FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer. Dají se při zdanění zisku z prodeje…

Dobrý večer. Dají se při zdanění zisku z prodeje cenných papírů odečíst kromě poplatků za nákup a prodej a ztrátových obchodů /rozumí se při držení kratším než 6 měsíců/ odečíst například poplatky makléři za správu portfolia? Například když si účtuje určité procento ze ziskových obchodů? Pokud ano, v jaké výši? Děkuji za odpověď.

ŽL mám na Poskytování software, jsem programátor.…

ŽL mám na Poskytování software, jsem programátor. Jak vysoký nákladový paušál (v procentech) mohu použít pro zdanění příjmů za rok 2005 ? Děkuji

Dobrý den, byla bych vděčná za radu. Měla jsem v…

Dobrý den, byla bych vděčná za radu. Měla jsem v podnikání osobní auto na 4-letý leasing. V letech 2003 a 2004 jsem tudíž uplatnila leasing.splátky do nákladů. V roce 2005 jsem havarovala a vůz byl totálně zničen. Leasing.spol. mi tedy po odpočtu z havarijního pojištění vrátila část O.akontace asi 150.000,- Kč a vrak. Ten jsem prodala za 140.000,- Kč. Zajímalo by mne jak se tyto 2 příjmy budou chovat v případě daňového přiznání. Jsou oba zdanitelné?! Leasing měl končit až počátkem roku 2007, takže nebyla splněna podmínka zařazení majetku po ukončení leasingu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat, jak se urcuje dan z…

Dobrý den, chci se zeptat, jak se urcuje dan z darovani nemovitosti (matka daruje dceri)? Je nutny znalecky posudek? Dekuji predem za odpoved. S pozdravem Elen

Vážený pane doktore, Po přečtení několika…

Vážený pane doktore, Po přečtení několika odborných publikací, nejsem schopna vyřešit následující příklad, co publikace, to jiný názor. 1.Podnikatel vykazuje daňovou ztrátu, příjmy 0,- Kč výdaje 30 tis. Kč /platba zdravotní a soc. poj/ 2. Podnikatel bez příjmů, výdaje též 0,- Kč. V obou případech se tohoto podnikatele týká povinnost minimálního základu daně. Můj dotaz zní, zda je povinnen podat v obou případech daňové přiznání či nikoliv. Vztahuje se na případ č. 1 i č. 2 nedosáhnutí minimální úrovně příjmů / do 15 000,- Kč/ a tím i nemá povinnost minimálního základu daně a nepodává DP. Děkuji

Dobrý večer, předem děkuji za zodpovězení dotazu.…

Dobrý večer, předem děkuji za zodpovězení dotazu. Podnikatel - fyzická osoba - staví bistro z rychlým občerstvením. Jak zúčtovat v daňové evidenci? Nyní účtuji do provozní režie a v uzávěrkových operacích jsem vše dala jako základ zvyšující základ daně. Budova není zkolaudována. Bude až v tomto roce. Děkuji za odpověď... Karin

Potřeboval bych nutně znění zákona o DPH z let…

Potřeboval bych nutně znění zákona o DPH z let 1993,1994,1995 Pokud je ve Vaší moci nějakým způsobem pomoci,předem děkuji

Dobry den, jsem studentem a chtel bych si…

Dobry den, jsem studentem a chtel bych si poridit zivnostensky list. Zajima me jake pak budu mit danove povinnosti vcetne soc a zdravotniho poj. Nekde jsem slysel ze prvni dva roky to student neplati Je to pravda. dekuji za odpoved

Již pět let bydlím u majitele s regulovaným…

Již pět let bydlím u majitele s regulovaným nájmem chce dům vystěhovat budu muset platit daň z odstupného i když celou částku použiji na koupení nového bytu k trvalému bydlení.

Dobrý den. Můj syn byl v evidenci úřadu práce 2…

Dobrý den. Můj syn byl v evidenci úřadu práce 2 roky. Od 1.7.2005 začal podnikat. Bylo nám neoficiálně sděleno, že 2 roky od začátku podnikání nemusí platit daň z příjmu. Při podání daňového přiznání nám bylo řečeno, že daň platit musí.netýká se ho pouze vyměřovací základ. Můžete mi poradit

Dobrý den živnostenský list mám na nákup zboží za…

Dobrý den živnostenský list mám na nákup zboží za účelem dalšího prodeje kolika procenty mohu odečíst výdaje když celkové přijmy byli 240000kč

Dobrý den, prosím o radu,jak zaúčtovat závazky…

Dobrý den, prosím o radu,jak zaúčtovat závazky zbylé k datu přerušení podnikání.Činnost jsem přerušila k 1.11.2005 a zbyly mi neuhrazené závazky.Na prodejně má také zboží v hodnotě asi 15.000,-Kč.Promítnou se tyto položky do daňového přiznání za tento rok a jak?Činnost mám přerušenou do 10/2007,ale nevím jestli se k podnikání vůbec vrátím.Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu, týkající se osobního…

Dobrý den, prosím o radu, týkající se osobního automobilu používaného k mému podnikání.Auto mám půjčené od známého za částku Kč 20.000,- ročně.Jaké náklady si mohu za toto auto uplatnit?A jak je to se silniční daní-kdo má povinnosti ji platit?Mám to být já,pokud ho používám pro podnikatelské účely?Děkuji.

