych tento názor potvrdit,nebo vyvrátit.Děkuji za odpověď
Přecházím na paušální výdaje v r. 2005. MUSÍM nebo MÁM POUZE PRÁVO právo podat dodatečné přiznání za r.2004 na snížení daňové povinnosti DPFO? Závazky převyšují zásoby a pohledávky. Vzhledem k tomu, že se u mě jedná jen o nepatrné snížení daně, nerad bych dobrovolně tento úkon činil. Podáním dodat.přiznání bych si do budoucna o rok prodloužil 3-letou lhůtu pro případné doměření daně za r.2004
Prosím o radu.Neumím vyplnit přiznání k dani v případě, že poplatník měl příjmy ze závislé činnosti v Irsku. Potvrzení o příjmech má sice přeložené, ale nevím kterým kurzem přepočitat uvedené položky, a zda má nárok např. na odečet základní odč.položky 38040.. Celkovou mzdu 25623,10 E bych napsala do ř. 31,celková odečtená dan 656,26 E do ř. 80, ale kam s položkami danový dobropis 4468 E, odečítací bod 38590 a PRSI zaměstnance 1273,2 E a PRSI zaměstnance a zaměstnavatele 4027,72 E už mi nikam nepasuje. Případnou odpověd ráda zaplatím, vím že se nejedná o obecný dotaz. Tento případ souvisí s předešlým dotazem, jedná se o tutéž osobu vyplnující danové přiznání z důvodu odečtu úroků z hypotečního úvěru. Děkuji. Hanka.
Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení otázky týkající se uplatnování úroků z úvěru ze stavebního spoření. Smlouvu uzavřelo několik osob, manželský pár a oboji rodiče. Toho času je jedinou osobou s příjmy manžel (momentálně pracuje v zahraničí), který také úvěr splácí. Je možné, aby si odečetl všechny úroky ve svém danovém přiznání, ačkoliv jeho manželka má stále trvalé bydliště u svých rodičů?Zákon o dani z přímu toto v $15 odst. 8 zákona nevylučuje, formulka v poučení k vyplnění přiznání zminuje na řádku 53 poplatníky v téže domácnosti, ale spíš to vyznívá jako v souvislosti s limitem 300 000 tisíc na domácnost. Prosím o posouzení tohoto případu. Děkuji. Hanka
Dobrý den. Prosím Vás o radu při vyplňování daňového přiznání, dělám ho poprvé. Pracuji na HHP a mám ještě živnostenský list v oboru zámečnictví.V loňském mi vypomáhal známý na Dohodu o provedení práce.Jak a kde mám v daňovém přiznání vykázat 15% daň, kterou musím za něj zaplatit? Co k tomu musím v přiznání přiložit? Počet odpracovaných hodin nepřesáhl 100hodin v roce a částka 5000kč měsíčně. Děkuji.
Dobry den, jsem OSVC s trvalym pobytem v Olomouci, podnikam mimojine i na uzemi Prahy, a pro tyto ucely jsem uzavrela podnajemni smlouvu s najemcem bytu v Praze (pro ucely meho ubytovani). Mohu si naklady na toto ubytovani uplatnit jako danove odcitatelnou polozku, pripadne do jake vyse a dle jakeho paragrafu zakona o DP? Dekuji
Dobrý den. Pokud budu uplaňovat výdajové paušály v daňovém přiznání za rok 2005, budu moci takto postupovat i při vyplňování přehledu na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji.
Vážený pane doktore, prosím o radu: mám možnost na základě níže uvedených živnostenských listů podnikat v oblasti "správy počítačových sítí" a "pořádat odborné kurzy, školení a jiné vzdělávací akce včetně lektorské činnosti" pro výpočetní techniku? Nebo je zapotřebí požádat o vydání nového ŽL, když do Živnostenského zákona byla doplněna specifikace výše uvedených předmětů podnikání? Výpočetní techniku i zákazníkům dodávám. Jako další oprávnění jsem získal certifikáty na lektorování speciálních počítačových kurzů. Podnikám při hlavním zaměstnání (hlavní výdělečná činnost) - učitel informatiky na žákladní škole. V současné době vlastním 3 živnostenské listy: Poradenská činnost (dat. vyd.: 11.10.1995) Poskytování software (dat. vyd.: 14.6.1995) Koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej (dat. vyd.: 30.9.1992) Děkuji za odpověď. P.S. Při žádosti o ŽL mi v dané době byl doporučen obecně znějící předmět podnikání. Nevím zda existovalo v "ŽZ" vymezení na výše dotazovanou činnost.
