FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu, v roce 2005 jsem měla…

Dobrý den, prosím o radu, v roce 2005 jsem měla zisk 280 tis., od kterého jsem odečetla odpis na auto 206 tis., tím jsem se dostala na 76 tis., ale vztahuje se na mne minimální základ daně. Chtěla jsem se zeptat, zda můžu uplatnit pouze část odpisu a druhou část přičíst k vypočtenému odpisu v roce 2006. Odpis jsem zvolila zrychlený.

Dobrý den,mám dotaz: moje matka by měla platit…

Dobrý den,mám dotaz: moje matka by měla platit daň z přijmu v případě prodeje pozemku, jelikož ho nevlastní 5 let. Chtěla jsem se zeptat, pokud by zisk z prodeje darovala svému dítěti, který by je použil na uspokojení svých bytových potřeb, platila by i tak matka daň z přijmu z prodeje? Děkuji.

Dobry den, chci se zeptat na odpočet DPH při…

Dobry den, chci se zeptat na odpočet DPH při koupi nového užitkového vozu skupiny N1 (nákladní). Nákup je z části financován úvěrem přes leasingovou společnost. Byla již složena záloha před obdržením faktury na automobil. A nyní uhrazena akontace úvěru. Můžeme si uplatnit DPH když je nákup profinancován částečně úvěrem? Děkuji

Přeji příjemný den, mám dotaz k DPH. Česká firma…

Přeji příjemný den, mám dotaz k DPH. Česká firma A fakturuje za práce ( stavební dozor na nemovitosti v Rusku ) české firmě B ( obě plátci DPH).FÚ firmy A řekl danit s DPH a daň odvést v tuzemsku , firma B požaduje danit podle § 10 odst.1 bez DPH.Můžete mi sdělit , jak to vidíte Vy. Děkuji za odpověď.

Jsme se synem společníci S.R.O.syn vlastní 51% a…

Jsme se synem společníci S.R.O.syn vlastní 51% a já 49% ,protože finanční prostředky naší firmy jsou malé chtěl bych firmě půjčit hotovost na nákup zboží ve výši 1.000.000 Kč.V jaké výši mi firma může vyplatit úroky z výše uvedené půjčky. Děkuji za odpověď.

Dobrý den mám zdvořilý dotaz na aktuální daňová…

Dobrý den mám zdvořilý dotaz na aktuální daňová přizání (dříve A). Jedná se o studenta pracujícího na dohodu do 100 hodin, bez jiných příjmů. Vztahuje se na něho minimální základ daně? Druhý dotaz je podobný kdy zaměstnanec má jen příjmy se zaměstnání a navíc příjem z pronájmu bytu. Také se na něho vztahuje minimální základ daně? Obě osoby nejsou OSVČ. Děkuji,

dobrý den, firma je plátce DPH od 10/05. V únoru…

dobrý den, firma je plátce DPH od 10/05. V únoru 2006 přišel doklad s datem UZDP 13.2.2006 na vyúčtování el.energie za období 1.2.2005-31.12.2005. DPH ze záloh nebylo uplatňováno, jelikož jsme nebyli plátci. Nyní musím část spotřeby energ.přefakturovat nájemci (s DPH). Mohu si na základě přijatého vyúčtovacího dokladu uplatnit DPH z celé částky, když jsme ze záloh neuplatňovali? Je někde v zákoně zakotveno,že si mohu DPH uplatňovat pouze ze záloh, a pokud neuplatním, pak nemohu uplatňovat z celkového vyúčtování?

Část roku 2005 jsem měl příjmy jako zaměstnanec…

Část roku 2005 jsem měl příjmy jako zaměstnanec dle §6 a zároveň z kapitálových zisků dle §10 (rozdíl mezi prodejní a pořiz. cenou akcií). Druhou část roku (a plánuji již pro celý 2006) jsem pouze jako FO-nepodnikatel a mým jediným příjmem jsou zmíněné kapitálové zisky dle §10. Zajímá mě, kam do DAP uvedu mnou placené zdr. a soc. pojištění, od doby kdy již nejsem zaměstnancem ? Dále mne zajímá v jaké podobě musím vést dokladovou/daňovou evidenci ? Děkuji za odpovědi. Fakta : veškeré mé obchody (a tedy P i V) jsou vedeny u mého českého brokera, přes kterého si sám přes internet zadávám obchody. Veškerými podklady mé činnosti jsou tedy inet výpisy obchodů bez razítek a podpisů. Mým výchozím kapitálem jsou našetřené peníze které „stále točím“ (nákup-prodej), tudíž dosahuji i s malým kapitálem ročního "obratu" i několika mil.Kč. Pravidla časového testu 6 měsíců jsou mi známa ...

Dobrý den, prosím o odpověď, jak správně uvést…

Dobrý den, prosím o odpověď, jak správně uvést do Daň. přiznání (DAP) a Přehledů pojišťoven za rok 2005 vrácení přeplatku soc. pojistného. K vrácení přeplatku došlo v r. 2005 a vyplynulo z Přehledu za r. 2004. Pozn.: při přičtení této částky přeplatku k celkovému uhrazenému pojistnému v ř. 103 DAP vychází jiná daň. povinnost než při odečtení tohoto přeplatku od sumy uhrazeného pojistného v Přehledu pojišťovny. Děkuji.

Dobrý den, můžeOSVČ (příjmy asi 500tis,skutečné…

Dobrý den, můžeOSVČ (příjmy asi 500tis,skutečné výdaje téměř žádné - pouze pojistné, volná živnost), která využívá výdaje procentemz příjmů, nevyužít na výdaje dobrovolně celých 50%, alenapř. jen 25% (aby mohl v bance prokázat dostatečně velké příjmy kvůli hypotéce), příp. jaké "sankce" by ho mohly čekat.Děkuji.

