FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jak mám postupovat, když bych chtěla mít 17letou dceru studentku jako spolupracující osobu a kolik na ni můžu převést příjmů a výdajů. A jak to je s přihlášením k sociálnímu a zdravotnímu pojištění a placením záloh na tato pojištění u spolupracující osoby, která není plnoletá a je studentem střední školy. A mohla bych ji mít jako spolupracující osobu ještě za rok 2005 pokud jsem ještě nepodala přiznání ani přehledy na pojištění? Děkuji za odpověď.
jsem OSVČ...od ledna 2005 až do listopadu 2005 jsem byla v prac. neschop. pobírala jsem minimální nemoc.dávky, vč.úhrady sociál.a zdravot.pojištění.Je možné vykázat v tomto období nějaké příjmy?
Vážený pane doktore. Obracím se na Vás s otázkou. 1, Jako vedlejší činnost jsem OSVČ. V 2005 mám ztrátu. Musím udělat přehled pro OSSZ a hlavně zda musím při ztrátě platit pojištění stanovené pro vedlejší činnost? Otázka2, V roce 2005 jsem koupil ojeté auto, za tři měsíce jsem ho prodal se ziskem 10 000 Kč. Nebylo použito pro podnikání. Musím tento zisk danit a dle kterého paragrafu? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den.Je to sice už potřeti co se ptam ale nenašla zatim odpověd.Nas je hodne-Vás málo.Výšel v řadku 38 kap.majet.§ 8 -2324(kontrovertní,za cely rok),jen že v tabulce D k 31.12.2005 na bankovním účtě +196tis. Dotaz-mužu v řadku 38 uvest skutečný stav s minusem?Nebo to ignorovát?
Dobrý den, minulý rok jsme se s manželem v červnu vzali.Kde a jak se to projeví v dan.přiznání?Děkuji.ZAJÍCOVÁ
Účtuji neziskovou organizaci-ZUŠ, která má příjmy z dotací, ze školného, z úroků na BÚ a nájemného. Do daň.přiznání ke zdanění uvádím jen tržby z nájemného a uplatňuji slevu na dani dle 35,1b, takže daň 0.(nevyužívám §20 a neuplatňuji slevu max.300000,-Kč). Liší se ale názory na příjmy ze školného, já i auditor tvrdíme, že dle §19 je to osvobozeno od daně(v zaklad.listině máme uvedeno, že uchazeči zaplatí školné dle šk.řádu), bereme to v podstatě, že je to příspěvek. FÚ má ale jiný názor, že to žádný čl.příspěvek není, že jsou to příjmy z hl.činnosti a pokud jsou rovny nebo vyšší než náklady na tuto činnost vynaložené, jsou předmětem daně. Prosím o Vaše vyjádření a děkuji za odpověď.
Dobry den, s manzelom sme podali spolocne zdanenie manzelov k dani z prijmov FO. Manzel mal prijem zo zavislej cinnosti, ja som bola minuly rok na rodicovskej dovolenke. Popri tom som robila brigadu, roznasala som letaky, a moj prijem presiahol 38040 Kc. Brigada bola vykonavana na zaklade dohody o vykon. prace. Ako je to s takymto prijmom, bolo spravne si ho zaratat do prijmov zo zavislej cinnosti?
DOBRÝ DEN, PROSÍM O RADU CO MUSÍM UDĚLAT, KDYŽ JSEM OSVČ S VEDU DE A RÁD BYCH PŘEŠEL NA PODVOJNÉ ÚČTO, PROTOŽE BUDU OTVÍRAT OBCHOD A PÚ JE PRO MNE PŘEHLEDNĚJŠÍ. NEBO SI MYSLÍTE, ŽE TO JE PRO MNE NEVÝHODNÉ? MOC VÁM DĚKUJI.
