FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zdá se mi že jsem na Vašich stránkách četla dotaz a odpověď na otázku, zda si může provéct společné zdanění zaměstnanec který již má provedeno roční zúčtování. Vaše odpověď pokud si to správně pamatuji zněla, že ne. Takto jsem ji řekla zaměstnanci, ten teď přišel s tím, že mu na FÚ řekli, že ano. Jak to tedy je a kde najdu oporu pro své ttvrzení v zákoně o dani z příjmu. Děkuji za odpověď.
Uplatňuji výdaje paušálem, v DAP na řádku 103 uvedu sumu zaplacených záloh a doplatků pojistného z roku 2005. Otázka zní, jaká částka se objeví v přehledech OSSZ a VZP v kolonce výdaje. Pouze ty paušální výdaje nebo také pojistné (tzn. pouze řádek 102 nebo 102+103)? Pokud dám do výdajů v přehledech i řádek 103, vyjde mi nějaké pojistné a v závěru ještě odečtu zaplacené zálohy, abych zjistil nedoplatek nebo přeplatek, není to vlastně duplicitní odečtení stejných záloh? Jednou skrytě v kolonce výdaje a potom explicitně v kolonce zaplacené zálohy? Jak je to správně? Druhá otázka: co všechno patří do pojistného na řádku 103 DAP? Jenom zálohy za rok 2005 nebo též doplatky a případné penále za rok 2004? Děkuju předem!
Dobrý den, jsem OSVČ a za rok 2005 (poprvé) chci uplatňovat náklady paušálem. Úprava daňového přiznání za rok 2004 je mi jasná co se týka závazků, pohledavek a zásob. Co se ale potřebuji ujistit, je, jestli se neprovadí změna v zaúčtování plated za sociální a zdravodní pojištění. Tedy, když jsem platil v roce 2005 doplatek za rok 2004, tak ho mam odečíst od základu daně v roce 2005? Neboli, jestli není při nákladech určených paušálem, žádná změna a platby (zálohy a doplatky) na soc. a zdrav. pojištění snižují základ daně v roce ve kterém byly uhrazeny. Také byvh chěl poradit která metodika je správna z pohledu finančního úřadu, pokud mi zálohy (určené pojišovnou) vytvoří přeplatek: a) platím vyměřené zálohy na soc. a zdrav. pojištění a o celou jejich sumu snížím základ daně. Přeplatek použiji na uhrazení následujících záloh, či si ho nechám "jako příjem zvyšující základ daně" vrátit. (a takto si oddálím daňovou povinnost z přeplatku) b) platím vyměřené zálohy na soc. a zdrav. pojištění a snížím základ daně jen o to, kolik mi skutečně vyjde povinnost platit a přeplatek si nechám vrátit jako příjem nezvzšující základ daně nebo ho použiji na uhrazení následujících záloh.
Dobrý den, chtěla bych poradit, v roce 2005 jsem neuplatnila ve 3. čtvrtletí DPH k přijaté faktuře, zjistila jsem to až teď, no a teď mi nesedí 343, jedná se jen o pár korun, mohu tuto částku zaúčtovat jako náklad? Dle mého názoru není nutno podat opravné přizníní k DPH, stát tím neošidím. děkuji za odpověď
Vztahuje se na OSVČ (plátce DPH), studenta, který v červnu 2005 promoval a v listopadu 2005 dosáhl 26 let - minimální základ daně? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: když osoba OSČV byla od srpna do konce roku na neschopence, zda se na ní vztahuje minimální daň po celý rok (10.380,-) nebo jen po tu dobu co pracoval - tj.do srpna ?
