FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, podnikám od poloviny…

Vážený pane doktore, podnikám od poloviny loňského roku v oblasti podnikatelského poradenství. Část příjmů fakturuji v EUR a platby jsou zasílány na účet vedený v CZK. Jaký kurz mám použít pro výpočet daňového základu? Dále ještě 2 dotazy: 1) Jaká je výše paušálního odpočtu na tento druh podnikání? 2)Může si manžel za 1. pololetí, kdy jsem neměla žádné příjmy, uplatnit odpočet na manželku? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, od roku 1994 mám nedobytné…

Vážený pane doktore, od roku 1994 mám nedobytné pohledávky ve výši cca 30 tis. Kč. V tuto dobu jsem podnikal v advokacii a tyto pohledávky jsou tvořeny ze dvou třetin jako pohledávky vůči Minister. spravedlnosti - ČR. Výkon advokacie byl ukončen v r.93. Dále jsem byl zaměstnán do r. 2003. Nyní jsem ve star. důchodě a každý rok podávám daň. přiznání pro tyto pohledávky, které k dnešnímu dni činí cca 30 000,- Kč. Již 6 roků nemám příjem a uvádím ztrátu - popl. za vedení účtu, členský příspěvek ČAK - komoře. Nemám žádný příjem, jen výdaje a tak si myslím, že tuto ztrátu nemohu kompenzovat s dodaněním těchto pohledávek a ukončením činnosti - podáváním daň. přiznáni. Pohledávky mi nebudou nikdy zaplaceny a já nepovažuji za spravedlivé něco danit, když nic nedostanu. Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den.

Spolupráce manželky. V které fázi výpočtu mohu…

Spolupráce manželky. V které fázi výpočtu mohu při uplatnění paušálních výdajů v roce 2005 základ daně (resp. příjmy a výdaje) rozdělovat na spolupracující manželku? Buď: 1. ( ř.101 - ř.102) x % spolupráce 2. ř.101 - (ř.102 + ř.103) x % spolupráce 3. ( ř.101+ř.105) - (ř.102+ř.103+ř.106) x % spol. Nebo ještě jinak?

V roce 2005 jsem poprve uplatnil paušální výdaje.…

V roce 2005 jsem poprve uplatnil paušální výdaje. O pohledávky z roku 2004 zaplacené v r.2005 jsem snížil základ daně, o závazky z roku 2004 zaplacené v roce 2005 jsem zvýšil ???základ daně v odd. E a potažmo na ř.105 a 106 DP. Nadále si vedu daň.evidenci, k 31.12.2005 eviduji 55 000,-- Kč pohledávek (vystavené již v r.2005) a 16.000,--závazků (rovněž vystavené v r.2005). Tyto v DP za rok 2005 ignoruji, maximálně mohu uvést pohledávky k 31.12.2005 do tabulky D., závazky nejsem povinen evidovat.Jak to ale s nimi bude v roce 2006, při jejich zaplacení za předpokladu, že výdajový paušál budu od r.2005 do budoucna nepřetržitě uplatňovat? Mohu od r.2006 vycházet z toho , že mě za výše uvedených předpokladů nemusí pohledávky a závazky pro účely zdanění zajímat, a to až do doby změny ve způsobu uplatňování výdajů nebo při ukončení činnosti? Dočkám se už v roce 2006 toho, že výdaje konečně vypočtu prostým pronásobením úhrnu příjmů a koef.pauš.výdajů bez úprav P a Z a povedu jednoduchou evidenci příjmů pohledávek a majetku?

V r. 2005 uplatňuji výdaje paušálem. Veškeré…

V r. 2005 uplatňuji výdaje paušálem. Veškeré příjmy za rok 2005 číní 900 000,-- Kč, v této sumě je zahrnuta i hodnota pohledávek 13 000,-- Kč(stav k 31.12.2004), které byly uhrazeny v r.2005, ale zdaněny již v roce 2004. Stejně tak byly v roce 2005 z mé strany uhrazeny veškeré závazky z roku 2004,tj. 76 000,--, i o tyto závazky byl již upraven základ daně v r.2004. Co bude uvedeno v roce 2005 na řádcích 101,102, 105,106 a v odd.E daňového přiznání? Jaký dopad na daňové přiznání by měla případná úhrada pohledávek a závazků z roku 2004 až v roce 2006 nebo 2007 při předpokládaném permanentním uplatnění výdajového paušálu?

