FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, jsem studentka a pracuji na…

Dobry den, jsem studentka a pracuji na částečný úvazek ve firmě, kde na základě smlouvy dohoda o pracovní činnosti odvádím sociální a zdravotní pojištění. Chtěla jsem se zeptat, zda když daně, za mě jako za studenta, odvádí škola, není možné, aby nám brigádníkům byly daně vráceny. Děkuji za odpověď

OSVČ podnikatel v autodopravě přerušil podnikání…

OSVČ podnikatel v autodopravě přerušil podnikání v 6/2004. Nákladní automobil prodal v roce 2005. Lze tento příjem danit podle § 7 nebo §10? Pokud podle §7 lze uplatnit výdaje paušálem ve výši 50%?

Dobrý den, jsem tento rok na mateřské dovolené a…

Dobrý den, jsem tento rok na mateřské dovolené a můj příjem z restaurátorské činnosti je velmi nízký. Může si na mne manžel uplatnit odečitatelnou položku za vyživovanou manželku, pokud můj příjem za rok 2005 nepřesáhne 38 040Kč? Je tato částka myšlena jako hrubý příjem nebo příjem po odečtení paušálních výdajů, tzn. výše mého daňového základu? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, vedu podvojné účetnictví a v…

Vážený pane doktore, vedu podvojné účetnictví a v roce 2002 po povodních jsem dělala rekonstrukci účetnictví.Na účtech 311 a 321 zůstaly nedohledatelné platby, mohu tyto pohledávky odepsat jako daňové a závazky jako nedaňové?Prosím o radu jak dále evidovat tyto závazky a pohledávky.Děkuji

Dobrý den pane doktore, zeptal bych se zdali…

Dobrý den pane doktore, zeptal bych se zdali finanční náhrada škody(kompenzace), která je přijata jako vyrovnání za způsobenou škodu na nemovitosti od viníka škody se musí nějak zdanit? V případě že ano od jaké výše? Jak je tomu v případech kdy dotyčný dostane finanční náhradu jako kompenzaci za zřízení věcného břemene na své nemovitosti pro někoho dalšího? Děkuji za odpověd

dobrý den pane doktore, chtěla bych jen poradit…

dobrý den pane doktore, chtěla bych jen poradit jak zaúčtovat správně vyúčtování pracovní cesty na základě cestovního příkazu je to výdaj z pokladny nebo jen se to zaúčtuje v nepeněžním deníku. děkuji

Dobrý den, prosím o sdělení, zda kurzový zisk je…

Dobrý den, prosím o sdělení, zda kurzový zisk je předmětem DPFO (§7 ZDP) u osoby, jež uplatňuje výdaje paušálem. Pokud ano, pak bude příjmem § 7? Velmi děkuji za odpověď,

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. V roce…

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. V roce 2004 jsem uplatnil poměrnou část LE a to pouze 4/36 (kvůli min. základu daně), na rok 2005 zbývá 5/36. Stroj po odkoupení a zařazení do majetku byl po 1/2 roce prodán a častka použita na nultou splátku LE na nový stroj. Je možné do výdajů pro rok 2005 uplatnit 13/36 pom. částí a nebo o neuplatněnou část snížit částku z prodeje. Jak se projeví výdaje pro ZP a SP, lze uplatnit celou nultou splátku LE do výdajů nebo pom. část jako pro DP.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zaměstnáváme…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zaměstnáváme Slováky, když si uplatňuji jen odpočitatelnou položku na sebe, tak jim provádíme roční vyúčtování, ale když chtěji i slevu na dani na dítě, tak si u nás podávájí daňové přiznání, příjmy mají jen z naši republiky, letos je vyzval slovenský daňový úřad k podání přiznání i u nich, jak se informoval tak je to jen orientační a má být potvrzeno našich FÚ v místě bydliště plátce, je má informace správna. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám jednorázový příjem ze zahraničí,…

