FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore, chtěla bych poprosit o…

Dobrý den pane doktore, chtěla bych poprosit o radu. Uplatňuji metodu zápočtu dane, jsem daňový rezident na území ČR /trvalý pobyt, závislá činnost/, jinak občan SR, kde mám příjem z pronájmu bytu kde jsem platila daň a uplatnila výdaje procentem z príjmu t.j. na Slovensku 25%. V daňovém přiznání v ČR v příloze č.2 oddíl 1 vyplnim skutečné výdaje / procentem z příjmu v SR t.j. 25%/ nebo procentem z příjmu podle zákona v ČR / 30%/? V příloze č. 3 oddíl 4 řádek 322 vyplnim výdaje 25% nebo 30%. Velice Vám děkuji. Hezký zbytek dne.

Manželka je v částečném invalidním důchodu.Ze…

Manželka je v částečném invalidním důchodu.Ze závislé činnosti má příjem po odpočtu pojistného a daní Kč 33170,-.Dalším jejím příjmem je pouze důchod a dávky soc.podpory.Mohu si na ní uplatnit odpočet? Pokud použijeme společné zdanění manželů,jaké příjmy manželky se zde uvádí?Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu ohledně odpisu…

Dobrý den, prosím o radu ohledně odpisu nehmotného majetku - software. Od 1.1.2005 se dle zákona musí přepočítat odpisy nehm.majetku - software a zkrátit tak na 36 měsíců. Týká se to také majetku, který je pod hranici 60.000 Kč, ale interní směrnicí je tento majetek považován za dlouhodobý nehmotný majetek? Jak se přepočet provádí? Zůstatková cena nehm.majetku k 31.12.2004 děleno (36 měcíci - počet měsíců, kdy byl majetek odepisován v r.2004)? Musí se přepočítat také odpisy nehm.majetku, který je zařazen již v roce 2003? Děkuji.

Pokud fyzickou kontrolou zjistím, že stav skladu…

Pokud fyzickou kontrolou zjistím, že stav skladu je nižší než by měl být, jak mám prosím postupovat? Mám zjištěný rozdíl dát do uzávěrkových příjmů a tím navýšit základ daně? Děkuji za odpověď.

Dobry den, mela bych kratke dotazy: 1- v roce…

Dobry den, mela bych kratke dotazy: 1- v roce 2005 jsem podnikala a ukoncila studium SZZ ke dni 3.6.05. Muj danovy zaklad presahl 100 000Kc. V jake vysi muzu uplatnit odecitatelnou polozku na studium? 2- u poplatnika s DE mam smlouvu o vypujcce, ke které byla sjednana kauce. Ve smlouve je uvedeno: „po vraceni predmetu vypujcky bude vracena slozena kauce. V pripade, ze predmet vypujcky bude poskozen nebo znicen, ma pujcitel pravo kauci pouzit na uhradu vznikle skody.“ Domnivam se, ze v tomto pripade je slozeni one kauce danove neuznatelnym vydajem. Je to spravne? 3- za rok platim 12 zaloh SME. Nicmene od SME mam platebni kalendar pouze na 11 splatek a tu 12tou mi v lednu vratili. Jedna splatka je tedy preplatek, v dalsim roce vraceny, a nemam k ni zadny doklad – je v tom pripade danove uznatelnym vydajem? Za zodpovezeni velmi dekuji,

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: V roce 2005:…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: V roce 2005: 1.1.05-28.2.05 jsem byla jako zaměstananec 1.3.05-30.6.05 jako OSVČ - hlvaní činnost 1.7.05-31.12.05 jako zaměstnanec Prosvé podnikání jsem 1.3.05 obnovila ŽL a 30.6.05 jsem ŽL pozastavila. Jak je to s povinnou daní. Vztahuje se na mě vyjímka, zahájení nebo ukončení podnikání?? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz,do výpisu příjmových…

Dobrý den, mám dotaz,do výpisu příjmových dokladů se píše nebo ne i převod peněz bezhotovostním převodem do JPÚ?Myslím že ne,pouze hotovost,ale chci se ujistit.A kde se mi promítne bezhotovostní převod? Děkuji

Za rok 2005 mám přeplatek na dani. Podal jsem…

Za rok 2005 mám přeplatek na dani. Podal jsem daňové přiznání. Kdy mohu počítat s vrácením přeplatku? Děkuji.