1. Musí poplatník, který uplatňuje paušální…

1. Musí poplatník, který uplatňuje paušální výdaje procentem z příjmů, vyplňovat tabulku D v příloze č.1 daň.přiznání k DPFO? Dle pokynů pro vyplnění je určena pouze pro poplatníky vedoucí daňovou evidenci. 2. Pohledávky z roku 2004 , které dodaňuje poplatník v dodatečném přiznání 2004 při změně způsobu uplatňování výdajů v r.2005, se vedou i nadále v evidenci pohledávek až do doby jejich úhrady, případně okamžiku, kdy nastanou důvody pro jejich vyřazení z evidence, nebo se mohou dodatečně k 31.2.2004 vyřadit, když už jsou stejně zdaněny. Jde mi především o nezaplacené faktury v nízké hodnotě staré 3 roky, kde předpoklad zaplacení je nulový a soudní vymáhání nestojí za to.

Nyní jsem se rozhodl,že uplatním za rok 2005…

Nyní jsem se rozhodl,že uplatním za rok 2005 paušální výdaje. Proto podávám dodatečné přiznání za rok 2004. V řádném přiznání za rok 2004 mám v tabulce D,přílohy č.1 uvedeny tyto stavy k 31.12.2004: zásoby 43 000,-- Kč závazky 75 000,-- Kč pohledávky 43 000,-- Kč Ve stavu pohledávek dosud figurují pohledávky za úpadcem, u něhož byl zrušen konkurs a v srpnu 2004 byl vymazán z OR. Zatím jsem pohledávky za úpadcem nevyřadil,chci tak současně učinit v dodatečném přiznání. Prosím o radu, jak s nimi naložit v dodatečném přiznání za r.2004 - neboť na jedné straně se v okamžiku vyřazení mají takovéto pohledávky zdanit a na druhé straně jde o pohledávky vyjmenované v § 24,odst.2,písm. y). Já bych upravil dodatečně základ daně v odd.E následovně: položky zvyšující ZD + 56 000,-- Kč položky snižující základ daně - 75 000,-- Kč celkově snížení základu daně - 19 000,-- Kč Je můj postup správný nebo musím základ daně zvýšit ještě o zmíněných 30 000,-- pohl.za úpadcem?

Přeji dobrý den. Jsem OSVČ, plátce DPH, Fyz…

Přeji dobrý den. Jsem OSVČ, plátce DPH, Fyz.osoba, DE - obchodní činnost.Zajímalo by mne, zda a za jakých podmínek mohu uplatnit výdaje vyplacené své 19-ti leté dceři-studentce za spolupráci-balení zásilek,administr.činnost apod. Dále bych rád věděl finanční limity pro tuto spolupráci tak,aby se tato částka nemusela danit. Kromě výdajů "na dceru" bych potřeboval poradit s možností výdajů spojených s výrobou dárkových předmětů( bez materiálových nákladů) pro své TOP zákazníky.Ty mi vyráběla matka-důchodkyně z přírodních materiálů.Slova díků ji sice potěšila, ale rád bych také uplatnil náklady spojené s její finanční odměnou. Pokud mi alespoň částečně poradíte, díky Vám.

