FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění důchody a mzdy

Dobrý den, náhodně jsem na webu narazila na informaci, že pro souběh příjmu ze závislé činnosti a důchodu existuje už od daňové období 2011 limit 840 000 Kč, při jehož překročení podléhá dani z příjmů i důchod (článek http://www.penize.cz/dan-z-prijmu-fyzickych-osob/231343-duchodce-a-dan-z-prijmu). Tomuto základnímu tvrzení odpovídá i §4(3) zákona 586/1992 Sb. V článku se současně tvrdí, že "Zaměstnaní důchodci však mohou být bez starosti, o zdanění jejich příjmů se postará mzdová účtárna jejich zaměstnavatele. Stačí, když podepíšou prohlášení k dani." Zajímalo by mne, zda tvrzení článku jsou pravdivá a zda skutečně mzdová účtárna má povinnost limit souběhu příjmu ze zaměstnání se starobním důchodem hlídat a ev. dań z překročení limitu odvést formou srážky ze mzdy. Děkuji.

daňový příjem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám pronajatou kancelář, smlouva je na mé jméno. V kanceláři jsme dvě a kolegyně mi přispívá na nájemné a služby. Musím tento příspěvek zahrnout do svých příjmů? Výdaje si uplaňuji pašálem. Děkuji. Jiřina

danění příjmu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám pronajatou kancelář, smlouva je na mé jméno. V kanceláři jsme dvě a kolegyně mi přispívá na nájemné a služby. Musím tento příspěvek zahrnout do svých příjmů? Výdaje si uplaňuji pašálem. Děkuji. Jiřina

darování nemovitosti

Dcera má manžela Švýcara a bydlí ve Švýcarsku,trvale je také evidována na svém bydlišti v České republice ,kde řádně platí poplatky , chceme ji darovat pozemek tady v České republice. Musí tento dar přiznávat ve Švýcarsku nebo stačí podat tady v České republice daň. přiznání k darovací dni a poté k dani z nemovitosti?

sleva na dítě

Dobrý den. Prosím o radu. Žiji cca 10 let ve společné domácnosti s družkou, nejsme však sezdáni. Máme spolu dceru a družka má dále dceru z bývalého manželství, kterou má ve své péči a která žije v domácnosti s námi. Před třemi lety mi daňová poradkyně, na kterou už v současné době bohužel nemám kontakt poradila, že mohu uplatňovat slevu na dani i na tuto nevlastní dceru.Za roky 2010 a 2011 mi byla tato sleva na vyživované dítě FÚ Jihlava uznána a daň vrácena. Včera mi volal pracovník Finančního úřadu kvůli přiznání k dani z příjmu f.o. za rok 2012 ve kterém jsem opět uplatňoval slevu na svou nevlastní dceru a tvrdí mi, že na slevu na toto dítě nemám nárok. Má úředník pravdu nebo je to jeho svévolný výklad zákona? Také by mně zajímalo, jesliže mi ona daňová poradkyně poradila špatně, zda po mně Finanční úřad může a bude vymáhat vrácenou daň. Přiznání mi poradkyně jen zpracovala, podával jsem ho sám. Předem děkuji za každou radu.

invalidita

Dobry den, Jako OSVC mi byl priznan zpetne invalidni duchod III. stupne, konkretne od 8.8.2012. V danovem priznani mam uvest, ze jsem invalidni 4 nebo 5 mesicu? Pocita se srpen uz do plne invalidity nebo az zari?

výdaje procentem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Jsem celý rok 2012 student a mám vedlejší činnost také celý rok ( druh podnikání je výroba a opravy čalounických výrobků ) kolik procent je prosím ten paušál? Děkuji moc

podání přiznání

Dobrý den, v letech 2006-2009 jsem pracoval jako self-employer ve Velké Británii.Po sodjezdu jsem žádal o formulář E-301 který jsem obdržel asi popůl roce,načež jsem se přihlásil na Úřad práce v České republice.Dodnes mi však chodí danová přiznání z HM Revenue a hrozí vysokými pokutami a sankcemi.Jak mám dále postupovat?Je tedy možné,že jsem stále veden jako danoví poplatník v UK?Je možné se na někoho obrátit v ČR? S pozdravem Chalupa.

příležitostný příjem

Přivýdělek Dobrý den. Jsem zaměstnanec na poloviční úvazek ve státní instituci. Mým velkým koníčkem je fotografování, ráda bych své fotografie nabídla fotobankám, ale konkurence je velká a zatím netuším, zda o ně bude zájem. Je potřeba zřídit živnostenský list i pro případný minimální výdělek? Doporučíte mi vhodný a správný postup? Moc děkuji!

podání přiznání

Dobrý den, prosím Vás potřebuji poradit od 8 měsíce roku 2012 jsme nastoupil do práce v Německu. Asi před týdnem jsem přišel na to , že ve vyplatních páskách mám chybu zařadili mě do kategorii 6 (což znamená , že mám dvě práce) a proto mi měsíčne odečítali o nějákou částku okolo 250 euro navíc i když jsem měl být zařazen do skupiny č.1. Okamžitě jsme to řešil na sekretariátu , kde mi bylo řečeno ať jsi podám zde v německu daně a oni my tu částku vráti pospátku zpět. K tomu ,ale potřebuji evropský formulář o tom kde jsem byl zaměstnany v uplynulém roce 2012 ( kde a jak dlouho). Potřebuji to na evropský formulář zde z česka , aby si s tím v německu poradili. Proto Vás prosím šlo by to udělat ? Abych si zde mohl podat daně ? Na finanční úřad sem psal ,ale neodepisují nevím si rady. Prosím o brzkou odpověd. Děkuji