Dobrý den.Jsem zaměstnankyně a v roce 2004 jsem…

Dobrý den.Jsem zaměstnankyně a v roce 2004 jsem byla na Úřadu práce,ale zapomněla jsem si za ten rok 2004 vyřídit vyřízení vrácení přeplatku daně.Teď jsem, se doslechla,že to jde nějakou dobu i pozpátku.Je to prosím vás pravda?děkuji

Prosím o radu. Manželka v měíci 1-5 měla v…

Prosím o radu. Manželka v měíci 1-5 měla v závislé čin. výdělek 44.000,- od 6-12měsíce je spolupracující osoba svýdělkem do 15.000,-.Vztahuje se na ni minimální základ daně? Nevztahuje se na ni § 7c,odst. 3a,3b. Děkuji.

Přeplatky na SP a ZP. V r.2005 přecházím na…

Přeplatky na SP a ZP. V r.2005 přecházím na paušální výdaje (50%). K tématu mám 2 dotazy: 1. kde mám v daň.přiznání zapsat zálohy na SP a VZP zaplacené v r.2005 2. jak zapsat přeplatky SP a ZP za r.2004 přijaté v r.2005 (jako zvýšení příjmů nebo snížení výdajů). Pokud jako zvýšení příjmů, pak přijaté přeplatky na SP a ZP taky vstupují 50%-ty do výdajů?Setkala jsem se s oběma názory a nevím který je správný. Dopad na základ daně je totiž různý. 3. kde u sebe zapíšu zaplacené zálohy 2005 a přijaté přeplatky na SP a ZP za 2004 za spolupracující osobu v případě, že v r.2005 pro nízký základ daně na ni žádné příjmy a výdaje nepřevádím, spol.osoba má pouze příjmy dle § 6.ze ZČ.

Dobrý večer. V rámci daňových odpisů hm.majetku …

Dobrý večer. V rámci daňových odpisů hm.majetku odepisuji od r.1997 provozní budovu v 5.odp.skupině a od r.2004 obráběcí stroj ve 2. odpis.skupině (kod SKP 29.4).Domnívám se, že zatřídění majetku do odpis.skupin a doba odepisování v letech nedoznaly u zmíněného majetku v r. 2005 žádné změny. Je tomu tak ?

Dobrý den. Jsem FO a vedu (podvojné) účetnictví. …

Dobrý den. Jsem FO a vedu (podvojné) účetnictví. Měl bych dva dotazy k vedení účetnictví: 1. je možné používat pro účtování v cizí měně pevný roční kurz? 2. Je možno tento pevný roční kurz uplatnit i na účtování stravného v cizí měně při zahraniční pracovní cestě? Děkuji za odpověď.

Prvním rokem účtuji sdružení dvou fyzických osob…

Prvním rokem účtuji sdružení dvou fyzických osob v podvojném ú. Celý rok je účetnictví za sdružení vedeno u fyz.osoby odpovídající za účetnictví. Jakým způsobem převést podíl nákladů a výnosů na druhou fyzickou osobu do jeho podvoj.ú. Domnívám se, že přes účet 398, co se zůstatky na účtech 358, 368, které vzniknou při převodu nákl. a výnos.účtů. Prosím o přklady podvojných zápisů převodu podílu ze sdružení (v případě vykázání zisku ve sdružení).

Dobrý den,v roce 2003 jsem vedl účetnictví, v…

Dobrý den,v roce 2003 jsem vedl účetnictví, v daňovém přiznání jsem uvedl pohledávku.Za rok 2004 jsem uplatňoval výdaje procentem z příjmů, dodatečné daňové přiznání za rok 2003 jsem nepodal. Za rok 2005 byly výdaje rovněž procentem z příjmů. Měl jsem za rok 2003 podat dodatečné daňové přiznání?

Dobry den, pracuji cely rok 2005 v Nemecku, ale…

Dobry den, pracuji cely rok 2005 v Nemecku, ale mam stale trvaly pobyt v Cechach. Chci se zeptat, jestli jsem povinna podavat danove priznani v Cechach,kdyz jsem tam nevydelala ani korunu, nebo jestli zadne danove priznani podavat nemusim.Dekuji.

Jako OSVČ dávám investiční majetek drobný do…

Jako OSVČ dávám investiční majetek drobný do výdaje v roce nákupu.Potřebuji z evidence vyřadit majetek,který už nemám ani fyzicky a další.Bere se v úvahu doba životnosti?Na základě čeho mám tento majetek vyřadit?Program JÚ Abra mně nabízí jen výmaz položky.Protokol o vyřazení si vytvořím ve wordu nebo lze i bez něj?Jakým způsobem ošetřím vyřazení majetku z evidence?Děkuji za odpověď

Dobrý den,jsem zaměstnancem a za účelem pronájmu…

Dobrý den,jsem zaměstnancem a za účelem pronájmu jsem si koupil koncem r.2004 byt.Od ledna 2005 jsem ho zacal pronajímat.V zari 2004 jsem do bytu pořídil kuchyn za cca 60 000 Kc.Mohu ji dát do výdajů formou do odpisů?Mohu odpisovat i kupní cenu bytu?Nájemní smlouvu mám uzavřenou s nájemníkem na pevnou cenu vč.energií.Které položky kromě energií mohu dát ještě do výdajů?(např.Fond oprav?).Děkuji za odpověd.