Dobrý den, prosím o odpověď na tuto otázku. …

Dobrý den, prosím o odpověď na tuto otázku. Jsem plátce DPH, pronajímám nebytové prostory - dlouhodobý pronájem, osvobozený od DPH. Navíc v rámci pronájmu nebytových prostor pronajímám zařízení nebytových prostor (jedná se o kancelářský nábytek). Vztahuje se na pronájem tohoto zařízení osvobození nebo je nutné odvádět DPH a v jaké výši. Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den, chtěla bych si jako investici koupit…

Dobrý den, chtěla bych si jako investici koupit garsonku. Garsonku chci financovat hypotékou a pronajímat ji. Budu platit daň z příjmu z celé výše vybraného nájemného, nebo je možno odečíst náklady (tedy hypotéku)? Děkuji za odpověď

Dobrý den, rád bych se zeptal na daňové…

Dobrý den, rád bych se zeptal na daňové povinosti, které mi vyplývají z výdělku v zahraničí. Pracuji od poloviny března 2006 v Itálii jako OSVČ, nejsem zaměstnanec. Mám povinnost se přihlásit k dani z příjmu v Itálii? Nebo budu platit daň v ČR? Nebo je nutné dvojí zdanění, jak v Itálii tak v ČR? Trvalý pobyt mám v ČR. Děkuji, S pozdravem

Dobrý den, chci se zeptat jak máme postupovat v…

Dobrý den, chci se zeptat jak máme postupovat v následující situaci. Dvě rodiny jsme založili společně SRO, předtím jsme byli občanské sdružení, jehož činnost se chystáme ukončit. V době, kdy jsme podnikali jako FO v obč. sdr. jsme vytvořili majetek – 4 pracovní auta, z nichž 2 mají doplacený leasing a ukončené odpisy. Na další dvě auta ještě splácíme leasing a odpisy nejsou ukončeny (zbývá ještě asi 2 roky leasingu a odpisů). Všechna auta jsou v osobním vlastnictví, nejsou majetkem sdružení. Tento majetek bychom rádi převedli do vzniklého SRO. Můžete nám poradit jakým nejvýhodnějším způsobem to udělat. Nechceme jimi navyšovat základní jmění. Naše představa je, že bychom auta darovali SRO, případně prodali za symbolickou cenu, např. 1,- Kč a že by účetně byli zaevidovány dle odhadní ceny. Nevím, zda je tento způsob možný a zda je to ten nejvýhodnější. Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, mému nezletilému synovi - …

Vážený pane doktore, mému nezletilému synovi - (studentovi) koupil dědeček byt (resp. podle smlouvy kupuje syn, ale zaplatí děda). V bytě bylo smluvně zřízeno věcné břemeno dožití stávající majitelky vyjádřené částkou 60 000,-, kterou majitelka má synovi zaplatit. Musí syn odvést daň z těchto 60 000,- a pokud ano, musí ji odvést i v případě, že by platba proběhla etapově v rozmezí několika let - (mám na mysli příležitostný nedaněný příjem do 20 000,- ročně nebo něco podobného)? Děkuji Vám za laskavou odpověď

Dobrý den. OSVC,platce DPH(čtvr.)vystavuji…

Dobrý den. OSVC,platce DPH(čtvr.)vystavuji faktury za proved.prace(montaz.)Ve fak.uvadim den uskutečného plneni kdy jsem praci dokoncil.K 31.12.05.Dan DPH na výstupu cinila vice nez 100000KC.K 25 ledna jsem musel zaplatit dan DPH na vystupu,faktury na ktere DPH se vztahuji byli zaplacene az v prubehu ledna,unora.Dostal se jsem jak se řiká do uzkých.Musel jsem vzit podnikatelský úvěr v bance.Ted budu podavat DAP,tam musim uvest veskere neuhrazene faktury jako pohledavky.Zvysi se ZD,zálohy SP a ZP(a to cele zdan.obdobi 2006),budu platit vetsi dan.Pripada mi ze jsem "bity"nevlastní vinou nekolik krat.Existuji sice ze muzu učtovat firme penale za pozdrzeni plateb,je to bohuzel jen pravidlo nikoli zákon.Kdyby pristupoval timto zpusobem-brzy zkoncim na pracovním úřade.Mozna dělam něco spatne.Prosim o radu-1.Jak na platby DPH na výstupu pri neuhrazene faktuře.2.Muzu úroky(a veskere poplatky)z podnik.úvěru dát jako dan.vydaj.3.Budu mit nějaky dopad(u finan.úřadu)kdyz dluzné častky z neuhr. faktur neuvedu jako pohledavku? Předem Vám moc děkují za odpověd'.

