FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám truhlářskou firmu. Nyní…

Dobrý den, mám truhlářskou firmu. Nyní zpracovávám finanční nabídku pro školu se třídou pro postižené děti. Škola ode mně chce kromě nábytku také další vybavení- pojízdné židle, lavičky na převlékání a další věci pro postižené děti. Tyto rehabiliteční pomůcky já nakoupím u výrobce s 5% DPH. S jakým DPH je budu fakturovat škole? Děkuji

Dobrý den, dotaz:celý rok 2005 jsem byla práce…

Dobrý den, dotaz:celý rok 2005 jsem byla práce neschopná – nemocenské dávky (zaměstnanec). V tomto roce jsem zrušila smlouvu na životní pojištění. Celkem jsem uplatnila odpočet na dani z příjmu 35 000,- Kč /2002,2003,2004/, v těchto letech OSVČ. V DPFO jsem v řádku 55 uvedla částku 35.000 minusem. Vychází mi nulová daň. Je to dobře?? děkuji

V rámci ESPP mám možnost nachat si strhávat část…

V rámci ESPP mám možnost nachat si strhávat část mzdy a z této částky nakupovat za zvýhodněnou cenu akcie firmy. Jaká částka je základem pro zdanění, pokud akcie prodám před / po uplynutí půlroční doby? Jde mi o to, kdy a jakým způsobem se bere v potaz rozdíl mezi zvýhodněnou cenou akcií a aktuální cenou v době jejich nákupu.

Odpočet DPH při nákupu motorky. Mohu uplatnit…

Odpočet DPH při nákupu motorky. Mohu uplatnit odpočet DPH při nákupu motorky na leasing, která bude zahrnuta do obchodního majetku soukromého podnikatele - fyz. osoby a bude využívaná pro podnikání? Vím, že u osobních aut to nejde (pokud nemají přepážku), ale o motorkách jsem se nikde nedočetla. Dekuji za odpověď a zdravím

Dobrý den, chci se zeptat zda jsem to udělala…

Dobrý den, chci se zeptat zda jsem to udělala dobře, máme konto v cizí měně v podnikání a učtujeme DE, na začátku roku jsme si 1. 1. 2005 stanovili podle ČNB pevný kurs roční a k 31. 12. 2005 jsem kurzem ČNB přepočítala stav konta, ale vzhledem k tomu, že DE se kurzových rozdílech nikde neúčtuje tak jsem to nechala tak, je to správné. Děkuji za odpověď.

Prosím Vás o odpověď:Od tohoto roku vedu podvojné…

Prosím Vás o odpověď:Od tohoto roku vedu podvojné účetnictví a nevim, jakým způsobem zaúčtovat přijaté zálohy na elektřinu.Nejdřív mě chodí záloha, na kterou příjde danový doklad(až po zaplacení) a pak jednou čtvrtletně fa s vyúčtováním(bud přeplatek, nebo doplatek. Když jsem přes banku zaplatila částku na neexistující účet a vzápětí mě ji KB vrátila, mám to nějak zaevidovat do účetnictví?Děkuji za odpověď

Dobrý den, nově vzniklá firma chce pořídit…

Dobrý den, nově vzniklá firma chce pořídit nábytek v celkové hodnotě asi 1 300 000 Kč bez DPH (jednotlivé položky jsou do 40 000 Kč). Jsme plátci DPH. Máme návrhy splátek u finančního leasingu a splátkového prodeje. Při akontaci 30 % u obou variant "přeplatíme" asi 150 000 Kč za 3 roky.Lze říci, co je pro nás výhodnější - zda využít finanční leasing nebo splátkový prodej? Děkuji za radu

Potřebovala bych poradit, jak mám zaúčtovat vklad…

Potřebovala bych poradit, jak mám zaúčtovat vklad nákladního vozidla do podnikaní, mám účtovat přes účet 491? - 042/491 a pak následné jeho vyřazení v důsledku prodeje 311/641?