F.O. vystavila v roce 2004 fa na prodej zařízení…

F.O. vystavila v roce 2004 fa na prodej zařízení restaurace ve výši cca 100000 se splatností v roce 2005. V roce 2004 ukončila podnikatelskou činnost a nastoupila do zaměstnání ve kterém je i v roce 2005. V roce 2005 má příjmy 100 000 Kč z výše uvedeného prodeje. Může při zdanění uplatnit paušál, jestli ano, v jaké výši? V přiznání 2004 má uvedeny pohledávky 100 000 Kč, které ve skutečnosti nejsou poledávky, když je splatnost až 2005. Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO vlastní pozemek. Na tomto pozemku měla v plánu provést výstavbu nemovitosti. Byl zhotoven projekt, ale výstavba se neuskuteční. Náklady na projekt jsou zaúčtovány na pořízení investic.1) Lze zaúčtovat zrušení investice proti daňovým nákladům? 2) Na pozemku bylo vlastníku přikázáno provést archeologický výzkum-před zahájením výše uvedené výstavby. Náklady činily 40000,--Kč. Jedná se o daňový náklad nebo o pořízení investic?Investice se ale neuskutečnila. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsem zaměstnán a…

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsem zaměstnán a podnikám na vedlejší činnost. Můj příjem z podníkání nebyl ani 10 000 Kč a v zaměstnání kde mi zaměstanavtel normálně odvádí daň jsem si vydělal cca 120 000Kč vztahuje se na mě povinná daň 9000 Kč což je ze zákona nebo tam jsou nějaké vyjímky. Děkuji za odpověď .

jsem osvč mam tři mobily každý na jiný paušál a…

jsem osvč mam tři mobily každý na jiný paušál a na jednom vípise mohu odepisovat všechny tři ,ůčetní tvrdí že ne ,zjistil jsem že osvč který pro mne pracoval nepřiznal fakturu jak se dá proti tomu bránit i když mám oryginál faktury i příjmoveho dokladu od něj podepsané ale on tvrdí že to není možné a vědomě lže

Dobry den,jsem osvč od 12/2003, vztahuje se na…

Dobry den,jsem osvč od 12/2003, vztahuje se na mne min. základ daně z přijmů pro rok 2005?V roce 2005 jsem byl ve ztrátě,mám 4 děti ,na které uplatňuji daň.zvýhodnění.Děkuji .

Vedu daňovou evidenci, nejsem plátce DPH.Od 1.1…

Vedu daňovou evidenci, nejsem plátce DPH.Od 1.1.2006 hodlám změnit způsob uplatňování výdajů - z výdajů v prokázané výši v r.2005 na paušální výdaje 60% z příjmů v r.2006. V evidenci mám k 31.12.2005 pohledávku za dlužníkem, který zanikl bez právního nástupce (v březnu 2005 byl dlužník vymazán z obch.rejstříku). Pohledávka činí 50 000,-- Kč . Zánik pohledávky je vždy jejím vyřazením z obch.majetku. Zákon o dani z příjmu vyřazení pohledávek neřeší. Obecně se má při vyřazení pohledávek provést úprava ZD - a to zvýšení ZD o hodnotu pohledávky, resp. přesněji vyloučit výdaje na ni vynaložené) . 1.Týká se zvýšení ZD i tohoto typu pohledávky, když patří mezi pohledávky vyjmenované v § 24,odst.2,písm.y)? Musím základ daně v roce 2005 zvýšit o 50000,- nebo nemusím? Obě úpravy - jednak z titulu vyřazení pohledávky i z titulu přechodu na paušál se provádí v daň.přiznání ke dni 31.12.2005. Pozn. vedu daňovou evidenci, nejsem plátce DPH

Dobrý den jsem plátce DPH a začala jsem podnikat…

Dobrý den jsem plátce DPH a začala jsem podnikat v září 2005, předtím jsem byla vedena na Úřadu práce. Dostala jsem příspěvek k překlenutí období zřizování samostatné výdělečné činnosti od Úřadu práce a použila ho na zaplacení ZP a SP. Zajímalo by mne, zda tento přípěvek je mým zdanitelným příjmem osvobozeným od DPH, s ohledem na to ,že zaplacené ZP a SP z tohoto příspěvku mám v nákladech. Děkuji