FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, Můj dotaz se týká aplikace § 25 odst. 1 písm.w) ZDP – „test nízké kapitalizace „ : Společnost A (matka) vlastní podíl ve společnosti B (dcera) ve výši 60 %. Společnost B (dcera) poskytla matce A půjčku – vztahuje se i na půjčku matce od dcery uvedený paragraf zákona, nebo byl myšlen naopak na vztah matka jako věřitel a dcera jako dlužník ? K rozvahovému dni ocení matka svůj podíl v dceři ekvivalencí dle podílu na vlastním kapitálu dcery – toto ocenění bude nižší než byla pořizovací cena, a proto bude účtováno snížení ceny 414/061 a tím dojde ke snížení vlastního kapitálu matky. Bude se tato nová výše vlastního kapitálu, která byla způsobena přeceněním podílu v dceři k 31.12.2005 (rozvahový den) počítat do průměrné výše vlastního kapitále matky dle § 25 odst. 1 písm.w) ZDP, resp. pokynu D-190 ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, 01.02.2005 jsem zahájila podnikatelskou činnost. Nepřihlásila jsem se k sociálnímu pojištění. Za rok 2005 jsem ve ztrátě. Jsem povinna podávat přehled za rok 2005 a doplatit všechny zálohy dle toho co mi vyjde v přehledu i když jsem v daňové ztrátě? Má každý podnikatel i když je ve ztrátě povinnost hradit soc. pojištění? Děkuji za odpvěď.
Dobrý den, jsem OSVČ a uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Mohu si k součtu zaplacených záloh za pojistné (r.2005) připočít i doplatek, který mě byl vyúčtován v březnu 2005 (po podání přehledu za rok 2004), a který jsem tedy v roce 2005 musel zaplatit? Děkuji za odpověď.
Bydlím v rodinném domě. Mám zde hlášenou provozovnu a jednu místnost využívám jako kancelář, kam zvu návštěvy a zpracovávám agendu. Lze uznat do daňových nákladů průměrnou cenu jako kancelář. Samozřejmě jen plochu bez elektřiny aj. Děkuji
Dobrý den,děkuji za odpověď na odpočet úroků.Na FÚ jsem uspěla částečně,přiznání mi vzali s tím, že ještě vznesou dotaz na metodickou sekci MF ! Mám ještě jeden problém,zaměstnanec si nechal uděltat roční zúčtování daně, přeplatek byl vyplacený s výplatou za únor a teď mu došlo, že by bylo výhodné uplatnit společné zdanění.Je možné to ještě zachránit? Ve formuláři přiznání nemůžu najít nějakou kolonku, kde by se dal vyplacený přeplatek přičíst k daňové povinnosti a nebo zase odečíst od sražených záloh, tak aby byla výsledná daňová povinnost ve správné výši.Děkuji za ochotu
Prosím o radu.Vedu DE,zřídila jsem zpětný leasing zemního stroje na 36 měsíců Zaplatila 10% -0.splátku.V leasingovém kalendáři jsou platby prvních 15 měsícú 50120kč a 21 splátek jen na 1000kč.Jak mám uplatnit po tyto tři roky odečet v daních.Učtovat během roku splátky do nedaňových výdajů a celkovou částku vydělit 36 měsíci x měsíce nebo splátky do daňových výdajů a rozdělit jen akontaci.děkuji za odpověď Veselá
Společné zdanění manželů-žena zaměstnanec, muž 7 měsíců OSVČ po přerušení živnosti 5 měsíců na úřadu práce. Výdělek manžela vč.soc. podpory nepřesáhl 38040 Kč. Dotaz 1. Je možné spol. zdanění alespon po část roku na níž se nevztahuje poměrná část minim. daň. základu? 2.V případě, že ne může manželka odečíst 21720 na manžela jako na vyživovanou osobu?
V roce 2005 základ daně 166tis.V jaké výši mohu uplatnit ztrátu z roku 1999 -která činí 79800Kč. Buď jen 58700kč a 21100 /ztráta jen do výše min.základu daně/,nebo uplatnit ztrátu celou.Nevím si rady.Moc děkuji
OSVC k 31.12.05 v březnu 2006 zjistila, že v období 1.1.až 31.12.05 dosáhla obratu 1 mil. Kč a tedy má povinnost registrace k DPH. Prosím o potvrzení: 1. Musí podat přihlášku k registraci nyní se zpětným datem požadavku na reg. (15.1.2006), 2. bude podávat přiznání k DPH již za I.q.2006, tedy do 25.4.2006. 3. Jaké sankce ji mohou postihnout. VELMI DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ!
