FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Od června dcera pracuje v Anglii.Únor…

Dobrý den.Od června dcera pracuje v Anglii.Únor až květen 2005 práce (brigády,projekty)přes agenturu pro více společností.Daň,SP a ZP bylo v ČR agenturou odváděno. První firma v Anglii asi práce 3 měsíce a získat doklady o odvodech,práci nelze.Ve druhé firmě, kde pracuje do 12/2005 není problém.Potvrzení o příjmech nelze od 1 společností vůbec získat. Je povinnost v ČR "Přiznání k dani"?Vyplynou z toho pro dceru sankce, když Přiznání k dani z příjmů FO vůbec nedá???Trvalý pobyt v ČR.Děkuji a přejemný den

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda hrubá mzda…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda hrubá mzda jednatele se účtuje stejně jako zaměstnanci na účet 521? Děkuji

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je…

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je správný postup účtování v případě přijetí faktury za služby, které budou přefakturovány jiné společnosti. Příjem faktury 315/321 a následná přefakturace 311/315? Vzniklý rozdíl na 315 bych dále interním dokladem zaúčtoval 315/602. Děkuji

Dobrý den pane doktore, mám syna, který studuje…

Dobrý den pane doktore, mám syna, který studuje jako spolupracující osobu musím ho přihlásit k registraci pro fyzické osoby, nebo stačí když daň z příjmu odevzdá pod rodným číslem. Děkuji

OSVČ,vede DE,čtvrtletní plátce DPH si neuplatnil …

OSVČ,vede DE,čtvrtletní plátce DPH si neuplatnil daň na výstupu za období 10/05 t.j. v Přiznání k DPH v 4.čtvrtletí 2005. Může si tuto daň uplatnit v Přiznání za 1.čtvrtetí 2006 nebo musí podat opravné Přiznání za 4.čtvrtletí 2005.

Pane doktore,prosím,jak se zbavit v PÚ starého…

Pane doktore,prosím,jak se zbavit v PÚ starého závazku z roku 1997,který je evidován mimo režim DPH.Jde o fakturu za "poradenství"služby kdysi nebyly provedeny a klient se rozhodl fakturu neproplatit.V roce 1997 ji však má v nákladech.Nikdy na ni nebyla uplatňována jakákoliv opravná položka.A nikdy proplacena nebude.Účtující firma změnila mnohokrát vlastníky.Děkuji vám za podpověď a přeji hezký den.

Dobrý den. Pane doktore, měl bych tyto dva…

Dobrý den. Pane doktore, měl bych tyto dva dotazy: podávám daňové přiznání ze závislé činnosti protože mám menší příjmy z pronájmu (vlastnictví 1/24 domu). V loni jsem byl první tři měsíce (1,2,3) ještě v řádném zaměstnání kde mi byly i strhávány všechny srážky,pak podpora. Do toho zasáhla v ochranné lhůtě nemocenská (akutní operace) do 31.5. Současně pobírám částeční invalidní důchod od r. 2001 po infarktu. Jde mi o odpočet nezdanitelné částky 38040 Kč. Mám odečíst za 3 měsíce zaměstnání a 2 měsíce nemocenské 5/12 této částky nebo vůbec žádnou? Druhý dotaz se týká toho, že mezi dokumenty které mi bývalý zaměstnavatel odeslal je potvrzení pro finanční úřad pro odečet částky za příspěvky odborům. Nikdy jsem podobný odečet neprováděl. To se skutečně odečítá? Děkuji

Dobrý den. Prosím o radu, jak uplatnit odpočet…

Dobrý den. Prosím o radu, jak uplatnit odpočet DPH při nákupu užitkového automobilu. Jsem čtvrtletní plátce DPH. Automobil bude používán i pro soukromé jízdy. DPH by tedy mělo být uplatněno v poměru služební/soukromé km. Nevím ale jak postupovat, když auto koupím těsně před koncem čtvrtletního zdaň. období a pojedu jen "služebně" z autosalonu domů. Uplatním celý odpočet DPH nebo mám na konci roku podávat dodatečné přiznání kde zohledním skutečně ujeté soukromé km? Děkuji

Vážený pane doktore, zaměstnanec podepsal …

Vážený pane doktore, zaměstnanec podepsal "prohlášení", bylo provedeno zúčtování zálohové daně, teď si vzpomněl, že by chtěl udělat DPFO - příloha 5. společné zdanění manželů, je možné udělat nějakým opravným prostředkem i vzhledem k FÚ "stornování" zúčtování (zaplacený přeplatek odečíst od jeho mzdy v dalším období..?) a udělat DP? Předem mnohokrát děkuji

Dobrý den, v r.05 jsem byla nezaměstnaná,brala…

Dobrý den, v r.05 jsem byla nezaměstnaná,brala jsem podporu na kterou mi FÚ vystavil potvrzení (asi 67.000,-). 1.Musím podávat DAP?(má to pro mě význam?) 2.Mohu uplatnit s manželem spol.zd. s tím, že neuvedu za sebe žádné příjmy? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, zda lze uplatnit…

Dobrý den, prosím o radu, zda lze uplatnit leasingové splátky do nákladů v tomto případě: manželka má uzavřenou leasingovou smlouvu na svoje RČ a její manžel využívá tento automobil k podnikání. Lze kromě spotřebovaných PHM dát do nákladů i další náklady na provoz auta. Děkuji za odpověď.