Dobrý den, v naší evidence máme pohledávky z roku…

Dobrý den, v naší evidence máme pohledávky z roku 1995 a 1996,které už zřejmě nikdy nebudou uhrazeny. Můžeme je z evidence jentak vyřadit,nebo je potřeba je nějakým způsobem dodanit?Pokud ano,prosím o radu,jak.Děkuji.

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, jak…

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, jak účtovat směnárnu v účetnictví. Směnárník nakupuje cizí měnu a pak ji prodává do jiné směnárny. pokud vedu valutovou pokladnu šlo by to jako nákup cizí měny 2161A/211 a prodej 211/261A , rozdíl na 216 do 5 nebo 6 a na konci roku zaúčtovat stav valut a kurz, rozdíly dle kurzu? Děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den,prosím o radu,zda je povinnost uplatnit…

Dobrý den,prosím o radu,zda je povinnost uplatnit v daňovém přiznání odpisy a časové rozlišení leasingu.Protože bychom příští rok chtěli požádat o úvěr,nízký základ daně by se nám příliš nehodil. Pokud není tato povinnost daná,je potřeba nějak zdůvodnit,proč jsme tak neučinili?Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den pane doktore, prosím o odpověď zda se…

Dobrý den pane doktore, prosím o odpověď zda se na mě vztahuje minimální daň, když jsem v minulosti podnikala a pak jsme z důvodu mateřské živnost přerušila na 7 let, byla jsem doma s nemocným dítětem. Nyní znovu od 4.4.2005 podnikám, ale mám jiné IČO, protože jsem svoji živnost rozšířila. Pokud se na mě minimální daň vztahuje, předpokládám, že jen její poměrná část za 9 měsíců. Dále prosím o informaci, zda pojistné plnění od pojišťovny je pro mne příjem ovlivňující základ daně (jednalo se o úhradu škody způsobenou naší firmou jiné firmě na stavbě). Děkuji moc za odpověď na moje dotazy i dotazy jiných. Děláte velice záslužnou a poděkování hodnou práci.

Dobrý den, dovoluji si vás požádat o odpověď na…

Dobrý den, dovoluji si vás požádat o odpověď na následující dotaz. Za rok 2005 uplatňujeme společné zdanění manželů. Manžel má příjem jen ze závislé činnosti, manželka příjem z podnikání. Manžel v roce 2005 obdržel jednorázový příjem dle § 6, který se v roce 2006 nebude opakovat. Rozepsáním společného základu daně za rok 2005 vzniká (?) manželce povinnost platit čtvrtletní zálohy. Tyto zálohy však zcela neodpovídají příjmům z podnikání v roce 2006. Jak máme správně postupovat?

Dobrý den. Daňový bonus se nevyplatí, pokud…

Dobrý den. Daňový bonus se nevyplatí, pokud poplatník nedosáhne příjmu min. 6ti násobku min.mzdy. Pokud má podnikatel příjmy 120000,-, výdaje 150000,-, má nárok na výplatu daň.bonusu, i když dosáhl daň.ztráty? Co se považuje pro nárok na bonus za příjem? Příjem nebo základ daně (příjem po odpočtu výdajů)

Dobrý den, v roce 2005 jsem měl příjmy ze…

Dobrý den, v roce 2005 jsem měl příjmy ze závislé činnosti a jako OSVČ, manželka celý rok pobírala starobní důchod. Syn (21 let), který s námi žije ve společné domácnosti, do února studoval na VŠ, pak studium ukončil, krátce pracoval, resp. byl nezaměstnaný a od srpna opět studuje na vysoké škole. Můžeme pro rok 2005 uplatňovat společné zdanění manželů? Děkuji za odpověď.

Jsme nezisková organizace a vedeme daň.evidenci…

Jsme nezisková organizace a vedeme daň.evidenci.Máme faktury,které naspadají do naší hlavní činnosti.Máme je dát do daňového přiznání na ř.200 a tím i na ř.251? Děkuji

Dobrý den, má podnikatel OSVČ který není v…

Dobrý den, má podnikatel OSVČ který není v zaměstnaneckém poměru ale majitelem firmy nárok na stravné pro cesty v tuzemsku trvající déle než 12 hodin? Váhám proto, že zákon o cestovních náhradách § 1 vymezuje pouze zaměstnance v pracovním poměru. Děkuji.

