FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, Můžete mi, prosím, poradit s…

Dobrý den, Můžete mi, prosím, poradit s následujícím problémem týkající se zahrnování nákladů související s provozem auta : A) K 15.11.2005 skončila leasingová smlouva na osobní automobil (leasing byl zahrnován do daňových nákladů), bezprostředně poté byl automobil po odkoupení za zůstatkovou cenu zařazen do obchodního majetku, 25.11.2005 bylo zaplaceno pojistné na období 25.11.2005 – 24.11.2006, a 30.11.2005 byl automobil vyřazen z obch.majetku. Lze zaplacené pojistné na uvedené období (tzn. platba proběhla v době kdy bylo auto v obch.maj, ale pojistné je na období kdy už bude z majetku vyřazeno) uznat za daňově uznatelné, nikde v zákoně jsem nenašel tuto problematiku. B) DOTAZ B) JE ZCELA NEZÁVISLÝ NA DOTAZU A) - pokud použiji paušální výdaje ve výši 50-ti procent nemohu kromě zaplaceného sociálního a zdravotního pojištění uplatnit žádné jiné výdaje. Jak je to v tomto případě se silniční daní – musím ji platit, když výdaje na automobil nedávám do daní (asi je ještě rozdíl, když mám nebo nemám auto v obchodním majetku) a pokud ji platit nemusím je možno podat dodatečné přiznání k silniční dani aby mi daň byla vrácena (nově bude vyplněno, že jsem auto, které není v obch.maj. nepoužíval k podnikání)

Mohu při společném zdanění manželů postupovat tak…

Mohu při společném zdanění manželů postupovat tak, že daňové zvýhodnění na jedno dítě si odečtu já a jedno dítě manžel. Děkuji

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda musím podávat…

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda musím podávat dodatečné daňové přiznáná, když jsem v roce 2001 chybně uvedl částku za hmotný majetek (zapomněl jsem přičíst drobný majetek)? Děkuji

Dobrý den Podnikám a výdaje uplatňuji paušálem.…

Dobrý den Podnikám a výdaje uplatňuji paušálem. Současně bych ale chtěla rozdělit 30% svého daňového základu na dceru. Jak je to s připočítáním zdravotního a sociálního pojišění (každá máme své zálohy). Logika věci napovídá, že bych měla na dceru rozdělit vedle příjmů jen ten paušál a platby za zdravotní a sociální si připočteme každá svoje. Ale pak její výdaje nebudou 30% těch mých. A navíc jsem v příloze č.1 nenašla kolonku na zdravotní a sociální pojištění spolupracující osoby. Tak si nevím rady. Prosím poraďte. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych upřesnění u mého případu.…

Dobrý den, chtěla bych upřesnění u mého případu. Za rok 2004 jsem dělala DE, za rok 2005 chci uplatnit paušál. Musím udělat dodatečné daň. přiznání za r. 2004. Nemám žádné pohledávky ani závazky, pouze auto na leasing. Zahrnu tedy nájemné do konce leasingu do nákladů 2004, vznikne tedy, že mám přeplatek na dani, soc. a zdravot. Mohu tedy požádat o vrácení přeplatku? Nějak se mně to nezdá. Děkuji za odpověď

Manželka požádala zaměstnavatele o roční…

Manželka požádala zaměstnavatele o roční zúčtování daně, teď jsme se ale rozhodli využít společného zdanění manželů. Jze to jěště změnít ? Jak postupovat ?

Dobrý den, mám dotaz ohledně placení minimální…

Dobrý den, mám dotaz ohledně placení minimální daně. Jsem živnostník a v uplynulém roce jsem si vydělal průměrně 5tis korun měsíčně. Z toho jsem platil sociální a zdravotní pojištění cca 2200kč měsíčně. Vztahuje se na mě placení minimální daně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosím o radu.Jsme nezisková organizace…

Dobrý den,prosím o radu.Jsme nezisková organizace s hlavní činností zaměřenou na sport. V příjmech máme fakturu, která ale souvisí s ponikatel.činností (úklidové práce).Kde zařadit tuto částku do dań.přiznání ? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná a…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná a zároveň podnikatelka na VPP. V současné době jsem na mateřské dovolené. Do 31.8.2005 jsem pobírala rodičovský příspěvek na 1. dítě. Od 1.9.2005 (do 15.3.2006) pobírám peněžitou pomoc v mateřství. Nevím si rady s vyplněním přehledů OSVČ pro PSSZ a VZP. Je nějaký rozdíl v posuzování doby pobírání rodičovského příspěvku a peněžité pomoci v mateřství? Nebo jen vyplňuji, že jsem po celý rok osoba, za kterou platí pojistné stát, popř. že celodenně pečuji o nezaopatřené děti. Děkuji za odpověď. Čtenářka Dita

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz. Vedu DE…

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz. Vedu DE, jsem plátcem DPH a nyní chci uplatňovat výdaje procentem z příjmů, ale nevím zda v těchto výdajech je již schované sociální a zdravotní zaplacené za mne a jak je to s DPH? Příklad - struktura příjmů a nákladů v roce 2005: Příjmy včetně DPH - 1200 Výdaje (poskytování SW - 50%) - 600 Vrácené DPH - 200 pojistné na SP a ZP - 150 Bude daňový základ: a) 1200-600=600 - procentní výdaje zahrnují vše b) 1200-600-200-150=250 - pojistné ani DPH není zahrnuto ve výdajích c) popř. se odečte pouze jedna z těchto dvou položek Předem děkuji za Vaši radu

Podnikatel vedoucí DE, postoupil pohledávku. Za…

Podnikatel vedoucí DE, postoupil pohledávku. Za toto postoupení neobdržel doposud žádnou úhradu. O hodnotu pohledávky bez DPH, byly zvýšeny příjmy v rámci uzávěrkových operací. Jak se však tato postoupená pohledávka bude chovat ve vztahu k výpočtu sociálního a zdravotního pojištění podnikatele?

