FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore,minulí rok se snižoval…

Dobrý den pane doktore,minulí rok se snižoval základ daně na jedno vyživované dítě žijící ve společné domácnosti po celý rok o částku 25 560,-Kč platí tato částka i letos?Děkuji.

Dobrý den pane doktore. Nemohu si úvodem…

Dobrý den pane doktore. Nemohu si úvodem odpoustit vyjádření obdivu nad Vašimi znalostmi.Dále se pokusím být stručný. Před 12 ti lety jsem založil se svými dvěma syny v.o.s. Tenkrát nám to někdo poradil,že budeme oproti s.r.o. a jiným důvěryhodnější atd.Vůbec jsme nevěděly,do čeho jdeme,ale stalo se.Koupily jsme pozemek,za rozebrání,odstranění a nějaký doplatek bez dokladu halu 200 m2,získaly jsme úvěr a svépomocí jsme postavily a zkolaudovaly dílnu.Tenkrá mi známá účetní řekla,že to nemohu odepisovat,když jsme si to stavěly svépomocí,snad jedině že bychom to museli nechat odhadnout.Zkrátka celá léta jsme nic neodepisovaly,do nákladů jsme nedávali ani daň z nemovitosti.Společnost nikdy žádnou velkou činnost neměla,podnikaly jsme převážně jako fyzické osoby. Po povodních,které nás velmi postihly,společnost nevyvíjí a ani nebude,naprosto žádnou činnost.Celé to byl velký omyl.A nyní konečně můj dotaz: Jak můžeme převést tuto nemovitost,t.j.pozemek a dílnu na společníky jako na osoby fyzické.Mám velmi málo známých z tohoto oboru a z těch mála každý tvrdí něco jiného. Jedna verze je,že po více než pěti letech je možno nemovitost převést na společníky,t.zn.zaplatila by se Daň z převodu nemovitosti 3%,to by bylo ideální. S druhou verzí přišel jeden můj známý daňový poradce,že jediná možnost je,si to darovat,t.j.7% darovací daň.Toto se mi zdá dost nevěrohodné. Asi poslední možnost,která by určitě byla v pořádku,ale výškou daňě je pro nás naprosto nepřijatelná,je si to vlastně sami od sebe,resp.od v.o.s. koupit,s tím,že by v.o.s.,což jsme vlastně mi,musela zaplatit daň z příjmu. Moc stručný jsem nebyl,omlouvám se,ale považuji to všechno za důležité.Omlouvám se za možná naivní slovník,ale těmto věcem vůbec nerozumím a neporadily mi ani na FÚ.Nerad bych něco udělal špatně,aby mi po čase přišlo doměření daně včetně penále. Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Zdravim,jsem OSVC a vedu DE,mam v ochodnim…

Zdravim,jsem OSVC a vedu DE,mam v ochodnim majetku o. automobil u ktereho byl uplatnen odpocet DPH.Jelikoz ho vyuzivam i soukromym cestam,kratim veskere naklady.Musim u vsech nakladu taky kratit DPH ??koupil jsem ho v roce 2001 na leasing,musel jsem i tehdy kratit leasing a i DPH ??tehdy kdyz jsem to zjistoval,tak se melo kratit dph jen u phm a u zbytku ne...mam v tom ted zmatek ,diky za odpoved..

Dobrý den!OSVC, vedu DE,mam pohledavku(450000)na…

Dobrý den!OSVC, vedu DE,mam pohledavku(450000)na fakturach za provedene sluzby,firma čtvertym rokem v konkuzu.Kazdy rok v DAP v přilize 1 tab.D,řadek 5 poukazoval na tuto pohledavku(dle knihy pohl.a zavazku).Ted od spravce konkurzu vim ze konec konkurzní podstaty v nedohlednu.Celou pohledavku nikdy nedostanu(jestli vubec neco dostanu).Prosim o radu jak mam spravne postupovat.Firma neexistuje.

dobrý den,chtěl jsem se jen zeptat,ke kterému…

dobrý den,chtěl jsem se jen zeptat,ke kterému datu se oceňují složky majetku a závazků. diky moc

Jake ma zivnostnik ulevy na danich?

Jake ma zivnostnik ulevy na danich?

Dobrý den, mám dotaz ohledně DAP manžela,který v…

Dobrý den, mám dotaz ohledně DAP manžela,který v roce 2005 pobíral 4měs.nemocenskou,4měs byl bez zaměstnání a od srpna je zaměstnancem slovenské firmy,ale místo výkonu je ČR.Na Slovensku mu ze mzdy strhávali pouze pojištění,daně žádné.Bude tedy podávat DAP v ČR s příjmy ze zahraničí.Může si odečíst zákl.nezdanit.částky na sebe,manželku i dítě? A v částkách za celý rok nebo pouze od 8/05 do 12/05? A stačí vyplněný základní formulář DAP nebo ještě některou z příloh (č.3)? Děkuji laskavě za Vaši odpověď.

Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně výpočtu daně…

Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně výpočtu daně. Jsem zaměstnanec firmy a zároveň si na ŽL přivydělávám výukou cizích jazyků. Nevím, zda mám jako OSVČ odvést minimální daň v plné výši bez ohledu na daň ze závislé činnosti nebo zda mám ze svého vedlejšího příjmu odvést již jen rozdíl, který mi vyjde součtem příjmů a výpočtem daní z obou činností.