dobrý den,mam zivnostak od 1.8..a zaroven prijmy..zaroven studuju na VŠ..mam povinnost paltit socialni a zdravotni pojisteni..nebo tyto polozky za me plati skola?diky za odpoved
Ještě jednou zdravím. 1) Pane Dytrich byl dán dotaz 20/3/06 v 11:14 a odpovídal jste na něj 21/3 v 8:31. V otázce byl nákup o.auta na leasing, u kterého byl uplatněn odpočet DPH. V odpovědi jste na tuto skutečnost vůbec nereagoval. Jsem zato, že u osobních automobilů není odpočet možný, pouze u nákladních nebo se mýlím? 2) V roce 2005 vznikla FO vedená DE ztráta. Začal podnikat v 6/2005 a tak jsem ztrátu nechtěla zvyšovat a neuplatnila jsem pro rok 2005 odpis automobilu. Za rok 2005 uplatním odpis v roce 2006 a tak budu postupovat az do odepsání. Tudíž se mi prodlouží doba odepisování. Je to tak možné a nebo musím vždy odpis uplatnit a zvýšit tím i daňovou ztrátu? Zdá se mi to nelogické. Děkuji za Vaše odpovědi, které jsou nepostradatelné. Marie
Dobrý den pane doktore,mám dotaz: Živnostník(zedník) který si pozastavil činnost přes zimní měsíce,důvodem bylo nedostatek práce a začal opět podnikat 1.5.2005,výdělek do konce roku 2005 65 000,-Kč,musí podat danové přiznání z částky 107 300,-Kč ikdyž ji nedosáhl ,nebo jen za měsíce ve kterých podnikal?Na ÚP evidován nebyl.Děkuji za odpověd´.
Dobrý den potřebovala bych poradit s následující věcí: Od začátku roku do 31.5.2005 jsem byla zaměstnancem, potom jsem byla do 7.7. registrována na úřadu práce, a od 7.7 jsem OSVČ, vedu jednoduché účetnictví. Prosím poraďte mi jestli to mám do daňového přiznání taky uvést a když ano tak kam. Děkuji moc
Jak je to se slevou na dani za zaměstnávání osoby se ZPS u OSVČ, která je ve ztrátě a má minimální základ daně? Uplatní slevu na daň, která jí vyjde po zákonných odpočtech? (takže neodvede nic) nebo slevu uplatnit nemůže?
Dobrý den, potřebuji se zeptat.Mohu z deníku tržeb z pohostinství udělat pouze jednou měsíčně příjmový doklad?Když manžel neukončil živnost,ale příjmy a výdaje má pouze do dubna,musím stejně výpisy z účtu prokazovat do danové evidence až do prosince?A poslední dotaz,na výpisu z účtu je bezhotovostní převod,manžel zasílal peníze z účtu na účet,soukromě,netýká se to živnosti,jak a kde se to projeví když výdajové doklady jsou jen jako hotovost?Děkuji mnohokrát.
Dobrý den. 1) Prosím o stručné vysvětlení, jak zaúčtovat v DE u FO zahraniční platbu,která byla vystavená v Kč a ne v €, protože to zákazníkovi nevadí. Jedná se o reklamní služby, které jsou od DPH osvobozené. Faktura byla vystavená na částku 218896,-Kč a na BÚ byla připsána částka 218596,-Kč, to je o 300,- Kč méně a tato částka be uvedena uprostřed řádku na výpisu s uvedením poplatky KB. Zaúčtovala jsem celou transakci tak, že do celkových příjmů ovl.základ daně jsem zapsala celou původní částku 218896 a dále 300 celkový výdaj ovl.ZD. Kdybych zaúčtovala pouze 218596, kam bych uvedla 300,-. Nejedná se přece o kurzovou ztrátu. Zaúčtovala jsem to správně? 2) Druhý dotaz - mohu poplatky banky, které jsou někdy až ve dvaceti položkách sečíst a jednou částkou zaúčtovat jako výdaj ovl. ZD a nebo je musím jednotlivě rozepisovat? 3) Poslední dotaz - zálohy na služby učtujeme bez DPH. Až při konečné fakturaci vypočteme DPH. Vždy se jedná o zálohy na 1-2 měsíce, takže i DPH odvádíme vždy v daném čtvrtletí. Je to stále tak možné a nebo se zase musí DPH odvádět hned po zaplacení zálohy? Moc a moc děkuji za Vaši pomoc. Přeji hezký den Marie
Dobrý den, pracuji na HPP a chci chtěl bych si ještě pořídit živnostenský list. má otázka je zda budu platit nějaké zalohy na daně a jak to bude se zdravotnim a sociální pojištěním, když už ho státu hradí zaměstnavatel. jedná se hlavně o to, co vše bych musel platit státu i v případě když by můj zisk byl (téměř) nulový. děkuji za Vaší odpověd.