Dotaz: V listopadu 2005 jsem vyhrál v reklamní…

Dotaz: V listopadu 2005 jsem vyhrál v reklamní soutěži(pořadatelem byl český subjekt) poukázku na nákup spotřebičů v hodnotě 20.000,-Kč. V pravidlech soutěže je výslovně uvedeno, že srážkovou daň z výhry pořadatel soutěže neodvádí a povinnost je na výherci. Zajímalo by mě v jaké části daňového přiznání musím tuto výhry uvést. Pokud ji uvedu do řádku č.40 bude dílčím základem daně a vstoupí mi tak do celkového základu daně a díky progresivnímu zdanění zaplatím z této výhry daň 32%(mám vysoké příjmy). Příjmy z výher jsou však zdaňovány zvláštní sazbou daně 20%. Do jaké kolonky tedy mám výhru uvést aby příjem z této výhry byl samostatným základem daně. V příloha č.4 se uvádění takové příjmy ale plynoucí pouze ze zahraničí. Tak opravdu nevím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, s manželem jsme oba po…

Dobrý den pane doktore, s manželem jsme oba po sportu a hledali jsme si práci jako artisti-akrobati. Jelikož jsme za celý rok vystupovali pouze necelé tři týdny v prosinci rozhodli jsme se o zúčtování nesoustavné podle §10. Otázka zní, zda si můžeme podat přiznání k dani každý zvlášť - rozdělit si na půl jak příjmy (smlouva byla napsaná na nás oba) tak i výdaje(pouze s tím související) nebo musí podat přiznání pouze jeden z nás s tím, že ten druhý by neměl žádný příjem? Ještě jeden dotaz prosím - platili jsme si zdravotní poj. jako samoplátci a to se nejspíš nepočítá jako výdaj nebo ano? Mockrát předem děkuji

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení otázky…

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení otázky týkající se uplatněníí úroků z úvěru ze stavebního spoření. Máme dvě úvěrové smlouvy na výstavbu rodinného domu, tento dúm byl zkolaudován v 07/2005. Můžeme si uplatnit odečet zaplacených úroků z úvěru i pokud na adrese rodiného domu nemáme úředně trvalé bydliště ?

Dobrý den pane doktore,mám několik dotazů: 1…

Dobrý den pane doktore,mám několik dotazů: 1)Manžel přerušil v roce 2005 živnost,od 1.2.-28.2.2005 byl veden v evidenci uchazečů o zaměstnání.Od 1.3.-30.4.2005 byl v trvalém prac.poměru kde mu vypočetli zákl.dan 3667,-Od 1.5.2005 opět podniká.Může si odečíst celou nezd.částku 38 040,-a 25 560,-na vyživované dítě nebo pouze za 10 měsíců a platí pro něho min.základ daně 107 300,- nebo jen poměrná část za 9 měsíců 80 400,-a může snížit základ daně jaště o nějakou částku ze závislé činosti? 2)Kamarád nepodal za rok 2004 danové přiznání,chtěl by ho podat dodatečně s danovím přiznáním za rok 2005.Může uplatnit celou nezdanitelnou částku 38 040,- když je zedník a v zimním období je bez práce.Může uplatnit % za rok 2004 25% a za rok 2005 60% ?Moc děkuji za odpovědi.

Dobrý den, prosila bych poradti, jestli můži…

Dobrý den, prosila bych poradti, jestli můži uplatňovat výdaje paušální částkou, když ke konci roku 2005 mám pohledávky? A ještě bych prosila poradit zda můžu uplatňovat společné zdanění manželů, když jeden z manželů je živnostník a v daňovém přiznání má minimální základ daně? Děkuji moc

Dobrý večer,můj dotaz se týká příjmu z pronájmu…

Dobrý večer,můj dotaz se týká příjmu z pronájmu ve výši 1734,- Kč (celk.částka za rok).Podáváme společné zdan.manželů, musíme tento příjem zahrnout do společného zdanění?Předem děkuji za zodpovězeni dotazu.

Dobrý den. V roce 2005 jsem dostal od pojišťovny…

Dobrý den. V roce 2005 jsem dostal od pojišťovny proplacený pracovní úraz v celkové výši 144910 Kč (z toho 10178 náhrada za ztráty výdělku, z této částky zaplatila pojišťovna FÚ daň, dále 8732 náklady na léčbu a 126000 ztížené uplatnění), prosím poraďte mi jesli si tuto částku mám uvádět do daňového přiznání. Děkuji moc

Dobrý den, v lednu 2005 zemřela v zahraničí moje…

Dobrý den, v lednu 2005 zemřela v zahraničí moje teta a odkázala mi několik nemovitostí v ČR. Vzhledem ke složitosti celé záležitosti dědické řízení v podstatě teprve začalo. Kdo má podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu za tyto nemovitosti? V katastru je zapsána jako majitelka teta, majetek spravuje správce. Děkuji,

OSVČ prokazuje výdaje paušálem. Měl v lednu a…

OSVČ prokazuje výdaje paušálem. Měl v lednu a únoru zaměstnance a odváděl SP a ZP. Toto pojistné si také může dát na ř. 103 přiznání .Ale nevím zda si ho tam může dát v plné výši nebo jen tu část, kterou je povinen platit zaměstnavatel - tedy 9% ZP a 26% SP. Děkuji JŠ