FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o odpověď na následující otázku, týkající…

Prosím o odpověď na následující otázku, týkající se daňov. přiznání u příspěvkové zájmové organizace. K 21.12. odstoupil na členské schůzi celý výbor organ., 4.1.06 byl zvolen zcela nový výbor a na této členské schůzi bylo v pořádku předáno účetnictví a veškeré písemnosti týkající se vedení klubu. Je povinností bývalého předsedy podat daňové přiznání za rok 2005, když už veškeré doklady má 3 měsíce v držení nové vedení a býv. předseda je pouze řadový člen? Děkuji.

Dobrý den. U smlouvy o převodu nemovitosti došlo…

Dobrý den. U smlouvy o převodu nemovitosti došlo ke směně nemovitostí a k finančnímu doplaktu. Ve smlouvě je citace: "Dle dohody smluvních stran daň z převodu nemovitostí ve věci směny dle této smlouvy uhradí paní xy, na kterou se dle této smlouvy přenáší daňová povinnost z uskutečněné směny nemovitostí." Zavazuje tento text ve smlouvě k úhradě i daně z příjmů při nesplnění 4§ u pozemku (vlastnictví jen 4roky). Ptám se z pohledu daňového ale především právního. Mockrát děkuji za odpověď. Děkuji.

Dobrý den. Potřebovala bych vědět jaký poplatek v…

Dobrý den. Potřebovala bych vědět jaký poplatek v kolkových známkách se platí na žádost o posečkání daně a povolení splátek. Mohu na jednu žádost žádat o povolení splátek na DPH i daň z příjmů, nebo musím podat žádosti dvě? Děkuji za odpověď.

Dobry den, prosim Vas, ja mam takovy problem,…

Dobry den, prosim Vas, ja mam takovy problem, rada bych dovazela stacirny na pivo a vino z Danska od firmy, ktera je platcem DPH, moje firma neni platcem DPH, je nejak omezeno mnozstvi, ktere chci prevazet pres hranice, myslim tim financni strop. Nebylo by lepsi pro me se stat platcem DPH. Pokud obdrzim fakturu z Danska musim si ji nechat nejak overit na celnici? Musim vlastnit sklady pro uchovani techto staciren.

Dobry den pane doktore, do konce kvetna roku 2005…

Dobry den pane doktore, do konce kvetna roku 2005 jsem byl zamestnan v CR. Od cervna jsem zamestnan v Nizozemi, kde odvadim dan, platim socialni, zdravotni atd. a kde take bydlim. Jsem v tomto pripade povinnen do danoveho priznani v CR zahrnout prijmy ze zahranici a aplikovat zakon o zamezeni dvojiho zdaneni? Mimochodem jsem se v nem nedocetl, jakou metodu pripadne uplatnit a podle jakeho kurzu prepocitat vydelek v zahranici. Poradite prosim? Dekuji Jiri B.

Dobry den, podavam si danove priznania FO z…

Dobry den, podavam si danove priznania FO z prijmov zo zavislej cinnosti ako NErezident v Ceskej republike za tri mesiace v roku 2005. Mozem si uplatnit nezdanitelnu polozku 38.040 rocne na poplatnika alebo nie? Nenasla som v zakone ziadne podmienky, ktore by som musela splnat a poplatnikom som, i ked len podla §2, ods.3. tak podla mojho nazoru si mozem odpocitat 38040,- zo zakladu dane. Pytala som sa na FU P4 a povedali mi, ze to mozne nie je. Pomozte mi prosim. Dakujem, Katarina

Dobrý den. Podnikatel přerušil a znovu zahájil v…

Dobrý den. Podnikatel přerušil a znovu zahájil v roce 2004; od roku 2005 zahájila spolupráci manželka. Má spolupracující osoba povinnost minimálního základu daně ? Řídí se to, kdy ona zahájila nebo se řídí podnikatelem?

Dobry den.Mel bych nekolik dotazu.Pokud bude moc…

Dobry den.Mel bych nekolik dotazu.Pokud bude moc budu rad za odpovedi. 1) Chystam se zalozit si ZL-zprostredkovatelska cinnost reality,stavebnictvi a modeling. Jake papiry budu potrebovat pro zalozeni?Kvuli zmene jmena nema papiry o dokonceni SS-maturita.Mam jen doklad o apsolvovani mod.kurzu jako model. 2) Manzelka jde na materkou kolik si muzu strhavat? 3)Jake vyhody nese DIC?Myslite ze by se mi hodilo? 4)Jako model musim reprezentovat sam sebe.Muzu do nakladu uvest i obleceni,kosmetiku,posilovnu,sluzebni vecere a dalsi souvisejci veci s praci modela? 5)Budu si kupovat auto zahranicni vyroby,PC a tel.Co vse si muzu dat do nakladu? 6)Jakym zpusobem si muzu dat do nakladu cestu? Dekuji za odpoved

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci.…

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Jako bankovní účet pro podnikání používám sporožirový účet u České spořitelny. Na pobočce mi řekli, že to finančnímu úřadu nevadí, ale daňová poradkyně mi tvrdí, že bych si měla založit podnikatelský účet. Myslíte si, že je to opravdu nutné? Děkuji!