Dobry den, prosim Vas, odpovedel jste mi takto na…

Dobry den, prosim Vas, odpovedel jste mi takto na muj predesly dotaz, a ja bych k nemu mela jeste jeden. Dotaz: Dobry den, prosim vas, nejsem si jista, jakou castku musim presne zdanit ohledne prijmu z pronajmu bytu.Ve smlouve je uvedeno, ze pronajimatel mi hradi castku 10.000,-- Kc vcetne zaloh za sluzby (napr. teplo, elektrika, voda v byte, ale i ve spolecnych prostorach, kde je napr. navíc zapocitan i uklid, vytah). Tyto castky za sluzby vydaji 3.500.--. Dále se k bytu vaze fond oprav 800,-- a rezijni naklady (odmeny clenum predstavenstva) 500,--. Je spravne zdanit castku takto: 10.000 – 3.500 – 800 – 500 = 5.200 Kc - toto je zaklad dane, od ktereho je pak dále mozne odecist ještě 30 procent pausal a konecny vysledek az zdanit? Navíc mam problem s tim, ze zpetne s pronajimatelem vyuctovavam preplatky nebo nedoplatky za sluzby, ale to az po zdan. obdobi, takze nevim, jestli spravne odecitam od tech 10.000 Kc vždy pouze zalohy v den, kdy doslo k uzavreni smlouvy, jak je uvedeno ve smlouve. Dekuji moc, vim, ze muj dotaz je asi trochu vic komplikovany. Odpověď: Bohužel to tak není. Jednak odvody do fondu oprav jsou nedaňový výdaj a potom můžete použít pouze jeden způsob uplatnění výdajů, tedy buď v prokázené výši, nebo procentem z příjmů. Vy používáte současně oba. Ve Vašem případě bude výhodnější použít výdaje v prokázané výši, protože jsou vyšší (3500 + 500) než výdaje procentem (3000). Případné přeplatky nebo nedoplatky zúčtujete v tom období, ve kterém proběhnou platby. Buď to bude Váš příjem nebo výdej. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. *** Muj muz nezavazne na mne take zjistoval, jak je to spravne, ale jemu jiny poradce rekl, ze sluzby se do najmu nezahrnuji, jak je uvedeno ve vyhlassce min. fin. d-190, kde je :K §9 zákona 1. Příjmy z nájemného z bytů nebo jejich částí, z nájemného nebytových prostor a z nájemného z nemovitostí se u fyzických osob zahrnují do příjmů z pronájmu podle §9 zákona, případně do příjmů z podnikání či jiné samostatné výdělečné činnosti podle §7 zákona, je-li byt, nebytový prostor či nemovitost vložen do obchodního majetku nebo se jedná o příjem z činnosti provozované na základě živnostenského oprávnění (registrace), případně podle zvláštního předpisu. 2. Součástí nájemného z bytů nebo jejich částí podle ustanovení §686 a §696 občanského zákoníku nejsou úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu a obdobně v případě pronájmu nebytových prostor nejsou součástí úhrady nájemného za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem (§9 odst. 2 písm. b) zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, v platném znění). 3. Zálohy na ceny základních služeb, jejichž výčet je uveden v §11 odst. 1 vyhlášky č. 176/1993 Sb., o nájemném z bytů a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu, ve znění pozdějších předpisů (např. za ústřední (dálkové) vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou), které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými daňovými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů.;, ale na druhou stranu ta vyhlaska c. 176/1993 yla k 31.12.2001 zrusena. Takze mam na Vas jenom tuto prosbicku. Kvuli tomu zruseni asi nemohou byt sluzby nezahrnuty do najmu, ale musi se zdanit - resp. udelat z nich danovy vydaj a nebo od tech obdrzenych 10.000 udelat pausal 30%. Dekuji jeste jednou za Vas nazor, z ceho jste vychazel Vy osobne. K.B.

Má společné zdanění manželů vliv na platby…

Má společné zdanění manželů vliv na platby pojistného(sociální-zdravotní)? Oba jsme OSVČ. Nebo jen spolupracující osoby jsou zahrnuty do Formulářů OSSZ a zdrav.poj.? Děkuji

Otázka: V roce 2005 základ daně 166tis.V jaké…

Otázka: V roce 2005 základ daně 166tis.V jaké výši mohu uplatnit ztrátu z roku 1999 -která činí 79800Kč. Buď jen 58700kč a 21100 /ztráta jen do výše min.základu daně/,nebo uplatnit ztrátu celou.Nevím si rady.Moc děkuji Odpověď: Ztrátu z předcházejících období si můžete uplatnit do výše částky uvedené na ř.41 DAP. Pokud na něm tedy máte částku 166 tis., tak si uplatníte ztrátu celou, tedy 79800 Kč. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr Dobrý den, není toto špatně? V r. 2005 se dá uplatnit ztráta z r. 1999? Lenka

Hezký den a prosím moc o radu. Vedu DE a…

Hezký den a prosím moc o radu. Vedu DE a přecházím na výdaje v %. Musím podat dodatečné daň.přiznání za rok 2004, protože mám pohledávku z r.04 ve výši 26000 Kč, kterou musím dodanit. Nevím si vůbec rady s vyplněním přiznání. Vyplním stranu 1, co mám napsat do oddílu 2,3,4 ? Budu vyplňovat jen oddíl 5 nebo celé přiznání s "novými" čísly? Děkuji za radu.

1/Majitele bytů založili Společenství vlastníků.…

1/Majitele bytů založili Společenství vlastníků. Vedou účetnictví v zjednodušeném rozsahu. Co to znamená,co všechno musí a nemusí vést? Lze toto účetnictví vést i ručně nebo je třeba účetní program? 2/ Jsem OSVČ vedu DE,jsem plátcem DPH vystavují faktury i v cizí měně. Mohu při přepočtu na Kč použít jednotný kurs nebo musím používat kurs ČNB? Pokud lze použít jednotný kurs mohu ho používat po celý rok i pro ostatní náklady jako je cestovné,dál.poplatky atd. Děkuji.