Dobrý den, jsem živnostník a svůj osobní…

Dobrý den, jsem živnostník a svůj osobní automobil zahrnutý do majetku používám i k soukromým cestám. Mohu použít pro účtování nákupu PHM tzv. paušál (27,40Kč/l) nebo musím vést deník jízd a účtovat podle jednotlivých dokladů o nákupu PHM. Děkuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda můžu požívat…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda můžu požívat "soukromý majetek" k podnikání? Nebo ho musím vložit do obchodního majetku podnikatele? Děkuji

Firma poskytuje zaměstnancům stravenky v nom…

Firma poskytuje zaměstnancům stravenky v nom.hodnotě 80 Kč. na den (což je cca cena jednoho hlavního jídla) - formou dvou ks stravenek v hodnotě 50,- a 30,- Kč. Může si firma uplatnit 55% z celkové částky 80,- Kč jako daňově uznatelný náklad ? Nebo jský je správnyý postup ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, jak mám na daňovém…

Dobrý den, prosím o radu, jak mám na daňovém přiznání rozlišit, že ze dvou různých činností (výuka angličtiny a jednorázový honorář za publikování) chci uplatňovat výdaje paušálně a u obou činností se procento liší? Děkuji.

Dobrý den pane doktore, koupil jsem si k…

Dobrý den pane doktore, koupil jsem si k podnikání jako OSVČ osobní vůz v červnu 1997. V říjnu 2004 jsem ukončil činnost. Pokud bych nyní vůz prodal, musím platil z prodeje daň?

Dobry den, v roce 2005 jsem mel za prvni tri…

Dobry den, v roce 2005 jsem mel za prvni tri mesice prijem ze zamestnani v USA. Rad bych se zeptal, jestli pro ucely zabraneni dvojimu zdaneni se pouziva metoda zapoctu nebo metoda vyneti. Zneni daneho zakona bych si vylozil jako zapocet, ale nejsem v tomto smeru odbornik. Muzete mi to prosim potvrdit? Zneni zakona: "2. V Ceske republice bude dvojimu zdaneni zabraneno nasledujicim zpusobem: Ceska republika muze pri ukladani dani svym rezidentum zahrnout do zakladu, ze ktereho se takove dane ukladaji, prijmy, ktere mohou byt podle ustanoveni teto smlouvy take zdaneny ve Spojenych statech, avsak povoli snizit castku dane vypoctenou z takoveho zakladu o castku rovnajici se dani zaplacene ve Spojenych statech (jine nez pouze na zaklade obcanstvi). Takove snizeni vsak nepresahne tu cast ceske dane vypoctene pred jejim snizenim, ktera pomerne pripada na prijmy, ktere mohou byt podle ustanoveni teto smlouvy zdaneny ve Spojenych statech (jine nez pouze na zaklade obcanstvi)."

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné odečíst si školné dítěte v MŠ. A jesti mohu použít paušál 60%, když mám pohledávku z roku 2004 u odběratele. Nebo bych musela podat dodatečné daňové přiznání?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je z daňového hlediska výhodnější (matka mi chce dát nemovitost), zda darování domu nebo jeho prodej za symbolickou cenu - pokud to lze např. za 1Kč. A dále jaké daňové povinnosti z té výhodnější varianty pro nás obě plynou,jaké daně je nutno zaplatit? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, bytové družstvo dostane od městské…

Dobrý den, bytové družstvo dostane od městské části, která byla původním vlastníkem domu, dotaci - zpětné čerpání na opravy domu. Toto ustanovení vyplývá z kupní smlouvy. Členové BD vyberou prostředky na opravení domu, BD nechá provést a zaplatí opravu. Určitou část z faktury za opravu dostane BD na základě žádosti od MĆ. Otázka zní, jestli je tato dotace daňovým výnosem, který se také přepočítává dle poměru podlahových ploch - členové BD (náklady a výnosy nedaňové) a nečlenové BD (náklady a výnosy daňové). Předem děkuji za odpovědi.

Prosím o radu na zdaňování v následujícím případu…

Prosím o radu na zdaňování v následujícím případu. Dotčená osoba pracuje v České republice u pobočky zahraniční firmy. Tato firma poskytuje svým zaměstnancům předkupní právo na své akcie obchodované na zahraniční burze. Pokud akcie firmy stoupnou na ceně, má možnost si zaměstnanec vybrat stanovený podíl ze zisku. Tato možnost byla využita. V prosinci roku 2005 byl ze zahraničí odeslán šek zaměstnanci do České republiky. Dotčené osobě tento šek byl předán v lednu 2006 avšak českou bankou prozatím částka nebyla vyplacena. Můj dotaz zní. Musí se ze zmíněné částky odvést daň za rok 2005 nebo až za rok 2006 ? Děkuji,

Prosím o radu do kterého SKP a následně odpisové…

Prosím o radu do kterého SKP a následně odpisové skupiny patří WIFI síť. Děkuji

Dobrý den pane doktore. Jsem důchodce a mám…

Dobrý den pane doktore. Jsem důchodce a mám příjmy pouze z pronájmu na Slovensku. Při vyplňování přílohy č.3 - metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí mě na řádku 327 a 329 vychází kladná hodnota - daň zaplacená na Slovensku po přepočtu na Kč je vyšší než daň vypočtená v Česku. Mám do řádku 327 a 329 vepsat tuto kladnou hodnotu nebo nulu. Můžu si jako dúchodce v následujícím zdaňovacím období uplatnit řádek 327 jako výdaj /náklad/, když ano kde se tento výdaj napíše do daňového přiznání. Děkuji za odpověď.