FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o informaci, jakým procentem lze uplatnit výdaje u daně z pronájmu při vyplnění daňového přiznání za rok 2005. v roce 2005 to bylo 20%, v letošním 30% - těch 30% lze uplatnit zpětně za rok 2005? Děkuji
Dobrý den.OSVČ zaplatila silniční daň FÚ Q. v r. 2005.Osobní auto soukromé.Paušál ani koeficient nebude přiznávat do výdajů JÚ.Dostal by se do mínusu,ztráta.Příjmy za rok 2005 asi 95 tisíc Kč.Co z toho pro FO vyplývá,sankce?Děkuji a příjemný den
Dobrý den,letos jsme přešli na vedení učetnictví a nevím jak účtovat o prodeji na základě smlouvy o komisním prodeji. Konkrétně se jedná o prodej kuponů MHD. V daňové evidenci jsem tržby i následnou úhradu faktury účtovala nedaňově a následně vystavila fakturu na provizi, z které se odvedlo DPH a šla do daňových příjmů. Navíc tržby i faktura za prodej je s DPH. Sice je to nula od nuly, protože faktura je ve stejné výši jako prodej, ale v podvojku si s tím vůbec nevím rady.Pokud bych o přijatých tržbách za prodej kuponů účtovala 211/325, nedostanu tam DPH. Přes některý nedaňový nákladový účet také účtovat nechci, protože bych pak vylučovala z nákladů částku v řádech miliónu a nevím, jak by to vypadalo v daňovém přiznání. Děkuji za radu
Dobrý den, nevím si rady jak postupovat po ukradení předmětu leasingu. Jedná se o poplatníka vedoucí DE. Leasingové splátky byly nepravidelné, takže celá hodnota leasingu je zaplacená. Přesto leasing trvá až do 4/2006, kdy mělo přejít vlastnictví předmětu na nájemce za nulovou odkupní hodnotu. Do výdajů roku 2005 měla být zahrnuta poměrná část nájemného. Nevím však, zda ji můžu uplatnit, když předmět leasingu je ukradený. Případné pojistné plnění bude příjmem? Bude mít nějaký vliv fakt, že pojišťovna odmítá uhradit pojistné plnění z důvodu, že předmět nebyl dostatečně zabezpečený? Děkuji
Dobré ráno, prosím o radu. Zaměstnanec který měl pracovní úraz v naší organizaci by chtěl pomoci s vyplněním DP. Zaměstnanec si uplatnil odpočet na dítě od 10-12/2005. Jeho manželka pracovala v r.2005 jen týden - do konce roku byla na nemocenské. Její příjem byl 561Kč HM - 89 Kč Pojistné = ZD 472 Kč. Byl ji vyplacen daň. bonus za leden 500,- na vyž. dítě. Dítě má dle potvrzení o příjmech uplatněno od 1-9/2005. Lze při společném zdanění napsat dítě na manžela, když manželka neměla jiný příjem než výše uvedený + dávky nemocenské. Může si manžel uplatnit ještě manželku jako vyživovanou?
Registrační pokladny Rád bych se zeptal na to, jaký klíč použít k tomu, na koho se zákon o registračních pokladnách vztahuje.Klíčuje se to podle živnostenských listů, ale je povinen každý, kdo má oprávnění na tu určitou činnost si pořídit reg.pokladnu?A pokud nikoliv, podle čeho se to řídí?A pokud ano, tak jakým způsobem se lze tomu vyhnout u osoby, která má třeba 5 ŽL, ale vykonává pouze některou činnost a další, na které má ŽL nevykonává?Děkuji
Dobrý den. Jsme občanské sdružení při chlapeckém sboru. Počátkem roku jsme pořádali koncert spojený s veřejnou sbírkou na pomoc obětem v jihovýchodní Asii. Celý výtěžek akce byl předán společnosti Adra. Musíme hrubý výtežek z této akce přičíst k ročnímu úhrnu čistého obratu? Děkuji
dobry den.jsem platce dph a chci koupit pres internet v nemecku zesilovac a zaplatit kartou cenu s dph. jakym zpusobem mohu ziskat zpet dph?dekuji
Dobrý den, prosím o radu. Dne 3.11.2003 jsem si pořídila os. automobil na leasing. V roce 2005 jsem předčasně ukončila leasing doplatila částku 93.000, a následně automobil prodala za 53.000,- . Nevím jak zaúčtovat tyto finanční operace. Děkuji předem za příznivou odpověd.
