FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: v únoru 2006…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: v únoru 2006 koupila fyz. osoba nákl. automobil EURO II, který má v techn.průkazu napsáno EHK: č. 49-02 B, jaká bude siln. daň na toto auto v roce 2006. Děkuji za odpověď.

Jsme nezisková organizace s hlavní činností…

Jsme nezisková organizace s hlavní činností zaměřenou na sport.V příjmech máme fakturu,která ale souvisí s podnikatel.činností(úklidové práce.Vedeme daň.evidenci.Nevíme,kde zařadit tuto částku do daň přizání.Děkuji

Vážený pane doktore, na FÚ mi vrátili DPFO s tím,…

Vážený pane doktore, na FÚ mi vrátili DPFO s tím, že si mám přepsat odečitatelné položky za zaplacené penzijní připojištění-vysvětluji: do 8/05 jsem spořila u fondu ČSOB a za rok 2005 jsem vlořila 8000,-.Spoření bylo podle zákona ukončeno, částka vyplacena. Okamžitě od 9/05 jsem založila další (ani chvíli ne souběžně) , ale už u jiného fondu, tam jsem do 12/05 vložila 6000,- Kč. Takže ja OSVČ jsem sečetla částky vložené do penzijního spořen=14000,- odečetla jsem 6000,- nad které mohu odeč.č. uplatnit a vyšla mi částka 8000,-. Podle FÚ ale mohu jem 2000,-, což mi připadá nelogické, protože za celý rok jsem na p.p. vložila fyzicky 14000. Jedná se zde snad o ochotu lidí spořit si na důchod a ne o snahu státu omezit tento bod zákona, kde to je jen trochu možné, takže Vás prosím o radu-odpočítaz 2 nebo 8 tisíc. Mnohokrát Vám děkuji za opdpověď.

Situace : V dědickém řízení po matce jsem zdědil…

Situace : V dědickém řízení po matce jsem zdědil s bratrem družstevní byt v roce 1993. V tomto řízení získal bratr, po vzájemné domluvě , členský podíl u SBD s tím, že tento podíl nabídne nejdříve mně v případě , že by hodlal převést svá členská práva.. Tak se i stalo, že 1.7.1996 jsem se stal uživatelem tohoto bytu a byla na mne převedena členská práva. V tomto bytě nebyl hlášen nikdo k trvalému pobytu a byl využíván pouze příležitostně. Na základě žádosti mně byl tento byt převeden do osobního vlastnictví a zapsán do katastru nemovitostí s právním účinkem od 23.8.2004. Nyní chci tento byt prodat dceři za 450 000 Kč (financování ze dvou stavebních spoření) s tím, že tyto peníze použiji pro financování bydlení druhé dcery. Dotaz : Otázka daně z prodeje nemovitosti je mi jasná, ale nevím jak je to s daní z příjmu. Zda a z jaké částky budu platit, nebo jak to nejlépe zařídit.

Dobrý den. Prohlédl jsem množství různých návodů…

Dobrý den. Prohlédl jsem množství různých návodů a rad na zpracování daně 2005,ale to co jsem hledal jsem nenašel. Po zavedení paušálních nákladů,v mém případě 60 %,mi to připadá zdánlivě tak jednoduché,že bych si to možná mohl dělat sám. Jesli se pletu,tak mě prosím opravte. 1. Sečtu celkový příjem. 2. Z něj odečtu 60 % nákladů. 3. Ze zbytku odečtu skutečně zaplacené sociální a zdravotní dávky a odečitatelnou položku na fyzickou osobu (ta je kolik Kč ?) 5. Vyjde mi základ daně. Děkuji za ochotu. osobu-to je kolik 4.

Dobry den! Chtela bych se zeptat - mam dva prac.…

Dobry den! Chtela bych se zeptat - mam dva prac. pomery. Dale mam podepsanu smlouvu o provedeni cinnosti s jinou firmou nez jsou mi zamestnavatele - na zaklade teto smlouvy jsem obdrzela financni castku 14 000Kc za cely rok 2005. Lze toto povazovat za ostatni - prilezitostny prijem podle § 10, takze by tato castka byla osvobozena od dani? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musím…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musím podávat opravné přehledy na SP a ZP, když podávám dodat.přiznání za r.2004, v předcházejících odpovědích jste ze začátku říkal,že ano, pak byla odpověď, že přehled na soc.p.se podávat nemusí,ale u zdrav.poj.,že ještě není jasno.Předem děkuji za odpověď.

Prosím,jsem OSVČ,pokud se stanu dobrovolným…

Prosím,jsem OSVČ,pokud se stanu dobrovolným plátcem DPH,jaké povinnosti mi nově vzniknou,můžu např.dále vést jendanovou evidenci,popř. je to plátcovství v něčem nevýhodné? Děkuji.