dobry den, jsem zamestnana a zaroven podnikam, manzel je zamestnan - nepodnika, zpracovali jsme spolecne zdaneni manzelu - mne vychazi preplatek cca. 49000 Kc, manzelovi nedoplatek 24000 Kc, bohuzel mi vcera na FU oznamili, ze zde mam nedoplatek z predchoziho obdobi (resp. penale z pokuty z danove kontroly), a ze mi celych 49000Kc automaticky prevedou na tento nedoplatek a manzel bude muset uhradit svuj nedopaltek do 31.3 .2005 (myslela jsem , ze nejdrive musi secist/odecist vysledky ze spolecneho a pote prevest zbyvajici rozdil na vyse zminene penale ? Jak mam postupovat ? Nemam radeji jeste rychle podat priznani pouze za sebe ? Predem dekuji
Dobry den, potreboval bych zjistit, jestli musim podavat danove priznani za rok 2005. V roce 2005 jsem byl az do 30.8.2005 studentem VS, pote jsem byl evidovan na Uradu prace (nedostaval zadnou podporu v nezamestnanosti, pouze mne platili ZP a SP), od 17.10-11.11.2005 jsem byl zamestnany v jedne nejmenovane firme, kde muj hruby prijem dohromady za rijen a listopad cinil 14260,- a pote jsem byl az do konce roku opet nezamestnany. Predem dekuji za odpoved!
Dobrý den, prosím o radu. Mám příjmy ze ZČ za rok 2005 a k tomu ještě ŽL na výuku jazyků. Manžel je veden jako spolupracující osoba. V období od 5/05 - 8/05 byl mimo republiku, a tudíž se mnou nespolupracoval. Za to období nebudu dělit příjmy, zbytek rozdělím 50% jako na spolupracující osobu. Minimální základ daně budu krátit o měsíce mimo republiku tj. na 8/12. Je můj výklad správný ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel bez příjmů, výdaje též 0, vztahuje se na něho povinnost min.základu daně? Teď blíže - od ledna do dubna OSVČ hlavní činnost, od května OSVČ na vedlejší, a od května do prosince ze závislé činnosti příjem 88.000 Kč. Vycházela jsem v daňovém přiznání z částky 88.000 Kč a jelikož neměl příjmy z §7c, odst.4i, kde se píše, že nemá příjmy dle §7,odst.1,písm.a,b,c ve zdaň.obd. vyšší než 15.000 Kč min.základ daně se na něho nevztahuje, napsala jsem čestné prohlášení, že neměl příjmy z podnikání dle §7c,odst.4i. Prosím o Váš názor.Děkuji
Dobrý den, mám stále zmatek v dodanění pohledávek .Jsem OSVČ, vedu jednoduché účetnictví, v dubnu 2005 jsem přerušila na jeden rok podnikání /t.j. do 30.4.2006/. Účetní tvrdí, že musím nyní v daňovém přiznání dodanit pohledávky z minulých let. Vaše odpověď z 26.3.05 byla : "Pokud jste přerušila činnost, není to totožné s ukončením podnkání. Tedy nic dodaňovat nebudete" . Podle účetního je povinnost dodanit pohledávky při přerušení a ukončení činnosti. Nevztahuje se na mne přece jen par. 23 čl. (8) odstavec druhý, věta první ? - cit.: "Stejným způsobem /par23, čl.(8), písm. b), bod 2./ postupují poplatníci, pokud v průběhu zdaňovacího období přeruší podnik. činnost......, a podnik. činnost nezahájí do termínu pro podání daňového přiznání za příslušné zd. období, ve kterém byla podnik. činnost přerušena. " ... Ještě jednou tedy prosím o odpověď. Budu pohledávky dodaňovat, jestliže přerušení činnosti bude ukončeno 30.4.2006 event. pokud přerušení protahnu o další rok ? Děkuji..
Pri vlastnictvi idealni 1/2 domku se Odpisy pocitaji z cele odhadni ceny nebo jen z poloviny? Dekuji.