Dobrý den, jsem od června minulého roku spoluvlastníkem nemovitosti kde se pronajímají nebytové prostory. Daňové přiznání pováváme každý za sebe. Zajímalo by mne jak mám postupovat při vyplňování daňového přiznání od ledna do května, kdy původní majitel zemřel. Výdaje jsou odečteny procentem (30%) a nezdanitelnou částku jsem snížila na 15.850,-. Zda je to tak správně. Děkuji
V účetnictví FO je veden osobní automobil. Pořízen byl v r. 2000 na leasing - splátkový kalendář na 3 roky. Tento automobil bychom chtěli nyní prodat. Co má obsahovat doklad o vyvedení z účetnictví? Budeme příjem z prodeje danit za rok 2006? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ-hudebník, vykonávám svobodné povolání, a mám na vás dvě otázky. 1. Platí ještě, že se na mne nevztahuje minimální základ daně? 2. Platí ještě, že nemusím platit sociální pojištění? Předem mnohokráte děkuji za odpovědi.
Dobrý den, dovoluji si požádat o radu s následujícím probléme: Fyzická osoba vedoucí podvojné účetnictví, je velkým fanouškem místního fotbalového klubu, tak velkým že letos nechala proplatit faktury FK za vodu a spotřebu el. energie. prosím o radu jak takovýhle případ zaúčtovat. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se řeší odpisy zásob v daňové evidenci (prošlé zboží...)? Jakou částku je možné ročně odepsat (je možné třeba každý rok odepsat 5% z celkového nákupu zboží) a jakým způsobem to dále účtovat? Moc děkuji za odpověď.
V lednu 2004 si rodina za 30.000 Kč koupila počítač pro soukromou potřebu. Od ledna 2005 používám (OSVČ) tento počítač výhradně pro samostatnou výdělečnou činnost. Vedu daňovou evidenci. Jak mám provést vložení PC do obchodního majetku? Jak určím vstupní cenu počítače k 1.1.2005 pro odečet daňově uznatelných výdajů?
Pane doktore, od 1/12/04 mám ŽL, ale souběžně s tím jsem i v zaměstnaneckém poměru na částečný pracovní úvazek. Tento zaměstnavatel za mě platí soc. i zdrav. pojištění.Já mám zřejmě také povinnost doplatit nějakou poměrnou částku, ale nevím, jakými pravidly se řídit. Děkuji za odpověď
Dobrý den, je úhrada dlužného pojistného u OSSZ dle spl.kalendáře za r.2003 v roce 2005 pro mě daňový výdej roku 2005/vedu daňovou evidenci/ Děkuji.
Vážený pane doktore, prostudoval jsem podrobně problematiku přechodu na výdajový paušál zde probíranou a z postupu zde popisovaného mi vychází dokonce daňová ztráta. Příklad: V prosinci 2004 jsem vystavil fa. za 5 mil. Kč, které mi byly uhrazeny v roce 2005. V roce 2005 jsem měl příjmy ve výši 1 mil. Kč a chci uplatnit výdaje paušálem. Závazky k 31.12.2004 nebyly. Postupem v dřívějších odpovědích jsem došel ke ztrátě 2 mil. Kč. Není někde chyba? Logika věci by mi říkala uplatnit výdajový paušál pouze na příjmy roku 2005 nedaněné dodatečným DP za rok 2004 tj. za 1 mil. Kč a v příloze E základ neupravovat, aby nedocházelo k absurditám. Děkuji za vysvětlení.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká sazba DPH se vztahuje na poštovné a balné, jež si fakturujeme v rámci dobírkového prodeje odborné publikace, na níž se vztahuje snížená sazba DPH 5%. Děkuji za odpověď!
Dobrý den. Manželovi (OSVČ) vyšel přeplatek,manželce(bez příjmu) doplatek. +- vychazí NEdoplatek na daně(celkove).Má manžel vyplnit v DAP žádost o vrácení přeplatku?Co napiše v řadku 1.?V řadku 2.napiše částku co vyšla manželce(doplatek daně)?Společné zdan.manželu.
Dobrý den, ještě bych se chtěl ujistit jesli se u OSVČ uplatňujicí náklady paušálem příjmy počítají podle roku uhrazení faktury (jak je tomu u uplatňování nákladů ve skutečne výši) nebo podle roku vystavení faktury. Děkuji za odpověď.