Dobry den, jsem OSVC a rada bych odhlasila svuj…

Dobry den, jsem OSVC a rada bych odhlasila svuj automobil, ktery jsem do ted pouzivala k pracovnim ucelum. Jaky je postup a kde je mozne popripade stahnut dany formular. Predem dekuji za Vasi odpoved a jsem s pozdravem. Katerina

dobrý den! Můj dotaz je z oblasti leasingu.Vedu…

dobrý den! Můj dotaz je z oblasti leasingu.Vedu daňovou evidenci. Zajímalo by mne co se dává do ceny leasingu pro výpočet časového rozložení splátek. Mám smlouvu uzavřenu s ČSOB Leasing. Ve smlouvě mám uveden splátkový kalendář i s 0. splátkou kde je zahrnuto leasingové nájemné a náklady na pojištění stroje. Mimo to jsem ještě platil smluvní poplatek za uzavření LS který je i tak ve smlouvě nazván. Zajímá mne zda tento poplatek dát do ceny leasingu a rozložit jej pak na časové rozložení splátek nebo jej mohu uplatnit jako přímý výdej. Děkuji za odpověď bohužel jsem to nenašel ani v knihách o účetnictví ani na internetu. Všude se zmiňuje pouze 0 a ostatní splátka a pojištění.

Dobrý den, Jsem jedinou dědičkou po mé babičce …

Dobrý den, Jsem jedinou dědičkou po mé babičce (její jediný syn, můj otec, zemřel dříve než ona) . Zdědila jsem podíl v bytovém družstvu ve výši cca 700 tis. Zajímalo by mně jestli musím platit dědickou daň a pokud jsem od ní osvobozena, tak jestli i v tomto případě musím podat daňové přiznání. Děkuji

Společenství vlastníků bytových jednotek…

Společenství vlastníků bytových jednotek uplatnilo po vytopení po pojišťovně plnění. Bylo to z pojistky vlastníka,viníka nehody. Pojistné plění bylo vyšší než skutečné náklady o 600Kč. Je tento příjem příjmem ke zdanění u společenství? Na shromáždění se vlastníci rozhodli nechat tento příjem na účtu oprav a udržování. Děkuji za odpověď

V roce 2005 jsem prodal soukromému zemědělci…

V roce 2005 jsem prodal soukromému zemědělci nakladač za 38tisíc. Musím z této čásky odvést nějakou daň? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli se…

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli se musí cizinci- fyzické osoby (EU) stále zapisovat do Výpisu z obchodního rejstříku a tím pádem vést podvojné účetnictví? Děkuji

Dobry den rada bych se zeptala: Slovak OSVC do…

Dobry den rada bych se zeptala: Slovak OSVC do roku 2004 vedl podvojne ucetnictvi od roku 2005 ma trvale bydliste v CR muze pro rok 2005 vest jiz danovou evidenci? V CR ma prijmy po cely rok.

Jsem osoba pečující o 2 děti -do 7 a do 14 let…

Jsem osoba pečující o 2 děti -do 7 a do 14 let.Mám přerušené podnikání-akademická malířka,zdravot.poj.za mne platí stát.Mohu za této situace vykonávat přílež.práci na dohodu o prov.práce ,konkrétně jako člen odb.poroty v soutěži,lektor výtv.dílny,učitel výtv.kroužku při zš?Pokud ano,je celkový příjem ročně nějak omezen částkou či počtem hodin apod.? Jak za této situace uskutečnit legální prodej obrazu? Děkuji předem za jakékoli navedení k řešení situace.budu vděčná,pokud mi i jen poradíte,kde odpovědi najít.Nerada bych se dopustila něčeho nezákonného,peníze jsou nicméně potřeba.s pozdravem BK

Dobrý den, jsem taxikář a podnikání jsem zahájil…

Dobrý den, jsem taxikář a podnikání jsem zahájil v roce 2004, vztahuje se na mě minimální základ daně za rok 2005? Děkuji

Dobrý den.Včera jste mi odpověděl na dotaz,že…

Dobrý den.Včera jste mi odpověděl na dotaz,že mohu při SZM uplatnit ztrátu z minulých let.Jen nevím,do jakého řádku DPFO ji mám uvést?Při uvedení na ř.44 se mi nikam nepromítne,když ZD ze SZM mi přechází až na řádek 61.Děkuji

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Manžel má…

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Manžel má příjem z pronájmu z pozemku 6500 Kč, uživatel mu zaplatil ještě 5700 na daň z nemovitosti, kterou manžel platil finančnímu úřadu. Do daňového přiznání se bude uvádět pouze nájem 6500, nebo celá částka včetně daně? Jak se postupuje dále - 30% paušál nákladů, jaká je sazba daně? Další příjmy jsou ze závislé činnosti.Děkuji

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda mohu…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda mohu uplatnit odčitatelnou položku na manželku, která v roce 2005 pobírala pouze rodičovský příspěvek a bydlí se mnou. Trvalé bydliště má ale na jiné adrese ve stejném městě. Děkuji