Dobrý den, mám jednorázový příjem ze zahraničí, dvoudenní přednášení v Lucembursku a nevím si rady se zdaněním. Mám fakturu, příjem je asi 25000Kc a tam zdaněn nebyl. Domnívám se, že jde o příjem ze závislé činnosti. Nevím si rady s přílohou přiznání k příjmům ze zahraničí. Metody zápočtu zřejmě nejsou pro mě, nebylo daněno, a metody vynětí? Já přece chci daň zaplatit. Děkuji, Hoffmann

Dobrý den, rád bych Vám položil jeden dotaz, ale…

Dobrý den, rád bych Vám položil jeden dotaz, ale nevím, do které kategorie jej přesně zařadit. Jsem student a chci si založit vlastní s. r. o. Chci se zeptat, zda se musím zaměstant, odvádět SZ a ZP, nebo jen vést účetnictví a na konci roku vypočítat hospodářský výsledek, zdanit daní pro právnické osoby a pak si vyplatit podíly na hospodářském výsledku, které zdaním 15% daní?? Předem děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, budu letos uplatňovat výdajové paušály…

Dobrý den, budu letos uplatňovat výdajové paušály, nemám žádné pohledávky vůči FÚ, PSSZ a ZP, a proto se chci zeptat, zda musím přihládat k daňovému přiznání nějaké přílohy o bezdlužnosti. Děkuji.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO přerušila podnikání k 31.5.2005, pak nastoupila do zaměstnání. Podnikání skončilo ztrátou -50000,-- základ daně §6 byl 60 000,--. Minimální základ dně na 5 měsíců je 44 700,-- Kč. Zaměstnání a podnikání nebylo souběžně. FO bude mít základ daně pouze ze zaměstnání, nebo musí k základu daně ze zaměstnání 60000,-- připočítat min.základ daně za 5 měsíců, tj + 44700,--Kč? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím mám doložit…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím mám doložit příjem z pronájmu na daňové přiznání, když nájemné je placené převodem z účtu. Děkuji za odpověd

Lze použít ustavení §15 odstavec 4 i na případ,…

Lze použít ustavení §15 odstavec 4 i na případ, že příjem manželky po 11 měsíců je 0,-Kč a v prosinci má příjem a) 6000,-Kč; b) 39000,-Kč? Není to v rozporu s odstavcem 1 písmeno b? Děkuji za odpověď.

Pane doktore přeji hezký den a předem děkuji za…

Pane doktore přeji hezký den a předem děkuji za odpověď. Jsem profesionální sportovec. Nemám živnostenský list. Na finančním úřadě jsem zaregistrován a bylo mi přiděleno daňové identifikační číslo. Vztahuje se na mě minimální daň ? Jsem OSVČ podle §7, odst.1, pís. c. a nebo podle §7, odst.2, pís. b. ?

Dobry den. Vedu DE. Mam auto v obchodnim majetku.…

Dobry den. Vedu DE. Mam auto v obchodnim majetku. Podnikam v oblasti poskytování softwaru a poradenstvi. Bydlim mimo Prahu, ale na ZL mam jen misto podnikani (moje trvale bydliste) a ne provozovnu. Mohu si uplatnovat do vydaju cesty z meho trvaleho bydliste do Prahy, kde poskytuji sve sluzby? Dekuji

Dobrý den,děkuji za odpověď a mám ještě jeden…

Dobrý den,děkuji za odpověď a mám ještě jeden dotaz ohledně převodu členských práv u druž. bytu.Když jsem převáděla byt na další osobu,tu darovací daň platím já nebo ta druhá osoba?Mnohokrát děkuji

děkuji za odpověď ,přesto ještě pro upřesnění…

děkuji za odpověď ,přesto ještě pro upřesnění jsem regostrovaná MFČR ,mám ŽL a pracuji jako pojišťovací zprostředkovatel pro pojišťovnu ,vy říkáte vždy jedno já jsem obojí i regostr. i ŽL. moc prosím ještě o tuto odpověď