Podle živnostenského listu je místem mého podnikání bydliště - jsem fyzická osoba. Mám dvě prodejny , které jsou jako provozovny zaregistrované na Živnost.úřadě. Zajímalo by mne, jestli na přijatých fakturách musí být jako adresa příjemce vždy uvedena adresa podle živnost. listu - tedy bydliště, nebo může dodavatel vystavit fakturu, kde jako odběratel bude mé jméno s adresou provozovny, nikoliv s adresou dle živnost. listu.Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Otec podniká, v r, 2005 měl velmi nízké příjmy, celý rok platil soc. a zdrav. pojištění, měl by platit minimální daň. Syn ve společné domácnosti má příjmy ze zaměstnání a ještě dost vysoké příjmy z autorských honorářů, daní 32%. Může 30 % příjmů a výdajů rozdělit na otce jako spolupracující osobu, když to předem neohlásil? Pokud ano, bude otec platit z těchto příjmů soc. poj.? Syn platí soc. poj. zab. pouze ze zaměstnání, zdrav. ze všech příjmů. Děkuji za odpověď.
Dobry den, poradte mi prosim. V roku 2005 som bol zamestnany u sukromnej firmy. V listopadu som predal byt ktory som vlastnil pol roka. Nijake ine prijmy som nemal. Musim v danovom priznani udavat aj prijem zo zavislej cinnosti od zamestnavatela alebo len prijem za byt? Musim oznamit zamestnavatelovi ze podavam danove priznanie alebo nieco ine?
Odčitatelná částka na manželku - pokud její příjem nepřesáhl 38 040,-Kč. Není mi jasný, co se považuje za příjem. Je to hrubý příjem od zaměstnavatele? V loňském roce jsem nastoupila na mateřskou a celkový příjem činil 42 000,-Kč, ale po odpočtu sociálního a zdravotního pojištění je dílčí základ daně 37 000,-Kč. Může tedy manžel uplatnit tuto odčitatelnou položku, nebo se za příjem považuje 42 000,-Kč. Děkuji za odpověď.
Mám registraci pojišťovacího zprostředkovatele od ministerstva financí, mohu uplatnit výdaje v %-50% ?Vztahuje se na mne minimální daňový základ?Podnikám od 11.2003.
Dobrý den, vedu DE-plátce daně. Jak rozpouštět akontaci na OA - leasing na 3 roky?
Poskytnutí firemního vozu zaměstnanci pro soukromé nebo služební jízdy. Vstupuje tato částka ještě do firemního účetnictví zhlediska daně z příjmu právnických osob. Myslím tím jestli není toto poskytnutí vozidla nějakým daňovým příjmem pro firmu. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, vedu DE-plátce DPH. Mám dotaz, jak zaúčtovat haléřové vyrovnání na fa. Zda změnit základ daně o haléřové vyrovnání či haléřové vyrovnání ignorovat, aby mi souhlasily základy daně a DPH přesně dle fa. Děkuji...
DObrý den, prosím o radu - 1. je zhotovení betonových podlah /původně dřevěných / v objektu technickým zhodnocením nebo opravou. 2. Nemovitost byla při pořízení zařazena do 5.odpisové skupiny. Potom bylo vydáno stavební povolení, kde v projektu jsou nazvány jednotlivé místnosti jako kanceláře, idyž budou využívány jako sklady elektromateriálu a dále budou sloužit jako místnosti pro opravu elektronářadí. Nevím jestli po kolaudaci musím nemovitost znovu zařadit , pokud ano, kde zjistím jak je definována kancelář a jak ostatní místnosti. Nerada bych celou nemovitost odepisovala podle 6. odpis.skupiny. Děkuji za zodpovězení dotazu.
Dobrý den.Jsem OSVČ,příjmy dle §7,využiji SZM,neboť manželka nemá v r.2005 zdanitelné příjmy.Mohu si uplatnit ve svém DP ztrátu z MINULÉHO roku při SZM?Výše přijmu pro její uplatnění je dostačující.Děkuji.
Dobré ráno přeji, chtěl bych se zeptat ohledně ,,potvrzení o zdanitelných příjmech,, - minulý rok jsem pracoval na ,,dohodu o pracovní činnosti,, u zaměstnavatele v měsících 11 a 12 a za tuto dobu jsem si vydělal asi 1000,-Kč (tisíc). Je tento zaměstnavatel povinen mi vystavit ,,potvrzení o zdanitelných příjmech,,? Problém je v tom že mi schází 800,- Kč do ,,úhrnů příjmů ze závislé činnosti,, , abych nemusel platit OSSZ a právě oněch 1000,- by mi pomohlo. Děkuji za odpověď.