Společenství vlastníků bytových jednotek uzavřelo…

Společenství vlastníků bytových jednotek uzavřelo s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a.s. Smlouvu o zřízení a vedení operativního běžného účtu ve smyslu §708 Obch.zákoníku 513/91Sb. Můj dotaz je zda tento účet vést jako bankovní tedy v účtové skupině 22? Děkuji za odpověď

Přeji hezký den a prosím o radu: 1/ je správné…

Přeji hezký den a prosím o radu: 1/ je správné uvádět v přehledu majetku a závazků, závazek platby dlužné daně z příjmu vyplývající ze splátkového kalendáře? 2/ pokud podnikatel dosud neuhradil faktury, na které uplatnil odpočet DPH, musí v případě ukončení registrace tento odpočet upravit? děkuji

Dobrý den pane doktore. Jsem důchodce a mám…

Dobrý den pane doktore. Jsem důchodce a mám příjem pouze z pronájmu na Slovensku. Při vyplňování přílohy č.3 - Metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí mě na řádku 327 a 329 vychází kladná hodnota po přepočtu z Sk na Kč. Mám do řádků 327 a 329 vepsat tuto kladnou hodnotu nebo nulu. Můžu si jako důchodce v následujícím zdaňovacím období tuto kladnou hodnotu uplatnit jako výdaj /náklad/ pokud ano kde se tento výdaj napíše do daňového přiznání. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, zda je…

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, zda je zdanitelným příjmem pojistné plnění, které jsem obdržel po smrti mé matky. Jednalo se o kapitálové životní pojištění pro případ smrti nebo dožití za jednorázové pojistné. Pojistná smlouva byla k datu úmrtí ukončena. Protože jsem byl ve smlouvě uveden jako oprávněná - určená osoba, neprošlo toto plnění dědickým řízením. FÚ požaduje tento příjem uvést podle §8, odst.1, písm. f). Děkuji.

Dobrý den, pro povinný přechod z DE na účetnictví…

Dobrý den, pro povinný přechod z DE na účetnictví se počítá obrat jako zdanitelný příjem nebo celkové příjmy?Při koupi auta 30.12.2005, lze tento vůz odepsat poprvé až za rok 2006,nebo použít nějaké % z ročního odpisu pro rok 2005? Děkuji. S pozdravem

dobrý den pane doktore,prosím o radu,ossč vedu DE…

dobrý den pane doktore,prosím o radu,ossč vedu DE jsem účastníkem sdružení,manželku mám jako spolupracující osobu,jelikož mám malý příjem nebudu uplatňovat rozdělení příjmu na manželku smím?Manželka potom podá pouze čestné prohlášení,že neměla žádné příjmy,ale co její ZP a SP,které jsem za ní platil?Mohu si ho odečíst?Pokud ano,jakým způsobem,mám je odečíst v DP na řádku 103,nebo si je mám odečíst rovnou z nákladů.2.dotaz společné zdanění manželů,manželka pracovala jeden měsíc v roce 2005,podnik za ní DP udělal,příjem 38040kč neměla můžou si uplatnit společné zdanění?3.dotaz manžel vlastní rodinný domek,vzali jsme si úvěr ze stavebního spoření 1.smlouva na syna 2. na manžela,obě lišky jsme platili my a i úvěr splácíme mi může si uplatnit i úroky na syna nebo pouze na sebe,děkuji mnohokrát,mějte krásný den

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kal…

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kal započítat starobní důchod do daňového přiznání. Můj otec poniká a od září 2005 pobírá starobní důchod. Nevím, zda vůbec, popřípadě jak příjem ze starobního důchodu přiznat ve daňovém přiznání. Děkuji.

Dobrý den pane doktore,mám ještě několik dotazů: …

Dobrý den pane doktore,mám ještě několik dotazů: 1)Můžu si odečíst celé měsíční vyúčtování za telefon jako výdaj,když mám telefon na paušál a používám ho k podnikání,nebo pouze 80% ? 2)Kamarád začal podnikat 1.11.2005 jako živnost řemeslná,chce uplatnit paušální odpočet 60%.Vydělal si za 2 měs.60 000-36 000(60%)=24 000-2 335(soc.+zdr.)=21 665-38 040(nezd.část)=-16 375.Dan 15%=-2 460,-.Myslím si,že výpočet není správný,že mu náleží jen poměrná část z 38 040,- za 2měsíce vykonávání jeho živnosti tj.6 340,-Moc děkuji za odpověd´.

K 31.3.2005 jsem ukončil podnikání ve sdružení a…

K 31.3.2005 jsem ukončil podnikání ve sdružení a zároveň odprodal svůj podíl. Jak budu uvádět tyto skutečnosti v DAP. Dobu od 1.1.05 do 31.1.05 ( příjmy a výdaje) dle paragrafu 7 a prodej podílu dle paragrafu 10 v DAP?