Dobrý den, mám bratra v Německu, který mi chce…

Dobrý den, mám bratra v Německu, který mi chce darovat svůj starší automobil značky Volvo V40 (v autabazarech v ČR se prodává za cca 140 000,-). Jakou smlouvu mám s bratrem sepsat darovací, nebo kupní (která z nich je pro mne"výhodnější")? Budu si muset potom vozidlo nechat ocenit u nás (v ČR)? Předem děkuji za Vaši odpověď

OSVČ vedu DE. Mohu v roce 2006 používat jednotný…

OSVČ vedu DE. Mohu v roce 2006 používat jednotný kurz při přepočtu vystavených faktur v EURECH,při výplatě cestovného zaměstnancům při zahraniční prac.cestě a ostatních dokladů vystavených v cizí měně?Stačí ke konci roku přepočítat všechny pohyby jednotným kurzem uveřejněným v FZ a pouze doúčtovat případný kurzový rozdíl? Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu v oblasti daní za rok…

Dobrý den, prosím o radu v oblasti daní za rok 2005.Živnostník si v roce 2005 pořídil v rámci podnikání os. auto. Přece jen ho ,ale používá trošičku pro soukromě a navíc od 1.12.2005 do 5.5.2006 přerušil živnost. Vím, že v daňovém přiznání v příloze 1. jak se dělají úpravy dle §5 a §23,které zvyšují či snižují výsledek hospodaření . A tam by se mělo dodaňovat i v případě přerušení živnosti a také jsem se na školení dozvěděla , že se tam dodaŇuje určitým poměrem os . auto,kt. je zakoupeno pro podnikání a používá se občas pro soukromé účely. Ale vůbec nevím jakým poměrem bych to měla udělat a zda se to dělá z celkových nákladů vynaložených na provoz auta vč. odpisů. A v jaké výši os. auto dodanit v rámci přerušení živnosti. Děkuji za odpověď

Dobrý den, potřebovala bych radu a předem děkuji…

Dobrý den, potřebovala bych radu a předem děkuji za odpověď. Podnikám jako FO a chtěla bych přejít na s.r.o., co všechno musím udělat co se učetnictví, převodu majetku a dalšího týče? S.R.O. mám již několik let založené, ale nepodnikalo se v něm.Vedu podvojné učetnictví. Je nutné ihned po převodu ukončit učetnictví jako FO nebo může běžet současně s učetnictvím s.r.o.? Jak je to s placením daním a jíných poplatků? Děkuji

Dobrý den. V poučení k přehledu za rok 2005 je…

Dobrý den. V poučení k přehledu za rok 2005 je v bodu 9, odstavci c) se píše ze minimální vyměřovací základ OSVČ není stanoven: OSVČ pobírala nemocenské z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných (při odevzdání Přehledu doloží OSVČ potvrzením OSSZ). V zákoně č. 592/1992 v § 3a, odstavci 4 b) se píše, že: Minimální vyměřovací základ osoby samostatně výdělečně činné se sníží na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních měsíců, pokud osoba samostatně výdělečně činná b) byla uznána práce neschopnou a měla nárok na nemocenské z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, popřípadě pobírala takové nemocenské, Zajímalo by mě, jak je to v případě, když OSVČ byla uznána celý měsíc práce neschopnou (měla vystavené potvrzení o pracovní neschopnosti), ale nepobírala nemocenské, protože není nemocensky pojištěna. Domnívám se, že ustanovení v Přehledu odporuje zákonu, a že by se měl minimální vyměřovací základ snížit i v případě nároku na nemocenské. Děkuji předem za případnou odpověď

Dotaz na inventúru - Omlouvám se, ale zapoměla…

Dotaz na inventúru - Omlouvám se, ale zapoměla jsem se ještě zeptat jak započítat do inventury vratné láhve a přepravky, když na nich nemám žádný rabat. Děkuji

dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit …

dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit jak zjistit zda mám dobře provedenou inventůru v návaznosti na rabat a tržby. vycházím ze vzorce: Rabat = Tržby :Poč.zás.+Nákup zboží-Kon.zás. rabat mám v průměru 17%, ale dle vzorce mi vychází 30% vzorec na výpočet tržby: T = R x (PZ+NZ-KZ) po propočtu mi vychází, že bych měla mít tržby nižší než uvádím.výpočet kon.zásob: T : R - PZ +NZ Kde dělám chybu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje zákon,vyhláška ve které je určeno kdo může či nemůže být členem inventarizační komise.Bylo nám řečeno,že ředitel a účetní nemůže být členem této komise.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci si ověřit, zákazník nám dal do…

Dobrý den, chci si ověřit, zákazník nám dal do smlouvy o dílo podmínku, tzv zádržné ve výši 5 % na dobu 5 let. Předpokládám dobře, že není úniku a zdaníme celé plnění dani z příjmu a odvedeme celou částku DPH. (jsme s.r.o.) Klasicky předpis 321/602 + 343. děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o Váš názor. jedná se o…

Dobrý den, prosím o Váš názor. jedná se o sportovce, nejedná se o soustavnou činnost, nemá živnostenské oprávnění a není v prac.poměru. Jedná se o nezávislé povolání a o příjem dle §7 odst.2,písm.b, minimální základ daně se na něho nevztahuje? Má příjmy a mohu uplatit výdaje 40%/? ř.102/ a na ř.103 zaplacené zdrav.? Děkuji.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, firma měla…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, firma měla nadměrný odpočet a finanční úřad provedl kontrolu, trvalo to 4 měsíce. Zjistil, že jsme si dali do nákladů doklady z období, kdy ještě firma nebyla plátcem(vznikla 7/2005, plátce od 8/2005). Doklady v hodnote cca 1400,- nám vyřadila a kontrolu uzavřela. Při závěrce jsem ale zjistila, že přehlédli další doklady za 30tis. Mám podat opravné přiznání a přehlédnuté doklady přiznat a dodanit? Děkuji. Hezký den.