1.1.2005 došlo u poplatníka ke změně ve způsobu…

1.1.2005 došlo u poplatníka ke změně ve způsobu uplatňování výdajů. V roce 2004 naposledy vedl daňovou evidenci a výdaje uplatňoval ve skutečné výši. V roce 2005 vede pouze evidenci příjmů a pohledávek dle § 7,odst.10 zák.o DPFO, evidenci výdajů,zásob a závazků, přesto, že je má v majetku nevede (nemusí). V dańovém přiznání za rok 2004, tedy v roce předcházejícím změně v uplatňování výdajů,splnil zák. povinnosti -zvýšil ZD o pohledávky a zásoby a snížil o závazky. Nyní řeší, jak provést úpravy základu daně v daňovém přiznání za rok 2005 právě z důvodu těchto již zdaněných pohledávek, zásob a závazků - všechny byly uhrazeny v roce 2005. Snažili jsme se využít Vašich odpovědí v této rubrice, za což děkujeme, ale stále nám není jasná úprava ZD z titulu zásob a z titulu závazků. Proto se obracíme zdvořile na Vás s prosbou o sdělení: 1. proč v odd.E přílohy snižovat ZD o ZÁSOBY r.2004 a 2. hlavně proč zvyšovat ZD o ZÁVAZKY r.2004. Na ř.102 nemáme výdaje skutečně uhrazené v roce 2005, ale výdaje vypočtené paušálem - tj.50% z příjmů. Zvýšení ZD o závazky r.2004 by mohlo přicházet snad v úvahu, pokud by na ř.102 byl údaj o výdajích čerpán z daňové evidence, kde se evidují uhrazené výdaje. Ale to není náš případ, my zjišťujeme základ daně s využitím paušálních výdajů. Děkuji.

Dobry den, prosim vas, nejsem si jista, jakou…

Dobry den, prosim vas, nejsem si jista, jakou castku musim presne zdanit ohledne prijmu z pronajmu bytu.Ve smlouve je uvedeno, ze pronajimatel mi hradi castku 10.000,-- Kc vcetne zaloh za sluzby (napr. teplo, elektrika, voda v byte, ale i ve spolecnych prostorach, kde je napr. navíc zapocitan i uklid, vytah). Tyto castky za sluzby vydaji 3.500.--. Dále se k bytu vaze fond oprav 800,-- a rezijni naklady (odmeny clenum predstavenstva) 500,--. Je spravne zdanit castku takto: 10.000 – 3.500 – 800 – 500 = 5.200 Kc - toto je zaklad dane, od ktereho je pak dále mozne odecist ještě 30 procent pausal a konecny vysledek az zdanit? Navíc mam problem s tim, ze zpetne s pronajimatelem vyuctovavam preplatky nebo nedoplatky za sluzby, ale to az po zdan. obdobi, takze nevim, jestli spravne odecitam od tech 10.000 Kc vždy pouze zalohy v den, kdy doslo k uzavreni smlouvy, jak je uvedeno ve smlouve. Dekuji moc, vim, ze muj dotaz je asi trochu vic komplikovany.

Prosím o sdělení Vašeho názoru na postup…

Prosím o sdělení Vašeho názoru na postup finančního úřadu v případě posuzování zařazení úroku do daňově uznatelných nákladů z úvěru poskytnutého na refinancování již zaplacených faktur. Finanční úřad v tomto případě zastává názor, že do daňově uznatelných výdajů lze zařadit pouze úroky z úvěru na výdaje, které byly zaplaceny až po poskytnutí úvěru a úroky z úvěru, které financoval již zaplacené výdaje, vylučuje, ačkoliv banka potvrdila, že úvěr byl vyčerpán v souladu s úvěrovou smlouvou. Již zaplacené faktury byly v tomto případě hrazeny z dodatečně vložených vlastních zdrojů, případně půjček, a to z důvodu dlouhého vyřizování úvěru. Potvrzení banky FÚ v tomto případě neuznává, neboť dle jeho názoru úvěrová smlouva se řídí právem soukromým a kontrola je prováděna dle věřejného práva. Děkuji za odpověď.