dodanění zásob

Dobrý den, chci se ještě zeptat ohledně zásob. Pozastavil jsem činnost ke dni 30.6.2012. Vpřípadě že ji obnovím do 30.3.2013- tedy do termínu podání daň.přiznání budu postupovat takto. Zásoby uvedu v daň. přiznání, nebudu je danit a použiji je v dalším roce. V případě obnovení činnosti po termínu podání daň. piznání bych je musel zdanit.Děkuji a pěkný den

daňové náklady

Dobrý den, chci vyřadit z majetku nemovitost kterou používám k podnikání,tak abych ji mohl po 5ti letech prodat.Vím,že se nesmí během té doby o této nemovitosti účtovat (náklady ). Týká se to i daně z pozemku a daně z nemovitosti? Když nemovitost nebude v majetku má právo účtovat vodohospodářská společnost srážkovou vodu ? Děkuji Pavel

daňové příjmy

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás jako na soudce mezi mojí soukromou daňovou poradkyní a firemní účetní. Jako OSVČ mám fakturu vystavenou 31.12. 2012 se splatností 14.1. 2013. Peníze mi přišly na účet 10.1.2013. Budu uplatňovat výdaje paušálem. A teď. Jedna paní mi tvrdí, že příjem z faktury uvedu až v daňovém přiznání za období 2013. Druhá mi ale tvrdí, že tento příjem mohu uvést do období 2012, právě proto, že uplatňují výdaje paušálem (souhlasí, že kdybych uplatňoval skutečné výdaje, patřil by příjem do roku 2013). Jsem z toho upřímně jelen, prosím o diskrétní odpověď a ověření, zda při uplatnění paušál existuje nějaká "výjimka" pro to, do jakého období se příjem počítá. díky a s pozdravem

dodatečné přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je ještě možné podat dodatečné daňové přiznání za rok 2009. Ve starém daňovém řádu je lhůta pro podání 3 roky od konce zdaňovacího období, tedy 31.12.2012. Dle nového daňového řádu by to mělo být do tří let od konce lhůty pro podání, tedy 31.3.2013. Ovšem nevím, jestli lze takto posuzovat už rok 2009, nebo jestli se řídí starými podmínkami. Děkuji za odpověď.

výdaje u pronájmu

Dobrý den, prosím vás,potřebuji se zeptat: Jsem vlastníkem bytu, který pronajímám, měsíčně za 7 500,- Kč (ročně 90 000,-), z této částky měsíčně uhrazuji družstvu, které byty obhospodařuje, částku 2 920,- (ročně 35 040,-).Příjmy z pronájmu chci dani procentem z příjmů ve výši 30%. Můj dotaz je náledující - do řádku č. 201 přílohy č. 2 uvedu roční příjem ve výši 90 000,- Kč a od něho odečtu 30%, tj. 27 000,- a budu tudíž zdaňovat 63 000,- Kč? Nebo mohu od částky 90 000 odečíst poplatky družstvu ve výši 35 040 a poté rozdíl 54 960 ještě snížit o 30% a danit tak částku 38 472,- Kč, co je pro mne samozřejmě výhodnější? Je fakt, že příjem z pronájmu skutečně činí rozdíl mezi uvedenými částkami, tj. 54 960,- Kč. Děkuji za odpověď, Zemanová.

místní příslušnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda manžel musí podávat v ĆR přiznání k dani z příjmů fyzických osob,když v průběhu celého loňského roku pracoval v zahraničí jako zaměstnanec a žádné jiné příjmy v ČR už neměl. Děkuji za odpověď. Šanderová

sleva na manželku

Píšu si DAP za 2012 (část roku OSVČ, část roku zaměstnanec). Manželka do 02/2012 peněžitá pomoc v mateřství + proplacená dovolená od zaměstnavatele, od 03/2012 už jen rodičovský příspěvek. Chci uplatnit slevu na manželku za 10 měsíců v roce. Manželka ale už z nedbalosti požádala svého zaměstnavatele o roční zúčtování. [b]Jak to roční zůčtování zrušit? Lze snadno[/b] DAP si zařídíme sami.. Motivem je inkasovat těch cca 24000 kč za rok při jejích příjmech do 68 000 kč, pokud o ně v čestném prohlášení již nepožádala sama. Děkuji za krátkou odpověd.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, společně s manželkou jsme koupili na hypotéku pozemek, kde budeme stavět dům. Oba jsme na smlouvě uvedeni jako dlužníci, jen ona je však klientem onoho finančního ústavu. Výpis o úrocích je na její jméno. Chceme využít odpočtu úroků (ř. 47 daňového přiznání). Protože manželka šla v půli roku ma mateřskou, tak daň kterou by měla odvést ani nepřekročí slevu na poplatníka (ř. 64 daňového přiznání). Tudíž jakékoliv snížení základu daně nemá efekt. Mohu si úroky odepsat já? Petr Mlčoch

místní příslušnost

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda má manžel povinnost podat v ČR daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, když pracuje po celý rok v zahraničí jako zaměstnanec a v ČR nemá žádné příjmy. Děkuji za odpověď. Šanderová

sleva na dítě

dobrý den. student ukončil 20.2.2013 studium. Mohu za měsíc únor uplatnit ještě slevu na vyživované dítě? děkuji.