Autorské honoráře. Živnostník FO-plátce DPH…

Autorské honoráře. Živnostník FO-plátce DPH-podvojné účetnictví má ŽL na aranžérskou a designerskou činnost. Vystudoval DAMU a nyní provádí různé výtvarné zpracování scén pro divadla atd.. Mimo tyto příjmy, na které vystavuje FA a odvádí 19% DPH, má příjmy na základě smluv o vytvoření díla a poskytnutí licence, ze kterých plynou autorské honoráře (AH). Vzhledem k četnosti již nejde o jednorázovou nahodilou činnost dle §10 ZDP, ale bude nutno tyto příjmy zařadit do §7. To znamená dodatečně odvést DPH. Je zde sazba 5%?? Většinou se jedná o úrava scény, návrh scénografie pro různá divadla. MUSÍ BÝT ODVEDEHO DPH V DEN UZAVŘENÍ SMLOUVY A ZE SMLUVNĚ SJEDNANÉ ČÁSTKY?? Autor často dostane na účet později částku nižší, záleží na úspěchu díla. Je celý tento příjem AH, i když smlouva zní "vytvoření díla" + "poskytnutí licence"?? Sjednaná cena je pouze cena celkem, není takto rozdělena. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dělám společné zdanění manželů, manžel má…

Dělám společné zdanění manželů, manžel má závislou činnost, já podnikám. V přiznání mi vyšlo, že manžel má přeplatek cca 20.000 Kč a já povinost zaplatit 25.000 Kč. Může moje povinost zaplatit z části kryta je ho přeplatkem a já tak doplatím pouze 5.000Kč (tj. využít tabulku DAPna 4. straně), nebo to lze pouze pokud je celkový přeplatek?

Dobrý den, jsem OSVČ od roku 2005 , výdaje…

Dobrý den, jsem OSVČ od roku 2005 , výdaje uplatňuji paušálem není mi však jasné zda mám vyplnit v příloze 1 oddíl E . Dle ZDP§ 23 odst.3 a) 2 tam musím uvést částky, které nelze zahrnout do výdajů a zvýšit tak rozdíl mezi příjmy a výdaji tzn. výdaje pro soukromou potřebu ( např.soukr. telefony)? a patří tam vybrané pen. prostředky použité jako mzda FO? Děkuji za odpověď nerada bych měla doměřenou daň.

V roce 2005 jsem přešla na uplatňování výdajů…

V roce 2005 jsem přešla na uplatňování výdajů paušálem. Podala jsem dodatečné daňové přiznání za rok 2004, kde jsem příjmy zvýšila o pohledávky k 31.12.2004. V roce 2005 jsem v daňovém přiznání uvedla v řádku 101 celkové příjmy za rok 2005, které jsem v řádku 106 snížila o příjmy zdaněné v roce 2004 jako pohledávky, na řádku 102 jsem uplatnila výdaje procentem z příjmů ve výši rozdílu řádků 101-106. Můj správce daně mi tvrdí, že je to špatně, že paušální výdaj mám uplatnit z celého příjmu na řádku 101. V tom případě mi uniká smysl dodanění pohledávek při přechodu na paušál. Můžete mi, prosím, sdělit svůj názor? Děkuji.

Dobrý den. Je možno převést část majetku veřejné…

Dobrý den. Je možno převést část majetku veřejné obchodní společnosti,v tomto případě část stavebního pozemku,na společníka této společnosti, jako na fyzickou osobu, jako vypořádací podíl?Pokud ano,předpokládám,že následuje pouze daň z převodu nemovitosti,t.j.3 %,která musí být zaplacena do 3 měsíců od nabytí právní moci.Musí onen společník vystoupit ze společnosti,nebo stačí změna společenské smlouvy? Děkuji za vysvětlení.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem živnostník, který…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem živnostník, který k 31.12.2005 ukončil činnost. Vedu daňovou evidenci. Mohu uplatnit výdaje % z příjmů, aniž bych to FÚ dříve nahlásila? Pokud ano, z jakých příjmů je mohu uplatnit. Měla jsem příjmy ještě z pohledávek roku 2004, pak příjmy z pohledávek vystavených v roce 2005 a navíc musím zdanit pohledávky nezaplacené, z důvodů ukončení podnikání. Z jakých příjmů mohu uplatnit výdaje %? Ze všech, nebo jen z pohledávek vydaných v roce 2005? Děkuji za odpověď.

Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat.Babička mi…

Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat.Babička mi darovala rodinný domek,máme podané daňové příznaní,ale chtěl jsem se zeptat do kdy mi finanční úřád musí poslat platební výměr o daní darovácí.Děkuji předem za odpověd