Dobrý den, na kolik dnů dovolené má nárok…

Dobrý den, na kolik dnů dovolené má nárok zaměstnanec, který ukončí pracovní poměr k 31. 3. 2006. Děkuji za odpověď.

Prosím o zodpovězení. Leasing nákl.auto, na 48…

Prosím o zodpovězení. Leasing nákl.auto, na 48 měsíců 10%akontace -138000kč zřízen v roce 2004 /04 celková částka 1878955,43kč uplatněno na daních 352304kč.(9měsíců) V roce 2005 v měsíci červenci jsme dostali na tento nákl.automobil dotaci z EU promítnutou v leasingových splátkách a tím se snížila celková částka nájemného na 1839729kč.Jak postupovat? Domnívám se, že bych měla od částky 1839729 odečíst uplatněnou částku 352304 1839729-352304=1487425 a vydělit zbývajícími měsíci =48-9=39 1487425/39=38139*12=457669=je částka odčitatelná pro rok 2005.děkuji za vaši radu Veselá

Dobrý den, vlastníme s manželem 5 let pozemek, na…

Dobrý den, vlastníme s manželem 5 let pozemek, na kterém jsme si postavili dům a před rokem ho zkolaudovali. Trvalé bydliště tam máme 1 rok. Chtěla jsem se zeptat, zda v případě prodeje domu budeme platit daň z přijmu, i když by jsme zisk použili na nové bydlení. Děkuji.

Dobry den,děkuji Vám za odpověď. Příjmy uvedené v…

Dobry den,děkuji Vám za odpověď. Příjmy uvedené v daň.přiz.2005 máme 14,5mil.Kč, pro povinný přechod na vedení účetnictví je potřeba 15mil.Kč. Celkové příjmy máme ale asi 3x větší, neboť banka nám vyrovnává BU kontokoretním úvěrem,takže vždy když se dostaneme pod 0Kč na BU, je nám částka vyplacena z kontokoren. účtu. Musíme i tehdy přejít na vedení účetnictví? Pokud ano, tak jsme hranici 15mil. překročili i za rok 2004,musíme tedy od tohoto roku vést účetnictví? Mod Vám děkuji za odpověď

V r.2005 přechod na paušální výdaje. Za r. 2004…

V r.2005 přechod na paušální výdaje. Za r. 2004 podáno dodatečné DP - provedeno zvýšení ZD o nespotřebované zásoby materiálu k 31.12.2004. V r. 2005 již evidenci materiálu nevedu, materiál výhradně slouží ke spotřebě při poskytování služeb,žádné zásoby neprodávám samostatně. Mám povinnost ještě nějakým způsobem zvyšovat nebo snižovat ZD v r.2005 z titulu zásob? Já totiž už žádné zásoby v daň. přiznání za r.2005 nikde neuvádím. Postupuji správně?

prosím o odpověď.Leasing v DE.V roce 2003/03 na…

prosím o odpověď.Leasing v DE.V roce 2003/03 na 48 měsíců celková částka 1704893kč uplatněno v daních 355186Kč v roce 2004uplatněno v daních 426223kč V ROCE 2005 v měsíci březnu pozastaven leasing na 2.měsíce-změna leasingových splátek atím související celková cena celého nájemného ,prodloužení na 50měsíců. Nynější nájemné 1716838kč.Jak mám postupovat? Akontace byla 10%-částka 145000.Všechno je bez DPH. Zamýšlím:1716838-355186-426223=935428 935428kč/(50-22)=33408 *12měsíců=400898kč Akontace srovnání ze 48na 50měsíců 145000/48=3020,8 *22měsíců=66457kč=uplatněno 145000-66457=78543/28měsíci=2805 rozdíl3020,8-2805=215,8*28měsíců=6043kč Za rok 2005 je to 215,8*12=2589,6 400898-2589,6=398308 Za rok 2005 bych si uplatnila částku 398308Kč.Můžete mi prosím poradit?děkuji Veselá