Dobrý den, jelikož nemám žádné pohledávky vůči finančnímu úřadu, PSSZ ani ZP, mohu danit paušálně (60%)? Začal jsem podnikat v roce 2004. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den, v současné době se dohaduji se svým zaměstavatelem ohledně proplácení jízdenek MHD.Pracuji v Praze a v pracovni smlouvě mám uvedeno místo výkonu práce Praha (nikoli např. Praha 6).Pokud mne zaměstnavatel vyšle na jednání po Praze a není k dispozici služební vůz,musím si jízdenky MHD (tam a zpět 40 Kč) hradit ze svého.Zaměstnavatel mi odmíta proplácet jízdenky,neboť to údajně na základě pracovní smlouvy nelze (místo výkonu práce Praha). Jízdenky mi odmítá proplácet i za předpokladu,že bych si napsal klasický "cesťák". Tvrdí, že si nemohu napsat "cesťák" po Praze.Plyne přímo z §20 zákona č. 119/1992 Sb., že pokud chci proplácet jízdenky MHD, tak musím mít uvedeno ve smlouvě konkrétní místo výkonu práce (např. Praha 6)?Zaměstnavatel se údajně opírá o nějaký výklad, podle kterého nelze jízdenky MHD proplácet,pokud není místo výkonu práce ve smlouvě blíže specifikováno.Předem děkuji za pomoc.
V daňové evidenci mám od 27.12.2001 jeden závazek, a to vrátit svému odběrateli 3000,- Kč. Závazek jsem zaevidoval jako vratku duplicitní úhrady mé faktury 27.12.2005, v okamžiku, kdy mi odběratel uhradil moji fakturu za práce podruhé. Obě platby jsem v r.2001 zahrnul do zdanitelných příjmů(zdaněno 6000,-Kč).Odběratel nikdy vrácení peněz neurgoval, a tak vzhledem k tomu že uplynula čtyřletá promlčecí lhůta, bych chtěl k 27.12.2005 tento závazek vyřadit z evidence. Vím, že uplynutím promlčecí doby závazek nezaniká a proto se táží ,zda to vyřazení bude mít vliv na základ daně z příjmu v. r.2005, když de facto příjem z 1 plnění byl 2x v minulosti zdaněn. Úhrada závazku v budoucnu by pro mne znamenala výdaj.
Dobrý den,mám dotaz ohledně placení daně z převodu členských práv u druž. bytu.Pokud není uvedena finanční částka,prý se daň neplatí.Pokud i tak se musí platit,z čeho se tedy odvozuje?Předem děkuji za odpověď
Dobrý den a předem děkuji za odpověď na dotaz, zda když za rok 2005(OSVČ) chci uplatnit výdaje paušálem, mám započíst do příjmů vrácené přeplatky za soc. poj., které jsem obdržela v 3/2005 a zda jako uplatňovaný výdaj v oddíle pojistné -opět vyúčtování za rok 2004 - mohu uvést zaplacení zdravotního pojištění(platím vždy až do 8 dnů po odevzdání Přehledu-podnikání je má vedlejší činnost. Na jaká další úskalí si u pauš. výdajů dát největší pozor? Děkuji , s pozdravem
Dobry den! OSVC,vede DE,platce DPH v červenci(22)poridil dodavku na fin.leasing.Akontace děla 21000 vč.DPH(17647)bez DPH,ve smlouve zapsana akont.jako mimořadná splatka.Je dan splatk.kalendař ZD+DPH na 36 mes.Vim ze nemuzu akontac.dat celou jako dan. vydej ale vypočitat poměrnou čast.Muzete mi poradit:1.Muzu DPH na vstupu uplatnit cele(platba akontacii)uz za měs.červenec?2.Jak zauctuji v pěn.deniku-pokladna- minus mimořadná splatka cela nebo jen poměrná čast co je jako dan.výdej.Faktický kdyz uvedu častku 21000KC a jako dan.výdej poměr.část (8517),tak mi vychazi bud manko nebo ten rozdil by mnel zapsat do nedan.výdeju.3.Leasingová splatka(prvni)prošla BV v srpnu.Mam ji zaučtovat celou(jak je v splat.kalendaře)do dan.výdeju a nebo po dobu trvani leasingu davam jen poměrn. čast a DPH prepokladam muzu uvest na vstupu cele?Předem moc děkuji za odpověd.
Dobrý den, jsme stavební firma a používáme způsob B účtování zásob. PZ účtu 112 k 1.1.2005 byl 150.000,-. Stav zásob po inventarizaci k 31.12.2005 je 208.000,-. Postupuji správně, když zaúčtuji 150.000,- na účet 501-spotřeba materiálu a 208.000,- na účet 648? Děkuji za odpověď.
Dobrý den Vážený pane doktore. Prosím o laskavé zodpovězení mých otázek. 1. V současné době jsem evidován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a plátcem ZP a SP je stát. Mám možnost se zaměstnat na poloviční úvazek. Budoucí zaměstnavatel tvrdí, že z mojí mzdy odvede polovinu povinné platby na ZP a SP a druhou si budu muset hradit sám. Já se domnívám, že by měl odvádět z mé hrubé mzdy 12,5% na ZP a SP a dalších 25% ze svých mzdových nákladu na ZP a SP. 2. Dále bych se chtěl zeptat jaká doba se mi bude počítat pro nárok na starobní důchod, jestli taky jen poloviční, když pracuji na poloviční úvazek. 3.Další dotaz, prosím Vás, když začnu podnikat jako OSVČ při současném zaměstnání na poloviční úvazek, co bude považováno jako moje hlavní a co vedlejší činnost a jestli musím platit měsíční zálohy na ZP a SP jako OSVČ? Moc děkuji za Vaše odpovědi.