Jsem umělecký kovář,mám svobodné povolání. Vlastním objekt, který bych nyní chtěl zrekonstruovat na kovářskou dílnu. Mohu si náklady spojené s rekonstrukcí uplatnit do výdajů a na tyto výdaje uplatnit i DPH (jsem plátce)? Děkuji
Upřesňuji dotaz z 22.3. 2006-manželka podniká 10 let. Nelze uplatnit § 7c,odst. i ? Prosím o radu. Manželka v měsíci 1-5 měla v závislé čin. výdělek 44.000,- od 6-12měsíce je spolupracující osoba s výdělkem do 15.000,-.Vztahuje se na ni minimální základ daně? Nevztahuje se na ni § 7c,odst. 3a,3b. Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych poradit mám syna,který letos maturuje, nemá práci a bude dálkově studovat VŠ (bakalářské studium). Má nárok na rodinné přídavky, nebo se musí zaevidovat na úřadu práce , a nárok při dálkvém studiu není. Děkuji za odpověď. Jitka
Pane doktore, chtěla bych se ujistit, že postupuji správně. Naše firma (plátce DPH)přihlásila do konkursu pohledávky. Konkurs byl v roce 2005 ukončen. Některé pohledávky nám byly uhrazeny, jedna podhledávka byla správcem konkursní podstaty z konkursu vyloučena. Tedy já na základě ukončeného konkursu vyřadím uznané pohledávky z evidence a tu neuznanou pohledávku mám dodanit v ceně bez DPH v roce 2005 nebo až naše firma přeruší či ukončí činnost? Děkuji
Dobrý den, vedu DE, plátce DPH. Inventarizací zásob k 31.12.2005 byl zjištěn schodek zásob. Podala jsem trestné oznámení na podezřelou osobu. Jak mám ztrátu zaúčtovat? Jedná se o ztrátu na zásobách většího rozsahu cca 500.000,-Kč.
V r. 2005 uplatňuji poprvé paušální výdaje a podávám dod.přiznání za rok 2004, v němž zvyšuji ZD o pohledávky a zásoby a snižuji ZD o závazky. Všechny tyto pohledávky a závazky byly uhrazeny v průběhu r.2005. Jak se tato skutečnost projeví v daňovém přiznání roku 2005? Uhrazené pohledávky z r.2004 se vyloučí z příjmů r.2005 a z takto očištěných příjmů se vypočte např.60% výdajů nebo se nevylučují z příjmů a uvádí se v odd.E jako úpravy snižující základ daně? Co bude z uhrazenými závazky z r.2004, které byly ve výdajích uplatněny v dodateč.přiznání za 2004 a v r.2005 teprve uhrazeny? Tím pádem se snad nijak nedotknou daňového přiznání 2005 a tudíž je taky nikam v daň.přiznání neuvádím. (V některých předchozích odpovědích na dotazy jsem se dočetla, že snad v odd. E se závazky uvedou jako položky zvyšující základ daně - ?????) Můžete prosím celý problém ještě jednou vysvětlit.Mnohokrát děkuji za trpělivost.
1.r.2005 uplatňuji paušální výdaje.Přijaté přeplatky na SP aZP za rok 2004 mám přičíst k příjmům a uvést na ř.101 DP? Pokud ano, tak vlastně z přeplatků na SP a ZP uplatním rovněž 50% do výdajů. Je to tak? 2. Jak v případě přeplatků na SP a ZP, když u části příjmů uplatňuji 50%výdajů a u částí příjmů 60% výdajů? Můžete mi poradit, na které řádky v daňovém přiznání toto vše správně zapsat. Děkuji.
Podávám dodatečné přiznání k DPFO za r.2004, kde provádím pouze úpravy v souvislosti s přechodem na paušální výdaje v r.2005, tzn. zvyšuji základ daně o hodnotu pohledávek a nespotřebovaných zásob k31.12.2004 a snižuji základ daně o stav závazků k 31.12.2004.Mám 3 otázky k vlastnímu vyplnění dodat.přiznání: 1.Který vzor tiskopisu DP použít ? (č.11,12?) 2.Daň. přiznání za rok 2004 jsem podával prostřednictvím daňového poradce.Kdo bude podepisovat dodatečné přiznání? Daňový poradce nebo já, když ho vlastně podávám sám. 3. Co se týče údajů v dodatečném přiznání, vyplňuje se kompletně stejným způsobem jakoby opravené řádné přiznání nebo se vyplňují pouze řádky, jichž se oprava základu daně týká, a to pouze uvedením rozdílu se znaménky plus či mínus.Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, prosím, můžete mi odpovědět? Syn ukončil studium 18.4.2005, můžu na něj uplatnit slevu na dani i za duben2005, nebo pouze do března? Děkuji,
Dobrý den, mám dotaz na nárok na dovolenou mého zaměstnance. Pracuje u mne od července 2005 - dovolenou vyčerpal celou (tj. na kterou měl nárok). V letošním roce k 28.2. prac.poměr ukončil. Má nárok na dovolenou a pokud ano, kolik dnů? Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s vyplněním DAP, ohledně oddílu slevy na dítě. Nevím, co mám vyplnit do řádků 74-79, když za minulý rok uplatňuji odpočet na dítě 6.000 Kč, ale podle výměru od zaměstnavatele, mám uplatněnou slevu na dítě ve výši 1.500 Kč (říjen - prosinec). Mohl byste mi poradit, jaké částky mám do jednotlivých řádků vyplnit? Daň vychází 8.300 Kč. Nejsem si jistá, jestli 4.500 Kč jsou daňovým bonusem. Předem děkuji.